Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: JPortal + Ligamaxbeta2 + SQL
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Webmastering
art100
Jest taki problemik, mam zainstalowany na serwerze portal JPortal + dodatek Ligamaxbeta2. Liga wiem ze jest wgrana dobrze tylko nie dodaje mi niczego do tabel w bazie danych. W panelu administracyjnym wyskakuje komunikat:

Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/accounts_a/art100/public_html/ladmin/teamedit.adm.php on line 48

a w pliku ktory sie tego tyczy w linijce 48 jest taki oto kod:
KOD
44. global $PHP_SELF, $teams_tbl, $access, $color, $op, $goto;
45.
46. if($access=='root') {
47. $result = mysql_query("SELECT * FROM $teams_tbl ORDER BY zespol");
48. $il = mysql_num_rows($result);<--------- tutaj jest niby błąd
49.
50. if($il==0) {
51. echo '<table align="center" border="0" cellspacing="3" cellpadding="0">
52. <tr>
53.<td align="right" valign="top" class="uni_01"><B>Brak zespołów</B></td></tr>
</table>';
} else {
echo '
<table width="99%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="1" align="center">
<tr>
<td>
<table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="0" bgcolor="#aaaaaa" align="center">
<tr>
<td>
<table width="100%" border="0" cellspacing="1" cellpadding="0">';

Po usunieciu "mysql_num_rows" blad na stronce juz nie wystepuje. Co moze byc przyczyna takiego bledu. Nie znam sie zabardzo na PHP ale wiem ze tutaj chodzi o jakies przypisanie zmiennej pewnej wartosci z lini 47. Tak mi sie wydaje. Pomóżcie, bo chciałbym odpalić ten mod na moim portalu podobnie jak to jest na wielu innych stronach np. Lech Poznan Chodzi mi o tabele, wyniki meczów itp.
spiz@k
Blad lini 48 to raczej blad lini 47 a dokladnie zapytania. Takie jest moje zdanie wink.gif
Zmien zapytanie na ('SELECT * FROM x ORDER BY zespol')
w miejsce 'x' wstaw jakas napewno istniejaca tabele.
Mozliwe, ze wlasnie problem lezy w przekazaniu zmiennej $teams_tbl
art100
Hej.
Dzieki za rade pomogla, usunalem "$" sprzed nazwy tabeli .....* FROM $teams_tbl ....... i zmienilem nazwy tabel na takie jak w zapytaniu i wszystko zaczelo dzialac. Tylko jest jedno ale bo po dodaniu druzyn, zawodnikow i wpisaniu wynikow poszczegolnych kolejek to wyniki nie wpisaly sie do tabeli z wynikami, ale co jest dziwniejsze tabela z lista druzyn generuje sie prawidlowo, nie wyskakuja zadne bledy. Czarna magia. Jak by ktos cos wiedzial nt. jportal + ligamaxbeta to bede wdzieczny lub jakby ktos mial sprawdzony modul do jportalu, w ktorym bym mogl prowadzic taka statystyke ligowa to bym byl wdzieczny.
spiz@k
nie do konca rozumie co masz na mysli przez: "usunalem "$" sprzed nazwy tabeli",

czyli teraz masz cos takiego: "SELECT * FROM teams_tbl ORDER BY zespol" ?

jesli tak to problem moze lezec wlasnie w tym usunietym $, probowales dac np. $_POST['teams_tbl'] lub $_GET['teams_tbl'] ?

Nazwa tabeli musi byc przyznawana dynamicznie. IMHO.

Na JPortalu sie nie znam niestety.
art100
Dokładnie tak jak zrozumiales. Teraz wykonuje zapytanie do samej tabeli. Ja znowu sie na php nie znam, ale w wszystkich plikach odnosnie tego modulu ligi w zapytaniu sql'a przed naza tabeli byl znaczek "$", usuniecie go spowodowalo ze zapytanie sie wykonywalo poprawnie.
Nie probowalem dodawac $_POST['teams_tbl'] lub $_GET['teams_tbl'] bo nawet nie wiem co to jest.
Dlaczego nazwa tabeli musi byc przyznawana dynamicznie, skoro zapytanie odwoluje sie bezposrednio do danej tabeli w bazie danych?
Moze glupie pytania zadaje ale naprawde malo znam sie na php i db + sql tyle co na uczelni bylo omawiane (tylko db + sql).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.