Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zablokowany telefon
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Telefony, Palmy, Komórki
Zarjan
No i stało się. Właśnie przed sekundą zablokowałem sobie moją Nokię 6600 wpisując 3x zły PIN (niechcący bo wklepywałem zamiast PIN'u numer zabezpieczający). Teraz aparat każe mi wpisać PUK. Przedzierałem się po moich wszystkich szufladach, ale za cholerę nigdzie nie moge, dosłownie NIGDZIE, odnaleźć mojego PUKu! Co mam w tej sytuacji zrobić??? Pomocy!!!
Bigos
Iść do najbliższego salonu operatora sieci w której "siedzisz" kumpel miał to samo - innego sposobu nie ma, choć mogę się mylić.

Regards.

.....:::::8!G#$:::::.....
Kosiar
Zadzwon na hotline podasz swoje dane i ci podadza puk po wpisaniu puk'u podasz nowy pin. Mialem to samo kiedys jak moja kochana kobietka o 4 rano spytala jaki mam pin do telefonu no 3 razy zle i dupa smile.gif
jak masz ere to 602900 <- z telefonu ery jak z miejskiego to na stronie ery jest numer podany
Zarjan
Tak, tylko problem jest taki, że nie mam telefonu na abonament tylko na kartę. Mam w IDEA POP. A więc oni nie mogą być pewni czy ja jestem prawowitym właścicielem telefonu, czy też został on przysłowiowo "zarąbany". PS. PUK jest na karcie czy w telefonie? Chyba na karcie?
Spyra
PUK masz w zestawie startowym na opakowaniu albo na karcie w ktorej byl chip ( z tego co pamietam ).
Zarjan
CYTAT(Spyra @ 20.05.05 - 01:34)
PUK masz  w zestawie startowym na opakowaniu albo na karcie w ktorej byl chip ( z tego co pamietam ).
*

Czyli nie mam. wink.gif Pewnie gdzieś leży bardzo głęboko zagrzebany i pewnie go nie znajdę. sad.gif
Bigos
CYTAT(Zarjan @ 20.05.05 - 01:14)
Tak, tylko problem jest taki, że nie mam telefonu na abonament tylko na kartę. Mam w IDEA POP. A więc oni nie mogą być pewni czy ja jestem prawowitym właścicielem telefonu, czy też został on przysłowiowo "zarąbany". PS. PUK jest na karcie czy w telefonie? Chyba na karcie?
*

Zarjan właśnie o to mi chodziło podejrzewam że się nie zarejestrowałeś - z tego co pamietam kumpel powiedział ile miał na koncie i dostał nowa kartę z tym samym numerem ( 10 - 20 zł ) IMO: zainwestuj w abonament mniej stresów xD

.....:::::8!G#$:::::.....
Neon
Zarjan to my ci juz raczej nie pomozemy PUKU w serwisie Ci nie dadzą a i tak masz na karte , więc nowy numer kosztuje jakies 30 zł tongue.gif bedziesz sie musiał pogodzić z tym faktem , albo
weś sobie w PLUS GSM MIX ja tam mam fajne telefoniki tam są a jak masz juz dobry to tamten mozesz sprzzedać i dodatkowo dostajesz kasę tongue.gif:P:P:P
Zarjan
CYTAT(Neon @ 20.05.05 - 07:42)
Zarjan to my ci juz raczej nie pomozemy PUKU w serwisie Ci nie dadzą a i tak masz na karte , więc nowy numer kosztuje jakies 30 zł  tongue.gif bedziesz sie musiał pogodzić z tym faktem , albo
weś sobie w PLUS GSM MIX ja tam mam fajne telefoniki  tam są a jak masz juz dobry to tamten mozesz sprzzedać i dodatkowo dostajesz kasę tongue.gif:P:P:P
*

Nie mogę sobie pozwolić na zmianę numeru. Będę jeszcze szukał tej karteczki z PUKiem, a jak nie znajdę, to chyba rzeczywiście zadryndam do IDEI z pytaniem jaka jest procedura postępowania w podobnych wypadkach.
OkweL
CYTAT(Zarjan @ 20.05.05 - 11:04)
Nie mogę sobie pozwolić na zmianę numeru. Będę jeszcze szukał tej karteczki z PUKiem, a jak nie znajdę, to chyba rzeczywiście zadryndam do IDEI z pytaniem jaka jest procedura postępowania w podobnych wypadkach.
*

Jest jeszcze jeden sposob. Najbanalniejszy biggrin.gif Ja przypadkiem wpisalem nawet PUK 3x zle wink.gif ( drunk.gif ) i po prostu postepujesz tak jak przy zdjeciu simlocka. Albo robisz to sam albo ktos kto wie jak robi to za ciebie i masz dzialajacy telefon smile.gif Kosztuje to mniej i jest szybkie. Co do wykupienia nowej karty z tym samym numerem to nie kosztuje to 30zl tylko chyba 2-3 razy wiecej. (moge sie myic - tak bylo jakies pol roku temu... laugh.gif ). Jesli telefon nie jest zarejestrowany (a nawet jesli jest ale na karte) to w BOA nic nie podadza przez telefon. Przy abonamencie juz chyba podaja.

-EDIT-
@Neon
Tak, bo jest to tzw duplikat karty sim. Tak samo mozesz sobie wykupic stary numer jesli ktos ci ukradnie telefon. O ile pamietam przy tej operacji (w salonie Idei) potrzebny jest PUK wiec tutaj @Zarjanowi radze raczej (jesli nie ma juz gwarancji lub nie jest to wielka roznica) zdjac ponownie simlocka. Niby to tylko jeden kod ale tak naprawde odblokowywane sa wszystkie kody, przynajmniej tak bylo w moim przypadku - PIN, PIN2 oraz kod blokady telefonu smile.gif
Numer masz ten sam ale oczywiscie to co bylo zapisane na karcie sim tracisz (kasa, ktora posiadales chyba takze)
Neon
Okwel ale czy wtedy numer zostaje wszystko to samo ?? Nic sie nie zmienia ??
I_O
CYTAT
i po prostu postepujesz tak jak przy zdjeciu simlocka.

CYTAT
radze raczej zdjac ponownie simlocka. Niby to tylko jeden kod ale tak naprawde odblokowywane sa wszystkie kody, przynajmniej tak bylo w moim przypadku - PIN, PIN2 oraz kod blokady telefonu

CYTAT
Numer masz ten sam ale oczywiscie to co bylo zapisane na karcie sim tracisz (kasa, ktora posiadales chyba takze)

Sorry Okwel ze tak to podsumuje, ale to zupelna, absulutna bzdura smile.gif
Zadnym programem ani nie odczytasz ani nie zresetujesz zadnego z kodow karty SIM. Kody (i to nawet nie one tylko ich sumy) znajduja sie na karcie a nie w aparacie. Nie ma tu chyba wiekszego sensu wdawac sie w cala teorie GSM, faktem pozostaje ze jesli karta jest zablokowana a PUK zaginal na dobre jedyna mozliwoscia pozostaje operator - bo oni ten kod maja. Jezeli operator nie chce pomoc karta nadaje sie wylacznie do smietnika.
A przy tej trzeciej "quote" juz nawet nie bardzo zrozumialem do czego zmierzasz smile.gif
Neon
Okwel ales zabłysnoł tongue.gif
Zarjan
Uff udało się panowie. Znalazłem mój PUK! clap.gif
A tak BTW, pytałem się kolegi, którego brat pracuje w IDEI, jak to jest gdy się zgubi PUK w POPie. Podobno można za 10zł wykupić nowy... smile.gif
OkweL
CYTAT(I_O)
Sorry Okwel ze tak to podsumuje, ale to zupelna, absulutna bzdura smile.gif
Zadnym programem ani nie odczytasz ani nie zresetujesz zadnego z kodow karty SIM. Kody (i to nawet nie one tylko ich sumy) znajduja sie na karcie a nie w aparacie. Nie ma tu chyba wiekszego sensu wdawac sie w cala teorie GSM, faktem pozostaje ze jesli karta jest zablokowana a PUK zaginal na dobre jedyna mozliwoscia pozostaje operator - bo oni ten kod maja. Jezeli operator nie chce pomoc karta nadaje sie wylacznie do smietnika.
A przy tej trzeciej "quote" juz nawet nie bardzo zrozumialem do czego zmierzasz smile.gif

Ja wpisalem niepoprawnie 3x razy kod zabezpieczajacy telefon (np przy wlozeniu obcej karty sim trzeba go podac) i ten sposob wlasnie pomogl a tylko dlatego napisalem, ze moze pomoc w przypadku telefonu @Zarjana bo tak uslyszalem w punkcie gdzie odblokowalem swoj smile.gif Ja sam jak zapewne zauwazyles wiedzy nie mam biggrin.gif Wiec posilkowalem sie czyims zdaniem czego faktycznie nie dodalem moj blad sad.gif Co do ostatniego quote to chodzilo mi o to, ze w przypadku duplikatu karty przepada wszystko to co na karcie sim jest zapisane czyli ksiazka telefoniczna, smsy itp i to uslyszalem w salonie Idei. Wiem, ze troche zamieszalem w temacie ale coz zdarza sie "najlepszym" wink.gif worthy.gif Co do tego wykupienia PUK-u to przyznam, ze o tym nie slyszalem i mi wydawalo by sie troche glupie szczegolnie w przypadku telefonu kradzionego ale moze sa jakies specjalne warunki uozliwiajace taka operacje unsure.gif
I_O
No tak, ale kod aparatu to jednak cos zupelnie innego niz PINy i PUKi smile.gif
Kod zabezpieczajacy faktycznie w zaleznosci od modelu mozna bardzo latwo odczytac, troche trudniej zresetowac albo sie wcale do niego nie dobrac. W starszych Nokiach wystarczal np. zwykly kabelek i Logomanager, w nowszych potrzebny byl juz troche drozszy sprzet.
Co do "duplikatu" (bo to tak naprawde nie jest duplikat tylko jednak zupelnie nowa karta do ktorej przypisano twoj numer) to naturalnie ksiazka przepada, bo ona jest na karcie. Ale to czy przepada kasa zalezy wylacznie od operatora, bo stan twojego konta nie jest zapisany na karcie tylko zarzadza tym komputer u operatora "wiedzacy" ze dany abonent ma jeszcze taka czy inna kwote do przegadania.
Ja mam juz "od zawsze" telefon na abonament i przy stracie PUKa wystarczy krotki telefon do operatora. W przypadku telefonow na karte jasne ze potrzebny jest jakis dowod ze to twoj telefon a nie ukradziony - ale i z tym nie powinno byc problemu.
kate
witam wczoraj zablokowalm telefon najpier 3 razy wpisalam zly pin potem puk az zablokowal mi sei telefon pisze ze mam sie skontaktowac z operatorem. Zrobiłam to i pow ze musze miec duplikat karty. ale jest spory problem matka jest za granica a to na nia jest zarejestrowany telefon czy jest jakis inny sposob na odblokowanie karty. Telefon jest w sieci orange na abonament. Prosze pomozcie
Fideista
CYTAT(kate @ 30.05.08 - 17:49) *
witam wczoraj zablokowalm telefon najpier 3 razy wpisalam zly pin potem puk az zablokowal mi sei telefon pisze ze mam sie skontaktowac z operatorem. Zrobiłam to i pow ze musze miec duplikat karty. ale jest spory problem matka jest za granica a to na nia jest zarejestrowany telefon czy jest jakis inny sposob na odblokowanie karty. Telefon jest w sieci orange na abonament. Prosze pomozcie

Duplikat karty uzyskasz właśnie od swojego operatora. Nie musi tego robic fizycznie właściciel telefonu, wystarczy, iż Ty przedstawisz w salonie Orange fakturę zakupu i oryginał umowy, a wówczas, po uiszczeniu opłaty za wydanie duplikatu, dostaniesz nową kartę sim z nowym kodem PUK.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.