Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nowy wirus
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Internet i Sieci Komputerowe
Kosiar
CYTAT(http://mks.com.pl/)
Fałszywy alarm - Superman
5 kwietnia 2002

Fałszywe alarmy to listy elektroniczne, pisane głównie przez różnej maści dowcipnisiów, ostrzegające przed pojawieniem się rzekomych nowych, bardzo groźnych wirusów. Tego typu listy wywołują zwykle zamieszanie i generują niepotrzebny ruch w sieci, gdy użytkownicy starają się rozesłać to "ostrzeżenie" do wszystkich znajomych. Prosimy o nie przekazywanie tego typu listów dalej - o to właśnie chodzi ich autorom-dowcipnisiom.

Ktoś rozsyła mily wygaszacz ekranu- TH - "superman.zip".
Jeśli go rozpakujecie w swoim komputerze, to stracicie
wszystko! Wasz twardy dysk zostanie zniszczony, a ten
"ktoś" uzyska Wasze nazwisko i haslo (password) przez
Internet. Nie rozpakowujcie w żadnym wypadku tego
wygaszacza ekranu!

O ile wiadomo, wirus został puszczony w obieg od wczoraj.
Ta informacja zostala opublikowana wczoraj rano przez
Microsoft. Wirus tworzy plik tekstowy w
c:/windows/thaurus/jest/super/gosc.txt i tam przetrzymuje
dane ktore nastepnie zostaja wyslane przez internet.
Prosimy Was o rozpowszechnienie tej informacji do wszystkich.
Waszych znajomych, ktorzy mają dostep do Internetu.
Prosze skopiujcie i wyślijcie te informacje do kogokolwiek
aby ten wirus mogł zostać zablokowany. 

Poinformujcie wszystkich ktorych macie na liście znajomych
GG i  innych przyjacioł.

ŹRÓDŁO: Superman.zip
Warto czasem sprawdzić czy nie jest to fałszyfka a ta fałszywka jest z przed 3 lat i komuś znowu się zachciało ten SPAM wysyłać po ludziach
Magnolia__
dziekuje ze nie byles zbyt surowy w ocenie.. nie bardzo wiem jak sprawdzac tego typu informacje.. moze wasze doswiadczenia i wypowiedzi pozwola mi nauczyc sie czegos nowego i nie wpadac w panike na zbitke slowna "nowy wirus".. typowy lancuszek.. tylko przy slabym obeznaniu w technice komputerowej trudne bywa oddzielanie ziarna od plew..
pozdrawiam Magnolia__
Kosiar
Jak dostajesz takie maile warto wtedy wejść na stronę jednego z producentów antywirów i sprawdzić czy u niego czy wirus opisany w mailu jest na jego stronie podany jako fałszywy alarm czy jako alert. A nadawce tego maila poinformować zeby sprawdzał najpierw informacje zawarte w jego mailu
Auxiliaris
Wystarczy odwiedzić galerie listów-łańcuszków zresztą pełno takich informacji w sieci.

Pozd.
Ali
" Wasz twardy dysk zostanie zniszczony, a ten "ktoś" uzyska Wasze
nazwisko i haslo"

a czy taki wirus kiedykolwiek wyszedl zeby zniszczyc dysk? ja nie slyszalem, ale moze ktos z Was slyszal to prosze o nazwe wirka smile.gif
Auxiliaris
Wirus W32/Kriz wpisuje sie w wininit.bat tak "C:\windows\system\kernel32.dll= c:\windows\system\krized.tt6!" przepisuje Flash-BIOS i wszystkie informacje zawarte w CMOS przeszukuje pozatym system i wszystkie znalezione dyski próbuje sformatować, po zainfekowaniu system nie bootuje więcej a kość biosu nadaje sie do wymiany.

@Resident, Chodziło o zniszczenie dysku nie fizyczne ale o kasowanie danych laugh.gif

Pozd.

Ps. Takiego badziewia jest pełno, ten powyższy to tylko przykład.
Xahil
CYTAT
Wasz twardy dysk zostanie zniszczony

CYTAT
Chodziło o zniszczenie dysku nie fizyczne ale o kasowanie danych

Moze dla kogos kto nie jest informatykiem te 2 rzeczy sa tozsame, ale zniszczenie danych nie jest zniszczeniem dysku (format i jest jak nowy, i ile wolnego biggrin.gif ) Wiec pytanie bylo jak najbardziej uzasadnione, a twoja odpowiedz lekko wymijajaca wink.gif. Co do biosu to chyba najbardziej destrukcyjna dzialalnosc wirusow, ale tez nie taka calkiem destrukcyjna bo wystarczy kostke wyjac, wsadzic do programatora i po klopocie. Nadal nic nie jest trwale uszkodzone (tak zeby nie dalo sie wmiare prosto naprawic).
Eyeore
CYTAT
Nadal nic nie jest trwale uszkodzone (tak zeby nie dalo sie wmiare prosto naprawic).

Właśnie oglądnąłem płytę AsRock - bios ma przylutowany na stałe trzeba by się trochę pogimnastykować, zeby wylutować/przylutować.
CYTAT

To ja w teleizorze (TVP1) słyszałem lepszy tekst biggrin.gif
"Twoj telewizor działa poprawnie. Nie staraj się go regulować. Teraz my sterujemy transmisją...."
A nie. I zmnieniłem kanał.... Ale poźniej przełączyłem z powrotem, bo to takie fajne nowelki że boki ze śmiechu można zrywać....
Ali
CYTAT(Pitol27 @ 17.01.05 - 14:39)
@Resident, Chodziło o zniszczenie dysku nie fizyczne ale o kasowanie danych laugh.gif

.
*

No wlasnie tak to zostalo napisane "zniszczony dysk" dlatego me pytanko.

Hehe czytalem gdzies na forum ktos sobie jajko zrobil.
"jak otworzysz tą stronke to wypier.... Ci bojler w lazience" biggrin.gif technologia idzie do przodu nigdy nic nie wiadomo clap.gif

Oczywiscie wiem o wirkach , ktore kasują dane z dysku wink.gif
Auxiliaris
CYTAT(Xahil @ 17.01.05 - 16:55)
CYTAT

CYTAT
Chodziło o zniszczenie dysku nie fizyczne ale o kasowanie danych

*

Moze dla kogos kto nie jest informatykiem te 2 rzeczy sa tozsame, ale zniszczenie danych nie jest zniszczeniem dysku

Też nie jestem informatykiem...
(format i jest jak nowy, i ile wolnego biggrin.gif )

Jeśli się tobie to tak bardzo podoba to życze Ci wiele takich wirusów...
Wiec pytanie bylo jak najbardziej uzasadnione, a twoja odpowiedz lekko wymijajaca wink.gif.

Pytanie było jak najbardziej uzasadnione lecz odpowiedź nie była wymijająca, napisalem jak powinno sie zrozumieć ten text. Ok miałem napisać [niema wirusa który rozwala twardziele]
Co do biosu to chyba najbardziej destrukcyjna dzialalnosc wirusow, ale tez nie taka calkiem destrukcyjna bo wystarczy kostke wyjac, wsadzic do programatora i po klopocie. Nadal nic nie jest trwale uszkodzone (tak zeby nie dalo sie wmiare prosto naprawic).

Co do tej kwestji to myśle że wypowiedź @Eyeore jest wystarczająca.

Pozd. Pit

Ps. Podobno niema głupich pytań... ale z drugiej strony jak ktoś powiedział, na głupie pytanie głupia odpowiedź, ale bynajmniej tym parolem nie była kierowana moja odpowiedź.
Xahil
CYTAT(Pitol27 @ 18.01.05 - 01:05)
Jeśli się tobie to tak bardzo podoba to życze Ci wiele takich wirusów...

Wole takie niz fizyczne zniszczenie dysku, ale jesli uwazasz ze inaczej jest lepiej, twoj wybor. (Wiadomo ze najepiej nie tracic wogle, ale jesli juz tracic dysk + dane lub same dane to wybor chyba jest oczywisty tym badziej ze dane powinno sie backupowac co jakis czas zeby ewentualna strata nie byla az tak dotkliwa).

Pytanie było jak najbardziej uzasadnione lecz odpowiedź nie była wymijająca, napisalem jak powinno sie zrozumieć ten text. Ok miałem napisać [niema wirusa który rozwala twardziele]

Tak, bo ktos kto sie nie zna nie wie ze taki wirus nie moze istniec (gdyby mogl to juz by pewnie istnial) , i nie napisales ze takiego wirusa nie ma, (fakt ze akurat tutaj tak nalezy rozumiec ta wypowiedz, nie oznacza ze taki wirus nieistnieje i nie moze istniec).

Co do biosu to chyba najbardziej destrukcyjna dzialalnosc wirusow, ale tez nie taka calkiem destrukcyjna bo wystarczy kostke wyjac, wsadzic do programatora i po klopocie. Nadal nic nie jest trwale uszkodzone (tak zeby nie dalo sie wmiare prosto naprawic).

Co do tej kwestji to myśle że wypowiedź @Eyeore jest wystarczająca.

Z nowymi kompami to za duzo obycia nie mam, ale moj stary (Cel 566) komp ma normalnie wyjmowalny bios. Plaga CIHa, byla gdzies z rok po tym jak go kupilem (moze 2, ale naprawde nie wiecej), wiec skoro nowe plyty maja bios na stale (moze nie wszystkie, ale ze wogle jakies maja skoro to takie glupie ?) to albo producenci plyt licza na zwiekszone zyski z powodu koniecznosci wymiany plyty po wirusie, albo te plyty sa jakos lepiej zabezpieczone (np pewien obszar ktorego sie nie da skasowac a ktorego zawartosc wystarczy zeby odzywskac bios z dyskietki, dual bios, itp).

Ps. Podobno niema głupich pytań... ale z drugiej strony jak ktoś powiedział, na głupie pytanie głupia odpowiedź, ale bynajmniej tym parolem nie była kierowana moja odpowiedź.

Ale to pytanie akurat nie bylo glupie.
KeRn
no tak - hoaxy na windowsy to najlepsza rozrywka laugh.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.