Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Uczestnicy badania PBI/Gemius Megapanel
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Internet i Sieci Komputerowe
OkweL
Dzis po dluzszej przerwie odwiedzililem Kurnik.pl i tam oto jedno z 2-och ogloszen tak wygladalo:
CYTAT
Udział w internetowym badaniu PBI/Gemius Megapanel, polegający na zainstalowaniu na swoim komputerze specjalnego programu NetPanel do monitorowania aktywności internetowej, powoduje, że przeglądarka WWW przy pobieraniu stron przesyła do każdego odwiedzanego serwera unikalny identyfikator uczestnika badania (npUID). Na podstawie tego identyfikatora właściciele stron są w stanie rozpoznać odwiedzającego jako tę samą osobę, jeśli już wcześniej odwiedzała ich strony, nawet po usunięciu z komputera wszystkich plików cookies i zmianie adresu IP.

Na stronach zachęcających do wzięcia udziału w badaniu (www.pbi.org.pl) nie ma jakichkolwiek informacji o zagrożeniu utraty prywatności uczestników, a listy w tej sprawie, skierowane zarówno do firmy przeprowadzającej badanie, tj. Gemius S.A., jaki i organizatora badania, spółki Polskie Badanie Internetu, wysłane dwa tygodnie temu, pozostały bez odpowiedzi.

Przykładowe informacje o systemie wysyłane z dodatkowym identyfikatorem uczestnika badania:
CYTAT
Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; Maxthon; SV1; NetPanel:1144573; npUID:1144573)
Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.01; Windows 98; exNetPanel:861895; npUID:865361)
Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; MyIE2; exNetPanel:956219; npUID:956219)

Informacje przesłane przez Twoją przeglądarkę przy pobieraniu tej strony:

CYTAT
Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041109 Firefox/1.0 (MOOX M3)

Ostrzeż innych Internautów! Może nagłaśniając sprawę organizator badania raczy poważnie traktować kwestie ochrony prywatności i rzetelnie informować potencjalnych uczestników o czyhających ich niebezpieczeństwach.

Marek Futrega
futrega (at) gmail.com

19-02-2005

ranting.gif wallbash.gif

EDIT:
Zamienilem [CODE] na 2 [QUOTE] bo tekst byl slabo widoczny
I_O
Zawracenie glowy smile.gif
Osoby biorace udzial w tym "badaniu" chyba zdaja sobie sprawe z tego ze kazdy ich krok w internecie jest nadzorowany - kto sie na to zgadza i sam instaluje takie oprogramowanie w swoim komputerze nie powinien teraz krzyczec wnieboglosy ze jest szpiegowany.
Zreszta - ludziom ktorzy dobrowolnie instaluja sobie takie trojany w systemie i tak juz zadna medycyna nie pomoze smile.gif
Magnolia__
no dobrze.. zawracanie glowy.. ale np. ja mam ankiete wyskakujaca mi do wypelnienia co jakis czas.. nie wypelnilam jej i nie instalowalam niczego.. tzn ze ona mnie kontroluje czy czy nie ta siec g??
pozdrawiam Magnolia__

dodane:
ja wiem ze mnie nic nie pomoze ale wiedza podobno zmienia poziom glupoty we krwi biggrin.gif
WoocashACN
_Atka_ żeby mieć spokojną głowę zamieść loga z HijackThis w tym temacie: http://www.osiol.net/index.php?showtopic=11072
I_O
Jak twierdzi gremius na swojej stronie ta ankieta wyskakuje co n-temu internaucie, ale zeby zostac ich krolikiem doswiadczalnym nalezy wypelnic ankiete i zainstalowac na komputerze ich program. To ze widzialas pare razy ankiete nie jest problemem, chociaz oczywiscie i tak od dawna maja cie jako numer w swoich bazach - jak wiekszosc internautow z zasiegu tej firmy zreszta.
Ja tej ich ankiety jeszcze nigdy nie widzialem, bo mi zadne dziwne okienka nie wyskakuja...OK, nie bede tu opisywal zalet Opery smile.gif
Poza tym: ich FAQ wprawdzie dosc pokretnie ale jednak informatywnie wyjasnia jak to wszystko dziala
Magnolia__
pewnie nie powinnam polemizowac z toba I_O ale Opere tez posiadam.. nie poradze nic ze latwiej i bezpieczniej obsluguje mi forum IE.. wstawianie tagow, zdjec, pisanie dluzszych tekstow, zmiany w trybie.. ale masz racje ze wyskakuje mi (jedynie gemius) tylko przy otwieraniu IE
pozdrawiam smile.gif Magnolia__
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.