Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kupno komórki
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Telefony, Palmy, Komórki
ks.znicz
Otóż chciałem kupić komórkę a nawet powiem więcej dwie (bo jedną dla mojej mamy). Komórka musiała by być na kartę (bo na abonament raczej nie stać). Na ten cel mam przeznaczone tak do 300-350 zł. Jeszcze fajnie by było jakby była chociaż jedna z nich z kolorowym wyświetlaczem smile.gif Pytam na forum bo u mnie na wsi jest mimo duża miejscowość (15000 mieszkańców) ale jest tylko jeden punkt IDEI w którym goście nic nie doradzą bo nie wiedzą sad.gif albo im sie nie chce sad.gif. W mojej miejscowości jest zasięg. Aha... i jeszcze jakby można było prosić o jakieś porównania co do sieci i pakietów typu Heya h, Pop i jeszcze jakieś bo za bardzo nie zorientowany jestem ... Oczywiście również jakby ktoś miał do sprzedania komórkę także chętnie bym kupił (byle by nie była wyklepana i w stanie bdb lub ew. db smile.gif). Dzięki i Pozdro all !@!
Spyra
Specem od kom. napewno nie jestem ale za ta kase ciezko bedzie kupic dwa telefony i w dodatku jeden z kolorowym wyswietlaczem, powiedzialbym nawet niemozliwe. No chyba zeby telefony byly kradzione i od razu zaznaczam ze nie polecam tej formy zakupu. Co do tego jakiego operatora wybrac to w obecnej sytuacji chyba najlepszy bedzie POP 80gr do wszystkich sieci i naliczanie sekundowe do wszystkich sieci, sms 20gr.
Nefar
Jesli chcesz kupic 2 telefony z czego jeden ma miec kolor to jedyne co mi przychodzi do glowy

Sagem my-x5 kolor polifonia cena okolo 200-230zl (uzywany)
Nokia 3310 - cena okolo 130-160zl (uzywany)

Nic tanszego z kolorem od tego sagema nie dostaniesz. Mozesz poszukac motoroli c350 ale to bedzie podobna cena a telefon znacznie slabszy. Ogolnie jak celujesz w kolor za okolo 200zl to wyboru nie ma praktycznie zadnego poza tym co napisalem.
Z nokii najtanszy kolor to 3510i - okolo 300zl za uzywany
najtanszy siemens to bedzie chyba C60 za okolo 320zl wzglednie M55 za 350zl.

Ja handluje aparatami wiec generalnie mam kazdy jaki zechcesz wlacznie z tymi co napisalem powyzej na sprzedaz.
Al_Hadzi
wez promocje MixPlus (oficjalnie do konca lipca) telefon jest na karte i mozna za 25 zł dostac nokie 3510i z kolorowym wyswietlaczem. potrzebne sa dokumenty Twoje i twojej mamy (najlepiej wybierczie sie oboje do punktu plusa. Haczyk w tym jest taki ze musisz doaldowac karte 30 razy (minimum raz na miesiac za 30zł ) czyli teoretycznie 2.5 roku ale abonamentu nie bulisz a koszty poczatkowe nie szokuja. Moim zdaniem oferta godna rozpatrzenia bo zero abonamentu (wszystko co doładujesz masz na rozmowy) rozmowy w sieci plus 0.80 zł smsy 0.30zł reszta do poczytania na Regulamin Promocji "mixPlus 30"

pozostałe oferty w tej "promocji" tu

innymi slowy wez dwa razy mixplus z nokia 3510i i masz dwa z kolorkiem za nieduza kase
Nefar
Al hadzi mix-plus to nic innego jak abonament. Musisz doladowac karte za 30zl. Sa abonamenty za 30zl a telefony znacznie lepsze za podobna kase.

Poza tym abonament ma pewna dosc istotna wade a mianowicie operator zna twoje dane i czasem jest to zrodlem dosc sporych klopotow.
Spyra
W takim razie ks.znicz najlepiej bedzie wziac POP'a i naciagnac Nefara na jakies fajne aparaciki tongue.gif
Al_Hadzi
CYTAT(Nefar @ 11.07.2004 - 00:07)
Al hadzi mix-plus to nic innego jak abonament. Musisz doladowac karte za 30zl. Sa abonamenty za 30zl a telefony znacznie lepsze za podobna kase.

Poza tym abonament ma pewna dosc istotna wade a mianowicie operator zna twoje dane i czasem jest to zrodlem dosc sporych klopotow.

Pytano o porade to napisalem. Jesli ktos na lepsze oferty to wszystko jest na swoim miejscu... smile.gif bo nie ja decyduje., ktore rozwiazanie kol.ks.znicz wybierze. Od tego jest przeciez forum zeby moc poznac zdania za i zdania przeciw.

Mojej Zonie kupiłem telefon w tej promocji. Nefar to nie jest klasyczny (w pojeciu potocznym) "abonament" bo to co zaladujesz wydzwonisz... nie zas placisz ot tak operatorowi. Bezwatpienia masz sporo racji w tym co napisales bo gdyby spojrzec na samo znaczenie słowa abonament to kazdy tel (nawet te na karte) sa na abonamencie - slownik-online Kopalinskiego

Nie mam monopolu na jedynie sluszne zdanie ... smile.gif Nie mam tez nic wspolnego z firma o ktorej pisalem w sensie zyskow z reklamowania jej czy innych. Po prostu tak pomyslałem. Telefonu i tak nie kupuje sie na pol roku (zwroc uwage ze to telefon dla Mamy kolegi a to pokolenie mało ze telefony szanuje to nie przepada za czestymi zmianami jak np.: młodzi) a uzytkuje sie go dłuzej. Według mnie to sensowna oferta.

Pozdrawiam smile.gif

Al
tetrus
Jesli chodzi o telefony to wielkiego wyboru nie masz i posluchaj rady @Nefar-a. Rozwazyl bym tez sugestie kolegow i wiol telefony od niego. Nie sadze zeby sprzedac Ci cos trefnego. Rozgladaj sie za telefonami bez simlocka, to zawsze plus i w kazdej chwili mozesz zmienic siec.

Jesli chodzi o wybor sieci, to w tej chwili POP bije wszystkich na glowe. Naliczanie sekundowe, minuta 80 gr i smsy po 20 gr do kazdej sieci. Jesli zdecydujesz sie na POPa, to kupuj startera za 50 zl. Masz wtedy dodatkowo 5 zl przy doladowywaniu konta i nie wazne ile doladowujesz, 5 zl dodaja Ci gratis caly czas.
Nefar
Z drugiej strony mozna wziasc abonament. tez placisz 30zl miesiecznie a masz (strzelam) 80minut do wygadania. Abonament jest i chyba zawsze bedzie bardziej oplacalny od prepaid. Tak byc poprostu musi. Teraz tylko czekac na nowe promocje abonamentowe bo przeciez przy hejah i popie nikt o zdrowych zmyslach nie kupi abonamentu ktory nie dosc ze jest drozszy to jeszcze nie oferuje naliczania sekundowego.
Spyra
CYTAT(Nefar @ 11.07.2004 - 12:48)
Z drugiej strony mozna wziasc abonament. tez placisz 30zl miesiecznie a masz (strzelam) 80minut do wygadania. Abonament jest i chyba zawsze bedzie bardziej oplacalny od prepaid. Tak byc poprostu musi. Teraz tylko czekac na nowe promocje abonamentowe bo przeciez przy hejah i popie nikt o zdrowych zmyslach nie kupi abonamentu ktory nie dosc ze jest drozszy to jeszcze nie oferuje naliczania sekundowego.

Z moich obliczen wynika (mam abonament w Idei) ze taniej wychodzi POP i juz wkrotce po skonczeniu sie umowy przejde na POP'a. Na abonament Nefar wcale nie jest taniej a jedynym plusem abonamentu jest telefon po promocyjnej cenie. Ja juz mam fajny aparacik i dlatego be zastanowienia z abonamentu przejde na POP'a.
tetrus
@Spyra dobrze sie zastanow czy warto przejsc. W sierpniu tez konczy mi sie umowa i wyslalem fax ze rezygnuje. Nastepnego dnia zadzwonili do mnie i zaproponowali mi jesli zostane 10 min, 100 smsow co miesiac i umowa na rok. Taka propozycja jest przy Optimie 30.
/http://www.idea.pl/portal/map/map/private_proposition?promo_id=19215&promodetails=19215
/http://www.idea.pl/portal/map/map/private_proposition?promo_id=39706&promodetails=39706

Dzwon i pytaj co Ci moga zaoferowac
ks.znicz
Dziękuję bardzo za wszystkie Wasze sugestie i rady. Jutro wybieram się do Nysy więc zajrzę do komisu który na pewno tam jest. Jeżeli nie znajdę nic ciekawego chętnie zakupię komórkę u kolegi Nefar'a bo mam nadzieje że jest to dobra firma i nie sprzeda mi "mięsa armatniego" (czyt. wyklepanej komórki). Pozdro all !@!..
Spyra
CYTAT(tetrus @ 11.07.2004 - 15:37)
@Spyra dobrze sie zastanow czy warto przejsc. W sierpniu tez konczy mi sie umowa i wyslalem fax ze rezygnuje. Nastepnego dnia zadzwonili do mnie i zaproponowali mi jesli zostane 10 min, 100 smsow co miesiac i umowa na rok. Taka propozycja jest przy Optimie 30.
/http://www.idea.pl/portal/map/map/private_proposition?promo_id=19215&promodetails=19215
/http://www.idea.pl/portal/map/map/private_proposition?promo_id=39706&promodetails=39706

Dzwon i pytaj co Ci moga zaoferowac

Teraz mam optime 30 i place 51 zł dostane 10 minut wiec bede mial 40 minut za 51 zł. Czyli 1 minuta wychodzi 1.25 zł czy dzwonie 5 sek. czy 55 sek. to i tak leci mi minuta. Naliczanie sekundowe dodatkowo abonament 16 zl czyli byloby 51 + 16 = 67 zł, a tak to mam POP'a 80 gr. do wszytskich sieci i naliczanie sekundowe tez, kupuje karte za 150 zł w tym mam 30 juz gratis czyli w sumie 180 zł. Dalej 40 minut razy 60 sekund to daje 2400 sekund, dziele 67 zł przez 2400 i wychodzi mi ze sekunda kosztuje 0.0279 zł. Za 150 zł mam w POP-ie 13500 sekund, dziele 150 zł na 13500 i wychodzi mi 0.0111 zł
Podsumowujac po przedluzeniu umowy (dostaje 10 min) sekunda kosztuje mnie 0.0279 zł natomiast biorac POP'a sekunda kosztuje mnie 0.0111 zł

Co wybiore ? Chyba nie musze mowic wink.gif
piasek
witam
tak zeby nie zaczynac nowego tematu konczy mi sie umowa w idei i chce przejsc na popa moze ktos sie orientuje czy mozna zachowac stary numer ??
tetrus
@Spyra zapomniales o 100 smsach, co daje 20 zl miesiecznie w POPie tongue.gif Dobrym roziazaniem jest podpisanie umowy na kombatanta lub kogos z pierwsza grupa inwalidzka. Ja mam 50 min za 25 zl i narazie zostaje przy abonamencie.

@piasek nowa ustawa chyba jeszcze nie weszla w zycie i chyba jeszcze nie ma takiej mozliwosci. Zawsze mozesz wystukac *22 i zapytac czy mozesz zachowac numer tymbardziej ze pozostal bys u nich w sieci.
Spyra
Jak bylem w Erze i rozwiazywalem umowe to zaproponowali mi Tak-Tak z dotychczasowym numerem, wiec ustawa tu nie ma nic do rzeczy liczy sie dobra wola Operatora. Licze ze dostane POP'a z dotychczasowym numerem a jak bedize zobaczymy smile.gif
SebNET
@Ks.Znicz, a nie interesowałeś się ofertą mPunktu "Telefon na raty". Jeśli nie to tutaj masz info:

CYTAT
Od 6 lipca w sieci sprzedaży mPunkt będzie można zakupić telefon komórkowy na raty. Klient może stać się właścicielem nowego aparatu bez aktywacji, bez simlocka, ale z gwarancją. Do tej pory jedyną możliwość korzystnego cenowo zakupu komórki dawały komisy, gdzie klient był jednak narażony na ryzyko nabycia aparatu nie zawsze wiadomego pochodzenia. Potencjalnymi odbiorcami oferty mPunktów mogą stać się m.in. użytkownicy głośnej ostatnio sieci Heyah. Zainteresowanie może ona wzbudzić również wśród klientów płacących abonament, którzy chcieliby zmienić np. uszkodzoną komórkę na nową, bądź stary model telefonu na bardziej nowoczesny.
Obecnie w ofercie sklepów mPunkt można otrzymać na raty lub za gotówkę jeden z kilku modeli telefonów marki Nokia. mPunkt zapewnia klientowi poza sprzedażą, również serwisowanie zakupionego sprzętu, co podnosi atrakcyjność oferty.
Dostępne telefony to: Nokia 3100, 6100, 6230 i 7200

Pozdrawiam !!!
tetrus
CYTAT(Spyra @ 12.07.2004 - 11:12)
Licze ze dostane POP'a z dotychczasowym numerem a jak bedize zobaczymy smile.gif

Daj znac czy pozostawia Ci numer w POPie, bo jestem bardzo ciekawy.
Bigos
No raczej nie sadze aby Idea zostawiła Ci numer @Spyra sad.gif Przecież to Telekomuna a wiesz jacy Oni są mad.gif Jak zobacza że rezygnujesz z abonamentu zaczna jakieś cyrki robić.Wiem bo kumpel miał podobnie zaczeli mu rzucać jak z rękawa jakimiś bzdurnymi promocjami, bonusami.... Ale gdy powiedział im kolejny raz że chciałby mieć ten sam numer tyle że na PoP'a to sie nie zgodzili... Cała T.P.S.A furious.gif Sorry za O.T....

Bigos :anioł:
Spyra
No zobaczymy umowa konczy mi sie we wrzesniu wiec pod koniec sierpnia bede wypowiadal umowe. Do tego czasu moze sie duzo zmienic zarowno na gorsze jak i na lepsze.
ks.znicz
Spoko. Dzięki za wszystkie posty. Niestety kolegi @Nefar'a ani widu ani słychu... puściłem mu już wiadomość na gg. Dzisiaj jeszcze puszczę na PW.
@Nefar
Jeśli jesteś to prosze o kontakt... Dzięki.

Patrzyłem na Allegro... no niby coś tam jest ... ale jak już trafiam telefonik za mniej niż 200 zł to gość mi mówi że albo telefonik był zalany, albo spadł z 3 piętra, albo wpadł do rynny i sie cały panel pokrzywił i wiele wiele innych...(jakby ludzie nie mogli tego napisać w temacie że np. zalany ....... .

W zasadzie jedną komórę (tą czarno-białą) mam już prawie że dograną za przystępną cenę. Chodzi jeszcze tylko o dogranie pewnych drobiazgów. A na co się zdecyduję... Chyba jednak na POP'a ponieważ z tego co sie orientuje sporo qmpli ma w tej sieci telefoniki a że w jednej sieci taniej rozmowy dlatego chyba POP. Jeszcze raz dziękuję za wszystkie odpowiedzi... Byliście mi bardzo pomocni smile.gif. bier.gif dla wszystkich postujących. Pozdro all !@!
Nefar
Ten telefon na raty bedzie kosztowal takie siano ze sie nie pozbierasz sebnet. Moim zdaniem 3100 okolo 999zl, 6100 - 1499, 6230 - 1999zl 7200 - 2999zl.

Jak bedzie taniej to bede zaskoczony.
SebNET
Masz racje @Nefar, o tym nie pomyślalem. Kurcze to nie widze innego sposobu jak abonament, komis lub Allegro wink.gif
Spyra
Wlasnie zadzwonil do mnie mily pan ktory zaproponowal przedluzenie umowy na rok czasu i daja w zamian +10 minut, naliczanie sekundowe oraz nieskonczony kapital minut. Smiechu warte latwo policzyc ze w POP-ie duzo taniej wychodzi i bez umowy. Pytalem tez o mozliwosc zostawienia numeru i przejscie na POP'a i sie niemilo rozczarowalem -uslyszalem nie ma takiej mozliwosci (w Erze jest). Pan ma jeszcze raz dzwonic to go wysmieje i powiem zeby zadzwonil jak upaly zelzeja smile.gif
Ghostt
pisze tutaj aby nie otwierac nowego tematu

a wiec tak chce kupic jakis telefon
telefon musi miec blutooth i ewentualnie aparat aha i nie kosztowac kosmicznie
ogolnie to bede bral z promocji ery
prosze was o pomoc bo zielony jestem calkowicie

ps. zastanawiam sie nad se t630 ale ppodobno aparat jest strasznie kiepski

EDIT:
telefon niemusi byc koniecznie z oferty ery
bo zaproponiwali mi dosc kozystna oferte abonametowa dla stalych klietow
wiec moge zamiast aparatu wybrac tanszy abonament o 30% + 40 darmowych minut przez 2 lata + 93% znizke dla 1 numeru + naliczanie sekundowe za 1zł
Nefar
Ciezki temat. Nokie z aparatem i bluetoth to klocki. A ten normalne modele maja kiepski aparat, kiepski wyswietlacz i nie maja blue.
Tylko se jest rozmiarowo sensowny. Aparat kazdy telefon ma do bani jesli chcesz ogladac foty na kompie. Jesli maja byc foty na wyswietlaczu to nokia 7650/3650/3660/6600 zdecydowanie wypada najlepiej. Nie wiem co bym kupil w twojej sytuacji. Moze 6600?? Tylko bateria do luftu i grubas. Naprawde ciezko cos polecic.
Ghostt
6600 niestety jest zadrogi sad.gif 1200 zł to troche sporo
a jesli chodzi o aparat to klocek mnie nieprzeraza
wielkosc niema znaczenia cena natomiast tak
Nefar
Ale dlaczego 1200???? Kup w erze t630 (nie wiem ile placisz) sprzedaj jako nowy na allegro i kup nowy 6600 na allegro. Roznica raptem 350-400zl. Istnieje tez prawdopodobienstwo ze t630 ci sie spodoba.
Jezeli tanszy to 7650 - ciezko znalesc w dobrym stanie, 3650 ma denna klawiature. 3660 jest niewiele tanszy od 6600.
Ghostt
czyli wedlug ciebie 6600 jest najlepszy ??
a moglbys napisac dlaczego ?? w czym jest np lepszy od 3660
i czy 6600 ma gniazdo karty pamieci??

ps,
heh tak wlasnie chce kupic t630 za 180 zł i ewentualnie sprzedac
dolozyc i kupic cos innego
Nefar
Nie wiem czy najlepszy ale na pewno jest najbardziej nowoczesny.

3660 jest podobna do 3650 ma tylko inny uklad klawiatury (sa za blisko siebie i naciska sie czesto kilka klawiszy na raz) oraz wyswietlacz 65K.
6600 ma to samo co 3660 tylko lepsza klawiaurke wieksza karte i nowszy system.
Baterie sa identyczne. Nie wiem czy duzo rozmawiasz czy nie ale bateria to tragedia. Znam osoby ktorym wytrzymywala 7-8 godzin. Tylko ze oni sa niemal przyklejeni do telefonu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.