Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Harry Potter tom 6
Osłomania > Dyskusje i Pogawędki > Czytelnia
Stron: 1, 2
COBRA
Premiera odbędzie się w uroczym zamku Edinburgh w Szkocji, dokładnie o godzinie 00:01 ( spooky wink.gif )

wtedy to pisarka odczyta fragment wybrany przez nią z nowej książki,
wszytkim reporterom oraz innym gościom zostaną wręczone podpisane książki,

wszyscy zaproszeni będą mieli czas do zapoznania się z zawartością książki do niedzieli, kiedy to odbędzie się specjalny panel dla dzieci.

zapowiada się istnie czarująca premiera, co ja bym dał żeby właśnie 16 lipca już mieć tą książke w swoich łapkach biggrin.gif

pomyślałem że spora ilość molów książkowych biggrin.gif na tym forum także ucieszy się z tej wiadomości smile.gif

clap.gif

edit: poprawiłem buraczki w mojej wypowiedzi wink.gif
Magnolia__
yuuupi... clap.gif clap.gif clap.gif

tylko ja mam pecha.. akurat mne nie bedzie i netu nie bedzie.. zeby chociaz Slonko mnie nie opuscilo i swiecilo.. w sumie to najwieksza frajde beda mialy dzieci a my dorosli upolujemy kolejny skarb dla nich smile.gif smile.gif..
pozdrawiam Magnolia__

p.s.:

ssss... trasznie sie ciesze sie cie widze @Cobro flowers.gif
COBRA
wzajemnie @Magnolio smile.gif
agaj
ajajaj... nie mogę się doczekać thumbup.gif
Neon
ja też tongue.gif ALe szkoda że tak pózno wyjdzie w polsce sad.gif
@zxcv
też sie nie mogę doczekać
a tak wogóle kiedy wyjdzie w Polsce??
cast
Napewno wyjdzie szybko tłumaczenie. Tak jak to było z poprzednią częścią. Było całkiem niezłe i dużo wcześniej niż oficjalne wydanie w polsce. Trzeba polować na wersję angielską i myślę, że długo nie będziey czekać smile.gif na polską wersję
unghar
tłumaczenie pewnie na święta, żeby było co pod choinkę kupować cry.gif

A ja chcę 2 część Eragona rolleyes.gif
Neon
@cast moim zdaniem zrobią tak jak z poprzednimi częściami żeby zachęcić coraz wiecej ludzi , porobią reklamy, a termin wydania będą przeciągąć i myśle że wcześniej niż na świeta sie nie doczekamy
muzzyq
Niestety na stronach polskiego wydawcy można przeczytać, że tłumacz dostanie książkę w dniu premiery światowej sad.gif Tak więc tłumaczenie + cały proces wydawniczy - minimum pół roku opóźnienia w stosunku do premiery światowej sad.gif
MalcolmT
CYTAT(Neon @ 22.05.05 - 13:28)
@cast moim zdaniem zrobią tak jak z poprzednimi częściami  żeby zachęcić coraz wiecej ludzi , porobią reklamy, a termin wydania będą przeciągąć i myśle że  wcześniej  niż na świeta sie nie doczekamy
*

no tak, ale @cast bardziej chodzi o to, że zanim ukazało się oficjalne polskie wydanie w necie wyszło nieoficjalne robione przez jakąś grupę i podobno było nawet niezłe
COBRA
jeszcze tylko 7 dni biggrin.gif książka już zamówiona, mam dostać ją dokładnie w sobotę smile.gif

następny weekend to kompa nawet nie włączam tylko czytam.gif biggrin.gif
siss
Fajnie. Mam nadzieję, że autorka nadal potrafi utrzymać czytelnika w napięciu i skala emocjonalna nie pojedzie w dół.

Powolutku (nigdy mnie angielskiego nie uczyli) przyswajam sobie zamiar czytania oryginalnej wersji. I choć nie będzie łatwo-postaram się respekt.gif
COBRA
no prosze. kolejny powód aby uczyć się języków biggrin.gif
korsarz
Ja tam tylko pamietam ze ostatnie netowe tlumaczenie imho bylo lepsze od oficjalnego. I do tego jeszcze genialne w nim bylo to ze pokazywalo sie w odcinkach i czlowiek z zapartym tchem czekal z tygodnia na tydzien, a czasami z dnia na dzien na nastepny rozdzial czy kawalek. I naprawde jak je sobie potem porownywalem z oryginalem i wersja oficjalna tlumaczenia znacznie bardziej mi sie podobalo.
smiley13.gif
Izaak
Nawet nie wiedziałem że na forum jest tyle fanów Harrego Pottera thumbsup.gif , nic tylko czekać na premiere w Polsce.
Mr_Baggins
I tak czytam w oryginale. Opowiem wam, kto zginął.
COBRA
a spróbuj komuś popsuć zabawę to cię w hobbita zamienie tongue.gif

nic nie będziemy mówić w tym wątku, jak już to nowy się założy z ostrzeżeniem dla tych co jeszcze nie czytali smile.gif

bier.gif
ignition
Mam nadzije że tłumaczeniem 6 części zajmie się ta sama grupa co tłumaczeniem "Zakonu Feniksa" ja czytałem tylko tą polską wersje i była bardzo dobra. Pamietam ile czasu spędziłem z nosem przy monitorze thumbsup.gif
Neon
@igniton fajnie by było =)) ale osobiście wole sie wykosztowac na ksiązke , nie kosztują wiele a mimo wszystko wiem ze tłumaczenie jest orginalne smile.gif nie zebym uważał ze te tłumaczenia grupy tłumaczącej również V tom były złe ale to tak jak z wiloma zeczami uwazam ze orginalne to lepsze smile.gif (troche tak dziwnie na tym forum mówić o orginałach skoro wszystkie filmy i gry sciągam tongue.gif ale przymkne na to oko smile.gif )
ignition
@Neon jezeli chcial bys orginalne to czytaj po angielsku bo nawet najlepsze tłumaczenie niestety odbiega od oryginału. V tom przetłumaczony przez tamtą grupę był równie profesionalny jak oficjalne tłumaczenie tyle, że o wiele wcześniej i za darmo thumbsup.gif
COBRA
JEssssss !!!!!!!!!!!!!

6 tom Harrego POttera leży przedemną biggrin.gif

zamówiłem wersję "dla dorosłych" która ma bardzo fajną okładkę smile.gif

zaraz idę czytać tylko sprawdzę poczte wink.gif
Mr_Baggins
Jest już jakiś skan w sieci?
wiedzma
Ksiazka lezy przede mna(tez wersja dla doroslych). Zamowilam przez Amazon, obiecali dostarczyc w sobote (poczta u mnie nie pracuje w sobote).
Po nocce w pracy wzielam telefon do lozka, drugi przy lozku i poszlam spac.
12:22 dzwonek odbieram i slysze Canada Post, naciskam 6 na telefonie i listonosz (albo listonoszka) nie pamietam bylam zaspana, wchodzi do budynku i po paru minutach stukanie do drzwi.Otwieram i zaspana odbieram pudelko. Listonosz/ka mial/a jeszcze kilka takich samych paczek - to zauwazylam wiec wiecej ludzi z mojego bloku zamowilo. Teraz ide do pracy na nocke to sobie tam poczytam.
Nie czytalam zadnej z ksiazek po polsku, wiec dla mnie to bez roznicy wazne ze juz mam i moge sie dowiedziec co dalej.

pozdrawiam

wiedzma
Neon
W necie a dokładnie w wyszukiwarce mułka znalazłem już kilka wersji harrego pottera 6 i w tytule miały napis REAL no to zassałem i kou mojemu zdziwieniu jest to inna wersja napewno nie ten fake któy wczesniej był wspomniany na forum smile.gif az mi sie nie chce oczom wierzyć tongue.gif tylko zastanawia mnie dlaczego tak szybko dlatego dla osiołków które mają zakupiony orginał mam rpośbę sprawdzicie czy choć czesc się zgadza smile.gif bo jeśli tak to super smile.gif

o to fragment :

Chapter 1: The Other Minister

It was nearing midnight and the Prime Minister was sitting alone in his office, reading a long memo that was slipping through his brain without leaving the slightest trace of meaning behind. He was waiting for a call from the President of a far distant country, and between wondering when the wretched man would telephone, and trying to suppress unpleasant memories of what had been a very long, tiring, and difficult week, there was not much space in his head for anything else. The more he attempted to focus on the print on the page before him, the more clearly the Prime Minister could see the gloating face of one of his political opponents. This particular opponent had appeared on the news that very day, not only to enumerate all the terrible things that had happened in the last week (as though anyone needed reminding) but also to explain why each and every one of them was the government's fault.

CZEKAM NA ODPOWIEDŹ smile.gif

EDIT: Link usuniety (nie ten dział, tu tylko dyskutujemy na temat ksiazki)
k-d
Na osloskopie jest z takim początkiem:
CYTAT
Chapter 1 - The Funeral
“Gotta go to the bathroom… gotta go to the bathroom…” Harry Potter repeated over and over in his mind until the words lost all meaning. He and Dudley had just spent the past two hours celebrating their graduation from their fifth years at school by having a soda drinking contest, which Harry won. Sadly, it was a pyrrhic victory. Harry had set a personal record by chugging down fifty-three cans of soda, and now he had to let it out… but where?
The restaurant in which the two of them had held the contest was just a small diner, it had no bathrooms, and it was on a busy street, with very few other businesses. All there was were houses, and Harry had to resist the urge to barge into one and demand to use the bathroom. The closest place they could seek refuge was Dudley’s house, but that was a little more than a mile away… could they make it?
pawcio
Czy na tym świecie są sami fani tej książki, czy tylko ja pozostalem niewzruszony na tego dzieciaka?

a_rotfl.gif
k-d
CYTAT(pawcio @ 17.07.05 - 10:26)
Czy na tym świecie są sami fani tej książki, czy tylko ja pozostalem niewzruszony na tego dzieciaka?

a_rotfl.gif
*

Ja byłem niewzruszonym malkontentem..
Lecz pewnego razu zasiadłem do tej książki i tak mi zostało a_rotfl.gif Nie jest to szczyt literatury, ale czyta się rewelacyjnie.
smiley15.gif
Xahil
CYTAT

Jesli czytales i dalej jestes niewzruszony to gratuluje, ja przestalem byc jak przeczytalem.
I_O
A ja czytalem dotychczasowe czesci i chetnie poczytam i ta nowa bo to w sumie taka prosta bajeczka ktora sie jednak calkiem niezle czyta. Ale szczerze powiedziawszy tym fanatyzmem na tle Pottera jestem lekko przestraszony. Czyzby ci widzacy w nim dzielo szatana mieli jednak racje? smile.gif
Yahol
CYTAT(k-d @ 17.07.05 - 10:30)
Ja byłem niewzruszonym malontentem..
Lecz pewnego razu zasiadłem do tej książki i tak mi zostało  a_rotfl.gif Nie jest to szczyt literatury, ale czyta się rewelacyjnie.
smiley15.gif
*

Ze mna bylo odwrotnie.
Pierwszy tom podobal mi sie. Drugi i trzeci - tez.
Czwarty, piaty, to juz komercja i jakby przesyt, niezbyt odkrywcza i wtorna juz niestety forma ksiazki.
Tak wiec fanem nie jestem, piaty to zwalczylem resztka sil, nawet nie pamietam, czy doczytalem do konca.
Szostego nawet nie zamierzam kupic.

Ogolnie dziwie sie emocjom towarzyszacym tej ksiazce.
Nic nie ma takiego co mogloby takie powodowac.
No widac jednak sily nieczyste.
COBRA
CYTAT
Na osloskopie jest z takim początkiem:

Chapter 1 - The Funeral
“Gotta go to the bathroom… gotta go to the bathroom…” Harry Potter repeated over and over in his mind until the words lost all meaning. He and Dudley had just spent the past two hours celebrating their graduation from their fifth years at school by having a soda drinking contest, which Harry won. Sadly, it was a pyrrhic victory. Harry had set a personal record by chugging down fifty-three cans of soda, and now he had to let it out… but where?
The restaurant in which the two of them had held the contest was just a small diner, it had no bathrooms, and it was on a busy street, with very few other businesses. All there was were houses, and Harry had to resist the urge to barge into one and demand to use the bathroom. The closest place they could seek refuge was Dudley’s house, but that was a little more than a mile away… could they make it?

Osloskop wydał Fake znowu biggrin.gif

Neon - rozdział 1 zgadza się więc to raczej nie jest fake smile.gif

ja już jestem w połowie książki smile.gif
Neon
To ja tak jesdzcze nazwy rozdziałów dla sprawdzenia bo cos mi sie nie chce wierzyć ze to dobre jest =))

Chapter 2: Spinner's End
Chapter 3: Will And Won't
Chapter 4: Horace Slughorn
Chapter 5: An Excess Of Phlegm
Chapter 6: Draco's Detour
Chapter 11: Hermione's helping hand
Chapter 12: Silver and opals
Chapter 14: Felix felicis
Mr_Baggins
To jest poprawna wersja.
Ashriel
poprawna, poprawna... właśnie przeczytałem, i by nie zdradzać za wiele powiem tylko że mnie zaskoczyła końcówka... biggrin.gif
cast
no to trzaeba sciagnac ! a wersja polska kiedy sie pojawi, mowie o tlumaczeniu taim nieoficjalnym tak jak to bylo przy poprzedniej wersji ??
Ashriel
no ja bym tak wrózył z miesiąc góra dwa smile.gif
Grębus
Ashriel skoro masz tą książke w domu już to możesz zacząc tłumaczyć smiley15.gif smiley15.gif smiley15.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif tongue.gif
Neon
Mam pytanie ile strona ma ta ksiązka bo ja mam wersje zreszta tą która podałem a tam anrazie jest spisane 15 działów no ale lepsze to niż nic smile.gif powiezdcie ze koło 1200 ;P i Ashriel mam wielka prośbe napisz mi na PW kto zginoł w 6 cześci smile.gif bo mnie to niecierpliwi już z pół roku chce tylko wiedziec kto zginol smile.gif a dlatego na PW bo niekotrzy nie chcą wiedzieć i wola przeczytać smile.gif i apel do osiołków kochanych smile.gif

TŁUMACZCIE JUŻ smile.gif
Ashriel
ja tłumaczyć to nie będę... ale wiem, że tłumaczenie juz ruszyło, i niedługo będą pierwsze efekty... biggrin.gif

stron jest 607 - 30 rozdziałów biggrin.gif
cast
Oświadczenie w sprawie tłumaczenia szóstego tomu

Wydawnictwo Media Rodzina, oficjalny wydawca cyklu "Harry Potter" w Polsce, prosi czytelników o wyrozumiałośc i cierpliwość w oczekiwaniu na tom "Harry Potter i Książę Półkrwi".

Wydanie książki, jak już wielokrotnie wspominaliśmy, jest procesem czasochłonnym, angażującym w działania oprócz tłumacza sztab innych ludzi i wymaga sporego nakładu pracy.

Chcielibyśmy jednocześnie stwierdzić, że wszelkie próby pirackich tłumaczeń którejkolwiek części cyklu "Harry Potter" są według prawa autorskiego nielegalne i naruszają własność J.K. Rowling, tłumacza, Andrzeja Polkowskiego oraz wydawcy. Strony internetowe, na których pojawi się piracki przekład, będą systematycznie likwidowane na drodze prawnej.

http://www.mediarodzina.com.pl/nowa/harry_potter/

niech sie wezma za robote i tlumaczenie, jakos ludzie moga to zrobic w miesiac a oni potrzebuja 6 miesiecy !!!! smiech !!!!
Apocalypse
cast zobacz pw odemnie sorki ze <<>>nie na temat :/
Ashriel
tya smile.gif polska premiera w styczniu, a Spike tak jak przetłumaczył 5 prawdopodobnie przetłumaczy i 6 biggrin.gif
Neon
Prośba do Osiołków poszukiwany nie jaki spike a dokładnie to co przetłumaczył podonmo jest już tego 6 działow jak wspomniał Ashriel wiem ze na jednej stronie (ADRES->PM) już jest przetłumaczony jeden rozdział smile.gif smile.gif wiec prosze szukajcie ja również szukam smile.gif
Ashriel
są już nawet przetłumaczone 2 biggrin.gif
Turin
Chyba się będzie trzeba wziąć za czytanie cool.gif
agaj
CYTAT(Ashriel @ 19.07.05 - 13:40)
są już nawet przetłumaczone 2 biggrin.gif
*

Już przeczytane... rolleyes.gif
korsarz
Wrzucilem Wam wczoraj .pdf, poczatek taki sam jak u Neona czyli raczej autentyk
klik
Neon
Podobno codziennie bedzie tłumaczony 1 rozdział a dziś póżną nocą ma sie pojawic 3 rozdział tongue.gif wiec to bedzie najdłuzsze przynajm,niej w moim wypadku czytanie Harrego Pottera ale mimo wszystko i tak kupi eorginał smile.gif bo do takich ksiazek sie wraca smile.gif
Turin
Po przeczytaniu dwóch pierwszych rozdziałów z niecierpliwością czekam na kolejne smile.gif

CYTAT(Neon)
wiec to bedzie najdłuzsze przynajm,niej w moim wypadku czytanie Harrego Pottera

Nie tylko w twoim przypadku tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.