Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pliki z rozszerzeniem mpc
Osłomania > Dyskusje i Pogawędki > Muzyka - Kafejka
Marceliszpak
Witam!
Mam pytanko, jak mam odtworzyc pliki z rozszerzeniem "mpc" (format MPC Q6) ?
pozdrawiam smiley13.gif
pkacz
może jest w tej sprawie jakiś haczyk, albo czegoś nie kumam ale chyba WinAMP z nimi pracuje...?

EDIT: Fakt teraz sobie przypominam że ciągnąłem wtyczki do tego smile.gif
bachor
to jest muzyka
winamp wymaga wtyczki
polecam polski i wszystko lykajacy foobar
http://www.foobar2000.org/
Auxiliaris
Ten napewno -> foobar2000 wink.gif

OOps widze ze @bachor mnie uprzedzil laugh.gif
k-d
Winamp pracuje, ale chyba te nowsze - na 5 działa bez problemu.
aiel
CYTAT(pkacz @ 08.02.05 - 01:07)
może jest w tej sprawie jakiś haczyk, albo czegoś nie kumam ale chyba WinAMP z nimi pracuje...?
*

haczyka chyba nie ma, owszem Winamp odtworzy, ale po pobraniu odpowiedniej wtyczki np MPC Winamp plugin 0.99d.
Oczywiście też Foobar 2000
do poczytania na temat Musepacka tutaj:
MUSEPACK
powodzenia
recall
Co to jest MPC

MPC jest formatem pliku dzwiekowego, ktorego jakosc wg mnie przewyzsza jakosc mp3 min slychac lepszy wokal artysty jak rowniez lepsze w odsluchu sa basy
MPC jest projektem open source tzn kazdy moze sie przyczynic do zmiany kod\u zrodlowego kodeka - aczkolwiek z tego co mi wiadomo projekt jest zamkniety na jakis czas - autor w chwili obecnej nie ma czasu na rozwijanie go.
Na ponizszych stronach wyjasnie jak zainstalowac wszelakiego typu pluginy do winampa aby wszystko dzialalo jak rowniez wyjasnie jak wgrac plugin do nero aby mpc mozna bylo nagrac w miare latwo na plytke audio

Jak odtwarzać pliki MPC ?

Jeśli naszym odtwarzaczem plików audio jest winamp to nie ma sensu wgrywanie jakiegoś specjalnego programu który odtwarzałby nasze pliki MPC. W tym przypadku możemy użyć jednego z pluginów do Winampa który będzie nam od tej pory odtwarzał pliki MPC.
Krok pierwszy
Sprawdzamy naszą wersję winampa. Uruchamiamy winampa i naciskamy guzik F1 na dole w zakładce winamp powinna pokazać się nasza wersja tego programu - dla przykładu moja wersja to : v2.91
Krok drugi
Jeśli wasza wersja programu zaczyna się na v2 wtedy ściągamy plugin do winampa serii 2 Ściągnij plugin do winampa serii 2
Jeśli zaś wasz winamp to 3.x wtedy ściągamy plugin do tej wersji Ściągnij plugin do winampa serii 3
W przypadku winampa wersji 5 nic nie robiłem i odtwarza normalnie tylko trzeba pamiętać o zaznaczniu w opcjach (powiązania plików)MPC

Nagrywanie MPC na Audio

Zakładam że używacie jednego z najpopularniejszych programów do nagrywania CD/CDR jakim jest Ahead Nero (ahh ten monopol). Prawdę mówiąc ja tylko tego programu użytwam wiec do niego podam instrukcje - możliwe iż sa dodatki do innych programów - aczkolwiek nic mi o nich nie wiadomo
Krok pierwszy
Standardowo ustalamy jaką mamy wersje nero
Krok drugi
Ściągamy MPC Nero Plugin
I teraz w zalerzności jaka jest nasza wersje Nero plik który pobieramy czyli nxMyMPC.dll (jesli go nie widzicie musicie zaznaczyc w opcjach explorera zeby pokazywal pliki systemowe :
Narzędzia -> Opcje Folderów -> Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego (zalecane) odznaczamy to badziewie)
Wgrywamy w przypadku wersji Nero 5.5.9.X przegrac do katalogu '\Program Files\Ahead\Shared\AudioPlugins',
w przypadku gdy nasza wersja Nero jest powyzej 6.X wgrywamy do katalogu '\Program Files\Common Files\Ahead\AudioPlugins'
Restartujemy Nero i już możemy cieszyć się bezposrednim nagrywaniem przez nasze nero plików mpc na audio

Opis zaczerpnięty z antynazi.org
Marceliszpak
Serdeczne dzieki za wszystkie cenne wskazowki!!!
Cześć
Navy.
Cześć.
Też mam ten problem.
Sprawdziłam wersje i niby jest 5.
Ale pliki z rozszerzeniem mpc nie chodzą x.x
A nie wiem dokładnie jak ustawić powiązania plików bo mam wersje angielską.
Pomoże ktoś?
gulon
Ale gdzie nie chodzą? Sprawdzałeś w foobar2000, jak większość w tym temacie poleca? Jeśli nie, to sprawdź, a jestem pewien, że pójdą...
pkacz
Albo dociagnij wtyczkę stąd: http://www.free-codecs.com/download/Winamp_MPC_Plugin.htm
Navy.
Dzięki pobrałam Pluga i działą 8D
lucjanos
Polecam też VUPlayer.
megzag
Zaciągnij wtyke do wiampa z http://mp3.wp.pl/p/programy/opis/400.html?kat=0&s=1 lub z innej wpisując w googlach wtyczka mpc.
Pozdro
megzag

CYTAT(Marceliszpak @ 08.02.05 - 00:06) *
Witam!
pozdrawiam smiley13.gif
Xahil
CYTAT(megzag @ 07.04.08 - 16:03) *
Zaciągnij wtyke do wiampa z http://mp3.wp.pl/p/programy/opis/400.html?kat=0&s=1 lub z innej wpisując w googlach wtyczka mpc.
Pozdro
megzag

CYTAT(Marceliszpak @ 08.02.05 - 00:06) *
Witam!
pozdrawiam smiley13.gif

Przez ponad 3 lata to chyba znalazl odpowiedz tongue.gif
vince44
Archeolodzy są najlepsi. respekt.gif
gulon
Dzięki megzag za aktualny link.
A Wy co się czepiacie!?! wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2013 Invision Power Services, Inc.