Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak zrobic Boot CD\DVD
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Zgrywanie, wypalanie, odtwarzanie
lokocool
Jako ze dzisaj stalem sie szczesliwym posiadaczem nagrywarki DVD smile.gif chce sobie zrobic bootowalna plytke instalacyjna na ktora bedzie sie skaldolo okolo 5CD z oprogramowaniem wink.gif
Moje pytanie dotyczy tego jak zrobic aby plyta DVD byla bootowalna tak jak np. Hirens --> z tym ze mi chodzi tylko o to aby uruchamial mi sie NTFS DOS (wiersz polecen)--> tak abym mogl naprawic XP w razie potrzeby jak i zainstalowac Win98 pod Fat 32.

Pozdr. smiley13.gif
Eyeore
Do wyboru masz 2 myki z płytami cd-dvd (robi się identycznie)
1. emulacja stacji dyskiete
2. emulacja harddisku
3. wziąc bootowalną płytę np hirensa - otworzyć via winiso i dodać to co się swoje potrzebuje

Ad 1. Tworzysz bootowalną dyskietke ms-dos , na ktorą ładujesz podstawowe rzeczy z ms-dos himem.sys, emm386.exe, smartdrive.exe, setver.exe, mscdex.exe, oakcdrom.sys (lub inny ster cd-roma), menadzer plików (volkovcommander lub "cep" - są najmniejsze), pliki związane z ntfsdos.exe , tworzysz i edytujesz pliki config.sys, autoexec.bat I sprawdzasz dyskietkę. po czym w nero ładujesz podcas trowrzenia "Boot -CD" Resztę potrzebnego softu ładujesz do projektu płyty
Ad 2. Tak samo tylko robisz na aktywnej bootowalnej partycji na dysku.... tyle że na nią ładujesz potrzebny soft

ALE

Muszę uprzedzić o znikomej funkcjonalności programu ntfspro Bo dostęp do partycji ntfs uzyskasz, możesz zapisać lub skasować parę plikow, natomiast nie przegrasz np 100 folderów i 500 plików -> nie ma bolca ntfspro zawsze się zawiesi to sprawa zabezpieczeń i działania NTFS-a. Nie ważne. Ważne jest to że jeśli chcesz reperować windosy z płyty cd....
Musisz mieć możliwość odpalenia Windows z płyty CD biggrin.gif

A tutaj do wyboru są takie możliwości
Winternals ERD Commander
PE Builder - taką płytę robisz sam z zainstalowanego u siebie windows

Ale wiesz co ja jestem leniwym człowiekiem i poszedł bym do kumpli lub wypozyczalni po jakiś film lub koncert na DVD, a póżniej piwo do sklepu...
Jakbym miał coś takiego robić (zrobiłem kiedyś taka pod ms-dos w 1999 roku -> to był "madafaka boot DISK"

Ściągnij sobie to:
<a href="ed2k://|file|Windows.Pe(2003),.Erd.Commander,.Powerquest.Recovery.Environment.(5In1).iso|725278720|F01979DD4F8625739EDB2F671BB2
EE3|/">Windows.Pe(2003),.Erd.Commander,.Powerquest.Recovery.Environment.(5In1).iso</a>

Są tam 2 wingrowsy, erd commander, totalcommandere i kupa zainstalowanego stuffu do odzyskiwania windows , ghosty nie ghosty , zresztą sam zobaczysz. Wszystko odpala się z CD (jak ma się nietypowe harddiski lub inne urządzenia trzeba mieć dyskietkę tzw F6) do ładaowania sterów w trakcie odpalania windows.
To taki hirens w trybie windows...

Tutaj jest kupa stuufu z firmy Arconis (bardzo bardzo dobre...)
<a href="ed2k://|file|Acronis.Muti.Bootable.Rescue.CD.by.Smile.rar|25709380|EE652839DCF13847659F8CF329F824E7|/">Acronis.Muti.Bootable.Rescue.CD.by.Smile.rar</a>

Wiecie co ja mam jeszcze jedną fajną bootowalna płytę do naprawy windows, ale tego nie ma na ośle (rosyjski produkt z rok temu pociągnięty z ftp) Jest tam WINPE, ERD, WIN xp 2003, wszystko z PQ, Arconisy, Ghosty -> Full naprawczy pulpit do wingrows. Jak nie zaqpomnę to po niedzieli wstawię, ew jak mi ktos na pw przypomni to w jakiś inny sposob wyślę, ale to ju na PW
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.