Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ukryta partycja :(
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Systemy Operacyjne > Windows 9X / NT / W2K / XP
JacekRak
Witam!! Mam mały problem i chciałbym sie dowiedziec czy ktos z Was moze mogłby mi pomóc. Otóż zainstalowałem sobie progsa pt. Partition commander...no i dla mojego bezpieczenstwa ten progs ukrył partycje ntfs na moim kompie . W sumie na poczatku nie było problemu bo nie na tej partycji chiałem działac tym programem. Problem polega na tym ze nie potrafie teraz sprawic aby ta partycje znowu uaktywnic. Program mówi ze w OS w ustawieniach mam to zrobic. Co to znaczy? Próbowałem fdiskiem ale tam mi pisze ze to jest non - dos format. Nie wiem co robic a jest to moja 120 gigowa partycja gdzie mam praktyczne wszystko i nie chce tego stracic!! Czy ktos moze wie jak sprawic aby była znowu widoczna??

p.s. Komp widzi dysk i w menedzerze pisze ze działa wszystko ok, tyle ze nie ma partycji z literą. W partition magic pisze ze to jest partycja typ 17 i jedyne co mi ten program oferuje to mozliwosc usuniecia partycji W kazdym razie jak by nie było partycja ma teraz atrybut "hidden" a ja nie wiem co robic...

p.s.2 Takie rzeczy jak zarzadzanie dyskami z panelu sterowanie tez próbowałem i nic sad.gif
conf20.gif conf20.gif conf20.gif conf20.gif conf20.gif conf20.gif conf20.gif conf20.gif conf20.gif conf20.gif conf20.gif
Eyeore
Jakby to dowcipnie powiedzieć czym się strułeś tym się lecz....biggrin.gif
W gołym windowsie nic nie wskórasz nawet wspaniałe narżedzie diskpart nie radzi sobie z partycjami w stanie hidden/ukryta.
A tak na serio weż jeszcze raz Tegoż partition commndera, to bardzo dobry program, i wykonaj taką sekwencję: (na starcie cancel/cancel aż będzie goły pulpicik) Po czym udajesz się na to: (to śmieszne menu start) V Start -> (albo ctrl+ESC) -> Partitioning-> Wybierz strzałeczkami partycję, na której chcesz działać (góra dół) -> Advanced -> Unhide

Powinieneś zobaczyć piękny napis : The selected Partion is now visible....
Restart rozwieje wszelkie wątpliwości...

Jeśli to nie pomoże będziemy szukać innych narzędzi... Spoko jest jeszcze 5 innych progtramow , które sobie z tym poradzą....

Co do PQmagica...
Przypomniałem sobie Partycja typ 17 dla partion magica to najnormalniejsza partycja ntfs-a w trybie hidden (hidden ntfs) partycja typ 07 to normalny ntfs (regular ntfs)
Koniecznie weź sobie najświerzszą wersję starszą od 7.0 która jako pierwsza obsługiwała ntfs v 3.1 (wersja 8.02 będzie najlepsza) W nim również w Operations->Advanced->Unhide partition
Problemy miały starsze wersje pqmagica jeśli partycja była extended (z niebieską otoczką...
JacekRak
@Eyeore Niestety na razie moje postepy sa słabe tzn. pqmagic ma opcje zaawansowane ukryta akurat na tej partycji sad.gif Na innych ta opcja działa pieknie, ale na tej nie chce. Jak inna ukryje to w statusie pisze u niej hidden a na tej z która mam problem pisze jako status "none" tak jak na pozostałych które nie sa ukryte.(tylko na primary pisze "active")

A co do partition commandera to zwała jest taka ze ukrył partycje mi automatycznie a jak doszedł do tego widoku o którym wspominasz to sie mi obraz wiesza -> tzn wiem ze działa tylko nic nie wdać. Odpaliłem go kiedys na laptopie wiec wiem o czym mówisz, ale niestety u mnie nie mogę tego zrobić bo brak obrazu(zupełnie nie wiem dlaczego). Spróbuje sciagnać inna wersje a jutro jak mi sie nie uda to pójdę do kumpla i zobacze czy uda mi sie odpalić na jego kompie tego commandera.

Jakbys miał jeszcze jakies pomysły to czekam ...

A i tak WIELKIE DZIEKI worthy.gif worthy.gif worthy.gif respekt.gif respekt.gif
WoocashACN
a czy w managerze dysków (w systemie) nie można takiej partycji przypisać litery dysku?
JacekRak
Menedzer oferuje mi niestety tylko jedną opcje... "usuń" sad.gif
Eyeore
Nie, no jak się wiesza, to albo masz hardcorowo podrasowany sprzęt, Albo uwalone/kiepskiej jakości memory, albo masz rypnięte wersje oprogramowania do partycjonowania, których używasz...
0. Na wszelki wypadek... strzel: fdisk /mbr (nie rób tego jeśli na którejś partycji tego dysku masz starszego linuxa)
1. Wejdź do biosu i załaduj defaultowe ustawienia wszystkiego...
Weź wreszcie coś sprawdzonego. Na niej (całe 35 MB) jest 5 narzędzi do partycjonowania dysków...
http://www.osiol.net/index.php?act=ST&f=42&t=59
Wypal z tego płytę...Odpal z cd-roma i 1. Disk Parttion Tools -> wybierasz narzedzia Jak wyżej pisałem i co uruchamiają się czy nie??? Powtarzasz czynności opisane powyzęj.
Jest tam jeszcze Paragon Partition manager - równie mocne narzędzie
2. Idź z tym dyskiem na inny komputer podłącz i rób to samo....
Te operacje powinny przybliżyć Cię do sukcesu... jednakże w co mało wierzę, zeby któryś z tych progsów uszkodził Ci tablicę partycji. Ale jest to teoretycznie możliwe....
3. Zaopatrz się w drugi dysk, na który będziesz odzyskiwał dane.
Najpierw jednak łyknij programy
Ontrack Easy Recovery i Get Data Back NTFS i FAT
(znajdziesz w szukałce osła, którego nie mam odpalonego) zresztą oba były już wielokrotnie linkowane na forum. weź te które są najbardziej rozpowszechnione...
Zanim zaczniesz je odpalać, daj znać...

PS A tego brednia to Ci wyedytowałem, bo tak...

CYTAT
a jak doszedł do tego widoku o którym wspominasz to sie mi obraz wiesza -> tzn wiem ze działa tylko nic nie wdać.

Tzn program działa, tylko Twój monitor pewnie nie obsługuje takiej rozdzielczośći...
Tak po ciemku spóbuj ją zmienić waląc w czarny monitor takie kombinacje.....
Zakładam, zę program się uruchomił i stała się czarność...
Walisz w kalwiaturę takie kombinacje...

1. Alt + C
2. Alt +C
3. Ctrl + Escape
4. S
5. 12 razy naciskasz TAB (dokładnie)
6. Strzłka w dół (1 raz)
7. 4 razy TAB
8. Enter
Zaświecił się w 1024x768 ? Ewentualnie podłącz 2 monitor....
JacekRak
Mój monitor obsługuje minimalnie 800na 600 wiec to pewno dlatego. Spróbowałem ta kombinacje klawiszy ale bez rezultatu. ale spróbuje jeszcez raz... Drugi monitor własnie sprzedałem dlatego jak nie pójdzie to bede musiał uderzyc do jakiegoś kolegi..

Kombinuje kombinuje i nic... widze że tam cos sie rusza (bo ekran jest w 95 % czarny a u góru mam niebiskawy pasek na którym widze ze jak wciskam klawisze to cos sie rusza) ale rezultatu brak. Spróbuje jutro z drugim monitorem od kogos a potem z innym kompem smile.gif Dziękuje za pomoc , a wieczorem ponadaje jakie osiagnąłem sukcesy ;D Dziękuje respekt.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.