Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HOWTO] Windows w wersji 2005 aka 2006
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Systemy Operacyjne > Windows 9X / NT / W2K / XP
Eyeore
Własna płyta instalacyjna Windows XP\2003\2000 w wersji 2005 aka 2006

Przedstawione poniżej tricki umożliwią wykonanie własnej spersonalizowanej wersji płyty instalacyjnej Windows wzbogaconej o automatyzację procesu instalacji, dołączenie obsługi dysków Serial ATA, Wyrzucenie zbędnych pakietów i funkcji Windows, Zintegrowanie dodatku Serwice Pack 2 oraz późniejszych poprawek, automatyczna instalacja sterowników, dodawanie własnych plików i programów, które mają się pojawić po instalacji. Stworzenie obrazu płyty instalacyjnej….
Gwoli ścisłości firma Mikisoft, ani nie zabrania, a ni nie pozwala na wykonywanie takich modyfikacji, a więc skoro tak, to znaczy że można….

Jedymy z koksem (zakładam że zabawimy się xp pro pl)….

1. Potrzebujemy „oryginalnej” bootowalnej płyty Windows XP,
2. Programu n-lite http://www.nliteos.com/download.html, do którego poprawnego działania potrzebna jest instalacja NET Framework 1.0
http://www.microsoft.com/downloads/details...57-034D1E7CF3A3 które sobie instalujemy na harddisku
3. Ściągamy sobie paczkę z Servnice Pack 2 (lub inny właściwy w zależności od tego czy to 2000 czy 2003)
Windows XP Service Pack 2
http://www.microsoft.com/downloads/details...&DisplayLang=pl
Windows 2000 Service Pack 4
Windows 2003 Service Pack 1
Zapiszmy je sobie w folderze c:\win\poprawki
4. Wkładamy płytę z Winzgrozą i odpalamy n-lite , wybierając sobie z panelu język polski.
5. Na dysku tworzymy sobie katalog (na przykład c:\win\plyta) do którego kopiujemy całą płytę Winzgrows
6 Wracamy do n-lite klikając na Dalej i wskazujemy na dysk twardy tam gdzie skopiowaliśmy wszystkie pliki Windows (c:\win\plyta) (pokazują nam się dane naszego systemu operacyjnego)

7. W kolejnym okienku Wybór Zadań zaznaczamy wszędzie ptaszki…
Od integracja service pack, aż po obraz ISO instalacyjnego dysku startowego … Dalej…(ponieważ nie mamy żadnej poprzedniej sesji programu n-lite)
8. Wybierz Serwice Pack do integracji -> wskazujemy na zapisany na dysku plik service packa 2…

9. Ściągamy wszystkie poprawki wydane po publikacji SP 2
Windows XP pl słowa kluczowe: (Aktualizacja zabezpieczeń dla systemu Windows XP)
http://www.microsoft.com/downloads/results...yLang=pl&type=a
oraz “Aktualizacja dla systemu Windows XP” lub „Aktualizacja krytyczna Windows XP”
http://www.microsoft.com/downloads/results...yLang=pl&type=a
Zapiszmy je w folderze c:\win\latki

Przy czym użytkownicy, którzy zapomnieli swojego klucza i korzystają z wygenerowanego przez program, nie ściągają poprawek oznaczonych na żółto…(z charakterystyczną strzałeczką na liście) Ponieważ w zależności od szczęścia zostaną zweryfikowani poprawnie lub niepoprawnie. Analogicznie postępujemy dla w przypadku wyszukiwania według słów kluczowych dla systemów 2000 i 2003

(dzięki @I_O siedziałbym na tym jeszcze pewnie parę godzin)
W sumie zassany został taki zestaw łatek :
KOD
Windows-KB890830-V1.6-PLK.exe
WindowsXP-KB824151-x86-plk.exe
WindowsXP-KB833987-x86-PLK.EXE
WindowsXP-KB834707-x86-plk.exe
WindowsXP-KB840987-x86-plk.exe
WindowsXP-KB841356-x86-plk.exe
WindowsXP-KB841533-x86-plk.exe
WindowsXP-KB867282-x86-PLK.exe
WindowsXP-KB871250-x86-PLK.exe
WindowsXP-KB873333-x86-PLK.exe
WindowsXP-KB873339-x86-PLK.exe
WindowsXP-KB873376-x86-plk.exe
WindowsXP-KB883939-x86-PLK.exe
WindowsXP-KB884020-x86-plk.exe
WindowsXP-KB885250-x86-PLK.exe
WindowsXP-KB885523-x86-plk.exe
WindowsXP-KB885626-v2-x86-plk.exe
WindowsXP-KB885835-x86-PLK.exe
WindowsXP-KB885836-x86-PLK.exe
WindowsXP-KB885894-x86-plk.exe
WindowsXP-KB886185-x86-plk.exe
WindowsXP-KB887811-x86-plk.exe
WindowsXP-KB888113-x86-PLK.exe
WindowsXP-KB888302-x86-PLK.exe
WindowsXP-KB890046-x86-PLK.exe
WindowsXP-KB890047-X86-PLK.exe
WindowsXP-KB890175-x86-PLK.exe
WindowsXP-KB890859-x86-PLK.exe
WindowsXP-KB890923-x86-PLK.exe
WindowsXP-KB891711-x86-PLK.exe
WindowsXP-KB891781-x86-PLK.exe
WindowsXP-KB892944-x86-PLK.exe
WindowsXP-KB893066-v2-x86-PLK.exe
WindowsXP-KB893086-x86-PLK.exe
WindowsXP-KB894391-x86-PLK.exe
WindowsXP-KB896358-x86-PLK.exe
WindowsXP-KB896422-x86-PLK.exe
WindowsXP-KB896426-x86-PLK.exe
WindowsXP-KB896428-x86-PLK.exe
WindowsXP-KB901214-x86-PLK.exe

10. Kolejny krok to integracja sterowników zarówno tych które są dokładane na starcie (F6)
Oraz na końcu sterowniki do urządzeń Plug & Pray.
Dobrze jest zajrzeć sobie do menadżera urządzeń, co jest zainstalowane w komputerze i przygotować plan działania, co naprawdę będzie potrzebne

Dołaczyłem sobie rownież obsługę sterowników S-ata : Sil 31xx, Sil31xxr, Sil 34xx, Sil34xxr Sil34xxr5, Adaptec U320, Intel, Promise (Fasttrack), ITE Gigaraid, Chipsetów: Nforce4, Nforce2 Via, SiS oraz Intela, Kart graficznych Radeon., zintegrowanych Intel oraz SiS, muzyki: SB Audigy, CMI 38xx, Kart Sieciowych: Nvidia, Realtek-g, Intel 1000, Marvell Yukon 1000

Było to najdłuższe spotkanie z panem Google I stronami producentów urzadzeń Przy czym Sterowniki dostarczane w postaci instalatora trzeba wypakować, lub ewentualnie w trakcie instalacji szukać w c:\Doc. And Settings\user\ustawienia lokalne\temp
Znalezione sterowniki można odkopiować do c:\win\sterowniki\ 1 , 2 , 3 , 4 itp. Itd.
Pliki *.inf , *.oem musza być widoczne dla programu n-lite
Kolejność dodawania urządzeń nie ma znaczenia, przy czym trzeba uważać w przypadku Nvidia, żeby skopiować tylko najnowsze sterowniki. Kiedy sterownik jest trybu tekstowego – wyświetli odpowiedni monit.

11. W kolejnym etapie odinstalowujemy niepotrzebne komponenty winzgrozy – to juz pewnie każdy wie – podług własnych potrzeb…

12. Wybieramy sposób instalacji nienadzorowanej (Full Unattended),na zakładkach Podajemy numer seryjny, hasło konta administratora. Dane osobiste i tryb pracy karty graficznej (starsze monitory mogą nie obsługiwać wyższych rozdzielczości/częstotliwości)

13. Zmieniamy co nie co w rejestrze (ilość połączeń i łatka na uxtheme.dll do wyświetlania ładnych skórek)

14. W zakładce Opcje i Tuning dokonujemy szczegółowych zmian w rejestrze I w usługach, podług własnych potrzeb -> szczegóły w temacie :
http://www.osiol.net/index.php?showtopic=16300
Ja sobie ustawiłem mniej wiecej tak :

W zakładce obok usługi również podług własnych potrzeb
15. Zanim przejdziemy do tworzenia obrazu płyty można zajrzeć do utworzonych na dysku folderów i plików konfiguracyjnych.
c:\win\plyta\i386\WINT.SIF

Porawiłem jeden błąd :
KOD
[Data]
Autopartition = 1

Na
KOD
Autopartition = 0

(w przypadku znalezienia partycji FAT 16 , FAT 32, NTFS – Windows zainstalowałby się bez pytania na pierwszej znalezionej podstawowej partycji, a ja chcę mieć możliwość wybrania gdzie ma się zainstalować. Mój plik WINNT.SIF wygląda tak :
KOD
; Generated by nLite 1.0 beta 5

[Data]
Autopartition = 0
MsDosInitiated = 0
UnattendedInstall = Yes

[Unattended]
UnattendMode = DefaultHide
UnattendSwitch = No
OemPreinstall = Yes
OemSkipEula = Yes
FileSystem = *
WaitForReboot = No
NoWaitAfterTextMode = 1
NoWaitAfterGUIMode = 1
TargetPath = Windows
DriverSigningPolicy = Ignore
NonDriverSigningPolicy = Ignore
Hibernation = No
DriverSigningPolicy=Ignore

[SystemRestore]
MaximumDataStorePercentOfDisk = 10

[GuiUnattended]
EncryptedAdminPassword = No
AdminPassword = "dupaanieadmin"
TimeZone = 100
OEMSkipRegional = 1
OemSkipWelcome = 1

[Shell]
DefaultStartPanelOff = Yes

[Components]

[UserData]
ProductID=TUTAJ-WPISZ-SWÓÓJ-NUMER-SERYJ
ComputerName = EYEORE
FullName = "Osiol"
OrgName = "moja"

[RegionalSettings]
LanguageGroup=13,17,3,9,10,5,4,16,12,15,7,2,1,8,11,6,14

[Networking]
InstallDefaultComponents = Yes

[Identification]
JoinWorkgroup = Workgroups

Uwaga w Sekcju [Unattended]
żeby sie nie pluło przy instalacji sterowników nie podpisanych przez mikrosoft

Jeśli kogoś interusą inne sposoby na instalację nienadzorowaną, zapraszam do adresu podrzuconego przez @mireczek – gdzie jest to idealnie prosto obświecone, bez zagłębiania się w literaturę mikisoftową…
http://www.info.stargard.pl/newsy_komputerowe/index.php?H=12

16. Ponieważ zostało jeszcze dużo niewykorzystanego miejsca na płycie, teraz możemy sobie dodać programy, których nie potrzeba instalować, a podczas instalacji zostaną autogamicznie wrzucone do folderu C:\Program Files. Ja wybrałem sobie Total Commandera, Winampa, Przeglądarke graficzną, Exact Audio Copy, Winiso, MP3 Cutter, MPC- Convert, PKZIPW, Ultra Edit i trochę darmowych czcionek w formacie *.pfm…
Należy utworzyć dodatkowe foldery na dysku:
KOD
C:\plyta\$OEM$\$1
C:\plyta\$OEM$\$$\system32

$OEM$
| $1
| | Install - Dodatkowe Foldery
| | Drivers - Dodatkowe Foldery
|
| $$
| | System32
|
| $Docs - Documents and Settings
|
| $Progs - Program Files
$OEM$\$$\system32 – Jest to c:\windows\system32 – do którego potrzebowałem dorzucić kilka bibliotek…

17. Zostalo jeszcze trochę miejsca, a że nie wypada z goła kuśką chodzić po Internecie to dorzuciłem w osobnym folderze \instalacje\ antivirusa, firewalla, foxika, thunderptaszka, pijacka, spyboota , program do smażenia Cd, parę styli do xp, itp. Itd., aż do wyczerpania się miejsca na płycie Cd… jak ktoś ma dvd to może wrzucać tak praktycznie bez końca…

18. Kolejne Dalej w n-lite to już tworzenie właściwego *.iso, I cieszymy się o ile schudła nasza instalacja windows, i o ile pogrubiła się baza sterowników.

19. Czas na eksperyment… - test na 4- winda bez miauknięcia (na samym końcu poprosiła o założenie konta lusera) trwało to około 20 minut…

20 . Efekt.

Nie została rozpoznana poprawnie karta sieciowa nvidia. No cóż musze nad tym popracować… Wszystko jest oK !

PS Kiedyś to wszystko trzeba było robić ręcznie edytując pliki winnt.sif i txtsetup.sif – ręcznie dopisując sterowniki i je kompresując. A teraz czysta łatwo milo i przyjemnie…

Dziękuję osobom które przyczyniły się do powstania tego opisu @I_O, @mireczek @loko – że mi przypomniał że o czymś zapomniałem…
buzzywuzzy
Fantastyczny artykuł @Eye. Krótko mówiąc jesteś niesamowitym fachmanem. respekt.gif Bez ciebie forum byłoby puste i smętne. Ja coraz częściej korzystam z twoich rad i uwag i ani razu się nie zawiodłem. Jeszcze raz dzięki @Eye. thumbsup.gif
I_O
Super respekt.gif
Jednoczesnie dementuje jakobym w tym maczal moje palce - to wszystko Eyeore sam wyprodukowal smile.gif
Eyeore
Nieprawda, 1,5 godziny szukałem sposobu na wynajdowanie porawek w trybie offline- z lenistwa nie robilem tego nigdy. bez I_O bym tego nie znalazł. wallbash.gif
natomiast gdyby ktoś mógł sprawdzić co się dzieje w części PnP kiedy dodane sa sterowniki niepodpisane (bez WHQL) czy są wykrywane czy nie ja brałem te z podpisami, a na płycie z jakims Via nieszcze nie sprawdzałem. I na razie mi się nie kroi sprawdzanie -> komp od testów własnie dostaje ubuntu...
lokocool
clap.gif clap.gif clap.gif @Eye respekt.gif bier.gif bier.gif W koncu Ci sie udalo bier.gif

A mam jedne pytanie --> jak sie do tej plyty maja takie programy jak FF, office czy Acrobat, czy da rede je jakos wrzucic aby instalowaly sie razem z systemem ??

Pozdr. smiley13.gif
Eyeore
Programy nie dadzą się instalować bo jak... Chociaż wiesz na końcu można by stworzyc od razu konto usera (bo i tak je trzeba na końcu utworzyć) i na tym koncie utworzyć listę poleceń do jednokrotnego uruchomienia - ale to i tak user musi je zatwierdzić. dalej dalej...

Ale z tego co wiem to acrobata to nie trzeba instalować. Natomiast są takie programy, których instalacja polega tylko i wyłacznie na wrzuceniu bibliotek *.dll do ~/system32/
Ja tam wrzucilem taki program do faktur, wówczas można dac program do ~/Program Files/ a biblioteki do ~/system32/

aha pobranie porawek trwa około 1,5-2 godzin, wyszukanie sterowników około 3 godzin (mi to tyle zajęlo) zrobienie płyty około 30-45 minut dadanie programow itp kolejne 30 minut...

lista poprawek nie jest pełna ze względu na to że nie mogłem pobrać tych żółtych... censored.gif Kliknij, aby zobaczyć załącznik ale pobiorę je sobie z poziomu w-xp he. Jesli kogos by interesowało zrobienie z wszystkimi sterownikami do sata w załaczniku jest co dopisać do txtsetup.sif, ale ręcznie trzeba dociągnąć sterowniki ze stron producenta.
A moze zrobimy taka płytę co będzie obsługiwała wszystkie kontrolery sata- bo to popularny juz sprzęt jest ?

Dobra znalazlem wpis żeby się nie pluło :
CYTAT(Eyeore @ 22.07.05 - 19:42)
natomiast gdyby ktoś mógł sprawdzić co się dzieje w części PnP kiedy dodane sa sterowniki niepodpisane (bez WHQL) czy są wykrywane czy nie ja brałem te z podpisami, a na płycie z jakims Via nieszcze nie sprawdzałem. I na razie mi się nie kroi sprawdzanie
*

Do winnt.sif w sekcji [Unattended] trzeba dopisać na końcu
I_O
CYTAT
Programy nie dadzą się instalować bo jak...

Alez dadza sie, moze nie wszystkie ale wiekszosc tych popularniejszych na pewno. Microsoft Installer wspiera instalacje w tzw. silent mode gdzie wszystkie potrzebne podczas normalnej instalacji dane (nazwisko usera, serial, inne opcje) zapisuje sie w pliku setup.iss. Wystarczy tylko uruchomic setup i cala instalacja odbywa sie juz automatycznie.
Jeden tylko klopot: spreparowanie instrukcji dla kazdego programu, jakiegos skryptu startujacego instalki jedna po drugiej itd to bylaby masa eksperymentowania i pracy; nie bardzo jestem przekonany czy oplacalnej

[edit]
Tutaj mozna sobie doczytac
lokocool
ufffffff happy.gif wlasnie sciagnalem wszytkie latki i zabieram sie za sciaganie sterow i tworzenie plytki.

Mam tylko jeszcze dwa pytania:
1. czy istanieje jakis sposob aby system od razu umieszczal wszytkie tempy i plik wymiany na osobnej partycji ( dajmy na to D:\ ).
2. Czy Istnieje mozliwosc aby zmusic nasza plytke aby pierwszym themem jaki sie laduje nie byla Luna tylko jakis inny ( chodzi mi o styl + tapeta + ikony) ??

Pozdr. smiley13.gif
Rooff
Kilka rad od doświadczonego w bojach z tym softem smile.gif

Coby nie wybulać się na CD weźcie do testów CDRW.

Dodawanie wszystkich sterowników do wszystkich urządzeń niestety nie zawsze wychodzi na dobre. U mnie był problem ze sterownikiem IDE. Mam płytę główną na i865 wiec dodałem całego IntelINF-a i niestety po instalacji systemu nie mogłem właczyć w żadnym napędzie optycznym DMA. Co to oznacza chyba nie muszę mówić...

Raz, że dokładnie czytajcie co zaznaczacie np. Messenger w usługach to wcale nie jest ten messenger co się uruchamia z Outlockiem, ale tzw. "Posłaniec", a dwa, że wypełniajcie wszystko co się da - w przeciwnym przypadku będziecie musieli podczas instalacji coś nacisnąć, coś wpisać - a przeciez nie oto tu chodzi.

Na koniec przytocze jeszcze jakie ja mam łatki dodane:
KOD
KB842773.exe
KB828741.exe
KB835732.exe
KB834707.exe
KB841533.exe
KB873376.exe
KB841356.exe
KB826939.exe
KB833987.exe
KB823353.exe
KB841873.exe
KB840315.exe
KB870669.exe
KB837001.exe
JS56NPL.exe
KB823182.exe
KB824105.exe
KB828026.exe
KB840374.exe
KB825119.exe
KB833407.exe
Q832483.exe
KB839645.exe
KB889293.exe
KB885835.exe
KB885836.exe
KB828035.exe
KB839643.exe
wmfsdk.exe
KB833987.exe
KB841533.exe
KB889293.exe
KB835732.exe
KB828741.exe
KB885835.exe
KB826939.exe
KB823353.exe
KB841873.exe
KB870669.exe
KB823182.exe
KB824105.exe
KB825119.exe
KB828035.exe
KB828026.exe
KB823353.exe
KB828035.exe
msjava.exe
js56npl.exe
Q832483.exe
KB873339.exe
Q819696.exe
KB867282.exe
KB873333.exe
KB885250.exe
KB888113.exe
KB888302.exe
KB890047.exe
KB893066.exe
KB893086.exe
KB890859.exe
KB890923.exe
KB833407.exe
KB890830.exe
KB893803.exe
KB892944.exe

Niektóre się powtarzają, jeszcze inne się wogóle nie chcą zintegrować - róznie to bywa.
Wiem, że w tych nowszysch wersjach nLite poprawili integrowanie tychże łatek - bo we wcześniejszych jak się zaznaczyło wszystkie to się lubiło miejsce na partycji C kończyć biggrin.gif

Na koniec powiem jeszcze, że jak sobie sprzeparować taką płytę to mamy ile mniej roboty. Nie jest to może to samo co NortonGhost, ale z powodzeniem moze to zastąpić.
Szczególnie jeszcze jak mamy instalować XP na wielu komputerkach o różnym wyposażeniu bebechów. Wtedy "Gołścik" się moze pogubić, a ten tu wynalazek nie.
Jak już wspomniał wyżej @Eyeore - instalacja sprowadza się do włożenia CD do napędu, zabotowania z niej i wskazania partycji.
Po ~20 minutach mamy ekran tworzenia profilu użytkownika [tu wspomnę, że można też odrazu się zalogowac jako administrator, ale do końca nie jest to najbezpieczniejszą czynnością].

Bawta się smile.gif

smiley13.gif
lokocool
A ja mam problem censored.gif
Wczoraj spreparowalem sobie odpowiednia plytke --> Dodalem sobie do niej
-Intel INF
-VIA Hyperion
-Via RAID (pliczki ktore sei dodaje podczas instalacji windows na S-ATA)
-Stery do Radeona
-Stery do nVidi
-Stery do Sagema i SpeedToucha( moze to to cholerstwo)
+ tam jeszcze stery do sieciowek, dzwieku itd.

Niestety podczas instalowania Windows i tak nie widzial mojego dysku S-ATA, ale sie tym nie przejalem wsadzilem dyskietke i poszlo --> alew w zasadzie to nie poszlo bo pozniej pod koniec intaacji ( kiedy win kopiuje sterownik z dyskietki niechcial go skopiowac :ranting: ) i niestety po pierwszym restarcie Blue Screen i dalej juz nic mi nie pozostalo jak Re-instal standardowa metoda.

Tak sobie mysle ze najprawdopodniej jak dodawalem stery to cos porabalem... wiec mam taka mala prosbe do was osiolki -->Czy mozecie mi wskazac ktore dokladnie pliczki .INF trzeba dodac aby to co powyzej dzialalo poprawnie ?? ( tzn z nVidia chyba nie ma problemu bo tam jest jeden .inf --> ale chodzi mi o Radeony, sterowniki od chipsetow, dyski s-ata oraz te przeklete stery do modemow NEO)

EDIT:
Co Ciekawe na drugim komputarze gdzie mam normalny dysk ATA System sie zainstalwa. Wiec to na pewno wina sterownikow S-ATA.

Pozdr. smiley13.gif
Rooff
Pisałem już wyżej, że czasem co za dużo to niezdrowo :]
Ale jak zwykle nikt tego nie czyta...
Jeśli masz stery do RADEONA z WindowsUpdate to:
- przy starszych sterach ze stycznia 2004 był tylko jeden .inf: CX_13314.inf
- przy nowszych jest już więcej - ale z tego co pamiętam to nieważne który wskażesz i tak Ci weźmie wszystkie - tak przynajmniej miałem do k. dźwiękowej gdzie były 24 pliki .inf - zaznaczyłem pierwszy lepszy i dźwiękówka później działała.
- sterów od catalystów nie brałem...
Co do dysków SerialATA to u mnie bez żadnych sterowników załapał dysk - nic nie dorzucałem.
Nawet do dysku nie dostałem żadnej dyskietki ze sterownikami. Jakieśtam sterowniki powinny być na płycie od płyty głównej - u mnie nie ma , bo widać nie potrzeba smile.gif
Sterowniki do chipsetów to już pisałem wyzej co się może dziać. Mimo, że tam też jest ileś to wskazuje się tylko jeden, bo inaczej program podaje, że już takowy jest na liście.
No co do tego modemu to wywaliłeś pewnie sterowniki, które są standardowo na płycie WindowsaXP, tylko dokładnie niepamiętam które to. Tam pisze po prawej co wywalasz i co może nie działać jak to zrobisz biggrin.gif
Tak jeszcze do Sagemów to jeśli używasz modemu przez USB to to ma sens - jeśli przez sieciówke to chyba niebardzo. Przynajmniej u mnie na modemie kablowym się samego modemu nie instaluje jeśli jest podłączony przez k. sieciową.

Reasumując: polecam zrobić nową płytkę nLite smile.gif

smiley13.gif
Ogorek
Super sprawa, moj respect!
Jesli dobrze zrozumialem to taka plytka pasuje potem tylko i wylacznie do danego hardware.
jesli tak to ja to robie inaczej, instaluje sobie normalnie winde potem wszystkie mi potrzebne sterowniki i patche + programy. Nastepnie robie sobie z tego image np z hirens bootcd wybierajac driveimage od powerquest, potem ten image moge sobie wypalic albo wrzucic do partycji "backup" i tyle, w ten sposob mam nowa winde w 10 min ze wszystkimi sterami i programami w razie potrzeby.
cu
Rooff
CYTAT(Ogorek @ 24.07.05 - 22:21)
Jesli dobrze zrozumialem to taka plytka pasuje potem tylko i wylacznie do danego hardware.
*

Źle zrozumiałeś...

Napisałem wyżej:
CYTAT(Rooff)
Na koniec powiem jeszcze, że jak sobie sprzeparować taką płytę to mamy ile mniej roboty. Nie jest to może to samo co NortonGhost, ale z powodzeniem moze to zastąpić.
Szczególnie jeszcze jak mamy instalować XP na wielu komputerkach o różnym wyposażeniu bebechów. Wtedy "Gołścik" się moze pogubić, a ten tu wynalazek nie.

Tak czułem, że tego nikt nie przeczyta...

smiley13.gif
lokocool
CYTAT
Co do dysków SerialATA to u mnie bez żadnych sterowników załapał dysk - nic nie dorzucałem.

@Roof a jaki ty masz chipset ze nie potrzebujesz sterow do S-ATA ??
Ja na moim Via KT600 bez dodatkowych sterow nie widze dysku w winzzzgrowsie tongue.gif
Wszytkie pozostale stery juz dzisiaj po tetstach dzialaja problem mam tylko z SATA wink.gif

Pozdr. smiley13.gif
Rooff
CYTAT(lokocool @ 24.07.05 - 23:41)
@Roof a jaki ty masz chipset ze nie potrzebujesz sterow do S-ATA??

Post #9, 6 linijka

smiley13.gif
Ace McCloud
Jakby ktos chcial stronke do scaigania latek inna niz M$ to : http://www.softwarepatch.pl/przegladaj/24/...Windows_XP.html

(i nie trzeba udowadniac ze sie ma legalnego windowsa ;P)
Eyeore
Dodalem i porawilem oszybkę w sekcji $OEM$
Winiso w zasadzie nie jest potrzebne...
Sterowniki chipsetu intel - trzeba szukać na stronie intela paczek na posiadany chipset, ale nie programów exe lecz zipów zawierających *.inf
Na przykład do Chipsetu 945G
http://downloadfinder.intel.com/scripts-df...9027〈=eng
Coś z tą obsługą sata-via mi się nie podoba. No i wszystko jasne.
Żeby sterowniki były ładowane w trybie tekstowym w folderze ze sterownikami oraz *.inf musi być dorzucony plik sterujący TXTSETUP.OEM (wziety naturalnie z paczki lub dyskietki se sterownikami - dotyczy to głownie sterow Via, SiS i Promise/Fasttrack)
Tak jak na tym obrazku.

I to by było wszystko.
Pozdrawiam
marianos
Temat cos ucichł wink.gif Chciałbym sobie dodac fix do aktualizacji / wie moze ktos jak to zrobic ?
Eyeore
Sprawa fixów circa tydzień temu wyglądala nastepująco, że w końcu lipca pojawiły sie dwa, ktore po 1 i 1/2 tygodnia zablokowano. Nie śledziłem czy nastąpiło kolejne rozwiązanie problemu. Jesli takowe istnieje to prosilbym o podanie na PW adresu działającego fixa, żebym mógł zobaczyć co z nim mozna zrobić.
Pozdrawiam
marianos
Nie wiem, ktorą wersje ja mam, ale działa/ poprawki z 10 sierpnia ok
edit: wersja z 27lipca/działa
lokocool
Mam takie pytanko odnosnie tworzenia nowej instalacji ktre mnie naszlo kilka dni temu... Mianowicie ostatnio przeczytalem gdzies (Chyba jakis Chip) ze bezpieczenstwo systemu poprawia nawet zmaiana nazwy katalogu Windows na jkis inny... ze niby sama taka zmiana eliminuje duza czesc narzedzi hakerskich...
Co o tym myslicie ?? Czy jest sens zmianiac nazwe katalogu windows ??

BTW: Pisze tu poniewaz akurat przy tworzeniu nowej plytki mozna to latwo zmienic tongue.gif

Pozdr. smiley13.gif
bns
no moze i jest to bezpieczniejsze i przeciwko toolsą "hakerskim" ale tez przeciwko niektorym zle napisanym aplikacja ktore beda szukaly C:/Windows a nie po zmiennych... ja bym nie zmienial bo dobry tool haxorski tez moze korzystac ze zmiennych :)
I_O
IMo to jest raczej rada z gatunku "security by obscurity" i powstrzyma wylacznie najgorszych idiotow. I tak wiekszosc narzedzi posluguje sie zmienna %windir%.
lokocool
A takie jeszcze jedno question... wczoraj instalujac winde na kolejnym kompie zauwazylem, ze w pierwszym setupie ( tym niebieskim) nie ma polskich znakow, tylko krzaczki... czy tak wszyscy maja czy to znowu ja cos pokaszanilem przy tworzeniu plytki fragez.gif biggrin.gif

Pozdr. smiley13.gif
Eyeore
N-lite nie jest przystosowane do obsługi polskiej strony kodowej.
Skutkiem tego komunikaty mają uszkodzone pliterki, absolutnie nie przeszkadza i nie ma wpływu na funkcjonowanie systemu. Natomiast jak ktos chce to musi ręcznie podedytować polskie krzaczki w //i386/TXTSETUP.SIF
W kolejnych wersjach ponoć ma to się zmienić

Tak jest po n-lite (przyklad):
CYTAT
[DiskDrivers]
dmboot  = "Obsˆuga wolumin˘w dynamicznych (dmboot)"
i2omgmt  = "Inteligentny sterownik obsługi We/Wy"

Tak trzeba ręcznie :
CYTAT
[DiskDrivers]
dmboot  = "Obsługa woluminów dynamicznych (dmboot)"
i2omgmt  = "Inteligentny sterownik obsługi We/Wy"
lokocool
EDIT: Qrde zrobie to za chwile bo cos nie idzie... censored.gif
EDIT2: Jednak zrobie to pozniej.... Niewiem czemu ale WinIso nie zapisal mi zmian w pliku w obrazie plyty... a qrde go zmienilem... ciach.gif censored.gif

Log wywalilem poniewaz byl za dlugi i nie pokazywal calego pliku jaki trzeba zmienic wink.gif

ehhh... smile.gif

Pozdr. smiley13.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.