Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pytanie laika
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Programowanie
Behemoth

Chciałbym się dowiedzieć w jakim języku programowania napisany jest wyżej przedstawiony program. Ile czasu zajęła by nauka tego języka aby móc pisac takie i ile mogło by zająć jego napisanie??

PZDR
WoocashACN
ja bym obstawiał w najprostszym przypadku MS Access biggrin.gif
mrriff
CYTAT(Behemoth @ 02.07.2004 - 17:39)
Chciałbym się dowiedzieć w jakim języku programowania napisany jest wyżej przedstawiony program. Ile czasu zajęła by nauka tego języka aby móc pisac takie i ile mogło by zająć jego napisanie??

Jeden obrazek to troche mało i czuję się jakbym grał w lotka wink.gif
Ale stawiam na Delphi. Albo...heh można wiele wymieniać.
A ile czasu żeby sie naumieć? To już zależy od ciebie. I od tego co rozumiesz przez nauczenie się języka. Jeżeli chodzi o prosty program obsługujący bazy danych (a tak rozumiem działanie programu z obrazka) i jeżeli potrafisz wogóle programować to dużo czasu raczej nie będzie potrzeba. Z drugiej strony aby porządnie przetrawić zagadnienia związanie z projektowaniem i programowaniem baz danych - niezależnie od języka - to już potrzeba całkiem sporo...
Mnie napisanie czegoś zajęłoby kilka godzin...
pyzio2
CYTAT
ja bym obstawiał w najprostszym przypadku MS Access

to na bank jest acess chociaz ja polecalbym delphi

co do nauki to zalezy od ciebie i twoich mozliwosci roznie to bywa ale sadze ze jakbys poczytal i pocwiczyl to szybko sie nauczysz
Behemoth
To zapytam inaczej.
Na programowaniu nie znam się w ogóle.
Jedyny język jaki jako tako umiem to HTML tongue.gif i to bez żadnych dodatków.
Proszę ekspertów o pomoc.
Od czego zacząć naukę i z jakich książek skorzystać (proszę ewentualnie o linki).

PZDR

EDIT:

@mrriff Dziękuję za rady, ale powiedz mi jeszcze czy ta książka w wieku 16 lat jest do przetrawienia?? Czy nie ma w niej trudnych sformułowań itp ?? Bo swoją znajomośc komputerów oceniam na 1+ ( a w porównaniu z Tobą i innymi userami forum to na 1-).
Czy będe w stanie dobrnąć do końca i coś z tego zapamiętać??

Proszę również innych o podawanie tytułów od których zaczynali zabawę z programowaniem.
mrriff
CYTAT(pyzio2 @ 02.07.2004 - 22:10)
to na bank jest acess chociaz ja polecalbym delphi

A na jakiej podstawie tak sądzisz? Pytam z ciekawości - ja twierdze że jestem w stanie zrobić w delphi identyczną formatkę bardzo szybko ale może masz rację a ja czegoś nie zauważyłem...
pozdrawiam

@Behemoth: długa droga przed tobą smile.gif Znajdziesz pewnie wielu ekspertów i "ekspertów" którzy będą podawali Ci sprzeczne przepisy jak w 24 godziny nauczyć się 3 języków programowania i napisać 7 programów. A tak naprawdę umiejętność programowania nie ma nic wspólnego ze znajomością języków programowania - te są tylko narzędziem. Poznasz pierwszy, drugi..każdy następny będzie już przychodził bardzo szybko. Cała sztuka to budowanie konstrukcji logicznych zwanych algorytmami. A te można tworzyć w dowolnym języku. Nauka tworzenia algorytmów to już długa droga i da się tutaj przeskoczyć niczego.

Na początek polecam:

Algorytmy + struktury danych = programy
Autor - Wirth Niklaus

pozdrawiam
Zarjan
Dla mnie na 100% jest to zrobione, tak jak mówi Woocash, w Accessie.
Ghostt
heheh dla mnie to tez raczej access ale w visual c++ tez potrafilbym stworzyc takie okno
ja tam polecam c++ jakos nigdy niemoglem sie przekonac do pascala tongue.gif
pyzio2
CYTAT(mrriff)
A na jakiej podstawie tak sądzisz? Pytam z ciekawości - ja twierdze że jestem w stanie zrobić w delphi identyczną formatkę bardzo szybko ale może masz rację a ja czegoś nie zauważyłem...

W delphi tez nie problem. Mysle ze zajelo by to mniej czasu niz w zrobienie tej formatki w accessie. A zasugerowalem sie ID i tak pomyslalem ze to access ale teraz tak sie przygladajac to moze i byc w delphi hehe ciezko stwierdzic smile.gif widzac efekt koncowy smiley13.gif
FoX
No dobra. Czytając tego posta postanowiłem zacząć nauke programowania (zapewne pierwszego dnia mi się znudzi, ale warto spróbować biggrin.gif ). W tym momencie pojawiają się 2 pytania: od jakiego języka zacząć i skąd go się uczyć.
Jestem totalnym lamerem w tej dziedzie a więc pierwszy język musi być bardzo prosty, taki abym mógł zobaczyć o co w tym chodzi itd. Zapodając na google "nauka delphi" czy "pascal" głownie widze propozycje księgarni internetowych, ale nie wiem czy kupno książki jest dobrym rozwiązaniem, tym bardziej, że taką literature napewno można ściągnąć eMule-em.
Prosze powiedzcie mi od jakiego języka zacząć i gdzie moge się go uczyć (wolałbym aby ta nauka nie wymagała wkładu finansowego smile.gif )
WoocashACN
wszystkie jezyki stają się proste gdy znasz podstawy zwykłego c++ (no może nie tylko podstawy...)

i zrozumiesz kod visuali i javy i php i... biggrin.gif
Xahil
Ja tam bym zaczol sie uczyc od pascala biggrin.gif,
z 2 powodow po pierwsze ma lepsze komunikaty bledow od c/c++ (szybciej mozna znalesc miejsce z bledem),
po drugie jest prostrzy (bardziej ograniczony, wsztystko trzeba definiowac i dzieki temu trudniej popelniac bledy, np = jako porownanie biggrin.gif ), wiec wg mnie dobrze sie nadaje do zlapania ideii programowania. A potem jak juz sie opanuje go na tyle zeby dosc sprawnie pisac proste programiki, to przesiadka na C (poznac skladnie, podstawy) i potem
szybciej lub puzniej na C++ (obiekty biggrin.gif).
WoocashACN
CYTAT(Xahil @ 05.07.2004 - 13:07)
Ja tam bym zaczol sie uczyc od pascala (...) wg mnie dobrze sie nadaje do zlapania ideii programowania.

Bo teoretycznie do tego właśnie Pascal został stworzony -- do uczenia programowania.
FoX
Dzięki wielkie za tak szybką odpowiedź. Pozostaje jednak pytanie skąd uczyć się tych języków. Jak byście znali jakieś ciekawe stronki to prosze o linki. Myślicie, że opłaci mi się kupno książki?
Może najpierw skocze do biblioteki <_< , chciaż w mojej miasteczkowej zapewne nie mają takich rzeczy.
Co myślicie o tej stronie _http://adambyw.fm.interia.pl/
pyzio2
CYTAT
Dzięki wielkie za tak szybką odpowiedź. Pozostaje jednak pytanie skąd uczyć się tych języków. Jak byście znali jakieś ciekawe stronki to prosze o linki. Myślicie, że opłaci mi się kupno książki?
Może najpierw skocze do biblioteki  , chciaż w mojej miasteczkowej zapewne nie mają takich rzeczy.
Co myślicie o tej stronie _http://adambyw.fm.interia.pl/

stronek o tematyce programowania jest od groma mysle ze po przejrzeniu kilku sam wybierzesz to co jest dla ciebie dobre

co do ksiazek to przeszukaj forum napewno cos znajdziesz o pascalu, czy c ++ sciagniesz sobie i nie bedizesz musial nawet za nimi latac do ksiegarni czy bibloteki
L_MANN
CYTAT(Woocash(ACN))
Bo teoretycznie do tego właśnie Pascal został stworzony -- do uczenia programowania.

Zawsze to lepiej niz C, ktore stworzono dla zartu a_rotfl.gif

BTW: Delphi jest potezne (przedewszystkim to pakiet do obslugi baz danych), jednak czasami nawet w grafice jest lepsze niz VC++ lub BC++ (generuje szybszy kod). Podstawy jest latwo opanowac (chociaz aby umiec wykorzystywac wszystkie zaawansowane moduly pakietu potrzeba sporo czasu)

Pozdrawiam ph34r.gif
Ace McCloud
Ja bym proponowal C++ (choc sam tego nie kumam).. dlaczego.. a bo potem sie przyda (jak juz ktos napisal) chociazby do php tongue.gif

A nie polecam sie uczyc innego jezyka a potem przechodzic na c++

Sam sie wychowalem jeszcze na BASIC w C64 potem w PCcie VB.... no i teraz ciezko sie przestawic na myslenie c++ (gdzie np na koncu linj wstawia sie srednik :/

Takze odrazu na szeroka wode i C++ tongue.gif
Kats
No a ja ktora nie znam zadnego jezyka programowania zrobilabym to w Accessie z odrobinka VBA ... latwe, proste i przyjemne...
mrriff
CYTAT(Ace McCloud @ 05.07.2004 - 15:45)
Ja bym proponowal C++ (choc sam tego nie kumam).. dlaczego.. a bo potem sie przyda (jak juz ktos napisal) chociazby do php tongue.gif

Oj nie jestem pewien czy to dobry pomysł ...

- zacząć najlepiej moim zdaniem od programowania proceduralnego a nie obiektowego, to zupełnie inne techniki i inne myślenie.

- C/C++ przy braku dobrego nauczyciela może ukształtować bardzo złe nawyki, nie jest tak restrykcyjnym językiem jak niektóre inne i zezwala na wiele więcej odstęp od kanonów 'dobrego stylu'. O ile może to być potężną bronią w rękach doświadczonego programisty, początkujący może się pogubić zupełnie i naumieć nie tego co trzeba (uwaga: oczywiście wszystko zależy od kompilatora i można od biedy uprzeć się na prace zgodną ze strandardem opisanym przez :
"The C Programming Language
by Brian W. Kernighan and Dennis M. Ritchie"
W końcu twórcy standardu.
Nie zmienia to jednak faktu że dla początkującego C może być mniej strawne ze względu na specyfikę składni, kompilatora etc.

- php to inna bajka i jak ktoś chce wybrać tą ścieżkę - to ok, ale to nie jest prawdziwy 'hardcorowy' programista tongue.gif Na początkowym etapie edukacji nie zaprzątałbym sobie głowy php i innymi wynalazkami tego typu

Ale tak naprawdę napiszę jeszcze raz: nauka programowania to nauka myslenia w kategorii algorytmów, ich budowanie, analiza, testowanie. Języki to jedynie narzędzia. Na dobrą sprawę można więc zacząć od assemblera i też da radę smile.gif
Dlatego nie trafia do mnie że:
CYTAT
A nie polecam sie uczyc innego jezyka a potem przechodzic na c++

Jak ktoś się chce uczyć programować (nie tworzyć okienka czy inne duperele) to powinien wybrać najprostsze narzędzie. Potem - w miare nabierania doświadczenia - sam będzie zmieniał narzędzia stosownie do potrzeb.

I na koniec: współczesny programista musi być elastyczny. Jeżeli umiejętność programowania kojarzy mu się z jakimś konkretnym językiem - może mieć problemy w pracy zawodowej. Bardzo często się zdarza , że niespodziewanie w pracy nad jakimś sporym projektem trzeba zrobić coś przy pomocy narzędzia / języka nieużywanego dotychczas. I nie ma to tamto - trzeba zakasać rękawy, przeczytac dokumentacje i pisać kod... Ale jak się potrafi programować...w czym problem? Tak naprawdę pętla pozostaje pętlą, podstawienie - podstawieniem, warunek - warunkiem. A już ktoś wykazał, że każdy program można napisać przy pomocy tych 3 podstawowych instrukcji.. smile.gif

pozdrawiam
WoocashACN
dla poszerzenia horyzontów: Rozmyślania o inżynierii oprogramowania
Ghostt
CYTAT
Oj nie jestem pewien czy to dobry pomysł ...

- zacząć najlepiej moim zdaniem od programowania proceduralnego a nie obiektowego, to zupełnie inne techniki i inne myślenie.

i wlasnie dlatego lepiej od razu zaczac od c++, c# racej odradzam
kiedys np jako wprawke w programowaniu polecali LOGO hihi i niewiem w czym to komus mialo pomuc
ja sam zaczynalem od basic na zx81 potem asembler na C64 i teraz c++ i powiem tak ani asembler ani basic nic mi niepomogly w nauce c++
do nauki polecam jednak c++
polecam borland c++ bo jest prostrze od VC++
chociaz ja od poczatku urzywam VC

CYTAT
C/C++ przy braku dobrego nauczyciela może ukształtować bardzo złe nawyki

ja osobiscie uwazam ze przechodzenie przez inne jezyki wyrabia zle nawyki ktore potem trodno zgubic
zawsze lepiej zaczac od trudniejszego a potem ewentualnie mozna wrocic do latwiejszego
droopnk
A ja polecilbym na poczatek Pythona. Język jest na prawde genialny. Skladnia jest tak przejzysta, ze kazdy sobie z nim poradzi!!!
oslomos
[quote=Behemoth,02.07.04 - 21:13]
To zapytam inaczej.
Na programowaniu nie znam się w ogóle.
Jedyny język jaki jako tako umiem to HTML tongue.gif i to bez żadnych dodatków.
Proszę ekspertów o pomoc.
Od czego zacząć naukę i z jakich książek skorzystać (proszę ewentualnie o linki).

Oto moja sugestia:
Ponieważ od jakiegoś czasu poświęcam wolne chwile na nukę programowania, to przynajmniej mogę powiedzieć od czego zacząć taką naukę.

Ja zaczynałem od pascala, ale to był błąd za dużo pisania więc wywaliłem go do kosza i zająłem się c i c++. Jeżeli myślicz że w 30 godzin czy coś takiego się nauczysz to sobie to wybij z głowy. Programowanie wymaga czasu i cierpliwości.
Oto tytuły książek od których zaczniesz w zależności co wolisz c czy c++, obu autorem jest Stephen Prata:
1.Język C
2.Język C++

Książki wydało wydawnictowo robomatic, w serii szkoła programowania. Jaka jest ich zaleta: nie musisz nic wiedzieć o programowaniu a od podstaw uczą, ąż do początków zaawansowania. Na końcu każdego rozdziału są pytania sprawdzające i zadania do rozwiązania polegające na napisaniu programów na podstawie zdobytej wiedzy. Książki napisane językiem bardzo przystępnym. Linków na razie nie podaję bo ich w sieci nie widziałem, ale pomyślę o tym.
Jeśli chodzi o wszelkie kursy itp itd daj sobie spokój i zacznij od tych książek, dobra zabawa i spora wiedza, a potem sam będziesz wiedział co jest dobre i warte przeczytania. rolleyes.gif Jeśli wolisz delphi, choć ja nie lubię pisać dużo w kodzie więc nie wolę to również zacznij od książek robomatica, ze szkoły programowania. thumbsup.gif
COBRA
http://www.osiol.net/index.php?showtopic=6042

ten oto język polecam jako patriota biggrin.gif
romanwiorek
Po pierwsze na podstawie screenu progarmu nie można okreslic języka w jakim został napisany. Przecież na upartego ktoś mógł go napisać nawet w asemblerze. Po drugie zgodzę się z poprzednikiem ,że programowanie to nie tylko nauka języka. Tak jest na tylko na początku , później to juz w 80% algorytmika. Po trzecie po jakie licho uczyć się na początku Pascala żeby potem przejsc na np c++ . Znaczenie pascala jest dzisiaj praktycznie żadne więc po co sie go uczyć . Na temat c , c++ też jest masa kursów w necie a poza tym to C++ wcale nie jest trudny. Bardzo dobry do nauki C++ jest C++ Builder Borlanda.. Moja opinia jest tak - skoro ktoś jest wstanie łatwo zrozumieć Pascala to tak samo łatwo zrozumie c++.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.