tło:
CYTAT
- około pięciuset użytkowników
- około sześćset komputerów
- użytkownik używa komputera i komputer jest używany przez użytkownika
- jeden użytkownik w swojej karierze może korzystać z wielu komputerów (zazwyczaj z jednego ale zdarza się że potrzebują wypożyczyć dodatkowe)
- jeden komputer należy do tylko jednego użytkownika lub leży na półce w IT lub leży w serwisie. (może też zakończyć swojego żywota w złomowaniu)
- komputery mają swoją historię - użytkowników, wizyty w serwisie, wymieniane części, dokupywane rozszerzenia...
- użytkownicy mają swoją historię - wymiany i uszkodzenia komputerów, złamania regulaminu IT, wymagania co do specjalnego softu
- użytkownicy czasami dostają różne dodatkowe sprzęty: kombajny wielofunkcyjne HP, aparaty cyfrowe, rzutniki...
- komputery przyjeżdżają do IT z różnymi problemami hard/soft i wracają do tego samego usera, w cięższych przypadkach są wymieniane na inne
- nowi userzy czasami dostają komputer od ręki czasami muszą poczekać, starzy userzy czasami mają wymianę na tymczasowy (zastępczy - bo ) a czasami wymianę na stałe
oczekiwania (zapytania) do bazy:
CYTAT
- kto ma/miał jaki komputer (dziś/wczoraj/miesiąc temu)
- ile jest komputerów danego typu, danego modelu
- przegląd historii danego usera (historia posiadania, komentarze, ile razy przysyłał komputer i kiedy)
- przegląd historii danego komputera (użytkownicy, serwisy itp)
Jeszcze nie wiem w czym to zrealizować. Dobrze by było gdyby do obsługi nie trzeba było stawiać serwera (www czy sql) a żeby obsługa była dla kilku użytkowników w sieci.
Najłatwiej było by mi to zrobić w php/mysql ale właśnie chcę uniknąć stawiania serwera www. ponadto w planach mam żeby danymi z tej bazy były wypełniane formularze w excelu/wordzie (przyjazdu/wyjazdu komputera, dokument instalacji, protokoły przekazania itp). Dlatego może dobrze było by to zrobić w MS Acce$$ ale wtym czuje sie slabo.
skomenujcie co mozecie -- wszelka pomoc mile widziana