Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kolejny niebieski ekran :/
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Systemy Operacyjne > Windows 9X / NT / W2K / XP
ks.znicz
Jestem właśnie po zainstalowaniu od nowa Windowsa XP Pro, następnie zainstalowałem sterownik do karty graficznej Catalyst 3.10, następnie panel POLPAK'u (od połączenia netowego) kolejno Outpost Firewall, Norton System Works, i na koniec Tlen oraz Service Pack 2 PL. Potem dodałem log który umieścił @Eyeore do rejestru który daje większą liczbę połączen z serwerem dodałem również XP Anti Spy...Potem jeszcze tylko Klite kodek pack i tyle z wszystkiego.... I co widze ... coś sie pier**li ...... średnio co 10-15 min użytkowania komputera (przeglądanie stron internetowych) pojawia mi się niebieski ekran na 2 - 3 sekundy i widnieje komunikat : Drivers IQLS i coś dalej jeszcze ...Potem restartuje sie 2-3 razy (tzn. ładuje się do panelu "Zapraszam" po czym restartuje sie od nowa.... Gdy pozosstawiam komputer bez żadnej operacji (tzn. nic nie robie tylko sie ściąga) wszystko chodzi bez najmniejszego problemu... Jak usunąć tą usterkę ?? Czy to jest problem ze sterownikiem do karty graficznej ?? Aha ... i jeszcze w między czasie instalowałem i od razu odinstalowałem MKS vir 2005... Przy zalogowaniu się już spowrotem pulpitu pojawia się że "Wystąpił błąd krytyczny Microsoft Windows" i na dole czy chce wysłać czy nie .... I co w takim wypadku zrobić ?? Byłbym b. wdzięczny za pomoc !! Pozdro all !@!
wins
DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL < taki to pewnie jest ten blad
Jesli jeszcze raz sie pojawi to sprawdz czy nie jest napisane co powoduje ten ekran smierci
I_O
Typowalbym na sterownik grafiki albo karty dzwiekowej
Gdzie te zaklady? smile.gif
Zwroc przede wszystkim przy tym BSOD na nazwe pliku ktory ten konflikt spowodowal. Albo rzuc okiem do logow systemowych, tam to powinno tez byc
Auxiliaris
Ja bym to instalował troszke inaczej,

1. SP2 PL
2. Grafa
3. K-lite
4. Jak dałeś loga od Eye to z "XP Anti Spy" mogłeś już nic nie robić, ja bym użył tylko "XP Anti Spy" (wychodzi na to samo)
5. Outpost Firewall
6. Norton System Works i reszte.
Eyeore
Nie te wpisy co dawałem nic nie popsują ja tez obstawiam na stery od czegoś tam. Poprostu przepisz tam ten blue screen. Pomyślimy co to za ustrojstwo
buttie
W Uruchom wpisz eventvwr tam będziesz miał zlogowany każdy błąd sytemowy z wyjaśnieniem powodu (trochę enigmatycznym, ale zawsze) pod menu Właściwości.
@Pitol27 ma też rację, najpierw najlepiej instalować SP2, dopiero później wszystkie inne (w tym stery graphy) drivery i programy, a najlepiej jest korzystać z instalki XP zintegrowanej już z SP2, szybciej i łatwiej.
Pozdrawiam.
ks.znicz
no niestety nie zdażam przeczytać tego ustrojstwa...A jak odinstalować serownik od grafiki żeby potem od nowa zainstalować ?? Sterownika od dźwięku jeszcze nie instalowałem smile.gif Dzięki za tak szybką pomoc wink.gif Pozdro all !@!
I_O
Panel sterowania - system - tam gdzies w opcjach odhacz " automatyczny restart w przypadku bledu" (jakos podobnie sie to musi nazywac) - to ci umozliwi przeczytanie tego komunikatu.
Lepiej zacznij od tego BSOD - to powinno znacznie zawezic "krag podejrzanych", de- i instalacja sterownikow na slepo niekoniecznie cos da.
Sprawdzales logi systemu?
ks.znicz
Błędy systemowe są takie :
1. NIe można załadować sterowników : ABTDI
2. Usługa bramy warstwy aplikacji niespodziewanie zakończyła prace.
3. W urządzeniu Device\Harddisk0\D wystąpił zły blok.
4. Usługa Instalator Windows niespodziewanie zakończyła pracę. Wystąpiło to razy: 1.
5. Usługa ArcaBit NetMonitor niespodziewanie zakończyła pracę. Wystąpiło to razy: 1.
6. Usługa Symantec Network Drivers Service niespodziewanie zakończyła pracę. Wystąpiło to razy: 1.
7. Usługa MkS_Vir Monitor niespodziewanie zakończyła pracę. Wystąpiło to razy: 1.
W zasadzie chyba chodziło o sterownik ekranu ... Zainstalowałem nowy sterownik do grafy (najbardziej prymitywny jaki sie dało tongue.gif) i narazie jest wszystko dobrze smile.gif... co to jest BSOD ?? Zobacze jeszcze jutro rano bo dzisiaj już jestem tak zmęczony że ledwo patrze na oczy... Dziękuję wszystkim za pomoc ... bier.gif dla Was smile.gif... Mam nadzieje że raz na zawsze sie pozbyłem tego irytującego błędu... .Pozdro all !@!

EDIT :
Jeszcze przed snem jeden niebieski ekranik ... Właśnie gdy chciałem wyłączyć polecenie żeby sam restartował sie komp pokazał się "piękny" niebieski ekran ... tym razem wystąpił następujący błąd :
1. Kod błędu 100000d1, parametr 1 0000002c, parametr 2 00000002, parametr 3 00000000, parametr 4 f7d97f85.

Eh... a już myślałem że jest wszystko dobrze :/ Pozdro all !@!
WoocashACN
BSOD -- Blue Screen Of Death
Auxiliaris
Z tego co gdzieś znalazłem w necie, to jest to prawdopodobnie błąd pamięci wirtualnej na dysku, możesz spróbować:

1. Deaktywacja (wyłączenie) pamięci wirtualnej w Windozie
2. Restart kompa
3. Włączenie spowrotem pamięci wirtualnej
4. Restart Kompa

Podobno pomaga (sam nie robiłem) blink.gif

EDIT: Racja @Eye zapomnialem o tym, myślałem raczej o defragmentacji (co by również nie zaszkodziło)
Eyeore
Tak dokładnie jak @Pitol27 napisał. Ja uzupełnię że jak wyłaczysz stronicowanie, restart, po restarcie zrob głeboki chkdsk wszystkich dysków. A dalej to j/w
ks.znicz
Już wszystko działa smile.gif Wszystkiemu winien był Outpost FIrewall ... odinstalowałem i już od 2 dni chodzi wszystko dobrze smile.gif Pozdro all !@!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.