Co to jest MPCMPC jest formatem pliku dzwiekowego, ktorego jakosc wg mnie przewyzsza jakosc mp3 min slychac lepszy wokal artysty jak rowniez lepsze w odsluchu sa basy
MPC jest projektem open source tzn kazdy moze sie przyczynic do zmiany kod\u zrodlowego kodeka - aczkolwiek z tego co mi wiadomo projekt jest zamkniety na jakis czas - autor w chwili obecnej nie ma czasu na rozwijanie go.
Na ponizszych stronach wyjasnie jak zainstalowac wszelakiego typu pluginy do winampa aby wszystko dzialalo jak rowniez wyjasnie jak wgrac plugin do nero aby mpc mozna bylo nagrac w miare latwo na plytke audio
Jak odtwarzać pliki MPC ?Jeśli naszym odtwarzaczem plików audio jest winamp to nie ma sensu wgrywanie jakiegoś specjalnego programu który odtwarzałby nasze pliki MPC. W tym przypadku możemy użyć jednego z pluginów do Winampa który będzie nam od tej pory odtwarzał pliki MPC.
Krok pierwszy
Sprawdzamy naszą wersję winampa. Uruchamiamy winampa i naciskamy guzik F1 na dole w zakładce winamp powinna pokazać się nasza wersja tego programu - dla przykładu moja wersja to : v2.91
Krok drugi
Jeśli wasza wersja programu zaczyna się na v2 wtedy ściągamy plugin do winampa serii 2 Ściągnij
plugin do winampa serii 2Jeśli zaś wasz winamp to 3.x wtedy ściągamy plugin do tej wersji Ściągnij
plugin do winampa serii 3W przypadku winampa wersji 5 nic nie robiłem i odtwarza normalnie tylko trzeba pamiętać o zaznaczniu w opcjach (powiązania plików)MPC
Nagrywanie MPC na AudioZakładam że używacie jednego z najpopularniejszych programów do nagrywania CD/CDR jakim jest Ahead Nero (ahh ten monopol). Prawdę mówiąc ja tylko tego programu użytwam wiec do niego podam instrukcje - możliwe iż sa dodatki do innych programów - aczkolwiek nic mi o nich nie wiadomo
Krok pierwszy
Standardowo ustalamy jaką mamy wersje nero
Krok drugi
Ściągamy MPC Nero Plugin
I teraz w zalerzności jaka jest nasza wersje Nero plik który pobieramy czyli
nxMyMPC.dll (jesli go nie widzicie musicie zaznaczyc w opcjach explorera zeby pokazywal pliki systemowe :
Narzędzia -> Opcje Folderów -> Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego (zalecane) odznaczamy to badziewie)
Wgrywamy w przypadku wersji Nero 5.5.9.X przegrac do katalogu
'\Program Files\Ahead\Shared\AudioPlugins',
w przypadku gdy nasza wersja Nero jest powyzej
6.X wgrywamy do katalogu
'\Program Files\Common Files\Ahead\AudioPlugins'Restartujemy Nero i już możemy cieszyć się bezposrednim nagrywaniem przez nasze nero plików mpc na audio
Opis zaczerpnięty z antynazi.org