Oj Noks, otworzyles chociaz link ktory zapodalem??
CYTAT(Noks @ 02.08.04 - 09:37)
temp3: -48 - niewiem czego to temp i czemu na minusie "-"
CYTAT
2. Dlaczego mam takie temperatury jak -55*C czy 232*C? Po pierwszym uruchomieniu zobaczymy parę temperatur. W zależności od płyty głównej możemy zobaczyć dziwne wartości w stylu -55*C czy np. 129*C. To wynika z faktu ze większość chipów do pomiaru temperatury ma mozliwość obsługi najczęsciej 3 diod/termistorów. Ale rzadko wszystkie są wykorzystywane. Te nieużywane pokazują właśnie takie "kosmiczne" temperatury. Aby miec pewność ze to nie są rzeczywiste odczyty wystarczy przez parę minut poobserwować. Jeśli ta temperatura się zmieni chociaż o 1*C to znaczy, że jest to odczyt z jakiegoś czujnika, jeśli nie możemy śmiało odznaczyć wyświetlanie tego wyniku używając przycisku 'Configuration'. Można tam też zmienić etykiety wyświetlanych temperatur, co przyda się w następnych krokach.
Co to temp1 i temp2 to wydaje mi sie ze jest troche inaczej. Temp1 to raczej temp procesora.Mozesz sprawdzic:
CYTAT
3. Jak poznać, który odczyt to temperatura CPU? - używając Speedfan'a Najpierw patrzymy na wszystkie temperatury, jakie tylko są, kiedy komp pracuje w idle(nie ma uruchomionych żadnych programów oprócz Speedfan'a). Zapamiętujemy temperatury lub zapisujemy na kartce w razie słabej pamięci. Następnie odpalamy np. Prime95 i włączamy opcję 'Torture test'. Znowu patrzymy na temperatury. Ta, która najszybciej rośnie(tak o przynajmniej +5*C, najczęściej o +10*C i więcej w ciągu 0,5-2 minut) to CPU.
Temp2
CYTAT
4. Już wiem, jaka jest temperatura procesora, ale co to za inne odczyty? Jeden z nich to prawdopodobnie temperatura mostka północnego lub wnętrza obudowy. Temperatura taka nie zmienia sie zbytnio. O 1-2*C co jakiś czas. Nieznacznie może rosnąć podczas pracy komputera w stresie(Prime95). Często zobaczymy też temperaturę dysku twardego. Szczególnie nowsze modele to obsługują. Ta temperatura rośnie (o dziwo ) podczas intensywnego użycia dysku. Wystarczy właczyć kopiowanie i po paru sekundach będzie widać różnicę. Uwaga! Podczas np. kopiowania może wzrosnąć też temperatura procesora!
Prime 95@SpizakOpcja ta jest niezbedna aby program dzialal. Gdy jest wlaczona program jakby "wylancza" nie uzywane bloki procesora, przez co obniza jego temp. Jak mozna sie domyslic program dziala tylko gdy procesor nie jest wykozystywany w 100%, bo w stresie proc kozysta z wszystkich blokow i programik nie ma czego usypiac

Ale i tak go polecam.Zaraz poszukam czegos o Twojej karcie, jak znajde to napisze.
Coś mam, ale to raczej zadziala dopiero po sflashowaniu na XT.Sciągnij
Riva Tuner (koniecznie ta wersje). Przechodzisz do Customize - Hardware monitoring. Tam powinienes zobaczyc temp rdzenia i pamieci. Ale mowie: to raczej zadziala dopiero po zmianie biosu.
Ps. Wlasnie zastanawiam sie nad kupnem takiej karty. Napisz mi jak mozesz jakiej firmy jest ten Twoj radek, ile za niego dales, jakie masz osiagi i czy probowales go troche krecic

Z góry dzieki.