Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Blackberry
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Telefony, Palmy, Komórki
WoocashACN
Dostałem do testów takie cudo

mam mały problem, odbiera mi pocztę, wysyła, synchronizuje PIM'a czyli kontakty, zadania, kalendarz itp

Pytanko: czy miał ktoś z tym styczność i wie czy można zamiast "Kontaktów" z Outlooka ściągnąć książkę adresową z serwera (jeden 'container' albo Global Address List [GAL] ) ???
jack.r
CYTAT(Woocash[ACN] @ 08.02.05 - 00:43)
Dostałem do testów takie cudo

mam mały problem, odbiera mi pocztę, wysyła, synchronizuje PIM'a czyli kontakty, zadania, kalendarz itp

Pytanko: czy miał ktoś z tym styczność i wie czy można zamiast "Kontaktów" z Outlooka ściągnąć książkę adresową z serwera (jeden 'container' albo Global Address List [GAL] )  ???
*

czy dobrze ciebie zrozumialem, chcesz sciagnac adresy bo nie chcesz wpisywac raz jeszcze tak?
podobno mozna zsynchronizowac to z wieloma systemami, mam tez takie cos od prawie roku, w pracy rozdawali, na poczatku bylo fajne dzis jest to strasznie uciazliwe, bo nie ma zmiluj, nie dosc ze moga cie na "radio" (taka tu tez opcja jest w nextelu) lub telefon to i mailami cie mecza....

w pracy u nas byl Novel (teraz mamy outlooka) i wiem ze bylo to laczone z blackbarry, wiec nie mysle ze sa jakies przeszkody laczyc np z twoim GAL.
spytam jutro ludzi z MIS jak nie zapomne...

o i jeszcze jedno blackberry moze byc zsynchronizowany z jedna skrzynka tylko (tak przynajmniej jest u nas, nie mozna miec kilku adresow e-maila) wiec ksiazke adresowa moze miec jedna tylko.
WoocashACN
@jack.r nie myl prywatnej książki adresowej (która sie synchronizuje) z książką adresową na serwerze (ustalaną przez admina serwera pocztowego)

GAL to taka książka która zawiera wszystkie grupy (listy dystrybucyjne) i wszystkie adresy w firmie...

z drugiej strony GAL u mnie to ponad 50MB... nie wiem czy sie zmiesci... ale taka tylko polska książka to jakieś 500 adresów plus 100 list dystrybucyjnych.. jest szansa...

Edith:

@jack.r a jesteś w stanie mi opisać w kilku słowach jak działa opcja "reconciling messages" ?
jack.r
CYTAT(Woocash[ACN] @ 08.02.05 - 01:02)
@jack.r nie myl prywatnej książki adresowej (która sie synchronizuje) z książką adresową na serwerze (ustalaną przez admina serwera pocztowego)

GAL to taka książka która zawiera wszystkie grupy (listy dystrybucyjne) i wszystkie adresy w firmie...

z drugiej strony GAL u mnie to ponad 50MB... nie wiem czy sie zmiesci... ale taka tylko polska książka to jakieś 500 adresów plus 100 list dystrybucyjnych.. jest szansa...

Edith:

@jack.r a jesteś w stanie mi opisać w kilku słowach jak działa opcja "reconciling messages" ?
*

nie wiem dokladnie co chcesz wiedziec o tej opcji
ta opcja pozwala na taki sam status maila/kalendarza pomiedzy blackberry i outlook
jak np czytasz maila na blackberry a pozniej go otworzysz na outlooku to ten sam email nie bedzie pokazywany ze jest przeczytany dopuki nie zrobisz "reconcile" (potwierdzenia w tym przypadku) ze ten email czytales. w RIMie oni uzywaja dwa okreslenia "reconcile" i "synchronize"
to pierwsze jest dla emaili to drugie jest dla wszystkiego innego

zreszta znalazlem cos takiego na necie o tym... jesli nie znasz anglika to powiedz przetlumacze pozniej...
nie wiem czy o to ci chodzilo... ale moze trafilem

http://kb.indiana.edu/data/alov.help?cust=028753.58173.30

wiem co to GAL, ja mowilem tylko o ksiazce adresowej, nie spotkalem sie raczej tutaj(mowie o usa) aby ktos pakowal w to listy dystrybucyjne, wiec tego nie wiem, ale jakos nie sprecyzowales w poprzednim mailu co dokladnie chcesz wiedziec.
co do ksiazki adresowej to ma niezla pojemnosc, ja mam na swojej okolo 400 adresow
poza tym przeciez masz na tym dostep do internetu wiec mozesz korzystac z web site aby tam dojsc, po co to ladowac na BB? ale to nie moja broszka...

moja opinia jest taka... z checia zmienilbym to na zwykly tel. dostawanie 30-50 maili dziennie w kazdym miejscu jakim sie czlowiek znajduje zaczyna denerwowac...
ale zycze milej zabawy z tym
WoocashACN
Angielski znam, thx.

Ja jestem oblatywaczem smile.gif Potem będę suportował 20 użytkowniku Leadership'u w firmie... To oni dostają te 'smycze' całodobowe...

Znając ich będą robili wielkie problemy z tego ze adresy dostepne w GAL'u muszą sobie teraz wklepywać ręcznie, ewentualnie doklepywać do osobistej książki... Ale trudno jak nie ma takiej funkcjonalności... to muszą sobie jakoś poradzić...

Narazie w tym modelu nie mam przeglądarki i/lub dostępu do www. Ale w docelowym modelu (7700) chyba już będzie...

thnx 4 info.
jack.r
CYTAT(Woocash[ACN] @ 08.02.05 - 06:37)
Angielski znam, thx.

Ja jestem oblatywaczem smile.gif Potem będę suportował 20 użytkowniku Leadership'u w firmie... To oni dostają te 'smycze' całodobowe...

Znając ich będą robili wielkie problemy z tego ze adresy dostepne w GAL'u muszą sobie teraz wklepywać ręcznie, ewentualnie doklepywać do osobistej książki... Ale trudno jak nie ma takiej funkcjonalności... to muszą sobie jakoś poradzić...

Narazie w tym modelu nie mam przeglądarki i/lub dostępu do www. Ale w docelowym modelu (7700) chyba już będzie...

thnx 4 info.
*

aaa to Ty jestes jednym z tych co takich jak ja przesladuja nowosciami, model ktory od dwoch miesiecy uzywamy to 7780

http://www.originalwireless.com/7780-bb.html

wczesniej bylo BB bez telefonu... osobny service ale kosztowalo to fimre drogo wiec zamowili tego 50 od razu z tel od nextela (dwa miesiace temu)

wiesz u mnie MIS co jakis czas robi upgrade adresow, poza tym sa tez grupy utowrzone (w zaleznosci od projektow) i wysylajac np na projekt #1 dostaje maile odpowiednie osoby, nie powiem chlopaki sie znaja na tym i sa pomocni, co nie znaczy ze tacy jak ja nie potrafia zrobic zamieszania (kiedys cos sknocilem przy synchronizowaniu)
poza tym przy synchronizowaniu robi sie tez update ksiazki adresowej

czy Ty jestes w USA? jesli tak to macie tam nextela?
pozdrowienia i powodzenia
WoocashACN
OT: DC to nie District Columbia tylko Default City... [PL]

już @skoku rozwiązał mój problem dostępu do książki adresowej... Jest opcja 'lookup' w menu wyszukująca adresy 'zaczynające się od' -- w pełni wystarcza...
Flake
rzeczywiście cudo !!!Fajny telefonik !!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.