Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jacek Kaczmarski
Osłomania > Dyskusje i Pogawędki > Muzyka - Kafejka
Turin
Co sądzicie o twórczości Jacka Kaczmarskiego???

Dla mnie jest to coś [coś gdyż chodzi o twórczośc] wielkiego. Stworzył on tyle wspaniałych utworów jak i wierszy. Doskonale potrafi pokazać wady świata jak i Polaków przykład:
"kochamy sie w honorach nie znamy sie z honorem"
"A my, nie z własnej winy, Aż się przyznawać hadko Nie znamy już łaciny I z polskim nam niełatwo."
U Kaczmatskiego można znaleść równiez poczucie humoru np. utwór "Przyśpiewka bylejaka o europejskości polaka"(polecam zapowiedź)
Słuchająć Jacka można się wiele nauczyć i dowiedzieć m.in. jak to było w czasie stanu wojennego,
jakie państwa powstały po 1989r.[jak by ktoś nie wiedział] w dodatku można poznać wiele słów, których się wcześniej nie słyszało.
Znajdziemy również ciekawe interpretacje znanych obrazów np. obrazy Jana Matejki, Jacka Malczewskiego czy Bronisława Linkego.
Jest co słuchać, gdyz Jacek Kaczmarski wydał samych oficjalnych albumów aż 18.
Szkoda tylko, że już nic nie stworzy (Jacek zmarł 10 kwietnia 2004r.)

Czekam na wasze opinie smile.gif

Pozdrawiam devil.gif
_ZETOR_
W takim razie polecam ten film:

Jacek.Kaczmarski-Kosmopolak.PL.DivX-zr.avi
Garkhamell
Szacunek dla Pana Jacka. Ale co ciekawe (przynajmniej dla mnie bo nie jestem fanatycznym wielbicielem jego twórczości tylko takim tam sympatykiem) dowiedziałem sie ostatnio ze "Mury" to piosenka katalońska którą Kaczmarski przystosował że tak powiem do polskich warunków. Choć wcale niezgorzej. Pozdro.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.