Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ikona do zamkniecia systemu
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Systemy Operacyjne > Windows 9X / NT / W2K / XP
lokocool
Czy w windowsie XP istnieje mozliwosc zrobienia ikonki (np. na pulpicie) do zamykania systemu ???

W win 98 robilo sie skrot do rundll32.exe i dopisywalo w lini komend user,exitwindows ---> czy cos podobnego mozna zrobic w XP???
Kosiar
Klikamy prawym przyciskiem myszy na pulpicie i z menu kontekstowego wybieramy 'Nowy', a następnie naciskamy na odnośnik 'Skrót'.

Do wiersza poleceń wpisujemy następującą komendę: 'rundll32 shell32.dll,SHExitWindowsEx1'.

Naciskamy klawisz 'Enter' i nadajemy skrótowi nazwę 'Zamknięcie systemu'.

Klikamy na przycisk 'Zakończ'.

Coś takiego znalazłem przez Google smile.gif

Nie pamiętam gdzie znajduje się ikonka do tego skrótu więc musisz poszukać albo ktoś jeszcze coś podpowie

EDIT:
znalazłem też ikonke do tego %SystemRoot%\system32\SHELL32.dll

EDIT: 2
Sorry tak jak @Yasiu na dole napisał ten sposób nie działa w XP sad.gif Mój błąd ale zaraz go naprawiam i poniżej masz napisane co trzeba napisać w skrócie smile.gif
C:\WINDOWS\system32\shutdown.exe -s -t 00
budger
no i bodaj Tweak XP tworzy takie ikonki do wyłączenia, restartu, ale dokładnie nie pamiętam
P smiley13.gif
Yasiu
CYTAT(Kosiar @ 24.06.2004 - 09:54)
Do wiersza poleceń wpisujemy następującą komendę: 'rundll32 shell32.dll,SHExitWindowsEx1'.

@Kosiar:
Ten sposob nie dziala w XP!

@Budger:
TweakXP rzeczywiscie tworzy takie skroty:
-restart i zamknij system.

Ja osobiscie do zamykania uzywam klawiatury:
klawisz Windows>kursor>enter>enter i po klopocie.
lokocool
CYTAT
EDIT: 2
Sorry tak jak @Yasiu na dole napisał ten sposób nie działa w XP  Mój błąd ale zaraz go naprawiam i poniżej masz napisane co trzeba napisać w skrócie
C:\WINDOWS\system32\shutdown.exe -s -t 00

Dzieki @Kosiar, dziala smile.gif

CYTAT
no i bodaj Tweak XP tworzy takie ikonki do wyłączenia, restartu, ale dokładnie nie pamiętam

Tworzy, ale ja nie uzywam Tweak XP ---> poprostu chodzilo mi o to zeby stworzyc taka ikonke bez zadnych dodatkowych programow, ktore zasmiecaja system smile.gif

Pozdrawiam ---> piwo dla was bier.gif
Al_Hadzi
Proponuje poszukac tez na stronach : windows.online

Uwaga cytat ze strony : Polska Strona Windowsowa jest niezależnym serwisem
i nie jest w żaden sposób związana z Microsoft Corporation.

ciekawe zrodełko ktore czasem odwiedzam
Adam Rz.
Możliwe do użycia przełączniki dla aplikacji shutdown.exe to:
/l (Mała litera „L”): przełącznik, który służy do zamykania systemu na komputerze lokalnym
/a: przełącznik, który pozwala przyspieszyć operację zamykania systemu. Można go używać tylko w trakcie okresu objętego limitem czasu. Użycie tego przełącznika powoduje zignorowanie wszystkich innych.
/r: przełącznik, który powoduje ponowne uruchomienie systemu, a nie jego całkowite zamknięcie.
/t:xx: przełącznik, który pozwala określić czas (w sekundach), po jakim ma nastąpić zamknięcie systemu. Wartość domyślna to 20 sekund.
"msg": przełącznik, który pozwala określić komunikat wyświetlany w trakcie zamykania systemu. Komunikat może zawierać najwyżej 127 znaków.
/y: przełącznik, który powoduje, iż na wszystkie zapytania komputera jest udzielana odpowiedź „tak”.
/c: przełącznik, który powoduje zamknięcie wszystkich działających programów. Jego użycie zmusza system Windows do zamknięcia wszystkich uruchomionych w nim programów. Opcja zapisywania wszystkich zmienionych danych jest ignorowana. Może to spowodować utratę danych, które nie zostały zapisane.

Aby system na komputerze lokalnym został zamknięty w przeciągu dwóch minut i był przy tym wyświetlany komunikat „Trwa zamykanie systemu", należy użyć następującego polecenia w pliku wsadowym lub wpisać je bezpośrednio w wierszu polecenia, a następnie nacisnąć klawisz ENTER
np. shutdown /l /t:120 "Trwa zamykanie systemu" /y /c

Zaczerpnięte z http://support.microsoft.com/?kbid=317371

P.S C:\WINDOWS\system32\shutdown.exe -s -t 60 generuje pewien podobny efekt do pewnego Blastera...

Pozdrawiam
Yasiu
Warto to, dla pamieci i zastosowania zapisac, a ilink sie przyda biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.