Wlasnie pojawila sie nowa wersja Opery:
ftp://netmirror.org/opera/win/752/en/std/ow32enen752.exePod adresem
ftp://ftp.opera.com/pub/opera/win/752/ powinna pojawic sie juz wkrotce.
Z tego co widac zalatano w tej wersji kilka pomniejszych dziur i poprawiono wspieranie IME.
Milej instalacji
Al_Hadzi
06.07.04 - 22:26
innymi slowy polska wersja juz za zakretem ..poczytujac polskie forum Opery --->
Forum Opery PL (w jezyku polskim) to tam napisali goscie tłumaczacy opere ze tydzien dwa po wydaniu 7.52 powstanie polska wersja

oficjalna

I_O dzieki za dobre wiesci
I juz jest oficjalna
DownloadChangelog
Al_Hadzi
07.07.04 - 23:29
no to zaczynamy oczekiwac tupiac nozkami
marianos
14.07.04 - 21:11
Czy wam tez miga X w prawym górnym rogu(ten od okna) przy pisaniu czegokolwiek ?(adresów, formularzy)
Niby nic, ale jest to troche irytujące <_<
Mi tam nic nie miga
Nie wiem jaki moze byc tego powod, ale moze sciagnij sobie jakas inna skorke
stad i wyprobuj?
Jesli juz jestesmy przy skorkach: pewnie nie jest ogolnie znane, ze Opera oferuje teraz tzw. One-Click Setups, nadajace przegladarce wyglad i zachowanie np. Internet Explorera, Firefoxa, Safari itd. Moze to byc niezla pomoc dla osob ktore chetnie wyprobowalyby Opere ale nie chca uczyc sie jej obslugi.
Do wyprobowania
tutaj
marianos
14.07.04 - 22:30
Zmianiłem skórke i jest ok.
CYTAT
Opera oferuje teraz tzw. One-Click Setups
Dzięki za info. Może w końcu uda mi się przekonać rodzinke do operki.
U mnie smiga i jest ok. Mam tylko problem z linkami do emule. Jak klikam na niego, to nie chce mi go dodac. Wy tez macie z tym problem?
Jak zrobić aby działały linki ED2K w Operze?
Wybieramy plik -> preferencje -> programy i scierzki -> protokoly i klikamy Dodaj.
W polu "protocół:" wpisujemy "ed2k" i zaznaczamy "otworz za pomoca domyslnej aplikacji"
Dla starszych wersji:
Szukamy pliku Opera6.ini znajdującego się w katalogu z zainstalowaną przeglądarką i pod [User Prefs] dodajemy linię TrustedExternalURLProtocols=ed2k i zapisujemy plik.
Ps. Zamknij przeglądarkę przed edycją pliku.
:slon: :slon:
Zainstalowałem sobie Operę 7.52 i chyba się obrażę na nią - za 10 min już 2 razy sie wywaliła.
Wcześniej miałem 7.50 i działała bezproblemowo.
Al_Hadzi
18.07.04 - 13:11
smutne to wiesci k-d... ja wciaz czekam na oficjala i siedze nadal na 7.23....
smutne
ja sobie zainstalowalem 7.52 i jak narazie chodzi bezproblemowo tylko nie moge znalezc jeszcze spolszczenia do tej wersji!
CYTAT(KeRaM @ 18.07.04 - 14:32)
ja sobie zainstalowalem 7.52 i jak narazie chodzi bezproblemowo tylko nie moge znalezc jeszcze spolszczenia do tej wersji!
Mnie chodzi na spolszczeniu do porzedniej wersji
@k-d a masz oficjalne spolszcze bo ja nie i moze dlatego nie che mi sie ono zainstalowac, jesli masz oficjalne to podaj linka! Dzieks!
p.s. jednak jakos zadzialalo tak czy siak dzieks!!!
Ups sorry
Ja mam taki
plik językowyA tu też jest kilka do wyboru
pliki językowe do różnych wersji
I znow...
Opera 7.53 jest oficjalnie dostepna
tutajNowosci niewiele, wlasciwie tylko jedna: usuniety zostal blad Java Script umozliwiajacy tzw. pishing, czyli atak polegajacy na pokazaniu na pasku statusu innego adresu niz faktycznie wywolany; trik stosowany czesto do zdobycia hasel w online-bankingu albo e-shopach.
Aktualizacje jest zalecana...
Ciao
Nastepny update:
Opera 7.54Jeszcze nieoficjalnie, ale wkrotce na pewno tez na glownej stronie opera.com
Changelog: na razie nie ma

Poprawiono pewnie bare bledow i zalatano jakas dziurke - ale to tylko domysl.
Wkrotce juz powinna pojawic sie 7.60..

[edit] Oto i changelog:
CYTAT
Opera 7.54 for Windows Changelog
We recommend that you download and install this upgrade.
Changes since 7.53:
Security
Denied write-access to properties on objects from scripts that fail a standard origin check, in order to block potential access by attackers to user's computer. Fixes critical vulnerability reported in GreyMagic Security Advisory GM#008-OP.
Fixed security issue regarding spoofing of the addressfield by loading other page contents while keeping the URL, reported in Secunia Advisory SA12162.
Blocked access to file:/ URLs from documents that are not themselves loaded from file:/ URLs.
Miscellaneous
Fixed problem with canceling connections/downloads.
Cache-size limitation improved.
misjek_g
07.08.04 - 16:31
Jade na operze 7.53 i mam taki drobny błąd - Jeżeli daje jakiś plik do ściągania to na zakładce transferu nie wyświetla mi sie pasek postępu, czas potrzebny do zakończnia ściągania itp.
Dzieje sie tak przy ściąganiu z niektórych stronek. Na starej operze 7.22 nie zauważyłem tego np z tej strony:
http://www.emule-mods.net/download.php?fil...02%20hotfix.rarMoże w 7.54 usuną ten błąd - poczekam na finalną polską wersje
pozdro
CYTAT(misjek_g @ 07.08.04 - 17:31)
Jade na operze 7.53 i mam taki drobny błąd - Jeżeli daje jakiś plik do ściągania to na zakładce transferu nie wyświetla mi sie pasek postępu, czas potrzebny do zakończnia ściągania itp.
Dzieje sie tak przy ściąganiu z niektórych stronek. [...]
Ja sprawdzałem u siebie przed chwilą i wszystko działa - mam 7.53. Ale... żeby wogóle coś ściągnąć z tej strony musze wyłączyć firewalla [Norton]. Jak go włacze znów podczas ściągania to sie nie pobiera

Pewnie trzeba coś skonfigurować - ale mi sie nie chce bawić

"Problem" ten występuje na znikomej ilości stronek [np. również przy ściaganiu kodeka XVid Koepi bulid - sprawdź tam czy masz ten sam objaw
http://www.roeder.goe.net/~koepi/xvid.shtml ]
misjek_g
08.08.04 - 12:07
Nie wiem z tej strony akurat wszystko jest OK.
Może nie wyraziłem sie zbyt jasno - u mnie pliczki ściągają mi sie normalnie - brakuje tylko częsci informacji na temat ściągania - i faktycznie występuje to u mnie tylko na małej ilości stronek- bardzo rzadko.
pozdro
U mnie tez sie to zdarza, i to jak sadze wtedy gdy Opera nie jest w stanie oszacowac wielkosci sciaganego pliku. Najczesciej taka systuacja wystepuje gdy nie ma bezposredniego linka w stylu www.host.com/plik.exe tylko generuje go jakis skrypt
@Roof: pod tym podanym przez ciebie adresem wszystko dziala, ale maja tam zabezpieczenie przeciw leecherom; twoja przegladarka musi podac odpowiedni referrer, inaczej download jest blokowany
CYTAT(I_O @ 08.08.04 - 16:36)
@Roof: pod tym podanym przez ciebie adresem wszystko dziala, ale maja tam zabezpieczenie przeciw leecherom; twoja przegladarka musi podac odpowiedni referrer, inaczej download jest blokowany
A co I_O można zrobić, żeby przekazywała? W opcjach mam zaznaczone "Pozwól na śledzenie stron odsyłających" - zresztą jest to domyślnie zaznaczone...
Jesli masz to zaznaczone to ze strony Opery jest juz OK, ale zwroc uwage ze niektore firewalle i inne banner-killery per default tez to filtruja. Jezeli nic juz wiecej refererra nie usuwa to po prostu wejdz najpierw na glowna strone tego serwisu i dopiero pozniej na ta z plikiem do pobrania. W przypadku gdy nadal nie dziala moze zabezpieczenie strony ustawione jest "na ostro" i chce jeszcze keksa?
[edit] Wlasnie wyprobowalem, zaznaczenie tych opcji nie do konca przynioslo skutek, dopiero po wyczyszczeniu cache Opery i ponownym wejsciu na strone download wystartowal natychmiast
Jak widac programisci z Opera ASA nie zasypiaja gruszek w popiele i wlasnie jest znow dostepna nowa wersja:
Opera 7.60 Preview 1Lista zmian jest dosc spora, szczegolow mozna sie dowiedziec czytajac
changelogUWAGA: ze wzgledu na eksperymentalne stadium tej wersji nie jest zalecana aktualizacja starszych wersji Opery - chyba ze na wlasne ryzykoA download jest
tutaj
Pojawila sie wlasnie i wersja dla Unixa:
Opera 7.60 Preview 1 for Linux and FreeBSDChangelog jest dostepny
tutajA tak apropos: cos brak zainteresowania? Nikt nie probowal? U mnie ta wersja chodzi swietnie, i nawet da sie sterowac glosem
Ace McCloud
27.08.04 - 19:44
ee ja jak zwykle przetestowalem... nadpisalem na stara -> jak zwykle zwalilo mi
search/ini :/
Pozatym.... wymiata

-> "Fit to width" superowo zmniejsza stronki
Powiem tak - przesiadłem się właśnie dziś na Operę 7.54 z IE 6.0 i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony szybkością no i w sumie łatwością konfiguracji tejże
Pozdrawiam
WoocashACN
04.09.04 - 21:32
CYTAT(Lorak @ 04.09.04 - 21:41)
Powiem tak - przesiadłem się właśnie dziś na Operę 7.54 z IE 6.0 i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony szybkością no i w sumie łatwością konfiguracji tejże
Pozdrawiam
Kolejny zbawiony,
Amen!
Dopuki nie zrobia przeciagania liknow tak jak jest to w myie bede zatwardzialym zwolennikiem ie with myie.
Nefar o co chodzi z tym przeciaganiem linkow? Domyslam sie ze przeciagniety w jakies inne miejsce link otwiera sie w nowym oknie? Toz to meka niesamowita ciagac linki po calym ekranie? Czyz nie wygodniej po prostu przycisnac ctrl klikajac w linka ( wtedy otworzy sie w nowym oknie) albo ctrl + shift + klik (otwiera w tle?) Ostatecznie mozesz tez tak skonfigurowac srodkowy przycisk myszy ( albo kolko) zeby tak otwieral..
A dla nie bojacych sie troche nauki: do obslugi Opery wcale nie jest potrzebna mysz. Wystarczy sie tylko nauczyc paru skrotow klawiatury - wtedy szybciej nie da sie juz zadnego browsera obslugiwac.
Ale: ja nikogo nie nawracam, kazdemu to co lubi
WoocashACN
05.09.04 - 06:27
a jak masz adres http wycięty do schowka (Ctrl-c) to wtedy Ctrl-N (nowa zakładka), Ctrl-D (paste&go) i już otwarte w nowej zakładce.
też nie rrozumiem o co chodzi z przeciąganiem linków.
ale np aby link zawsze otwierał się w nowym oknie w operze należy w preferencje ->okna->zaznaczyć otwieraj nowe karty obok karty aktywnej
jeżeli nie na temat, to trudno, mam dziś ciężki łeb
Chodzi o to:
jest link np www.www.pl klikam lewym przytrzymuje go i przesuwam ten link na ekranie o milimetr puszczam lewy klawisz i otwiera sie on w nowym oknie. Albo zaznaczam tekst (dowolny) i przesowam go o milimetr na ekranie i puszczam lewy klawisz a zanznaczony tekst otwiera sie w nowym oknie wpisany w google jako tekst do wyszukiwania.
Wpisuje w pasku adresow dowolny wyraz - automatycznie otwiera sie google z wyszukiwanym tym wyrazem badz fraza.
To sa rzeczy bez ktorych nie moge zyc :-)
No to przeciez taki triki Opera obsluguje juz od czasow Internetu Lupanego, byc moze troche inaczej pod wzgledem techniki bo zamiast przeciagania trzeba kliknac - ale za to dajac wiecej opcji.
Jak na obrazku widac wystarczy podwojnie kliknac w dane slowo na stronie (albo zaznaczyc wiecej tekstu, mozna tez zaznaczac caly link klikajac dwukrotnie obok niego) i mozna z nim robic o wiele wiecej niz tylko pytac googla

Ale to tylko gwoli wyjasnienia, co mi przeszkadza ze zatwardziale lubisz IE? W koncu to nie mi sie on buraczy ( vide twoj inny post)
Nie lubie IE ale myie jest genialny szkoda tylko ze jak sama nazwa wskazuje dziala tylko z ie.
Buraczenie raz na pol roku moge przezyc. Poprostu przyzwyczailem sie do minimalizacji klikania. Jak zrobia MYopera to na pewno bede jednym z pierwszych jego uzytkownikow.
Probowalem sie przekonac do opry ale nie dalo rady... z przyzwyczajenia robie niektore rzeczy a opra nic...
biosfera
30.09.04 - 10:00
Jak każdy męczyłem się z IE

Potem był FIREFOX
Ale OPERA zostanie już chyba na zawsze
Kiedy wyjdzie oficjalna 7.6??
CYTAT(hailie @ 04.10.04 - 14:17)
Kiedy wyjdzie oficjalna 7.6??
Nieoficjalna tez jest dobra

Korzystam z niej i nie sprawia zadnych problemow
a jednak są problemy z tą wersją Preview, przy otwoeraniu niektórych stron czasem pojawiają się krzaczki zamiast strony i z tego co widziałem na polskim forum Opery to nie tylko mój problem
Sprycjan
04.10.04 - 18:07
Mi się ta nieoficjalna wywala przy pierwszym podejściu jak chce wejść na nasze forum. Jeżeli to jest przez wersję to mam nadzieje, że to poprawią.
Coz, w koncu to "pre", nawet nie beta wiec ma prawo byc niedoskonala. Ja u siebie nie zauwazylem wiekszych problemow - czekamy na bete
Oprócz krzaczków, na 7.6, niekiedy Operka tak jakby zabardzo się rozpędzała i pokazuje białą stronę, trzeba wówczas cofnąć i jest ok.
Miałem również problem w postaci nieładujących się wszystkich obrazków na stronie np. na allegro lista aukcji - co dziwne pomogło opróznienie cachu.
Ale ogólenie jest
Mam takie pytanko juz od dawna uzywam Opera ale niedawno niechcaco na pasku tam gdzie jest Odswierz i inne niechcaca usunalem przycisk Nowa dalem prawy i usuń, niechcąco jak moge to przywrocic zebym miał ten przycisk??
CYTAT(Maras @ 21.10.04 - 11:41)
Mam takie pytanko juz od dawna uzywam Opera ale niedawno niechcaco na pasku tam gdzie jest Odswierz i inne niechcaca usunalem przycisk Nowa dalem prawy i usuń, niechcąco jak moge to przywrocic zebym miał ten przycisk??
Najedź na pasek i PPM a tam masz dostosuj i tam metodą przeciągnij upuść przenosisz sobie przycisk nowa
Ale ze mnie LOL dziwne ze w dostosuj jak juz patrzalem to nie widzialem tej zakladki Nowa

ja piernicze
Pierwszy!
Opera 7.60 Preview 2 for Windows dostepna wlasnie od dzisiaj.DownloadchangelogOpera 7.60 Preview 2 for Linux, FreeBSD, and SolarisDownloadChangelogHappy OPERAting
No to sciagamy i testujemy
Sprycjan
27.10.04 - 13:59
Super

Jest spolszczenie??
CYTAT(Sprycjan @ 27.10.04 - 13:59)
Super

Jest spolszczenie??
Dobre pytanie....
MAcie przeciez stary plik jezykowy

ladujecie do nowej operki i macie mniej wiecej przetlumaczone

dzieki I_O
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.