Gazdzior
16.07.04 - 11:18
Chcialem sobie zmienic AVIKA na VCD tak bym mogl go odtwarzac w stacjonarnym DVD.
Postepowalem krok po kroku wg. instrukcji @Biondiego. Wszystko jest cacy poza tym ze po przerobce nie mam na DVD napisow.
Gdzie popelnilem blad??? Niech ktos pomoze
Jesli bys postepowal krok po kroku to napisy mialbys z pewnoscia
Jak ci nie wyszlo wg.Biondi to sproboj inaczej :
1.Wyszukiwarka Mula.-Szukaj haslo WYLAM-typ szukania obojetny .
2.Zassaj plik DVD RIP wazy okolo 6 MB
3 Wypakuj i uruchom program-jest po polsku
4.Postepuj zgodnie z programem
5. za trzy godziny ogladasz film z napisami na swoim DVD(stacjonarnym)
6 Powodzenia

JUNIOR
kapsel82
15.11.04 - 23:52
czy ma ktos moze z was dvdrip 2.0 ?
Ja mam, ale bez witaminy i moim zdaniem jest to kaszana
PS:zrobione metoda @Biondi i wszystko pasuje
AVI bez napisow i SVCD juz z napisami

Jak ja robilem metodą Biondiego to jak juz konwerterowalem to nie mialem głosu, prawdopodobnie brak jakis kodeków ale nikt niestety nie pomógł mi w tej sprawie nawet sam Biondi ktory nie odzywał sie chociaz mu na PW dawałem znaki
Popatrz na daty postow i pomysl co zrobiles przez ten czas zeby rozwiazac ten swoj problem.Bo ja tak sobie pomyslalem,ze jak w temacie nie pojawiaja sie posty od Ciebie to najprawdopodobniej Jestes juz w trakcie n-tej konwersji.Ale skoro do tej pory nie dales rady to sprubuj innej metody.
PS:Niepoddawaj sie ,ja pierwszy film robilem dwa tygodnie
Tu masz linka do DVD-rip
DVDRip.1.1.by.Wylam.[www.eMulek.Net].rarAlbo poczytaj tutaj
http://www.osiol.net/index.php?showtopic=7...289entry44289
No ze sciagnieciem dvd ripa bedzie problem bo sa tylko 2 zrodła, natomiast nie dales linku do tego drugiego progsa
Juz Ci daje w twoim poscie ,zebys nie szukal
Gdata DaVideo3 Pro Davideo 3 Professional & Working Serial ......
DVD Ripa tego by WYLAM sharuje, więc mogę ci go wysłać ew. slot.
dzieki wszystkim, ale z tego co widze problem mam z kodekami odpowiedzialnymi za dzwiek tzn brak dzwieku przykladowo w virtualdubie jak odpalam film najpierw jest jakis dziwny monit i potem jest film bez dzwieku, zainstalowalem najnowszy k-lite codek i dalej lipa czy ktos ma jakis pomysl??
Przeskanuj sobie system GSpot-em albo czymś w tym stylu. Wywali Ci jakie kodeki są zainstalowane a czego Ci brakuje.
CYTAT
dzieki wszystkim, ale z tego co widze problem mam z kodekami odpowiedzialnymi za dzwiek tzn brak dzwieku przykladowo w virtualdubie jak odpalam film najpierw jest jakis dziwny monit i potem jest film bez dzwieku, zainstalowalem najnowszy k-lite codek i dalej lipa czy ktos ma jakis pomysl??
Jesli wywala Ci ten komunikat to wlasnie wtedy odpalasz Avi Audio Decompressor, po rzejechaniu nim nedziesz mial dzwiek w VD
jak pakuje film do virtualal to wyskakuje mi takie
COŚ
no i wlasnie przy takim komunikacie odpalam decompress !!
CYTAT(Biondi @ 28.11.04 - 16:27)
no i wlasnie przy takim komunikacie odpalam decompress !!
A jak włącze decompresa to wyskakuje mi taki
KWIATEK 
a raczej
Berserker
28.11.04 - 17:29
A spróbuj zmienić ścieżkę w okienku Decompress np: na inną partycję .
CYTAT(Berserker @ 28.11.04 - 17:29)
A spróbuj zmienić ścieżkę w okienku Decompress np: na inną partycję .
Tak jak myslalem to nic nie dało, powiem ci natomiast ze filmy 2 płytowe ładnie mi rozdziela a na 1 cd lipa
A powiedz mi z jakim dzwiekiem sa takie klopoty ? Ja jak do tej pory nie mialem zadnych, ale to zadnych problemow z jakimkolowiek filmem, czy to byl 2, czy jednoplytowy.
Problem lezy `na pewno` w kodekach, bo nie potrafie tego inaczej wytlumaczyc.
CYTAT(Biondi @ 28.11.04 - 18:24)
A powiedz mi z jakim dzwiekiem sa takie klopoty ?
No z tym na 1 cd wiec nie z AC3
Ale jaki ?? mp3 w jakim bitrate i czy vbr, cbr ?
Ciezko powiedziec bo decompres kazde 1 plytowe filmy mi odrzuca
Berserker
29.11.04 - 16:16
A zobacz co masz w logu jak wywala Ci błąd decompress jednopłytowe cd ?
Chodzi mo o to , że podczas przeróbki ( bo próbowałem sobie przerobić jeden filmik) coś takie w logu zapisało
KOD
DirectShow DETAILS:
***WARNING*** Codec reported invalid TimePerFrame = 0!
Frames per second and Length in frames will be invalid!
Frames per second: 0.000000
Length: 0 Frames
Duration: 2 hours, 49 minutes, 21 seconds
FilterGraph: AC3Filter : DivX Decoder Filter : AVI Splitter : Source :
INDIVIDUAL FRAME DETAILS:
Width: 576
Height: 320
Bit depth: 32
AUDIO DETAILS:
Format tag: 1
Channels: 2
Samples Per Second: 48000
Bits per sample: 32
Average Bytes Per Second: 384000
ERROR: DirectShow audio sample size must be 8 or 16 bit
Nie wiem jak sprawdzic w logu co pisze ale zaraz po tym "kwiatku" wyskakuje mi
TONie wiem jak cos to napisz mi jak to w logu sprawdzić
Berserker
01.12.04 - 16:32
Jak miałeś "pierwszy kwiatek" "can't read..." i zaraz ten drugi błąd to koło pliku avi powinien być plik textowy z nazwą taką samą jak film .Wyedytuj go w notatniku i jak widzisz w moim logu pod koniec jest "audio details" a na samym końcu ERROR:.... i tak dalej.
U Ciebie też powinien być zapis jakiegoś błędu
Wejdź na tą stronę
http://divx.howto.pl/modules.php?name=Forums może znajdziesz odpowiedź na ten problem - może coś pomoże
Znalazlem troche czasu i znowu zaczelem tym sie bawic

i w programi dvdrip wyskakuje mi takie cos to juz chyba troche rozjasni sytuacje
Berserker
14.12.04 - 10:27
No to nie masz owego codec'a . Masz tu linka do niego
MPEG3-Codec.zip i po ściagnięciu ,zainstaluj go i wtedy napisz czy dało radę
No juz dzieki temu kodekowi jest dzwiek i wszystko oki ale przy juz konwerterowaniu filmu z napisami przy 47% staje i nic, jak bede mial troche czasu to zapuszcze przez dvdripa i powiem jaki monit wyskakuje
A wiec jak zapuscilem w dvdripie to wyskoczylo mnie takie cos, czy ktos cos z tego kuma?? dodam ze dzieje sie tak przy 50%
Berserker
16.12.04 - 22:29
Wygląda, że jest za dużo próbek audio w jednym pliku

.Może przypadkiem źle sobie ustawiłeś podczas konwersji dźwięk? A ściągnij sobie nowszą wersję TMPGEnc, może ta co masz jest "klapnięta" ? Sprawdzałeś pod VD czy są jakieś błędy ? A może niezły bajzel robią Ci codec'i ( jak używasz jakiekolwiek pack'i)??
ja robilem kiedys to samo tylko ze SVCD i film przerabialem w programie TMPGENC a napisy dolaczylem w VirtualDUb a instrukcje powinienes tu znalesc
www.divx.info.pl
a TMPGENC i VD wpisz w mulku napewno znajdziesz
CYTAT(Berserker @ 16.12.04 - 22:29)
Wygląda, że jest za dużo próbek audio w jednym pliku

.Może przypadkiem źle sobie ustawiłeś podczas konwersji dźwięk? A ściągnij sobie nowszą wersję TMPGEnc, może ta co masz jest "klapnięta" ?
Hmm w VD jak i w DVDRipie nie ustawialem nic z dzwiekiem jesli chodzi o VD to decompresem przerobilem dzwiek ale w polowie zapisywania juz filmu w VD staje i nic nie leci, co do TMPGEnc to nie wiem co on ma z tym wspolnego przeciez go nie uzywam ale moze w tym tkwi błąd, ja robilem wszystko wedlug instrukcji Biondiego oczywiscie jesli chodzi o VD
CYTAT
Sprawdzałeś pod VD czy są jakieś błędy ? A może niezły bajzel robią Ci codec'i ( jak używasz jakiekolwiek pack'i)??
Pod VD jak pisalem wyzej nic mi nie wyskakuje poprostu gdzies w polowie patrze na te okienko zapisywania i klatki zapisywania fps spadaja do zera i dalej nic nie idzie, jesli chodzi o kodeki to mam najnowsze klcodek najnowsze oprocz tego jeszcze musialem doinstalowac tego mpeg co wczesniej pisalem, divixa 5.2.2 (bez niego VD sie nie obejdzie przy kompresji) noi Xvida(praktycznie nie uzywany). Nie wiem moze robie cos zle ale jak pisalem film zapisuje sie ladnie do pewnego momentu.
krzysztof44
29.12.04 - 18:49
to nie jest odpowiedz ale szukam odpowiedzi jestem troche zielony w tym ale postepowalem tak jak biondi opisal wszystko dobrze do czasu gdy w virdubie mam wklejac napisy to mi wyskakuje ze ten plik ma 4gb i misie wylacza ze blad w fat32 nie wiem gdzie popelnilem blad ze plik filmowy jest tak wielki a jeszcze nie skonczony
Pomocy dla mnie
Berserker
29.12.04 - 19:16
Musisz kliknąć na : Video zaznaczyć full processing mode a potem klikasz na Compression i zaznaczasz jakim kodekiem chcesz to skompresować (Xvid czy Divx)
krzysztof44
29.12.04 - 19:56
dzieki Berserker. A mam tez programik Avisubtitler i tez mi pokazal 4 gb ale nie odtwarza go W ALplajerze chyba pomylilem kodeki albo nie wybralem musze poprubowac ale dzieki za tak szybka odpowiedz
Berserker troche glupie pytanko ale jakim kodekiem proponujesz mam divix 5.2.1 czy xvida jezeli mozesz odpowidz ?
Krzysztof ja to robilem Divixem
krzysztof44
30.12.04 - 22:50
Maros a czy ciebie po tej operacji wyszedl plik filmowy o wielkosci 2.3gb?
bo mnie taki wielki i nie wiem gdzie popelnilem blad dalem w opcjach wideo full kompres mode
a czy moze mi ktos powie jak ustawic divxsa bo moze w tym jest problem z tym wielkim plikiem jestem w tym troche nie obyty? z gory dzieki
Dźwięk też musisz skompresować w lame lub w mp3->opcja Audio->filters jest dostepna w VDubie zwykłym , nie modzie.
Czyli powinieneś zaznaczyć kompresję video->filters->z listy wybrać Divx->ustawić w Konfigure bitrate na przyzwoitym poziomie (nie wiem jaki miałeś bitrate filmu przed przeróbką) np. 1400 później kompresję Audio->filters->lame (jeśli masz) lub mp3 i dopiero przerabiaj.
krzysztof44
31.12.04 - 18:07
dzieki budger ale najpierw zrobilem dzwiek Avi Decompresor bo mi cos z dzwiekiem pokazywal virdub
alepo tym wszystkim mysle ze on go rozkompresowal bo przerobke na vcd robie w DVDRIP2. i pozniej mi wychodzi 900 albo 850 mb a dvix mam ustawione na 1468
ja tylko chce wiedziec czy zawsze ta wielkosc jest te 2albo i wiecej gb.
bo pozniej powinno sie to zrobic w tmp sncoder czy cos w tym rodzaju
CYTAT(krzysztof44 @ 31.12.04 - 18:07)
ja tylko chce wiedziec czy zawsze ta wielkosc jest te 2albo i wiecej gb.
bo pozniej powinno sie to zrobic w tmp sncoder czy cos w tym rodzaju
Jakos tak wychodzi ale i tak potem jak to konwerterujesz w tmpeg to ci mniej wychodzi, mi np jak podziele film na 2 cd w vd a potem jak wrzuce do tmpeg to wychodza mi proporcje 600 mb (1 cd) i 500 mb (2 cd) czyli calkiem ladnie
krzysztof44
05.01.05 - 20:50
Wlasciwie mam nowy problem ale teraz z avisubtitler niewiem dlaczego po wstawieniu przez ten program napisow do avika gdy go odtwarzam nie mam glosu moze tak musi byc?. Ale cos mi sie zdaje ze cos znowu pokickalem i mam problema moze ktos wie co zle zrobione?
To jest spowodowane kodekami, mialem ten sam problem. Mi pomoglo odinstalowanie wszystkich kodekow badz kodeck packow i zainstalowanie kolejno, Divixa, Xvida i WM9codecs dzieki tym kodekom chula u mnie jak ta lala
-=QbusO=-
05.01.05 - 21:47
Trudno powiedziec dlaczego tak masz, ja robilem sposobem ktory bondi zaproponowal i wszystko dziala super

Sprawdz czy masz takie wersje programow jakie on zaproponowal bo mialem jeden inny i troche szwankowalo ale sciagnalem inny i jest oki!!!!
krzysztof44
06.01.05 - 00:24
gbuso gdy robie to sposobem biondego jest dzwiek ok ale tylko gdy wstawiam napisy progsem Avisubtitler 0.25. To gdy go chce odtworzyc w All plejerze to nie mam dzwieku. A co do twojej propozycji Maras to moze tak bede musial zrobic bo mi sie wydaje ze mam za duzo tych codekow dzieki
-=QbusO=-
06.01.05 - 07:14
CYTAT(krzysztof44 @ 06.01.05 - 00:24)
gbuso gdy robie to sposobem biondego jest dzwiek ok ale tylko gdy wstawiam napisy progsem Avisubtitler 0.25. To gdy go chce odtworzyc w All plejerze to nie mam dzwieku. A co do twojej propozycji Maras to moze tak bede musial zrobic bo mi sie wydaje ze mam za duzo tych codekow dzieki
Wstaw napisy Subtitletool, musi dzialc i na allplayer i na bestplayer. Zycze powodzenia
Kurcze dzisiaj sobie robilem film w VD tzn wkleilem napisy i juz zapisywałem na dysk z napisami wszystko było oki jak gdzies jak mialem 97% zapisanego filmu wyskoczył bład ze VirtualDub coś crushed, hmm nigdy z takim czyms sie nie spotkałem dodam ze jak pokazalo mi sie to okienko to moglem dac Save i Ok i chyba Cancel to pewnie chodziło o zapisanie błedu ale to to pikus bo tego pliku co byl zapisany dotych czas nie moge odtworzyc w zadnym playerze a jak wrzucam go do VD to on na poczatku rekonstruuje zagubione bloki noi niby wszystko oki ale brakuje tych 3% a wiec film nie jest dokonczony a i nadal nie moge go odtworzyc w playerach czy ktos spotkał sie z czyms takim??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.