Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: LAN
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Internet i Sieci Komputerowe
Drizzt
Cześć!.Mam pytanie dotyczące sieci lan. Od jakiegoś czasu nie moge praktycznie nic ściagnąć. Transfery max. dochodzą do 10 kB/s i to w nocy a w dzień to nawet nie mam o czym marzyć aby zasysać. Byłem u admina i pytałem co się dzieje ale on sam nie wie o co w tym biega. Pokazywał mi dane o łączu i było tylko obciążone na kilkanaście procent. Sam ściąga eMule i miał jeszcze gorsze transfery niż ja. Jeszcze miesiąc temu mój TBH v7 zasysał 2,5 do 4GB dziennie a teraz ciesze się jak przez 24 h ściągne 400 MB. I w zwiąku z tym ma kilka pytań.
Czy jest możliwe że kilka osób mając źle skonfigurowanego osiołka potrafią zablokować łącze? Jeżeli tak to w jaki sposób można takie osoby wyłowić i czy są może jakieś programy aby to sprawdzić. Pytam też na proźbe mojego administratora sieci bo on nie wie co już z tym fantem zrobić a nie chce blokować programów p2p. Wiem że kilka osób w lanie ma tak skonfigurowanego osiołka że mi włosy dęba stają. Próbuje im tłumaczyć, podaje strony www aby dokładnie poczytali ale chyba nie skutkuje bo net dalej nędznie chodzi.
Proszę o radę i sugestie.
Ljarro
Ja ostatnio byłem z moim adminem gdy on konfigurował sieć i pokazywał mi po numerze ip kto robi duży ruch. Ten Twoj admin też powinien mieć takie programy. Moze z niego taki własnie admin, a moze duzo ludzi uzywa kaazy wink.gif
WoocashACN
ale taki kiepski transfer masz na eMule czy ogólnie (www, ftp) ?

jeśli tylko na eMule - to raczej kwestia moda i konfiguracji...
Drizzt
To jest "młoda" sieć i admin dopiero sie uczy jak to wszystko do kupu złożyć. Z tymi transferami to jest różnie. Czasami nędznie chodzi tylko osiołek a czasami ogólnie cały net się sypie i strony www potrafią sie otwierać kilka minut.
Co do ustawień mojego osiołka to podaje:
pobieranie - 60 kBs
wysyłanie - 18 kBs
max. ilość żródeł na plik - 400
max.ilość połączeń - 500
ma.liczba nowych połączeń na 5 sek. - w tej chwili 40 ( cały czas kombinuje ale nie przekraczam 80)
Używam TBH v7( najlepiej mi chodzi), testowałem Sivke, pawcia, morph
Eyeore
Napisałeś
CYTAT
Czy jest możliwe że kilka osób mając źle skonfigurowanego osiołka potrafią zablokować łącze? Jeżeli tak to w jaki sposób można takie osoby wyłowić i czy są może jakieś programy aby to sprawdzić. Pytam też na proźbe mojego administratora sieci bo on nie wie co już z tym fantem zrobić a nie chce blokować programów p2p.

Oraz
CYTAT
To jest "młoda" sieć i admin dopiero sie uczy jak to wszystko do kupu złożyć. Z tymi transferami to jest różnie. Czasami nędznie chodzi tylko osiołek a czasami ogólnie cały net się sypie i strony www potrafią sie otwierać kilka minut.

Czyli jak sięć jakie łącze DSL czy "polpak" ilu wa tam jest, co dzieli internet ? Server czy router? Jak serwer to jaki system operacyjny i co na nim dzieli internet??? czy uzywacie jakiegoś kolekowania (podział łącza między użytkowników) - sprawiedliwy czy kto pierwszy ten ssie???

Bo ustawienia osiołka to masz na taki średni lan... napisz coś więcej o tej sieci... Bo to raczej w tym tkwi diabeł...
budger
A może jeśli masz ratio 1:4 to doszedłeś już do tych limitów i teraz musisz ze 2-3 dni tylko wysyłać , żeby znowu było dobrze?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.