Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: REQ program do stworzenia bootowalnej dyskietki
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Systemy Operacyjne > Windows 9X / NT / W2K / XP
tomekkkz
poszukuje programu ktorym moglym zrobic bootowalna dyskietke.
taka na ktorej bylby scandisk.
zwykla bootowalna systemowa dyskietka conf20.gif respekt.gif
Eyeore
Pytanie pomocnicze... Jaki masz Windows ???
W kadym jest opcja tworzenia dyskietki bootowalnej, tlko jest to w różnych miejscach
w xp przy formatowaniu dyskietki
w 98 przy dodaj usuń programy/składniki systemu windows

Ewentualnie w starszym windowsie:

EDIT:
---------------------------
sys c: a:
po czym dogrywasz potrzebne pliki i tworzysz autoexec.bat i config.sys z odpowiednimi wpisami
konflikt
Nie wiem czy jest taki programik, ale w Windowsie wejdź do Mój Komputer -> kliknij na dyskietce prawym przyciskiem myszy -> kliknij formatuj -> zaznacz "Utwórz dysk startowy..." i powinno działać.
Pozdrowienia.

P.S.
Ewentualnie w starszych Windowsach to się robiło chyba w Dodaj/Usuń programy.
tomekkkz
CYTAT(Eyeore @ 13.07.2004 - 13:58)
Pytanie pomocnicze... Jaki masz Windows ???
W kadym jest opcja tworzenia dyskietki bootowalnej, tlko jest to w różnych miejscach
w xp przy formatowaniu dyskietki
w 98 przy dodaj usuń programy/składniki systemu windows

mam winaXP atak jest tam opcja tworzenia bootowalnej dyskietki niestety nie zawiera ona scandiska jak bylo to w przypadku win98 sad.gif
elekrytyk
Poszukaj na www.bootdisk.com, wszelkiej masci dyskietki tam znajdziesz i zapewne cos z scandiskiem sie znajdzie smile.gif
Pozdrawiam
konflikt
Dograj sobie scandiska ręcznie do tej dyskietki.
Pozdrowienia.

P.S.
@elektryk fajna stronka.
tomekkkz
dzieki juz mam oczywiscie dzieki tej stronce smile.gif

a tak przy okazji mam pytanko: gdzie znalezdz dos`owa wersje norton disk doctora bo niestety w pakietach norton system works jest tylko wersja pod windowsa sad.gif
Eyeore
Jak to gdzie? u osła...
Norton Disc Doctor (NDD.EXE)
tomekkkz
nie ma to jak przecie nasz OSIOL biggrin.gif DZIEKI WIELKIE ZA POMOC!!!
elekrytyk
Lepiej juz zrob to z poziomu dzialajacego systemu, troszke to pewniejsze niz dlubanie z poziomu dos-a. Moze co pod linuxem tez jest ale na tego nieszczesnego dosa bym nie liczyl specjalnie smile.gif bo to ani pewne ani wygodne a na wide znajdziesz i lepsze, szybsze i pewniejsze narzedzia smile.gif
Pozdrawiam i powodzenia z padajacym dyskiem smile.gif
Eyeore
Jak coś Ci się dzieje z komputerm koniecznie pociągnij sobie to: Są tam wszystkie narzędzia pomocne w ożywianiu kompa i systemu...
http://www.osiol.net/index.php?act=ST&f=42&t=59
Płyta jest bootowalna z poziomu bios zrobina na bazie sysa z win 98
tomekkkz
CYTAT(elekrytyk @ 13.07.2004 - 14:13)
Lepiej juz zrob to z poziomu dzialajacego systemu, troszke to pewniejsze niz dlubanie z poziomu dos-a. Moze co pod linuxem tez jest ale na tego nieszczesnego dosa bym nie liczyl specjalnie smile.gif bo to ani pewne ani wygodne a na wide znajdziesz i lepsze, szybsze i pewniejsze narzedzia smile.gif
Pozdrawiam i powodzenia z padajacym dyskiem smile.gif

do pracy ruszyl NDD biggrin.gif i jak narazie szybciej przeszukuje i naprawia dysk niz hdd regenerator..
problem tylko w tym ze ndd widzi tylko partycj fat a taka mam przypadkiem jedna, reszta to ntfs.
nie obejdzie sie bez podlaczania dysku do drugiego kompa, a uruchomienie kompa z tym dyskiem to lekko 40min z glowy censored.gif

w czwartek dysk pojdzie na gwarancje ale chcialbym jeszcze co nieco z niego odzyskac (przegrac) hmmm a moze tu by pomogl jakis program do odzysku wink.gif lamo.gif
Eyeore
ntfs-a Potraktuj najpierw płytą instalacyjną windows xp -> przejdź do konsoli naprawczej i w konsoli chkdsk c: /f /s
A do odzysku to jak podepniesz dysk pod drugi komputer to niezastąpiony będzie
Get.Data.Back.Fat.&.Ntfs.v2.25.
Instalujesz wersje w zależności od systemu plików z jakiego chcesz wyciągać dane. Program ma wysoką skuteczność odzyskuje nawet ze sforamtowanej partycji i nawet jak się po takiej partycji coś popisze...
tomekkkz
oczywiscie moge tym programem odzyskac poszczegolne pliki z danej partycji a nie tylko cale obrazy uszkodzonych partycji ?? conf20.gif respekt.gif
Eyeore
I poszczególne pliki i poszczególne foldery...
I obraz partycji też możesz sobie stworzyć...tylko po co..
Nie zapomnij o odzyskiwaniu na drugi dysk...
przejechanie całej 200 będzie trwało około 3 godzin...
tomekkkz
CYTAT(Eyeore @ 13.07.2004 - 16:47)
I poszczególne pliki i poszczególne foldery...
I obraz partycji też możesz sobie stworzyć...tylko po co..
Nie zapomnij o odzyskiwaniu na drugi dysk...
przejechanie całej 200 będzie trwało około 3 godzin...

aby odzyskac cokoliwek tym programikiem musze najpierw przeskanowac ten obszar z ktorego chce odzyskac dane? czy moge to zrobic jakos szybciej..np. wskazac odrazu jakie pliki czy katalogi ma mi odzyskac conf20.gif lamo.gif
Eyeore
Możesz kazać przeszukać pewien zakres cylindrów (w zakresie danej partycji) jednak polecam przelecenie całego dysku. W wyniku powninien znależć sobie strukturę plików i przywrócisz sobie wybrane foldery/pliki.
PS. 3-4 godziny przy odzyskiwaniu danych to naprawdę relaksacyjny i szybki sposób.
tomekkkz
CYTAT(Eyeore @ 13.07.2004 - 18:26)
Możesz kazać przeszukać pewien zakres cylindrów (w zakresie danej partycji) jednak polecam przelecenie całego dysku. W wyniku powninien znależć sobie strukturę plików i przywrócisz sobie wybrane foldery/pliki.
PS. 3-4 godziny przy odzyskiwaniu danych to naprawdę relaksacyjny i szybki sposób.

ok rozumiem.
czasami ten dysk ma przestoje i pojawiaja sie niemile astronomiczne liczby blink.gif
jak na przyklad przy przeszukaniu 25GB partycji raz pojawilo mi sie 8h no ale wahalo sie raz na 40min raz na kilka godzin.. ph34r.gif

bede probowal i uzbrajam sie w cierpliowsc lamo.gif
tomekkkz
CYTAT(Eyeore @ 13.07.2004 - 14:54)
ntfs-a Potraktuj najpierw płytą instalacyjną windows xp -> przejdź do konsoli naprawczej i w konsoli chkdsk c: /f /s

uruchomilem konsole z poziomu DOSu oczywiscie z plytki instalacyjnej XP i wpisuje chkdsk z tymi parametrami co mi podales i pojawia sie komunikat ze te parametry sa nie prawidlowe blink.gif

hmmm

lamo.gif
Eyeore
Uuups chyba przysnąłem

chkdsk (litera dysku) /f /r
np: chkdsk c: /f /r
tomekkkz
CYTAT(Eyeore @ 14.07.2004 - 14:55)
Uuups chyba przysnąłem

chkdsk (litera dysku) /f /r
np: chkdsk c: /f /r

blink.gif wciaz nie dziala..

help pokazuje ze moga byc tylko dwa parametry /p /r

a moze uda mi sie zminic partycje z fat32 na ntfs dzieki partition magic dla dos ??
Eyeore
KOD
Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
(C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

C:\Documents and Settings\Eyeore>chkdsk d: /f /r
Typ systemu plików to NTFS.

Nie można uruchomić programu Chkdsk, ponieważ wolumin jest używany przez inny
proces. Można uruchomić program Chkdsk po uprzedniej dezinstalacji woluminu.
WSZYSTKIE OTWARTE DOJŚCIA DO TEGO WOLUMINU PRZESTANĄ BYĆ PRAWIDŁOWE.
Czy chcesz wymusić dezinstalację tego woluminu? (T/N)

C:\Documents and Settings\Eyeore>

Tak jest pod uruchomionym windows z dysku d: korzysta osioł...
1. Zrób to z poziomu konsoli naprawczej. kiedy wszystkie dyski/partycje są dostępne...
2. Tak uda się zmienić, ale uważaj jeśli dysk jest uszkodzony. Przy uszkodzonym dysku nie zalecam takiego rozwiazania
3. Odzyskiwałeś coś GET DATA BACKIEM ?
tomekkkz
CYTAT(Eyeore @ 14.07.2004 - 15:07)
3. Odzyskiwałeś coś GET DATA BACKIEM ?

wlasnie sie za to zabieralem jak cos mnie podkusilo by jednak sprobowac skopiowac raz jeszcze dane tak normalnie..
i ku mojemu zdziwieniu udalo sie to cool.gif udalo mi sie skopiowac z 20GB w czasie okolo 4h. dysk smigal az milo.. ale dzis windows powoli przestaje widziec dysk jak zaczynam cokoliwek na nim robic.
dodam jeszcze ze przed kopiowaniem wczoraj pobawilem sie troche norton disk doctorem z poziomu dos i wykryl uszkodzony boot sector i niby go naprawil.. ale zdecydowanie po tym zabiegu dysk chodzil az milo..
dlatego chcialbym wszystkie partycje zmienic na fat by je przeskanowac ndd unsure.gif
Eyeore
Jeśli z tego dysku nie korzystasz, a chcesz sprobować go naprawić to
1. Wywal wszystkie partycje pozakładaj na nowo poformatuj, (partycje sprawdzisz zapełniając je danymi i puszczając chkdsk na każdej z nich (np z płyty windows xp)
2. Jak coś jeszcze krzyczy o błędach to strzel LowLevel - format...
Ale to spowoduje zamazanie wyszytkich danych...których praktycznie niczym się już nie odzyska.
Proponuję zgraj z tego dysku co da się zgrać na inny dysk (np pożycz od kogoś) Albo na CD.. Strzel LovLevel, Pozakładaj partycje i poinstaluj co trzeba...
Jak dysk nadal będzie pokazywał błędy to już tylko serwis...

Inaczej będziesz się z tym bawił w nieskończoność...A dysk wciąż będzie pokazywał jakieś mniej czy bardziej urojone błędy...
tomekkkz
CYTAT(Eyeore @ 14.07.2004 - 15:20)
Jak dysk nadal będzie pokazywał błędy to już tylko serwis...

Inaczej będziesz się z tym bawił w nieskończoność...

zalezy mi tylko na niektorych na nim danych wiec probuje zgrac co tylko moge i zanosze dysk na serwis jutro lub pojutrze.. bo ilez mozna byc cierpliwym biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.