Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Startowy CD z XP
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Systemy Operacyjne > Windows 9X / NT / W2K / XP
sikor
mam winde sciagnieta z forum taka: wxccp_pl sp2 i potrzebuje zrobic system bo mi sie wysypal a to nie jest bootowalna plyta da sie jakos ja zrobic zeby taka byla ?? a jak nie to jak moge zainstalowac nowy system ??
wallbash.gif
Demon
1. Mozesz sam ja zbotowac tongue.gif Nie wiem jak dokladnie to sie robie ale wiem ze musisz zrobic obraz tego Xp i miec dyskitke startowa ( ponoc najlepiej z 98) . W nero robisz obraz tewj dyskietki i tez nero sie to wypala tu juz nie wiem dokladnie jak to sie robi.

Copyright by @Pitol27
2. Przegrywasz z plyty CD cala blioteke i386 powiedzmy na partycje D:
wazne jest zeby partycja ta byla w FAT32 zakladasz na niej biblioteke np.
D:\Setup\i386, teraz botujesz z dyskietki do poziomu DOS i zmieniasz na D:
dlaczego na D: bo dyskietka startowa z Win98/Me nie rozpozna partycji C:
ktora jest w NTFS czyli D: bedzie C: a E: bedzie D: i wpisujesz
D:\Setup\i386\WinNT23.exe i normalnie instalujesz WindowsXP, wtedy mozesz
sformatowac C: biblioteke \Setup\i383 mozesz na tej partycji pozostawic
bedzie ona potem automatycznie rozpoznawana przez WindowsXP do
doinstalowywania pomocy systemowych (w razie potrzeby)
źródło :
http://www.osiol.net/index.php?showtopic=5...132&#entry25132

3. Mozesz tez nalozyc instalujesz win 98 i potem xp.

Pozdrawiam

Na prośbe stwórcy niefortunnego zamieszania
sikor
Noto mam problem bo obie partycje mam w NTFS tak mi qpel poradzil i nie wiem czemu sad.gif
Noto juz chyba po mnie bo dyskietki startowej tez nie mam sad.gif
Eyeore
http://www.microsoft.com/downloads/details...0c-0a0205368124

Narzędzie dostępne w systemie Windows XP Professional z dodatkiem Service Pack 2: Dyski instalacyjne do instalacji rozruchowej ze stacji dyskietek
I_O
Da sie zrobic, zaden problem - wymaga tylko paru minut zabawy i Nero ( niekoniecznie, ale jest popularny)
- Wlaczasz Nero w normalnym trybie ( nie jakis wizard czy express)
- ustawiasz: boot CD, jako plik image sciagnij sobie i podsun mu to, emulacja - brak, segment do ladowania 07C0, ilosc sektorow - 4,
W zakladce ISO: ISO mode 2, format: mode 1, ISO 9660, zaznacz Joliet, zaznacz wszystkie opcje przy restrykcjach ISO
Wypalasz w trybie disc at once -jesli czegos nie pokreciles wszystko powinno byc OK

Poza tym: ta sciagnieta plytka to ISO? Powinna byc przeciez chyba bootujaca? Mam nadzieje ze nie wpadles na taki sam pomysl jak wielu przed toba i nie rozpakowales ISO Winrarem? smile.gif
sikor
A gdzie w nero moge przestawic to na boot cd ??

Nic nie rozpakowywalem to byl normalny oraz ktory wsadzilem do alkochola dalem na eksplorator plikow zgralem na dysk wszystko co tam bylo i wypalilem huh.gif
budger
W lewym panelu okna nowej kompilacji CD-ROM (startowy)
OkweL
CYTAT(sikor @ 30.03.05 - 21:11)
A gdzie w nero moge przestawic to na boot cd ??

Nic nie rozpakowywalem to byl normalny oraz ktory wsadzilem do alkochola dalem na eksplorator plikow zgralem na dysk wszystko co tam bylo i wypalilem  huh.gif

No i niestety tutaj sie pomyliles sad.gif Bo wystarczylo wlaczyc alchohola, nero czy cokolwiek innego i nagrac obraz na cd a nie montowac go w virtualu. Chyba, ze zamontowales i robiles kopie tego obrazu ale z tresci postu wynika chyba co innego unsure.gif
sikor
@ I O nie rozumiem gdzie te wszystkie opcje mam pozmieniac
No masz racje @OkweL nie robilem kopi obrazu sad.gif
Demon
Zaczynasz z tad i potem 2-3 zakladki po kolei jedziesz i powinno byc ok tongue.gif

Pozdrawiam
sikor
Wszystko bylo by ok gdybym wiedzial gdzie jest ta nowa kompilacja
I_O
CYTAT
Nic nie rozpakowywalem to byl normalny oraz ktory wsadzilem do alkochola dalem na eksplorator plikow zgralem na dysk wszystko co tam bylo i wypalilem

Czyli rozpakowales...
Nie montuj tego obrazu nigdzie, kliknij w nero na "wypal obraz plyty", pokaz mu ten twoj ISO i wypalaj jak leci bez zmian - przypuszczam ze obraz jest dobry tylko ty za duzo kombinujesz.
jesli chcesz jednak sam to zrobic to pozmieniasz to wlasnie tam jak na obrazku Demona, tylko pozmieniaj te opcje: brak emulacji, brak informacji startowej, 4 sektory do ladwania, reszta w pozostalych zakladkach
sikor
Ale ja wcale nie mam juz tego obrazu tylko to co w nim bylo to jest raz a dwa to ja nie mam zadnego takiego okna jak demon tu wkleil
Daje w nero:
Dane utwurz dysk startowy i dalej wszystko jest tak jak przy wypalaniu normalnej plytki
Opcja dodaj i to wszystko nic wiecej a boje sie dac zapisz bo mam tylko jedna plyte a komp musi jutro dzialac bo mi jest potrzebny jak nie to wisze sad.gif
Nie wiem czemu nie sprawdzilem tej plytki ktora wypalilem przed usunieciem tego obrazu z dysku
budger
Wyłącz kreatora Nero, okno nowej kompilacji to pierwsza ikonka z lewej

aki
Dla leniwych:
pobrać, wypalić alkoholem, instalować.
Płyta bootowalna, z potrzebnymi "dodatkami" wink.gif
Dam slota, ale mój mułek pracuje dwa dni z jednym przerwy smile.gif

WXPVOL_PLsp2(osiol.net).mdf
WXPVOL_PLsp2(osiol.net).mds
sikor
Dzieki @aki ale chyba nic z tego bo nawet mulek mi nie chce chodzic sad.gif a dla ciebie bier.gif A system musze robic juz cry.gif
budger
No to popytaj kolegów o dyskietke startową windy 98, albo niech ją utworzą....wtedy będziesz mógł z dyskietki przejść na CD...
sikor
Dzieki wszystkim za pomoc juz po problemie tak jak napisales @budger dorwalem dyskietke od qmpla a dla was wszystkich po litrowym bier.gif bier.gif bier.gif bier.gif bier.gif
A ja na przyszlosc bede wiedzial ze obrazu z windom mam nie ruszac i nic z nia nie kombinowac ciach.gif ciach.gif
Pozdrawiam smiley13.gif
Auxiliaris
CYTAT(Demon @ 30.03.05 - 20:36)
2. Przegrywasz z plyty CD cala blioteke i386 powiedzmy na partycje D:
wazne jest zeby partycja ta byla w FAT32 zakladasz na niej biblioteke np.
D:\Setup\i386, teraz botujesz z dyskietki do poziomu DOS i zmieniasz na D:
dlaczego na D:  bo dyskietka startowa z Win98/Me nie rozpozna partycji C:
ktora jest w NTFS czyli D: bedzie C: a E: bedzie D: i wpisujesz
D:\Setup\i386\WinNT23.exe i normalnie instalujesz WindowsXP, wtedy mozesz
sformatowac C: biblioteke \Setup\i383 mozesz na tej partycji pozostawic
bedzie ona potem automatycznie rozpoznawana przez WindowsXP do
doinstalowywania pomocy systemowych (w razie potrzeby)

Pozdrawiam
*

@Demon, jeśli się robi Copy + Paste [http://www.osiol.net/index.php?showtopic=5...indpost&p=25132] to wypada wymienić Nick autora lub podać linka do tematu offtopic.gif lecz takie coś to lame.gif

Pod temat to tutaj
Demon
@Pitol27 wybacz. Ja to mam juz dosc dlugo na hdd w notatniku i nie wiedzialem z kad to wzielem. Nie gniewaj sie za to.

Edit:

Juz naprawilem to smile.gif

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.