Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: winda xp
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Systemy Operacyjne > Windows 9X / NT / W2K / XP
sikor
... jaka komende trzeba wpisac aby naprawic system po wlozeniu plytki ??
marcjusz
Żadną ... smile.gif Płytka z windą jest bootowalna. Po włożeniu czekasz na start instalatora i tam wybierasz opcję naprawy systemu.
lokocool
Jak odpalasz plytke XP-ka po zaladowaniu sie instalatora misisz nacisnac F2, albo R (chyba dokladnie nie pamietam pisze z pamieci) --> tak czy inaczej na dole w instalatorze pisze co trzeba nacisnac aby wlaczyc tryb naprawy wink.gif

Pozdr. smiley13.gif
Auxiliaris
W Windows -> Start -> Uruchom, wpisz komende sfc /scannow i naciśnij OK. Zostaną sprawdzone pliki systemowe i w razie potrzeby przywrócone, płyta WinXP musi znajdować sie w napędzie CD-ROM. rolleyes.gif
lokocool
CYTAT(Pitol27 @ 02.05.05 - 14:45)
W Windows -> Start -> Uruchom, wpisz komende sfc /scannow i naciśnij OK. Zostaną sprawdzone pliki systemowe i w razie potrzeby przywrócone, płyta WinXP musi znajdować sie w napędzie CD-ROM. rolleyes.gif
*

rolleyes.gif rolleyes.gif rolleyes.gif @Pitol masz racje thumbsup.gif ... ja chyba w swojej odpowiedzi zasugerowalem sie odpowiedzia @marcjusza blush.gif

Pozdr. smiley13.gif
roturz
a czy można to samo zrobić jak sie ma windowsa zassanego na drugim dysku twardym i odpalić winde w napędzie wirtualnym alkoholem bo choroba mi cos nagrywarka pada i nie wiem czy ten scannow dobrze zrobiłem???? nie będe zaczynał nowego tematu ,bo to tego samego dotyczy.przepraszam że sie wcinam
budger
To spróbuj jeszcze raz:
Run>> sfc /scannow>> przeleci troszku>>okienko poprosi cię o płytkę>>włóż>>powinno ruszyć dalej i skończyć.
Jak tak pójdzie będzie dobrze.
Nie próbowałem z virtuala, ale powinno pójść...
I_O
Nie musisz tego wcale robic w wirtualu i nie potrzebne ci nawet cale CD Windowsa - wystarczy sam katalog I386. Skopiuj ten katalog z CD na dysk (np. na C:), teraz musisz tylko dopasowac sciezki w rejestrze zeby Windows (czy tez SFC w tym przypadku) wiedzial gdzie sie ma szukac.
- odpal edytor rejestru ( start -> uruchom -> regedit -> enter)
- znajdz klucz HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\
CurrentVersion\Setup
- W prawej czesci edytora zobaczysz rozne wartosci, jedna z nich nazywa sie SourcePath.
- prawoklik na ten wpis, wybierz zmien i wpisz zamiast litery napedu CD litere partycji na ktorej umiesciles katalog I386
- Zrestartuj komputer i powinno juz dzialac
roturz
Dzieki ,sciagawka jest co z tego wyjdzie nie mam pojęcia,
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.