Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przegladarka Opera - nowe wersje, wszystko o...
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Software
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Rooff
Opera 11.00 Final (Build 1156).

Najnowsza wersja znanej wszystkim miłośnikom (i przeciwnikom wink.gif ) przeglądarki.
Najważniejsze zmiany/nowości:
  • Obsługa rozszerzeń (obecnie ponad 200)
  • Mechanizm grupowania kart z wykorzystaniem metody przeciągnij/upuść
  • Moduł sugestii w pasku wyszukiwarki
  • Udoskonalony mechanizm autoaktualizacji
  • Usprawnienia z zakresu obsługi gestów myszy
  • Odświeżony klient e-mail
  • Prostszy i mniejszy instalator
  • Udoskonalenia z zakresu wsparcia dla HTML5

Pełna lista nowości znajduje się tu:
Changelog

Download:
Windows
Mac OS X
Linux i386
Linux x86 64
Linux PowerPC

Pozostałe systemy

Testujemy smile.gif
Mnie po pierwszym uruchomieniu przeglądarka się zawiesiła tongue.gif Aktualizowałem ze starszej wersji i niby przeglądarka próbowała się odpalić z odświeżonym interfejsem (tak mi się wydaje, bo pasek ulubionych i pasek adresu się zamieniły) - ale jak wspomniałem średnio jej się to udało tongue.gif
Ale po drugim uruchomieniu wydaje się być na prawdę szybką przeglądarką (chociaż po 5 minutach używania wiele powiedzieć nie można).
I_O
Interfejs zmienil sie sporo, ja musialem - co prawda jeszcze alfe - instalowac na czysto bo moj stary skin nie pasowal a i kilka dodatkow ktore mialem zainstalowane strajkowalo. Ale ogolnie zmiany na plus.
Warto dodac ze aktualizacja jest wskazana tez ze wzgledu na bezpieczenstwo bo zalatano kilka luk.
Rooff
No taaaa, ale ja używam standardowego skina - więc conajmniej dziwne zachowanie smile.gif
Jedyne co mam zmienione to układ przycisków (kilka usuniętych i kilka dodanych) - a tak pozatym chyba nic nie zmieniałem.

BTW - jakby ktoś chciał jakieś wtyczki to można je znaleźć tu:
https://addons.opera.com/addons/extensions/

P.S.
I_O trzebaby jakieś nowe przyciski promocyjne do sygnaturki poszukać wink.gif
I_O
To z paskami to zamierzone jest, i nawet mi to spasowalo i juz nie zmienialem, mozna sie przyzwyczaic.
A sygnaturka faktycznie do zmiany, ale nie chce mi sie teraz niczego klecic, moze sie cos gotowego znajdzie smile.gif
Sprycjan
Super, nie testowałem jeszcze zbyt mocno ale bardzo mi się podoba to kółeczko prezentujące gesty myszki smile.gif Przy okazji chyba troche bardziej zaczęli pilnować jaki gest sie wykonuje, w starszych wersjach można było machnąć myszką raczej niedbale i działało, teraz trzeba sie do tego chyba bardziej przyłożyć tongue.gif Takie odczucie tylko tongue.gif

A moja sygnaturka jest jeszcze starsza niż wasze tongue.gif
I_O
Sklecilem na szybko jakas sygnaturke, wyszla niespecjalnie ale jesli ktos ma ochote moze sie obsluzyc.
Ale wlasnie zauwazylem ze ta Sprycjana ma fajne tlo, mozna by ja troche uaktualnic i bylaby jak znalazl smile.gif , Tylko wymiary ma troche kiepskie, u mnie Admuncher traktuje ja jako spamik i wycina
Rooff
Znalazłem jednego dość wkurzającego dla-mnie-buga - otóż nie umiem wylączyć panelu, który pojawia się po lewej stronie wejściu w 'Read feeds'. Oczywiście nie chodzi mi o każdorazowe kliknięcie w zamykający krzyżyk tongue.gif

Chodzi mi o to w czerwonej ramce:

Opera jest aktualizowana z wersji poprzedniej - niespecjalnie mam chęć robienia czystej instalki wink.gif
Any idea?
I_O
NIekoniecznie any idea, ale to nie bug - to feature smile.gif Poczytaj tutaj
Rooff
No to bardzo "fajny" feature - nie powiem co sobie mogą z nim zrobić tongue.gif . Opera zawsze umożliwiała dostosowanie interfejsu tak jak się komuś podoba - ciekawe dlaczego w tym przypadku od tego odeszli? Ogólnie mówiąc to mi trochę podpadają jeśli chodzi o wprowadzanie tych nowych "feature". Osobiście nie używam ani widgetów, ani unite, a i rozszerzenia póki co mi się przydają. Jak dla mnie mogliby zrobić wersję Lite okrojoną z ww. smile.gif (i może jeszcze coś do wywalenia by się znalazło tongue.gif ).
+ dla Opery, że z każdym nowym wydaniem jest szybsza (przynajmniej tak mi się zawsze wydaje biggrin.gif ).
gulon
Od jakiegoś czasu (chyba od wersji 11) nie działa "szybkie wstecz, wprzód". Tzn przeglądarka po powrocie do poprzedniej strony (lub z powrotem do przodu) nie wyświetla strony z pamięci podręcznej, tylko ładuje ją od nowa, pomimo History Navigation Mode ustawionego na 3. W dodatku nie ustawia strony w poprzedniej pozycji, co jest szczególnie denerwujące przy przeglądaniu wyników googla.

Można temu jakoś zaradzić? Oprócz oczywiście powrotu do wersji 10...

EDIT:

Chyba już sobie poradziłem. Trzeba zmienić w ustawienie>>preferencje>>historia>>podręczna RAM z automatycznie na jakąś wartość np. 200MB i wtedy strony ładują się z cache, domyślam się aż do osiągnięcia tej wartości. Tylko jak to dokładnie działa, tzn. czy usuwane są starsze strony i zastępowane nowszymi tego jeszcze nie wiem. W sumie tak być powinno jeśli liczba MB w cache dojdzie do tej granicy...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.