Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ustawianie ograniczen w Win2k Pro
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Systemy Operacyjne > Windows 9X / NT / W2K / XP
Magnifico
Witam,

potrzebuje ustawic ograniczenia dla uzytkownika w W2k, tzn. konkrtniej chodzi mi o wylaczeni mozliwosc dostepu do panelu sterowania, wiersza, polecen, edycji rejestru itp. Wiekszosc tych rzeczy wylaczylem w Edytorze zasad grupy, ale tu pojawil sie maly problem. Mianowicie dostep do tych elementow systemu wylaczylem WSZYSTKICH uzytkownikom sad.gif Nawet Administrator nie moze zmienic tapety, czy uzyskac dostepu do wiersza polecenia. Fakt, ze jako admin moge sobie to w kazdej chwili wlaczyc, ale nie jest zbyt wygodne wlaczanie i wylaczanie pewnych ustawien za kazdym razem gdy chce np. uruchomic program z linni polecen. Czy ktos wie jak ograniczyc uprawneinia tylko jednemu uzytkownikowi (ew. calej grupie uzytkownikow)?

Magnifico
gulon
Przede wszystkim robisz to za pomocą przypisania użytkownika do danej grupy.
"Użytkownik zaawansowany" może instalować programy, które nie zmieniają nic w rejestrze i plikach systemowych, bo nie może zmieniać rejestru, nie ma wstępu do najwazniejszych katalogów systemowych, a większości systemowych nie może modyfikować zawartości, nie może zmieniać głównych ustawień systemu np. tworzyć i zmieniać właściwości połączenia itp, ale np. drukarkę już doda.
"Użytkownik" może mniej. Nie może zaistalować nic na partycji systemowej (Program Files). Domyślnie ma zakaz zmieniania zawartości katalogów Windows, Program Files itd przez co ciężko mu korzystać z wielu programów tam zainstalowanych.

Jeśli chcesz mieć użytkownika "mocno ograniczonego" to robisz "Użytkownika" (start>>uruchom>>Control Userpasswords2 i tam użytkownik z ograniczonym dostępem). Jeśli takiego zwykłego, to Użytkownik zaawansowany (Użytkownik standardowy).
Masz dobry "szablon" zapezpieczeń. Szczegółowo zmieniasz w Zasadach Lokalnych, ale to już robiłeś...

P.S. Aha. Tak to jest w win2003, ale w 2000 pewnie jest tak samo...
Magnifico
tak, to wszystko wiem i zrobilem nawet biggrin.gif
moze nakresle dokladniejszy obraz sytuacji smile.gif
mam kompa z w2k i dwoma uzytkownikami: adminem oraz uzytkownikiem z ograniczonymi prawami. tak jak napisales zwykly user nie moze prawie wink.gif niczego zepsuc w systemie i ma ograniczone prawa do folderow. reszte ograniczylem zwyklym dostepem do folderow (ah ten ntfs smile.gif)
chodzi mi o pewnie drobniejsze szczegoly: calkowity brak dostepu do panelu sterowania (miedzy innymi po to zeby user nie mogl zmieniac tapety i innych ustawien ekranu), calkowity brak dostepu do cd-romu, brak dostepu do linii komend. w chwili obecnej poradzilem sobie w ten sposob ze cd-roma wylaczylem w menedzeze urzadzen a pozostale opcje w edytorze zalozen grupy (czy jakos tak sie to zwie smile.gif). rozwiazanie to ma niestety jedna, ale dosc istotna wade: wszystkie te ograniczenia dotycza takze konta admina. jest to chwilami meczace, np. zeby uzyc cd-romu musze go wlaczyc, ale przedtem musze wlaczyc dostep do panelu sterowania a potem oczywisce to wszystko wylaczyc. da sie z tym niby zyc ale wolalbym wygodniej biggrin.gif
i stad wlasnie moje pytanie: czy ktos wie czy w ogole sie da (a jesli tak to jak to zrobic :smile.gif zastosowac takie ograniczenia jak wyzej TYLKO dla jednego usera (ew. calej grupy userow)?
bo ja niesttety nie wiem jak to zrobic... wallbash.gif
MorGotH
To o czym mowisz byloby latwe do zrobienia w Domenie, ale do tego bys potrzebowac sewera. A jezeli chodzi o zrobienie tego bez jakichkolwiek serwerow to moze jakies PCSecurity albo cos w tym rodzaju, poszukaj w goole, pewnie znajdziesz cos dla siebie.
Eyeore
Jak nie chcesz w windowsie policów ręcznie ustawiać, co jest dośc uciążliwe, to polecam ten program:

http://www.x-setup.net/

Apperance -> Control Panel

No i oczywiście regedit i gałaź HKEY_CURRENT_USER
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.