Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak podziellic łącze internetowe?
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Internet i Sieci Komputerowe
Hungry
Mam neo+768 kb/s chce je podzielic na dwa łącza po połowie transferu żeby działały indywidualnie jedno nie było zależne od drugiego to znaczy że gdy ściągam coś na jednym to na drugim nie mam lagów.....Pomożecie??
bns
tez tak chcialem ;) nawet pytalem sie o to na forum ale CHYBA do konca nie zrozumieli o co mi chodzi ;)

facet od sieci polecil mi program kerio - winroute
zaznacze ze jeszcze nie testowalem tego ;)

chetnie poczekam na odp. bo mnie interesuje temat ;)

edit.
http://www.osiol.net/index.php?showtopic=14648 tu jest ten temat.. a jednak zrozumieli ;) pomylilem tematy :P

ale i tak poczekam na odp. bo mialem sie za to wziasc i moze cos nowego ktos dorzuci ;)
Hungry
Ja nie chce mieć podziału na dwa komputery. NA JEDNYM komputerze chce podzielić łącze żebym mógł ściągać i normalnie strony przeglądać bo nawet gdy mam minimalny transfer 3kb/s(moge mieć 80kb/s) strony działają wiele wolniej korzystam z opery czasami z firefox i IE
bns
INACZEJ to zrozumialem...
sciagnij NetLimitera i po ustawiej sobie ile ma tobie aplikacja zdzierac lacza... jedyny chyba sposob...
bo cos mi sie zdaje ze nie podzielisz "na dwa łącza po połowie transferu żeby działały indywidualnie jedno nie było zależne od drugiego" - przynajmniej ja o tym nic nie wiem jak mozna to zrobic.. skad IE mialby wiedziec ze ma korzystac z tego lacza a osiol z tego i jak windows mial by tym pokierowac... tak mi sie przynajmniej wydaje

pozdrawiam
PioWit
CYTAT(Hungry @ 02.06.05 - 21:30)
Mam neo+768 kb/s chce je podzielic na dwa łącza po połowie transferu żeby działały indywidualnie jedno nie było zależne od drugiego to znaczy że gdy ściągam coś na jednym to na drugim nie mam lagów.....Pomożecie??
*

Zacznijmy od tego, ze nie ma takiego lacza w neo. Mylisz kolego, warstwe IP z warstwa sieciowa. W warstwie IP to daje 640 kb. Napisz przez co sie laczysz z neo?
Rozwiazaniem jest zakup routera, z mozliwoscia podzialu lacza. Jezeli laczysz sie za pomoca modemu oferowanego przez TPSA, to lacze mozesz podzielic na sztywno, stawiajac router np. (wystarczy jakis slaby pc-et) na linuxsie, zaraz za modemem i dopiero za nim rozdzielasz sygnal na klientow.

Pozdrawiam
Hungry
wkleiłbym tu screen gdzie widać że mam 768kb/s ale po wielu próbach stwierdziłem że nie umiem. Kiedyś neostrada była bez limitowa oferowała łącze 128 512 i chyba juz 1mb......ja mialem 512 po wejsciu do uni zwiekszyla transfer wszystkich lacz moje do 648 chyba ale wprowadzili znowuz zmiane ze ci sa blisko centrali maja szybciej i pod skoczylo mi do 768kb/s BEZ LIMITOWEGO przedłużyłem umowę i nadal mam takie łącze.....chyba 120zł miesiecznie kosztuje.
Jesli zakupie router i podlacze do niego mojego kompa NIE BEDE MIAL ZEWNETRZNEGO IP ktore jest potrzebne do stawiania serwow i glupiego wysylania plikow przez GG "netlimiter" może mi pomóc w moim problemie ale to i tak za mało dziekuje za ten program @bns.....
Xahil
CYTAT
wkleiłbym tu screen gdzie widać że mam 768kb/s

Tak na tyle synchronizuje ci sie modem, ale wynika to z narzutu pppoe (lub pppoa, zalezy jaki modem) i jest to 640. Sam mowiles ze transfer masz 80kb (640/8 = 80)

Neo 768 nie bylo, nawet dla tych co sa blisko centrali (to jest bajka wymyslona przez tych co nie sa w stanie zrozumiec ze jak modem sie synchronizuje na 768 to jest 640, a jak sie synchroznizowal na 640 to bylo 512).

CYTAT
Jesli zakupie router i podlacze do niego mojego kompa NIE BEDE MIAL ZEWNETRZNEGO IP ktore jest potrzebne do stawiania serwow i glupiego wysylania plikow przez GG

A od czego sa przekierowania portow ?

A tak wogle dobrze skonfigurowany linux jest w stanie dzielic lacze zarowno na sztywno (zawsze pol na pol), jak i dosc dynamicznie (jesli jedna osoba nie wykorzystuje lacza to druga, dostaje wiecej inaczej jest pol na pol), no i oczywiscie istnieje mozliwosc samego priorytwania pakietow. (strowny sie szybciej laduja a p2p ma mniejszy priorytet.
OkweL
CYTAT(Hungry)
(...)ze ci sa blisko centrali maja szybciej i pod skoczylo mi do 768kb/s(...)

To mnie rozbawilo biggrin.gif Czyli jesli ktos mieszka dalej od centrali to sam jest sobie winien, ze ma mniej za te same pieniadze ? biggrin.gif
jacekff21
Ja mam tez taka neo na kilka osob i poprostu w niektore gry niestety nie pograsz jezeli checsz sciagac net limiter nic nie da i tak beda lagi np w cs-a nie da sie grac a natomiast w mu w niczym to nie przeszkadza. Sam gralem wczesniej troche w warcrafta 3 i wowa i dalo sie grac razem ze sciaganiem. Znajomy ma takie samo lacze tez ale oni natomiast caly czas graja online i malo sciagaja bo wtedy pojawiaja sie lagi. Ja np nie znam sposobu zeby rozdzielic lacze na 2 na jednym kompie. Chyba jedyne rozwiazanie to postawic drugi slaby komp do sciagania jako serwer ktory bedzie dzielil lacze albo np za pomoca kerio jak ktos juz wczesniej wspominal chociaz to tez chyba nie daje gwarancji ze nie bedzie lagow chyba. Wiec nie ma niestety tak latwo, czesto jak chcesz pograc to niestety nie mozesz sciagac :/ <_<
Auxiliaris
CYTAT(Hungry @ 05.06.05 - 10:09)
Jesli zakupie router i podlacze do niego mojego kompa NIE BEDE MIAL ZEWNETRZNEGO IP ktore jest potrzebne do stawiania serwow i glupiego wysylania plikow przez GG
*

Co ty tu wypisujesz, ja mam router do niego podączone 4 kompy, łącze to 128/1024 - UL/DL, gram, eMule leci i przy tym jeszcze serfuje, jeśli kupisz dobry Router który to "naprawdę" potrafi np. z serii "DrayTek Vigor" to niema sprawy, poszukaj na aukcjach np. ten jest bardzo dobry, sam go używam http://allegro.pl/show_item.php?item=52947724
jacekff21
Zgadam sie z toba Pitol27 zewnetrzne IP zawsze bedziesz miec. A co do lagow to niewiem moze to tez wlasnie zalezy od routera ja mam D-Link DSL504T i roznie z tym lagami tak jak wyzej napisalem.
Hungry
dzieki za pomoc wiele mozna sie od was nauczyć

www.testmy.net

[Test Home | Re-Test]
See our forum for speed tips

Your connection is: 955 Kbps (about 1 Mbps)
You downloaded at: 117 kB/s
Your TRuSPEED: ^info^ 1022 Kbps :: 125 kB/s (7% overhead factored)
Bottom Line: You are running: 17 times faster than 56K and can download 1 megabyte in 8.75 second(s)

TO JEST TEST MOJEGO ŁĄCZA
roni_
Podepne sie tutaj bo nieche mi sie zakladac nowego tematu prawie o tym samym.
Przyszedl do mnie kumpel i pyta sie co powinien zrobic zeby podzielic neostrade na kilka kompow. A ze ja niestety nie bardzo sie orientuje w temacie to stad ten post. Jesli moglibyscie podajcie jakas instrukcje co powinien zakupic, etc. Na razie oczekuje ogolnych wiadomosci, na szczegoly przyjdzie czas pozniej wink.gif. Koles mowi ze powinien kupic switcha, ja ze router. Czym to sie rozni i jak to sie ma do podzialu lacza?
Z gory dzieki.
Xahil
1. Jesli chce dzielic internet na kilka kompow to potrzebuje routera.
2. Router moze byc sprzetowy (np z wbudowanym modemem), albo softwarowy (do jednego z kompow jest podlaczony internet i on udostepnia lacze innym kompa w sieci, ten komp musi byc wlaczony zeby net innym dzialal).
3. Jesli chce miec router softwarowy to switch wystarczy.
4. W windowsie mozna wykorzystac ICS (Internet Connection Sharing) choc raczej jest to najbardziej prymitywna metoda (nie wiem czy mozna porty przekierowywac). W linuksie firewall z masquerada na bazie iptables + ewentualnie traffic control.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.