Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Regeneracja starej baterii
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Telefony, Palmy, Komórki
tetrus
KOD
Jeżeli Twoja bateria szybko się rozładowuje, a ponowne ładowanie nie wnosi do sprawy nic nowego to jest na to sposób - oryginalny, może niewiarygodny, ale skuteczny!

Wystarczy postępować zgodnie z poniższymi krokami:
Owiń baterię dokładnie kawałkami gazety i włóż ją do plastikowego worka z zamknięciem.
Włóż tak przygotowaną baterię do zamrażarki na 3 dni (gazeta odciągnie wodę z baterii).
Po 3 dniach wyciągnij baterię z lodówki i pozostaw na 2 dni w temperaturze pokojowej.
Po 2 dniach włóż baterię do telefonu i maksymalnie ją naładuj.

Po tej operacji bateria będzie "trzymać" około 80-90 % dłużej.

zrodlo: http://www.gsmservice.ceti.pl/faq/28,faq.html

Moze warto sprobowac przed zakupem nowej, tym bardziej ze komentarze sa zachecajace.
k-d
Faktycznie intrygujące - tak się składa, że wymieniam właśnie baterie w Nokii i Siemensie. Jutro rozpoczynam oficjalne testowanie thumbsup.gif
Maras
Tak tylko ze w tym przepisie nie napisales jakie baterie mozna tak regenerowac, z tego co wiem to chyba niklowo kadmowych tak nie mozna robic ale moge sie mylic
bjwrc8
Ja teraz będę testował ten sposób. :)
sienio
Ponoć działa, ale tylko okresowo. Po paru tygodniach pojemność baterii spada do poprzedniego stanu i całą zabawę trzeba powtarzać. :
Spyra
Czy sposob jest dobry i warty zachodu to nie wiem, ale ja sie pytam jak mam dzwonic przez te 5 dni ktore bateria przechodzi "Tuning" smile.gif ?
Luca
Co 15 miesiecy nalezy sie nowy telefon. Po co komu te bzdury z odnawianiem aku. Dostajesz telefon, masz gwarancje, jesli bateria nie trzyma to do wymiany a nie do lodowki. Ludzie jest XXI wiek. Jeszcze troche to zaworki do zapalniczek (jednorazowki) bedziecie wstawiac.
zimi2k
@Luca - wymiana telefonu nalezy sie tylko jak przedluzasz umowe, tak od se Ci nie dają. A dlugosc umowy zalezy od tego na ile sobie podpisales moze byc od 12 msc do 30 msc. Do tego sa ludzie ktorzy maja pre paid'y nim sie wymiana telefonu nienalezy... btw: nieorgianalne baterie ma allegro kosztuje ok 15zl i sprawuja sie calkiem niezle, wiec po co kombinowac smile.gif
Luca
CYTAT(zimi2k @ 17.02.08 - 12:25) *
Do tego sa ludzie ktorzy maja pre paid'y nim sie wymiana telefonu nienalezy...

Ja to wogle nie biore pod uwage takich telefonow na tzw. dziecieca umowe. Co mi po takim telefonie, gdzie w trakcie rozmowy dowiaduje sie, ze karta pusta. Takie wynalazki mnie nie interesuja.
zimi2k
@Luca - no widzisz, TY nie bierzesz tego pod uwage, ja tez nie uznaje pre paidow - ale są ludzie (chocby dzieci o ktrych wspominasz) ktorzy z pre paidow korzystaja - i zdarza sie tak ze maj dobry telefon tylko bateria kaputt - wiec poc o wydawac 500pln na nowy fon, jak mozna kupic gazete i wlozyc baterie do lodowki biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.