Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przegladarka Opera - nowe wersje, wszystko o...
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Software
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Sprycjan
Działa z ze spolszczeniem ze starszej wersji biggrin.gif
marianos
Myślałem, żeby zarejestrować operke bo cena dla polskich użytkowników jest naprawde atrakcyjna (11,5$) / gdy zobaczyłem speeda najnowszej wersji więcej nie myślałem tylko zarejestrowałem thumbsup.gif
5 minut i banner ściągnięty (karta visa z inteligo) /polecam wszystkim
hailie
Czy to tak ma byc czy tylko u mnie nie ma menu "okno"?? troche mi to ze tak powiem.. przeszkadza
I_O
Opera 7.60 Preview 3 for Windows
Czyli znow nowy preview smile.gif
Jak zawsze instalowac ostroznie i na wlasne ryzyko, bo to wersja testowa, tym bardziej ze wykryto juz w niej kilka drobnych bledow!
Dodano za to pare przydatnych funkcji - jakie, to juz zobaczcie sami smile.gif
Link do tematu na forum Opery - troche poczytac zawsze warto
Changelog, czyli lista zmian w stosunku do poprzedniej wersji
Download o760p3_7321.exe (build 7321)

Milego testowania
WoocashACN
a czy ktoś może mi wytłumaczyć czym jest "Multiple Document Interface" ustawiane w "preferences->windows->window handling->Advanced MDI"

Jakoś nie zauważyłem żeby różniło się to od "Prefer pages inside window"

edit: dobra, przyuważyłem że różni się umiejscowieniem krzyżyka do zamykania zakładki... (i tak zamykam kliknięciem rolką)
hailie
Dlaczego od wersji pre2 nie ma katalogu 'profile'?
O schetamtach kolorów nie wspomne tongue.gif
I_O
A nie ma? Ja zawsze instaluje na stara wersje wiec i katalogi i kolory pozostaja te same smile.gif
Jak na razie ta wersja chodzi pezproblemowo - zobaczymy co dalej smile.gif
I_O
I znow mamy ciag dalszy:
Opera 7.60 Preview 4 for Windows
Link do forum Opery
Lista zmian
Tu mozna sobie to pobrac
A tu dyskusja w polskojezycznej czesci Opera Forum
Opera 7.60 Preview 4 for Linux and FreeBSD
Link na forum
Changelog
Download

Jak zawsze: z powodu eksperymentalnej natury tego release instalacja na wlasne ryzyko!
I oczywiscie: Happy Operating smile.gif
I_O
Dostepna jest latka dla uzytkownikow stabilnych wersji Opery (7.54 i wczesniejsze), usuwajaca kilka potencjalnych luk w zabezpieczeniach. Instalacja z oczywistych wzgledow jest zalecana.
Szczegoly tutaj
Uzytkownicy aktualnych wersji "pre" jej juz nie potrzebuja.
Pobierz late dla:
Windows
Linux
FreeBSD
Mac
Solaris - jesli ktos tu takowego uzywa smile.gif
FoX
WoW dribble.gif
Ale prędkość !!! Chyba nie przesadze mówiąc, że stronki ładują mi się o połowe szybciej.

Ciekawe jak to wpłynie na wynik naszej ankiety "Jakiej przeglądarki uzywasz?" biggrin.gif
k-d
Mam pytanko, tylko nie zjedźcie mnie za laizm:
Przy aktualizacji chciałbym zapisać wszystkie moje ustawienia, zwłaszcza zakładki ze stronami, jak to zrobić? Próbuję przez eksport zakładek, ale po wczytaniu nic nie ma.
I_O
Dziwne, eksport zakladek w Operze dzialal zawsze niezle. Moze importujesz nie ten plik? Zapisz go sobie lepiej w inym niz standardowe miejscu i stamtad zaimportuj.
Zreszta ja zawsze instaluje nowsze wersje Opery na stare i nigdy nie bylo wiekszych problemow z ustawieniami, czasami tylko search.ini zostalo przerobione i doszla jakas zbedna listwa. Ale zakladki pozostawaly zawsze nienaruszone
Magnolia__
http://www.osiol.net/index.php?showtopic=1662&st=45#

zamiast FF chcialabym wyprobowac Opere 7.54 PL.. w podanym wyzej odnosniku zalecasz instalacje laty.. mam win wiec tak wybralam.. otworzylo sie okienko z trzema pozycjami a pierwsze z nich ma po powtornym wejsci szereg plikow opatrzonych cyframi.. dodam ze zainstalowalam wersje 7.54 pl z java.. co powinnam zrobic dalej.. zwykle okienko do zapisu pliku na dysku wyskakuje samo.. teraz jest inaczej.. nie mialam jeszcze doczynienia z taka sytuacja.. prosze o podpowiedzenie mi jak mam poprawnie doinstalowac late.. pozdrawiam Magnolia__
I_O
CYTAT
otworzylo sie okienko z trzema pozycjami a pierwsze z nich ma po powtornym wejsci szereg plikow opatrzonych cyframi..

Szczerze mowiac nie bardzo rozumiem? U mnie po klikniecia na ten link do latki owiera sie strona...Aaaa, juz jasne smile.gif
OK, wiec tak: otwiera sie strona z trzema pozycjami:
Parent directory -przenosi cie po prostu do innego katalogu na serwerze, mozesz sobie tam poprzegladac co jeszcze na serwerku sie znajduje ale pozytek z tego bedzie raczej niewielki.
Zauwaz: adres sklada sie z adresu serwera i kilku podkatalogow, kazde klikniecie na "parent dir" przenosi cie o jeden podkatalog w gore - rzuc okim na pasek adresu.
Pozostaja dwa punkty: java i std. Java zawiera poprawke wraz z instalatorem javy, std to standard bez javy. Jesli juz masz jave zainstalowana wystarczy ci pobrac wersje std bo plik bedzie mniejszy. Po pobraniu instalujesz latke po prostu do katalogu w ktorym juz jest zainstalowana Opera i powinno byc OK
Magnolia__
dziekuje za podpowiedz.. zrobilam jak napisales.. ta latka sama chciala zapisac sie w profilach Opery.. teraz juz sobie poradze.. pozdrawiam Magnolia__
hailie
Wyszla poprawka pre4, link do wersji dla win tutaj smile.gif

btw to tylko u mnie sie tak gladko przewija czy tak ma byc? dribble.gif
jar3cki
a ja czekam na 7.60 final smile.gif. teraz mam 7.54 update1 - zdradzilem ognistego liska dla niej biggrin.gif. w lanie zdecydowanie szybciej dziala niz firefox.

@hailie, prev4 @I_O postowal juz 03.12 tongue.gif.

smiley13.gif
hailie
Ja o tym wiem, ale tamten link nie dziala tongue.gif
I_O
Dziala dziala, spokojna glowa...
tzn...juz dziala:)
Sek w tym ze Opera w miedzyczasie zrobila repack, i z pliku o760p4_7364b.exe zrobil sie o760p4_7364c.exe. U mnie sprawial on jednak lekkie problemy, wiec - ostroznie.
BTW finalu wszyscy spodziewaja sie raczej juz niedlugo smile.gif
I_O
Swieta, swieta - wiec jest i swiateczny prezent:
Opera 8.00 beta 1
Download wersji dla Windows
Changelog jak i wersje dla innych systemow dostepne beda wkrotce
lcf
blink.gif clap.gif

zaraz beda testy :]
WoocashACN
niezły przeskok -- z 7.60 na 8.00...

a był oficjalny release 7.60 ?

testować, testować !!!
k-d
W tej wersji, gdy identyfikacja przeglądarki była ustawiona na IE (domyślna), nie otwierało mi się sporo stron, np. niektóre podstrony wp.pl, benchmark.pl...

Po przestawieniu identyfikacji na operę działa OK thumbsup.gif

xlaughing.gif xsmile_4.gif
hailie
Dlaczego po 7.6 od razu 8.0??
wins
CYTAT(hailie @ 24.12.04 - 10:09)
Dlaczego po 7.6 od razu 8.0??
*

http://my.opera.com/forums/showthread.php?s=&threadid=78137
I_O
Oj, troszke sie nam topic zaniedbal, a tu przeciez juz od dawna dostepne sa nowsze wersje dla Unixa i pochodnych. Nadrabiam wiec niniejszym smile.gif
Brakujacy changelog wersji dla Windowsa: klik

Opera 8.0 Beta 1 dla Unixa ( Linux, Solaris, FreeBSD):
Download - dla roznych systemow do wyboru wiec nie bezposredni link
changelog

Nie wiem czy ktos na forum uzywa (chetnie bym sie dowiedzial), ale:
Opera 8.0 Preview 1 dla Mac-a
download
changelog

...ciag dalszy (na pewno) nastapi smile.gif
zonk45
Mam takie małe pytanie... czy istnieje jakiś sposób na wyłączenie zapamiętywania haseł w Operze? Troszkę mnie to drażni... <_<
Sprycjan
Narzędzia->Preferencje->Zabezpieczenia. Tam sa opcje Menedżera Haseł, odchacz Włącz Menedżer Haseł [żeby tam krzyżyka nie było] i powinno pomóc biggrin.gif
wins
Opera 8 Beta 2
Lista zmian klik
Na chwile obecna dostepna jest wylacznie wersja dla Windows:
Pobierz (aktualnie moze byc problem z wbiciem sie na ftpa)
I_O
No wreszcie, zaraz zabieram sie do testowania smile.gif
Trzeba przyznac ze lista zmian jest dosc dluga.
Jak sie sprawuje u was?
PioWit
Wlasnie pobralem, bez problemu. smile.gif Sprawdzimy co to cudo jest warte. smile.gif

Pozdrawiam
WoocashACN
Dla mnie bomba... tylko że od wersji '7.6 preview' instaluje jedną na drugą... i cały czas mam tę wersję w belce okna smile.gif

wszystko pozostałe jest nowe smile.gif
easio
Changelog for Opera Beta 2 for Windows

Zobacz tutaj <<---

Niektóre zmiany:
- w pasku adresu wyświetla informację dotyczącą bezpieczeństwa danej strony.
- najnowsza wersja Opery wyświetla tylko lokalne nazwy domen z najwyższego poziomu (top level domains - TLD)
- posiada funkcję zgłaszania producentowi problemów z oglądaną właśnie stroną.
- zebrano w jedno miejsce możliwość modyfikacji wizualnej przeglądarki
- umożliwiono odczyt i autodetekcję źródeł Atom, czyli podobnego do RSS systemu.

W nowej wersji Opery główne zmiany dotyczą bezpieczeństwa surfowania po sieci w odniesieniu do najnowszych osiągnięć spoofingu* i phishingu. Jaka jest w rzeczywistości nowa Opera ?? Na to pytanie odpowiedzą sobie i innym używające ją osoby.

* - spoofing, to oszustwo polegające na podstawieniu internaucie fałszywego adresu www lub e-mail, który wygląda tak, iż wzbudza zaufanie ofiary.
hailie
Woo - przy instalacji do pustego katalogu tez sie pokazuje dalej wersja 7.6 w pasku smile.gif
Sprycjan
Da się jakoś tak ustawić żeby przy włączonej Operze pokazywała sie tylko jej ikonka w trayu a na pasku tym obok [zapomniałem jak sie nazywa tongue.gif] nie??

Chodzi o ten pasek między QuickLaunchem a trayem tongue.gif
I_O
Nic mi o tym nie wiadomo, chyba sie nie da. Mozna wprawdzie zminimalizowac Opere do traya (ctrl + H), ale wtedy bedzie pokazywac sie i tu i tam smile.gif
k-d
CYTAT(I_O @ 27.02.05 - 14:03)
Nic mi o tym nie wiadomo, chyba sie nie da. Mozna wprawdzie zminimalizowac Opere do traya (ctrl + H), ale wtedy bedzie pokazywac sie i tu i tam smile.gif
*

Pokazuje się gdy jest otwarte okno na pulpicie, ale przy zminimalizowanej operze, ale włączonej, jest tylko ikonka w trayu.
I_O
Pokazala sie juz
Opera 8.0 Beta 2 for Linux, Solaris and FreeBSD
Ta wersja dziala na SPARC, PowerPC i i386, niestety (dla zainteresowanych) wersji dla x86-64 z AMD64 albo EM64T nie ma.
Changelog jest bardzo podobny do windowsowego, ale poczytac oczywiscie warto.
Download

Happy OPERAting smile.gif
wins
Opera 8.0 Preview 5 (kompilacja 7497)
Lista zmian
Na chwile obecna dostepna jest wylacznie wersja dla Windows
Pobierz
hailie
Kurcze, szybcy sa smile.gif
diablica
a jest polska wersja opery 8 ???
Sprycjan
Stare spolszczenia [np. do wersji 7.8x chyba] działają z ósemką bez problemu biggrin.gif
diablica
hm no to tzreba bedzie zainstalowac ta 8 bete ale pytanko instalowac na 7,54u2 czy zainstalowac do innego katalogu
Sprycjan
Ja zawsze instaluje na starą wersję i nie mam problemu, ale instalator zaleca inny katalog [nie wiem czemu].
I_O
Uwaga:
CYTAT
Opera 8.0 preview 5 jest wybitnie eksperymentalna. Powinna ona być zainstalowana tylko przez użytkowników, którzy pragną przetestować nowy moduł IMAP. Pod żadnym pozorem nie instalujcie jej na istniejące instalacje Opery. Istnieje wysokie ryzyko utraty i zniszczenia danych. Między innymi z tego powodu nie korzystajcie z produkcyjnych skrzynek IMAP

To cytat z forum Opery, to samo po angielsku mozna sobie tam doczytac. Ta wersja zawiera calkiem nowego, ale eksperymentalnego klienta IMAP, ktory moze byc bardzo niestabilny.
Ostrozny jaki zawsze jestem zainstalowalem to oczywiscie na poprzednia wersje smile.gif Jak dotad problemow nie ma, ale ja nie uzywam emaila w Operze.
Instalator zawsze zaleca inny katalog jesli instalujesz wersje pre czy beta - bo ta z natury rzeczy moze sprawiac klopoty. To ze rzadko sprawia to juz zupelnie inna rzecz smile.gif
Rooff
Ja moze troszeczkę OT ale myślę, że części się to przyda smile.gif

Parę razy spotkałem się z taką sytuacją, że na jakiejś stronie nie wyświetlały mi się polskie litery. Trza było kodowanie przestawić, żeby się naprawiło. Wczoraj chyba doszedłem do tego od czego to jest.
Prawdopodobnie od tego, że autor strony nie podaje w źródle jakie ma być uzyte kodowanie znaków. Opera wtedy wybiera sobie sama... A jakie wybiera ?? A takie jak ma ustawione tu:

Domyślnie jest na Windows-1250, na screenie jest tak jak powinno być wg mnie smile.gif

Potestujcie to u siebie.

smiley13.gif
wins
Opera 8 Beta 3 (kompilacja 7522)
Na chwile obecna brak jakiejkolwiek wzmianki o wprowadzonych zmianach.
Dostepna wersja tylko na Windows
Pobierz
wins
CYTAT
Na chwile obecna brak jakiejkolwiek wzmianki o wprowadzonych zmianach.

Lista zmian
I_O
Opera 8.0 Beta 3 for UNIX
Czyli Unix, Linux, BSD...
Lista zmian i download
smiley13.gif
Maras
Mam pytanko w jakim katalogu znajduje sie pliczek odpowiedzialny za hasla do stron bo musze przeinstalowac system
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.