Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: limit na neostradzie/35Gb
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Internet i Sieci Komputerowe
siss
Właśnie skończył mi się limit miesięczny, a do końca okresu rozliczeniowego pozostało trochę czasu. Dokupiłam [beeep] 2 Gb, ale co to jest na obecne potrzeby. Zwłaszcza, że nie tylko ja korzystam z sieci, ale kilka innych osób.
Teraz nawet strony ledwo się ładują, nie mówię o ściąganiu z http... zgroza. Niezbyt miłe doświadczenie, dlatego nie uśmiecha mi się każdą połowę miesiąca zgrzytać zębami przy wczytywaniu stron itd.
Szukam sposobu na ograniczenie pasma/łącza użytkownikom sieci. Mam Asmaxa 701u i z tego co wiem, za pomocą tego routera nie można pasma kontrolować. A musze jakoś zapobiec, żeby sąsiad non-stop na Imeshu nie ciągnął, dniami i nocami. Czy jest jakiś sposób, program, żeby konkretne IP limitować.
Cokolwiek wam przyjdzie do głowy, piszcie.
Eyeore
Najprościej komputerek ze szrotu NND lub Slackware 32-64 ram 2-4gb dysk pentium 400 - reszta potrzeban na czas instalacji. Quota patch na iptables -> opis i przykłady tutaj :
http://www.netfilter.org/documentation/HOW...O-3.html#ss3.13
Możesz zrobić bardziej elegancko poprzez HTB (prostsze od CBQ) dolożenie statystyk z MRTG, a jakby było więcej pamięci w komputerku - 256 to dodanie SQUID-a
Jak to się robi pierwszy raz to jakiś dzień roboty
Nefar
Albo usrobotics USR 9105 z wbudowanym linuxem z iptables. Cena 210zl-240zl. Mozna na nim zrobic niemal wszystko.

Rozwiazanie numer 2

DSL tp sa i zero limitow.

Rozwiazanie nr 3

Netia net24 tansze i rowniez bez limitow.
Damiano
@Nefar jaki polecasz router z tych tańszych fragez.gif
Czy są może jakieś z kontrolą transferu fragez.gif
Teraz mam ADE 4000 ale czasami lubi się zawiesić i myślałbym o zmianie...

smiley13.gif
Auxiliaris
@siss

A co powiedziałabyś na CommTraffic Program może obserwować sieć lokalną jak i internet, zapisuje logi, pokazuje trafik z dnia, tygodnia, miesiąca, roku. Można ustawić koszty połączeń jeśli ktoś używa internetu przez Dialup (Modem Analogowy), do tego wszystkiego można ustawić sobie język polski po zassaniu pliku językowego, ze strony producenta smile.gif Właśnie jestem w trakcie testowania i powiem że jest ciekawy jeśli chodzi o funkcje jakie ma zaimplementowane.

A oto jak wygląda:

Update:

Paczka do której podałem sumke, przy instalce podaje już język polski do wyboru, tak że nie trzeba zasysać osobnego pliku językowego, aha i wersja ta jest pod Windows 32, pod Windows 64 jest nowy plik instalacyjny na stronie producenta, czy jest w sieci ed2k nie wiem.

Ps. Coraz bardziej mi się ten prog. podoba clap.gif
Nefar
Damiano nie znam sie na sprzecie tego typu. Sam do siebie do domu wybieralem metoda prob i bledow oraz przegladaniem roznych for internetowych.

Kupilem usr-a bo ma dobry support, chodzi stabilnie (mialem pecha i pierwsze dwa jakie mialem byly walniete fabrycznie). Model 9106. Ma praktycznie wszystko co mi potrzeba i wreszcie doszedlem do jakotakiego ladu z wifi oraz emule. Pruje teraz 70kb/s a ja sobie swobodnie przegladam strony w necie. Konfiguracja jest tak prosta ze prostsza byc nie moze. Jesli chodzi oczywiscie o modem, routing, zabezpieczenia itd.

Nie wiem moze sie myle ale 200 za modem router to chyba nie jest duzo?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.