Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: program do mierzenia temp
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Software
Noks
witam
zakupilem ostatnio nowego kompa i chcialbym wiedziec jaka ma tempereature procesora, karty graficznej, pamieci dysku itp. cos dobrego pod windowsa.

z gory thx za pomoc
leonard
cpucool downlad STAD
CYTAT
CPUCool kann die Spannung, Lüfterdrehzahl und Temperatur des Prozessors und einiger Peripherie-Komponenten überwachen. Zudem kann der FSB ohne einen Neustart des Rechners verändert werden. Vor allem Windows 95/98 Anwender kommen in den Genuss weiterer Optionen, die den Speicherdurchsatz erhöhen und die CPU-Temperatur nach unten korrigieren sollen.
cpucool obserwuje napiecie ,temperature ,procedora jak i innych peryferii:Rownoczesnie moze zmieiniac wartosci FSB bez koniecznosci restartu.Üzytkownicy win 95/98 mog korzystac z opcjii dodatkowych jak regulacja wielkosci pamieci i korektura temp. procesora
Noks
CYTAT
  CPUCool 7.3 Beta (Deutsch, 955 KB, (Keins), ComputerBase Server)

CPUCool 7.2.12 Final (Deutsch, 0 KB, Windows)

a jest szansa na cos angielskiego??
-=KiZiU=-
Jest tez wersja PL.

Tutaj

Pozdr
Noks
a jakis inny programik??
POSTMAN
Motherboard Monitor
http://mbm.livewiredev.com/download.html
Noks
sorry ze troche wybrzydzam ale cos latwego z czym poczatkujacy moglby sobie poradzic
hibi
Brdzo prosty w obsłudze jest Speedfan
http://www.almico.com/speedfan414.exe
lucjanos
Jesli masz płytę MSI, to jest programik PC alert. Dodawany jest zawsze do krążka ze sterownikami.
Al_Hadzi
Podaj producenta płyty głownej wtedy bedzie prosciej - ja na przyklad uzywam Motherboard Monitor 5. Ale moja płyta jest na chipsecie VIA. Rzuc wiecej swiatła to i nam bedzie łatwiej cos podpowiedziec.
Noks
wszstko jest w sygnaturce smile.gif
FoX
Ludzie normalnie rewelka biggrin.gif Siedząc dzisiaj na pewnym forum zobaczylem topik,o programie chlodzacym procesory AMD. Po zapoznaniu sie z opinia forumowiczow postanowilem sciagnac progsa i wyprobowac samemu.
Odpalilem i doslownie w 10 min temperatura mojego Athlona 1700+ z 53.3C spadla do 33.7C.
Czyli mowiac krotko zmalala o niecale 20 stopni dribble.gif
Slyszeliscie o czyms takim????

"Supported processors:
AMD Duron, Athlon Processors Model 2,3,4 (w/ limitations)
AMD Duron, Athlon, Athlon XP/MP Processors Model 6 &
upper

Supported chipsets:
VIA KT133, KT133A, KLE133, KX133, KM266
KT266, KT266A, KT333, KT333 CF, KT400, KM400,
KT600
nVidia nForce series, nForce2
SIS 730, 733, 735, 740, 745, 755, 746, 748
AMD 751, 760, 761, 762"

http://www.stargaz0r.nm.ru/

Ps. Po intensywnym graniu w Call of Duty temp procka waha sie w granicach 40 stopni, ale to i tak bardzo dobrze smile.gif
Noks
CYTAT
"Supported processors:
AMD Duron, Athlon Processors Model 2,3,4 (w/ limitations)
AMD Duron, Athlon, Athlon XP/MP Processors Model 6 &
upper

ale pentiuma4 tu nie widze wink.gif
FoX
Sorry to co napisalem bylo troche offtopick, ale dla Ciebie tez cos mam smile.gif
O ile sie nie myle do asus-ow dolaczany jest program PCProbe. Nie wiem czy jest skomplikowany bo mam inna plyte, ale mysle, ze se poradzisz
http://www.itpartner.pl/ftp/download/pc_3298/probe22206.zip
Noks
CYTAT(hibi @ 29.07.04 - 01:07)
Brdzo prosty w obsłudze jest Speedfan
http://www.almico.com/speedfan414.exe
*

ten program jest dosc prosty tylko nie wiem jaka temperatura jest od czego:P
o jakies info w jezyku Polskim prosze smile.gif
hibi
Z temperaturami to chyba tak:

Temp1 - chipset
Temp2 - procesor
HD0 - dysk (master)
HD1 - dysk (slave)

Natomiast o spolszczeniu do niego nie słyszałem.
Noks
CYTAT(hibi @ 29.07.04 - 21:46)

Temp1 - chipset
Temp2 - procesor
HD0 - dysk (master)
HD1 - dysk (slave)

*

mam cos takiego:
Temp3: -48C
Temp1: 36C
Temp2: 38C
HD0: 39C

w takiej kolejosci i teraz co jest od czego ?

wiem ze HD0 to od dysku
hibi
CYTAT(Noks @ 29.07.04 - 23:11)

*

1 i 2 tak jak napisałem wcześniej a Temp3 nie wiem laugh.gif
Noks
CYTAT(hibi @ 30.07.04 - 00:41)
CYTAT(Noks @ 29.07.04 - 23:11)

*

1 i 2 tak jak napisałem wcześniej a Temp3 nie wiem laugh.gif
*

moze kto inny wie co to jest temp3 ??
Break
jak już jest temat to mam pytanko jak zainsatlowałem cpucool to po uruchomianiu jego win mi staje i trzeba restarta walnąć czyli nie działa ... potem zainstalowałem Speedfan ale on nie obsługuje mojej płytki głównej ciach.gif mam płyte INTEL DB850GB i nie wiem jaki program użyć do niej ??
FoX
http://forum.tweak.pl/viewtopic.php?t=37848
Odpowiedz na Twoje pytania smile.gif
michal3333
Podepne sie pod temat.....moj procek to p4 1.4 podkrecony w biosie do ok. 1.9, program speedfan wskazuje mi cos takiego :

temp1: 46 - 53 ( w zaleznosci od uzycia)
hd1 - 46
temp3 - 45
temp2 - 30

Czy temp procesora nie jest zbyt wysoka ?
Noks
CYTAT(hibi @ 29.07.04 - 21:46)

Temp1 - chipset
Temp2 - procesor
HD0 - dysk (master)
HD1 - dysk (slave)

*

temp2 to twmperatura procka a temp1 to chipset jak napisal @hibi

ja mam cos takiego:
temp3: -48 - niewiem czego to temp i czemu na minusie "-"
temp2: 40 - temp procka
temp1: 40 - temp chipsetu (niewiem co to ale wiem ze na plycie glownej tongue.gif)
hd0: 40 - temp dysku master
hd1: 40 - temp dysku slave

moglby mi ktos wyjasnic to cos czego niewiem ??
spiz@k
@FoX wiesz moze do czeka w tym programiku sluzy funkcja "Bus Disconnect" ?
Bo moge sie tylko domyslac, ze to czegos z magistrala ale czego... wink.gif

Jak juz jest temacik to tez go wykorzystam wink.gif

Wie ktos cos o mierzeniu temperatury procesorow kart 9800 pro?
Gdzies czytalem, ze trzeba zrobic flasha na 9800XT i w tedy ogblokowuje sie wbudowany w karte
miernik temperatury. Slyszalem tez, ze mozna to ominac i ze sterowniki Omegi to odblokowuja,
ale szukalem w nich i nic. Ma ktos jakis pomysl? flowers.gif
FoX
Oj Noks, otworzyles chociaz link ktory zapodalem??
CYTAT(Noks @ 02.08.04 - 09:37)
temp3: -48   - niewiem czego to temp i czemu na minusie "-"
CYTAT
2. Dlaczego mam takie temperatury jak -55*C czy 232*C? Po pierwszym uruchomieniu zobaczymy parę temperatur. W zależności od płyty głównej możemy zobaczyć dziwne wartości w stylu -55*C czy np. 129*C. To wynika z faktu ze większość chipów do pomiaru temperatury ma mozliwość obsługi najczęsciej 3 diod/termistorów. Ale rzadko wszystkie są wykorzystywane. Te nieużywane pokazują właśnie takie "kosmiczne" temperatury. Aby miec pewność ze to nie są rzeczywiste odczyty wystarczy przez parę minut poobserwować. Jeśli ta temperatura się zmieni chociaż o 1*C to znaczy, że jest to odczyt z jakiegoś czujnika, jeśli nie możemy śmiało odznaczyć wyświetlanie tego wyniku używając przycisku 'Configuration'. Można tam też zmienić etykiety wyświetlanych temperatur, co przyda się w następnych krokach.
Co to temp1 i temp2 to wydaje mi sie ze jest troche inaczej. Temp1 to raczej temp procesora.Mozesz sprawdzic:
CYTAT
3. Jak poznać, który odczyt to temperatura CPU? - używając Speedfan'a Najpierw patrzymy na wszystkie temperatury, jakie tylko są, kiedy komp pracuje w idle(nie ma uruchomionych żadnych programów oprócz Speedfan'a). Zapamiętujemy temperatury lub zapisujemy na kartce w razie słabej pamięci. Następnie odpalamy np. Prime95 i włączamy opcję 'Torture test'. Znowu patrzymy na temperatury. Ta, która najszybciej rośnie(tak o przynajmniej +5*C, najczęściej o +10*C i więcej w ciągu 0,5-2 minut) to CPU.
Temp2
CYTAT
4. Już wiem, jaka jest temperatura procesora, ale co to za inne odczyty? Jeden z nich to prawdopodobnie temperatura mostka północnego lub wnętrza obudowy. Temperatura taka nie zmienia sie zbytnio. O 1-2*C co jakiś czas. Nieznacznie może rosnąć podczas pracy komputera w stresie(Prime95). Często zobaczymy też temperaturę dysku twardego. Szczególnie nowsze modele to obsługują. Ta temperatura rośnie (o dziwo  ) podczas intensywnego użycia dysku. Wystarczy właczyć kopiowanie i po paru sekundach będzie widać różnicę. Uwaga! Podczas np. kopiowania może wzrosnąć też temperatura procesora!
Prime 95
@SpizakOpcja ta jest niezbedna aby program dzialal. Gdy jest wlaczona program jakby "wylancza" nie uzywane bloki procesora, przez co obniza jego temp. Jak mozna sie domyslic program dziala tylko gdy procesor nie jest wykozystywany w 100%, bo w stresie proc kozysta z wszystkich blokow i programik nie ma czego usypiac smile.gif Ale i tak go polecam.Zaraz poszukam czegos o Twojej karcie, jak znajde to napisze.
Coś mam, ale to raczej zadziala dopiero po sflashowaniu na XT.Sciągnij Riva Tuner (koniecznie ta wersje). Przechodzisz do Customize - Hardware monitoring. Tam powinienes zobaczyc temp rdzenia i pamieci. Ale mowie: to raczej zadziala dopiero po zmianie biosu.
Ps. Wlasnie zastanawiam sie nad kupnem takiej karty. Napisz mi jak mozesz jakiej firmy jest ten Twoj radek, ile za niego dales, jakie masz osiagi i czy probowales go troche krecic wink.gif Z góry dzieki.
Noks
tego prime 95 nie moge sciagnac :/
spiz@k
Ten programik do chlodzenia procka jest super - odpocznie sobie troche i tak wiekszosc dnia chodzi i nic nie robi. (poza sciaganiem wink.gif )

Co do RiveTunera to w tym miejscu jest tylko wykres taktowania rdzenia i pamieci - nie ma nic o temperaturze.

His Radeon 9800 pro 256bit 128MB, jak bedzie wieksze zainteresowanie to mozna osobny temat o kartach graficznych zalozyc.
Kupilem na allegro za 905 pln, mam 5700pkt w 3dmarku '03, po podkreceniu mam 6450 pkt. (na ustawieniach directa na wysoka jakosc, na maksymalnej wydajnosci mam prawie 7 tys.) w 1024x768. Na karte oczywiscie zamontowalem radiatory i vga silencer. Z 380/340Mhz podkreca sie na 450/360Mhz.

EDIT:

@FoX procek to Barton 2600+ podkrecony do 2400Mhz czyli cos 3600+ wink.gif
to jeszce nie limit jego mozliwosci ale dalej narazie go nie bede meczyl.
(max sie odpalil na 2580Mhz... wink.gif )
FoX
Zapomnialem zapytac czy jest na rdzeniu R360 . Jezeli tak to mozesz wrzucic biosa od XT i bedziesz mial temperaturki smile.gif
Aha. Wyniki bardzo mi sie podobaja, na jakim configu je uzyskales??
Noks
a jak uzyskac temperature mojej karty graficznej ??
model karty w synaturce*
recall
jeśli chodzi o prosty program do sprawdzenia temp. to może aida lub jej następca everest niestety nie wiem z jaką dokładnością pokazują a można je pobrać z tej stronki http://softnews.pl/

ten programik do amd jest normalnie rewelka clap.gif temp z 49 spadła do 42 po 10 minutach
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.