Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Poseidon for UML
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Programowanie
Zarjan
Mam taki, wydawać by się mogło błahy problem, jednakże dla mnie ma on ogromne znaczenie. Jak można w Poseidonie, na diagramie klas, przedstawić dziedziczenie np. overlapping, w którym nadklasa miałaby dwie podklasy? Nie jestem w stanie znaleźć opcji, która pozwalałaby na rysowanie strzałek z podklas tak, żeby łączyły się one w pewnym miejscu i już jako jedna szły do nadklasy.

Przykład:

Taki diagram chciałbym uzyskać:

A taki uzyskuję:

I pomimo wielu zabaw nic z tym nie mogę zrobić. Kleju nie ma.

Ps. Nie zwracajcie uwagi na tą asocjację Osoba->Pracownik. Wiem że to błędny zapis, ale zapomniałem powycinać. smile.gif Załóżmy, że nie ma klasy Osoba i tej asocjacji. (Resztki z poprzedniego diagramu).
Zarjan
Ok, wreszcie mi się udało! Okazało się, że linie w Poseidonie można łamać w dowolnym miejscu i tak, może nieco łopatologicznie, połączyłem je ze sobą. Ruszanie klasami nie powoduje rozłażenia się połączonych strzałek! smile.gif

Jednakże lepiej moim zdaniem by było zaimplementowanie przez autorów aplikacji czegoś w rodzaju narzędzia - kleju, które sklejałoby ze sobą permanentnie dwa obiekty (coś w rodzaju grupowania).

PS. Co do tego nierozłażenia się strzałek przy ruszaniu klasami to chyba nieco przesadziłem. Nie należy z tym szarżować. Wystarczy jeden większy przesuw klasy na diagramie i strzałki nie tyle się rozłączają, co nawet tracą swój łamany kształt. RTFM.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.