Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Prędkość w sieci LAN
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Internet i Sieci Komputerowe
Damiano

Witam bier.gif
Mam sieć LAN 100Mb i moje maxymalne wykorzystanie sieci przy zgrywaniu na dysk drugiego kompa to ok.21% blink.gif
Czy ktoś mi może wytłumaczyć dlaczego nie mogę osiągnąć większej prędkości ??

Aby zobaczyć dokładnie obrazek kliknij na nim LMB biggrin.gif

smiley13.gif

Czysto estetycznie czepilem sie obrazka ciach.gif ciach.gif
Adam Rz.
Wiele jest możliwości - konfiguracja serwera jeśli takowy jest, możliwości obu kompów, ich dysków, to co się aktualnie dzieje na drugim kompie... Podaj więcej szczegółów - ilośc kompów, rodzaj połączenia, co to za kompy itp...

P.S Ale cenzor jakiś surowy był... smile.gif
Ace McCloud
1. Bo drugi komputer juz wysyla do kogos innego i to zabira mu pasmo -> dla Ciebie zostaje tylko 20 % smile.gif

2. Sprawdz czy masz wlaczona usluge "Harmonogram pakietow QoS" (czy jakos tak) -> polecam wyłączyć smile.gif
Damiano
W sieci są tylko dwa kompy - jeden to Antek 2500 XP+ 512ddram a drugi Dureń 750 128ddram
Na jednym WIN XP PRO na drugim WIN ME
Połączenie przez router-modemADSL ADE-PLANET 4000
W jednym dysk Maxtor 120GB 8MB cache w drugim WD Caviar 80GB 8MB cache
Sieciówki PLANET 100Mb
Zmapowane foldery udostępnione jako dyski sieciowe
Tryb w sieciówkach - 100 FULL MODE (DUPLEX)

smiley13.gif
Eyeore
Na wykresie % są wielkością teoretyczną podzieloną przez praktyczną.
1. np mając Sieciówki PLANET 100Mb które pracują w trybie half duplex, od razu tracisz połowę wydajności
2. z natury i właściwościwości protokołu TCP/IP da się tą wartość podwyższyć do około 40% ale tylko w cieci wewnętrznej, ale kosztem wariacji internetu.
IPX jest o okolo 40% szybszy....

Ja mam prawie taką samą wydajność sieci (około 32-35%) 10Mb Sieciówkach 3 com i switchu 3 com i takie tam bla bla, a więc wszystko masz w porządku...
Adam Rz.
Może coś w konfiguracji routera

U mnie jest sieć LAN na 20 kompów i z większością userów wyciskam jakieś 7000-9000 kB/s więc chyba dość dobrze jak na 100Mb, podaj ile ty wyciągasz w kB lub jakieś innej jednostce pamięci... Sprawdź chociażby w Total Commanderze jeśli używasz. Myśle pozatym że owe 100% to jedynie przy FullDupleksie by poszło czyli 100Mb do i od...

P.S echh 2 posty jeden pod drugim proszę jakiegoś moda/admina o scalenie .. Sorry

Pozdrawiam

a prosze bardzo biggrin.gif
Damiano
Po usunięciu Harmonogram pakietow QoS wskoczyło ok.29% biggrin.gif
A po zmianie na drugiej sieciówce na 100 full duplex wskoczyło ok.35-40% biggrin.gif
Jednak znajomy miał ustawione wcześniej Auto mode i router w zakładce LAN też miał Auto

Dzięki wszystkim za pomoc bier.gif bier.gif bier.gif respekt.gif respekt.gif respekt.gif

smiley13.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.