Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak podlaczyc glosniki/sluchawki do 1 wejscia
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Hardware
Maryan
Witajcie

Mam problem, ktory moze byc banalny ale ja jakos nie potrafie go dobrze rozwiazac.
Polega to na tym, ze chce podlaczyc sluchawki(koncowka typu jack) i glosniki( tez jack) jednoczesnie do kompa. Zakupilem sobie za 4 zl rozgaleziacz, do ktorego pakuje wyjscia od sluchawek i glosnikow a jego samego wtykam do wejscia na obudowie kompa. Jednoczesnie gra mi muzyka w sluchawkach i w glosnikach. Problem polega na tym, ze w glosnikach mam stereo (oba graja jednakowo glosno) podczas gdy w sluchawkach jest odwrotnie-tzn gra praktycznie tylko 1 sluchawka a druga baaaardzo ciuchutko.
Jesli sluchawki podlacze bezposrednio do kompa(z pominieciem rozgaleziacza) to problemu nie ma-graja obie smile.gif
Dodam, ze wszystko mocno podociskalem wiec nie ma mowy o zlym podlaczeniu
Balance w ustawieniach glosnosci jest na central.
Sluchawki sa marki Creative z mikrofonem-testowalem tez Planctronics i w obu przypadkach jest ten sam problem sad.gif
Sam nie wiem co moze byc przyczyna takiego zachowania.

Jesli komus by przyszlo do glowy pytac po co robie takie karkolomne ewolucje ze sprzetem to odpowiadam zawczasu laugh.gif
Korzystam ze Skype i nie chce mi sie przy kazdej rozmowie odlaczac glosnikow i podlaczac sluchawek rolleyes.gif

Pozdrawiam i czekam na pomysly smiley13.gif
jacekff21
Albo ten rozgaleziacz co kupiles jest slabej jakosci lub po prostu sygnal z karty muzycznej jest za slaby aby byl rozdzielany na 2 urzadzenia. Sproboj tez podlaczyc same sluchwki przez rozgaleziacz sprawdzajac w obu gniazdach rozgaleziacza, jesli bedzie dalej cos nie tak no to wiadomo ze rozgaleziacz jest zly a jezeli bedzie dobrze no to sygnal z karty jest za slaby. Ogolnie to ja nie polecam takiego rozwiazania bo karta mzyczna ma jedno wyjscie a ty po prostu chcesz podlaczyc 2 urzadzenia, nie chce zapeszac ale moze cos sie po czasie wykrzaczyc. respekt.gif
lokocool
Ja bym raczej obstawial ze rozgaleziacz jest walniety...
Choc... Jestes pewny ze sluchawki w rozgaleziaczy sa dobrze docisniete ? --> ja mialem taki sam problem i musialem uzyc calkiem sporej sily zeby wszytko dopsh podociskac wink.gif

BTW: Swoja droga duuzo zaplaciles za ten rozgaleziacz ja w zwyklym elektrycznym sklepie zaplacilem 2.50PLN wink.gif

Pozdr. smiley13.gif
Yaqb81
Stawiam na rozgałeziacz chyba z nim coś jest nie tak.
tEREk-071
a nie mozesz podlaczyc tak ...... ??

karta graficzna smile.gif chyba ze glosniki nie maja wejscia na sluchawki :/
lokocool
CYTAT(tEREk-071 @ 09.08.05 - 23:07)
a nie mozesz podlaczyc tak ...... ??

karta graficzna smile.gif chyba ze glosniki nie maja wejscia na sluchawki :/
*

eeeeeeeeeee.......... blink.gif rolleyes.gif chyba karta dzwiekow(vel Muzyczna) wink.gif

Pozdr. smiley13.gif
Auxiliaris
@tEREk-071

Pomijając fakt, że do karty graficznej nie można podłączyć słuchawek czy głośników to pomysł jest dobry pod warunkiem, że głośniki posiadają takie właśnie gniazdko, poza tym wydaje mi się, że problem może leżeć po stronie takiego właśnie podłączenia, czyli równoległego. Słuchawki mają z regóły rezystancję 16 Ohm a głośniki 8 lub 4 Ohm, przy podłączeniu równoległym rezystancja słuchawek i głośników spada prawie o połowe i wtedy to głośniki zżerają całą moc... dobra dość teorii. Oczywiście nie wykluczam zepsutego rozgałęźnika smile.gif

@lococool był szybszy bier.gif
tEREk-071
no dobra dobra tongue.gif pozno bylo chodzilo o dzwiekowa tongue.gif biggrin.gif

Jak mialem kiedys stycznosc z takim "rozgaleznikiem" tona jednym wejsciu zawsze byl slabszy sygnal. Moze to specyficzna cecha takiego "rozgaleznika" ??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2013 Invision Power Services, Inc.