Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: DivX 5.2
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Zgrywanie, wypalanie, odtwarzanie
hibi
Jeden z najlepszych i najczęściej używanych codecków doczekał się kolejenj wersji: 5.2

zmiany w stosunku do wersji 5.1.1 free
KOD
- Now uses NSIS installer
- Updated of the DivX DirectShow filter

- Psychovisual mode is 40% faster than in 5.1
- DivX 5.1.1 encoder is 100% faster than 5.1 (26% faster than 5.05)
- Standard mode 100% faster than 5.1
- The Quality produced by "Fastest" has been significantly improved
- Support for generic MP4 FourCC codes which can be enabled/disabled in the DirectShow configuration dialog box.

DivX 5.2 free do pobrania z :
http://www.codecsdownload.com/cgi-bin/TopD...ad.pl?file=0001 dla win 2k/xp
http://www.codecsdownload.com/cgi-bin/TopD...ad.pl?file=0178 dla win 98/me
SebNET
CYTAT(hibi @ 16.07.2004 - 01:29)
Jeden z najlepszych i najczęściej używanych codecków doczekał się kolejenj wersji: 5.2

Przepraszam za off-topic, ale mylisz się. Kodek DivX wcale nie jest najlepszy, jest cienki jeśli chciałbyś nim kompresować filmy. Po drugie ma mniejsze możliwości konfiguracyjne i użytkownik nie ma większego wpływu na końcowy efekt obrazu. A z tym najśławniejszym to też przesada. DivX jest płatnym kodekiem i używa go mało osób. Króluje XviD. Praktycznie 95% aktualnych filmów jest w XviD, ponieważ jest darmowy, bardzo dobry, super osiągi, krótszy czas kompresji itp. A więc jednym zdanie DivX SHIT. Ale ściągnać można do odtwarzania, nie kompresji.

Pozdrawiam :glina:
spiz@k
@SebNet masz racje ale... przeciez @hibi nie napisal, ze jest on najlepszy tylko,
ze jest "jednym z najlepszych" a nie tym najlepszym wink.gif

Kazdy wie, ze XVid ma lepsze osiagi bo jest Open Source wiec pracuje nad nim
wiele madrych glow. (jak mowi zasada "Sieci Neuronowych" i "Algorytmow
Genetycznych" im bardziej roznorodna populacja tym lepszy wynik koncowy -
a panowie z DivX Corp. sa pewnie malo roznorodni tongue.gif )

Jest jeszcze jedna sprawa. Ostatnio juz mniej ale jeszcze jakis czas temu
wypuszczano i filmy w D5 i w D3.11, z tego powodu, ze kazdy z tych kodekow
nadawal (je) sie do innego rodzaju materialu. (rozniacego sie kolorystykom,
kontrastem oraz iloscia ruchu)

EDIT:

@lfc - @SebNETowi chodzilo o wydajnosc a ta jest na korzysc Xvida (wzgledem
takiej samej wielkosci pliku) ale jak pisalem - zalezy od materialu wejsciowego.

smiley13.gif
lcf
"DivX SHIT" to chyba troche za duzo powiedziane, jak na jeden z najlepszych kodekow MPEG4, ktorego obsluge implementuja rowniez w sprzecie roznym i jest ogolnie jako standard uznany - i z ktorego XviD swoja nazwe wzial.

a roznic wielkich to ja miedzy filmami robionymi divxem i xvidem swoja droga nie widze (oczywiscie zakladam, ze i tu i tu dobrze all parametry ustawione) - choc byc moze slepy jestem juz nieco :].
SebNET
CYTAT(Spizak @ 16.07.2004 - 09:46)
Ostatnio juz mniej ale jeszcze jakis czas temu
wypuszczano i filmy w D5 i w D3.11, z tego powodu, ze kazdy z tych kodekow
nadawal (je) sie do innego rodzaju materialu. (rozniacego sie kolorystykom,
kontrastem oraz iloscia ruchu)

Możliwe, ale jestem pewny, że jeśli osoby które kompresują filmy w DivX 5.x oraz 3.11 mają większe pole popisu w XviD. A ja w XviD osiągne napewno o 20,30% lepszy efekt obrazu używając dobrej kwantyzacji klatek B oraz jeśli wybierzesz przy kompresji dobrą matrycę kwantyzacji. Najlepiej w XviD sprawdzają się HVS-Good Picture na 1CD oraz HVS-Best Picture na 2CD. Każda z tych niestandardowych matryc pozwala uzyskać super efekty lepsze napewno od DivX.
Osoby które kompresują filmy w DivX to ludzie którzy idą na łatwiznę i filmy które robią to jest tzw. "mięcho" stawia się tutaj na film, a nie jakość. Ja wolę kompresować film nawet 20 godzin wiedząc, że przy niskiej ilości bitów osiągne super efekt.

CYTAT(lcf @ 16.07.2004 - 09:49)
"DivX SHIT" to chyba troche za duzo powiedziane, jak na jeden z najlepszych kodekow MPEG4, ktorego obsluge implementuja rowniez w sprzecie roznym i jest ogolnie jako standard uznany - i z ktorego XviD swoja nazwe wzial.

Zgadzam się DivX to oczywiście kradziony MPEG z Microsoftu i przerobiony do granic możliwości. Gdyby nie on to by świat filmów był taki jak kiedyś - dla nielicznych. XviD również na MPEG-4, ale jak to mówił @Spizak jest kodekiem OPENSOURCE i każdy go ciąlge ulepsza. Ma funkcje które dają wspaniałe efekty chodźby jak manipulowanie B-VOBs oraz Quantization Matrix czego DivX nie posiada. Oraz XviD jest za darmo i nie trzeba za niego płacić wink.gif Ja mam taką zasadę - lubisz DivX to sobie lub, ktoś lubi XviD to niech sobie lubi. Ale każdy kto stawia na jakość to wybierze XviD bier.gif

lcf
co do zalet XviDa sie oczywiscie nie kloce, chodzilo mi tylko o to, ze DivX nie jest duzo gorszy - jest komercyjny i ma mniej opcji konfiguracyjnych, ale nie jest to roznica klasy.

a ze DivX jest "kradziony z Microsoftu", to nic o tym nie slyszalem - jestes pewien tej informacji? :]
error
CYTAT(lcf @ 16.07.2004 - 12:02)
a ze DivX jest "kradziony z Microsoftu", to nic o tym nie slyszalem - jestes pewien tej informacji? :]

Stary Divx, a dokładnie Divx ; - ) v. 3 to faktycznie był lekko "przerobionym" kodekiem M$, tak aby można było robić nim filmy w formacie *.avi, przy pomocy dowolnego programu. Następca (Divx ; - ) v. 4) to już bardziej zmodyfikowany kodekiem odchodzącym od "skradzionego" kodu (ale jeszcze bazującym na strej trójce). Po drodze był Project Mayo (czy Maya). Który właśnie miał być Open Source i nie zawierać ani linijki kodu M$. Na tym moje informacje się kończą. Nie wiem jak dokładnie jest z Divx v. 5 i czyim jest sukcesorem (Stary divx czy właśnie Project Mayo), czy może właśnie XviD jest kontynuacją Project Mayo.
SebNET
CYTAT
co do zalet XviDa sie oczywiscie nie kloce, chodzilo mi tylko o to, ze DivX nie jest duzo gorszy

Rozumiem - tylko mówię wiesz jako użytownik respekt.gif

CYTAT

A co nie wiesz nic o tym? Przecież DivX to skradziony kod MPEG z siedziby Microsoftu przez jakiegoś hakera. Został potem przerobiony do takiej postaci, żeby miał lepszą kompresję oraz żeby dawał możliwość konfiguracji przeciętnemu "zjadzaczowi chleba". Teraz Microsoft stara się przerobić swój MPEG do takiej postaci jak DivX, ale raczej sie to nie udaje. Zaś XviD jest to młodszy brat DivX'a bazujący na tym samym kodzie lecz lepszej kompresji biggrin.gif

spiz@k
CYTAT(SebNET @ 16.07.2004 - 13:29)
A co nie wiesz nic o tym? Przecież DivX to skradziony kod MPEG z siedziby Microsoftu przez jakiegoś hakera. Został potem przerobiony do takiej postaci, żeby miał lepszą kompresję oraz żeby dawał możliwość konfiguracji przeciętnemu "zjadzaczowi chleba".

Kiedy byl juz DivX 3.11 ja robilem wlasnie w MSPEG 4 v.2 czyli tym "orginalnym DivXie". (jakosc obrazu w stosunku do kompresji wypadala bardzo na jego korzysc do dzis mam jedynke Matrixa w nim wink.gif ) Sam DivX mial problem zawieszajacych sie klatek, dopiero potem w NanDubie wyszla fynkcja do unikania "powtarzanych klatek" - MS MPEG 4 v2 nie mail tego problemu.

Co do XVida to najwiecej on "pobral" z DivX 4 na kodzie ktorego powstal, ale od tego czasu przeszedl duuuza droge.
lcf
@SebNET: chodzi mi o to, ze gdyby dzisiejszy DivX zawieral jakies fragmenty kodu, ktore m$ uznaje za wlasne, to pewnie juz od dawna by sprawa sie toczyla m$ vs divx, bo m$ raczej nie odpuszcza takich rzeczy chyba - a nic o takiej sprawie nie slyszalem po prostu.
spiz@k
CYTAT(lcf @ 16.07.2004 - 18:56)
@SebNET: chodzi mi o to, ze gdyby dzisiejszy DivX zawieral jakies fragmenty kodu,...

No tak - @SebNET'owi chodzilo pewnie o sam fakt patentu na kodeka - nie bylo by DivX Corp. gdyby nie kod wykradzionego softu M$
AK19
Panowie Fachowcy,
robicie zamieszanie publikujac tu niesprawdzone mity blink.gif
Po pierwsze codec nie zostal wykradziony z siedziby MS, zostal tylko zhackowany.
Polegalo to na tym ze oryginal Microsoftu nie pozwalal na avi encoding tylko
na ASF lub WMV.
Modyfikacji codecu dokonal francuski programista Jerome Rota znany w srodowisku pod ksywka Gej

od 1999r przez ponad rok ze wzgledu "bezpieczenstwa" pozostawal w podziemiu
dopoki Jordan Greenhall pozniejszy CEO Divx Networks nie namowil go na wspolprace w Mayo Project ktory stworzyl divx 4 z niezaleznym kodem pozwalajacym na olanie prawnikow Microsoftu.

Oryginalny divx 3.11 byl oparty na MPEG-4 V3 codec,
DivX 3.xx codec zawieral zhakowana wersje MP3 codec and a WMA codec
MPEG-4 V2 codec byl podstawa formatu ASF wink.gif
SebNET
CYTAT
Panowie Fachowcy

Czy to jakaś aluzja huh.gif

CYTAT
nie zostal wykradziony z siedziby MS, zostal tylko zhackowany

No to pomyłka. Widocznie z takiej informacji wyczytałem, a tutaj podajesz prawdę. Sry za pomyłkę, ale co do rozmowy o XviD to jest 100 % prawdy.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.