Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: 5 filmów VCD na jednej DVD
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Zgrywanie, wypalanie, odtwarzanie
Auxiliaris
Witam,

Wiele jest różnych metod i sposobów nagrywania filmów na nośnikach DVD+/-R, jedną z takich metod jest użycie do tego celu programu "Roxio WinOnCD 6 DVD Edition" metoda ta nie jest trudna i jak każdy inny program do Authoringu potrzebuje trochę treningu (ładny rym). W ten sposób możemy wgrać na jedną DVD-R trzy filmy w formacie SVCD (MPEG) lub około pięciu filmów w formacie VCD (MPG). Zakładając, że film w formacie SVCD będzie wielkości 1.5GB, czyli dwie CD-R złączone w jeden plik, oczywiście filmy w formacie VCD są o jakąś połowę mniejsze, jeśli chodzi o wielkość pliku (jakieś 800MB), dlatego można ich zmieścić trochę więcej na DVD-R.
Osobiście wypalałem płyty o zawartości mieszanej, co to znaczy? Mianowicie wrzucałem na DVD-R filmy w różnych formatach, czyli SVCD+VCD+RoBa, do tego jeszcze NTSC+PAL, większość stacjonarnych player'ów, które obecnie dostępne są na rynku potrafią odtwarzać takie "koktajle".

Na początek do zapisania efektów programu Roxio, warto jest zaopatrzyć się w płyty DVD-RW, które w przypadku niepowodzenia można wykasować oszczędzając tym samym pieniądze i środowisko naturalne smile.gif

Co jest potrzebne

1. Program WinOnCD 6 DVD Edition
2. Konieczny jest WinOnCD SP 6.02 do pobrania tutaj 16MB
3. Cierpliwość laugh.gif

Instalujemy WinOnCD restartujemy komputer, następnie instalujemy WinOnCD SP 6.02 i jeszcze raz restartujemy maszynę.

Opisy do screen'ów umieszczam pod nimi

1. Klikamy na oko "Open Video Project"

2. Następnie klikamy na zakładke VideoCD (Select CD format) poczym ukaże sie okienko "Select Video Diskc Format" (to na dole)

3. Tu wybieramy jak na zdjęciu "DVD / Mini DVD" i "Nested structure" oraz potwierdzamy przez naciśnięcie OK.

4. Teraz w zależności od tego ile filmów chcemy mieć na DVD-R, tyle razy klikamy na zakładke "New album" plus jeden klik więcej, czyli jeśli mamy zamiar nagrać 3 filmy klikamy 4x (jeden album główny w który włożymy pozostałe)

5. Zaczynając od spodu (ostatni album) łapiemy go z lewej strony, lewym przyciskiem myszki gdzie jest zgrubienie i przesuwamy na album pierwszy (góra) tak, aby zapaliła się na pierwszym albumie kosteczka w lewym górnym rogu i puszczamy przycisk myszki, powtarzamy tę czynność z kolejnymi albumami aż wszystkie będą pod sobą w pierwszym albumie.

6. Mamy wszystkie podalbumy w głównym albumie, teraz klikamy na album główny i w explorerze (górna część ekranu) szukamy jakiegoś ładnego zdjęcia lub Videoclip'u, które będzie służyć jako tło, w prawym oknie Explorera wybieramy plik (zdjęcie lub AVI) klikamy na niego by go zaznaczyć a następnie klikamy na strzaleczke która skierowana jest w dół (Add) plik przesunie sie do głównego albumu i mamy tło.
Jako tła można używać plików w formacie JPG lub jeśli chcemy mieć ładne tło ruchome, wtedy można wybrać jakiś filmik w np. DivX (AVI) ale nie dłuższy niż kilkanaście sekund, gdyż będzie on konwertowany przez program do formatu MPEG a wtedy może nawet potroić swoją objętość w wyniku czego może zabraknąć miejsca na DVD-R.

7. Z filmami postępujemy podobnie, wpierw naciskamy na pierwszy podalbum i przesuwamy film jak w punkcie Nr.6 aż zapełnimy wszystkie albumy.

8. Należy kliknąć na dole prawa strona na pasek zapełnienia dysku i w menu wybrać 4,7GB

9. Jak widać filmy są w albumach, teraz klikamy na pierwszy podalbum i przechodzimy do okna po prawej stronie, klikamy prawym przyciskiem myszki i w menu kontekstowym wybieramy Force reencoding i w podmenu Tolerant.
Ta opcja jest szczególnie ważna ! Gdybyśmy nie wybrali tej opcji, film będzie na nowo kodowany do formatu DVD a wtedy zabraknie miejsca na dysku, co równoznaczne jest z niepowodzeniem naszych wzmagań.
Auxiliaris

10. Teraz połączymy wszystkie elementy ze sobą, abyśmy mogli poruszać sie w menu pilotem naszego Playera. Znaczki umieszczone na każdym albumie mówią same za siebie, czyli Play, skocz do następnego, skocz do poprzedniego. Wystarczy kliknąć lewym przyciskiem myszki na odpowiedni znaczek i pociągnąć trzymając przycisk myszki do następnego albumu.

11. Przechodzimy do zakładki Button editor tu będziemy odpowiednio dopasowywać wygląd menu i buttony (przyciski).

12. Buttony można dowolnie przesuwać zwiększać lub zmniejszać. Każdy Button ma po prawej stronie u góry strzałeczkę, naciskająć na nią prawym przyciskiem myszki otrzymamy menu w którym wybrać można między innymi "preview" czyli ruchomy podgląd filmu.

13. Na dole pod Border można wybierać różne kształty Button'ów.

14. Gdy wszystko mamy gotowe, przechodzimy do nagrania płyty DVD-R/RW. Polecam wybrać opcję "Write Image and burn disc" gdyby wyszło coś niepomyślnie przy nagrywaniu płyty, wtedy nie trzeba na nowo czekać na przekonwertowanie a wystarczy nagrać utworzony obraz płyty . Teraz ktoś może zadać sobie pytanie, dlaczego czekać na przekonwertowanie? Nie zupełnie, program rozdziela pliki, osobno audio i video, aby je przekonwertować do *.VOB i *.IFO w końcu to ma być Mini DVD wink.gif

Życzę miłej zabawy przy tworzeniu prywatnej Videoteki.

Ps. Chciałem początkowo napisać ten mały opis w wersji WinOnCD PL, lecz spolszczenie nie działało z poprawką WinOnCD SP 6.02
Auxiliaris
Jak to bywa przy tworzeniu czegoś na komputerze, wkradnie się czasami Chochlik do naszej pracy, tak też się stało w powyższym tutorialu. Błąd zauważył kolega @wert za co mu serdecznie dziękuję bier.gif

Błąd pojawił się w ilustracjach od 4 do 12, chodzi o zakładkę VideoCD jest to zilustrowane na poniższym obrazku (czerwona ramka).
Po zastosowaniu się do Pkt3 tutorialu czyli "3. Tu wybieramy jak na zdjęciu "DVD / Mini DVD" i "Nested structure" oraz potwierdzamy przez naciśnięcie OK." zakadka VideoCD powinna zmienić się oczywiście na DVD

Za zaistniały błąd przepraszam bier.gif

Ps. A może to Troll? wink.gif
janiorek
Dobra...jest problemik...o co chodzi jeśli nie wykazuje mi w tzw. podpunkcie 2. opcji DVD/Mini DVD

Naped DVD jest...zainstalowany..sterowniki..no nie wiem...i np wykrywa program naped i plyte:

Jakies pomysly? O co moze chodzic? (pierwszy raz uzywam ten program smile.gif )
bystry
Masz jakiegos DVD playera?
bo na moj gust w okienku pisze o tym.
Auxiliaris
janiorek, czy zrobiłaś to co pisałem na samym początku, czyli:

CYTAT
Co jest potrzebne

Bardzo ważny jest punkt nr2, ponieważ dopiero poprawka SP (nie mylić z poprawką SP2 dla Windows) wprowadza wiele dodatkowych funkcji.
janiorek
CYTAT(Auxiliaris @ 06.05.07 - 14:22) *
janiorek, czy zrobiłaś to co pisałem na samym początku, czyli:

CYTAT
Co jest potrzebne

Bardzo ważny jest punkt nr2, ponieważ dopiero poprawka SP (nie mylić z poprawką SP2 dla Windows) wprowadza wiele dodatkowych funkcji.

To zainstalowalam, obydwa...w odpowiedniej kolenosci z przerwynikami restartowymi smile.gif
janiorek
CYTAT(bystry @ 06.05.07 - 13:47) *
Masz jakiegos DVD playera?
bo na moj gust w okienku pisze o tym.

Tak, zainstalowalam AVS DVD Player. I wciaz nie zmienia to tego okienka WinOnCD. Probowalam tez w koncu czyms innym , jakims innym programem nagrac sobie te filmy na DVD...glownie TMPGEnc DVD...ale wciaz mi sie do czegos czepia..wiec konwertuje, glownie na poczatku do rozdzielczosci, ze nie zgodna ze starndardem MPEG-1 lub MPEG-2, potem do bufora VBV (jeszcze nie dotarlam do tego jak to zmienic..na razie jestem wlansie w trakcie konversji mojeg pliku .mpg na MPGE-2 z rozdzielczoscia 352x288 (poprzenia byla 384x288).
Ale np. ten odtwarzacz (używalam już go wcześniej) po włożeniu płyty z filmem DVD nie odtwrza go..tzn. coś przewija, slychać rozruch płyty ale ani dxwięku ani wizji (kodeki są).
bystry
Jest jeszcze jeden myk.Otóz wersja WinOnCD SP 6.02 u mnie nie dzialala,wiec zassalem SP 6.03 i wtedy ruszylo.Moze i u ciebie tak bedzie.
janiorek
CYTAT(bystry @ 06.05.07 - 16:46) *
Jest jeszcze jeden myk.Otóz wersja WinOnCD SP 6.02 u mnie nie dzialala,wiec zassalem SP 6.03 i wtedy ruszylo.Moze i u ciebie tak bedzie.

Wciąż nie działa (SP 6.03 zainstalowałam). Ale cos wlasnie zauwazylam.. w MEnedzerze urzadzen pojawil mi sie blad W :Kontroler SCSI i RAID -> Roxio SoftScsi Host Adapter.System Windows nie może uruchomić tego urządzenia sprzętowego, ponieważ jego informacje o konfiguracji (w rejestrze) są niekompletne lub uszkodzone (Kod 19).

Co Wy na to ? confused.gif Już powoli zaczynam się poddawać ztym wszystkim, cały dzień prawie nad tym siedze icon_doh.gif
Auxiliaris
CYTAT
:Kontroler SCSI i RAID -> Roxio SoftScsi Host Adapter.System

Nie mam czegoś takiego w menadrzeże urządzeń, czy wypalarka wisi na zwykłej taśmie IDE czy może na kablu SATA. WinOnCD nie jest najmłodszym programem i może jego twórcy nie przewidzieli że ktoś będzie używał napędu DVDRW na SATA. Oczywiście zgaduję tylko smile.gif
janiorek
CYTAT(Auxiliaris @ 06.05.07 - 18:41) *
CYTAT
:Kontroler SCSI i RAID -> Roxio SoftScsi Host Adapter.System

Nie mam czegoś takiego w menadrzeże urządzeń, czy wypalarka wisi na zwykłej taśmie IDE czy może na kablu SATA. WinOnCD nie jest najmłodszym programem i może jego twórcy nie przewidzieli że ktoś będzie używał napędu DVDRW na SATA. Oczywiście zgaduję tylko smile.gif

No mi cos takiego sie pojawilo smile.gif
Ale wypalarka jest na 99% na SATA (laptop Acer Aspire 3610).
To na pewno nie w tym problem...niby jest cos takiego, ze mozna sciagnac..."[b]Roxio SoftScsi Host Adapter 1.0.0.36" [/b]ale nigdzie tez nie da sie sciagnac..o dziwo...chyba ze komu sie uda, to poprosze linka..ja probowalam z ok 17 zdrodel...ja odpadam juz powoli...chyba odinstaluje tego Roxio, i moze zainstaluje od nowa..juz sama nie wiem
Luca
CYTAT(janiorek @ 06.05.07 - 19:53) *
...ja odpadam juz powoli...chyba odinstaluje tego Roxio, i moze zainstaluje od nowa..juz sama nie wiem

Nie odpadaj.Ja przelecialem chyba ze setke roznych programow jak doszedlem jak to robic.

Napisz moze czy Twoj stacjonarny czyta mpeg,1,2.Czy zalezy Ci na na obrazku,zebys mogla wybierac.Jesli czyta,a z tym nie mozesz sobie poradzic bedziemy myslec nad innym sposobem.Jesli nie czyta to tez znajdzie sie rozwiazanie.Napisz konkretnie jakie masz pliki ile waza i ile trwaja.Cos sie wymysli
janiorek
CYTAT(Luca @ 06.05.07 - 20:29) *
CYTAT(janiorek @ 06.05.07 - 19:53) *
...ja odpadam juz powoli...chyba odinstaluje tego Roxio, i moze zainstaluje od nowa..juz sama nie wiem

Nie odpadaj.Ja przelecialem chyba ze setke roznych programow jak doszedlem jak to robic.

Napisz moze czy Twoj stacjonarny czyta mpeg,1,2.Czy zalezy Ci na na obrazku,zebys mogla wybierac.Jesli czyta,a z tym nie mozesz sobie poradzic bedziemy myslec nad innym sposobem.Jesli nie czyta to tez znajdzie sie rozwiazanie.Napisz konkretnie jakie masz pliki ile waza i ile trwaja.Cos sie wymysli

Ok, to co mi sie wydaje jak jest smile.gif
Mam dwa pliki (z koncertu zgranego z TV dla mojej mamy). NA samym poczatku, jak probowalam je wrzucic do WinOnCD to mi pokazywal ze zly format..ze nie taka rozdzielczosc...sciagnelam program Advanced X Video Converter, i konwertowalam, tak zeby bylo 352x288 (MPEG-2) i fps 25. KAzdy z nich ma teraz jakies około 600MB. Tutaj juz zrezygnowalam z uzycia WinOnCD(ten problem z pojawieniem sie opcji DVD/Mini DVD ktory opisalam wczesniej). Przeczytalam o programie o magicznej nazwie: TMPGEnc DVD Authorun 2.0 Trial Version (jest tez inna wersja tego programu...do kompresowania wlasnie...czytalam o tym w artykule: http://www.pctips.pl/artykuly/48551_1.html). W tym programie, daje system PAL, i Start a new project. Tam potem jest ADD file, i jak wrzucam pliki (te po konwersji juz) to mam komunikat: The DVD-Video standard does not accept MPEG-1 with a VBV buffer size of 46 KByte. The DVD-Video standard accepts the VBV buffer size below only. For MPEG-1: Less than 40 Kilobytes. OK. Czyli tutaj stanelam, poddalam sie. Ja juz pisalam wczesniej pokazalo mi sie cos dziwnego w menedzrze urzadze. Odinstalowalam Roxio razem z SP 6.03. Potem znow zainstalowalam i juz mi sie to wiecej nie pokazalo...ale teraz uwaga co odkrylam..dosc juz pozno wczoraj i po prostu moje nerwy tego nie wytrzymaly(ani moje oczy).
Nie czyta mi filmow DVD! tzn. czyta...mozna otworzyc plyte ale nie odtwarza...niby uruchamia sie program do odtwarzania DVD, ale laduje..laduje...zrobie kawe...laduje...zaladowal..pije kawe...i cisza wink.gif
I tutaj doszukiwalabym sie problemu. Jestem po formacie...kodeki sa..dotwarzacz tez..sterowniki tak...moze zle kodeki...coskolwiek...
To tyle co moge chyba napisac na akutalny moj stan wiedzy smile.gif. A postanowilam po prostu to odlozyc na jakis czas, bo magisterke musze napisac, bo sama nie chce smile.gif. Ale chetnie przyjme ewentualne pomysly rozwizania tego smile.gif
Luca
Tak na poczatek.Napewno nie wiesz jakie masz VCD-czy 1,1 czy 2,0. Ja nie uzywalem tego programu i nie wiem czy on oba rodzaje bierze.
Zrobilbym tak.
Zasysam VCDEasy i tworze plik Vcd-tam masz wybor jaki czy 1,1 czy 2,0.Nie nagrywam na plytke.Z folderu wyciagam plik z koncertem i wrzucam do Wincd.Jesli dalej sie krzaczy,z obiema wersjami zasysam Power Producer 2.0 lub wyzej i tworze sobie plytke DVD z menu i podkladem muzycznym.Jedyne ograniczenie to takie,ze nie wejdzie wiecej niz trzy godziny koncertu,lub filmu.
Zabawa na dwa razy po pol godziny i mozesz pisac te magisterkę.

Ewentualnie mozesz przerobic Swoj zgrany plik WinAVI Video Converter-em i dalej kombinować.
Podejrzewam ,ze cos nie tak masz z plikami po pierwszej konwersji.
janiorek
CYTAT(Luca @ 07.05.07 - 12:18) *
Tak na poczatek.Napewno nie wiesz jakie masz VCD-czy 1,1 czy 2,0. Ja nie uzywalem tego programu i nie wiem czy on oba rodzaje bierze.
Zrobilbym tak.
Zasysam VCDEasy i tworze plik Vcd-tam masz wybor jaki czy 1,1 czy 2,0.

Eeehhmm..i dotarłam do tego momentu..a dlaczego? Po zainstalowaniu, pojawił mi się komunikat: CDRDAO is disabled by default, as I am not sure it will work with your ASPI drivers. Go to the "settings" page to enalbe it."...OK..cokolwiek.
Potem wrzuciłam te dwa pliki z koncertu do VCDEasy...to po analizie któregokolwiek z nich pojawiał się kolejny komunikat:

Ale to nic...ide dalej.,..brnę w to wszystko..i wciskam: Go. No i po tym Go, po kilku linijkach Warningów i errorów mam:

Bo ja po prostu zdolna jestem i mam szczęście do takich numerów whistling.gif . Jestem już gotowa nawet znów na reinstalacje...tylko niech to maleństwo zacznie działać furious.gif
Luca
Zacznijmy od poczatku.
Napisalas,ze zgralas koncert.Jaki to jest plik? wielkosc i rodzaj ,ile wazy i jaki on jest(avi,mpg,mpeg.....)
Wrzuc do GSpota-niech zrobi analize pliku.
Czy Power Producer przyjmuje te pliki?
Czy WinAvi konwertuje ten plik?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.