Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: start XP
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Systemy Operacyjne > Windows 9X / NT / W2K / XP
Loon
heyah !

mam pytanko, dlaczego z xp jest tak czasem dziwnie, chodzi o to, ze raz sie wczytuje szybciej a raz wolniej podczas tego wgrywania loga XP. moze ktos pomoc ?
lucjanos
Być może jest to związane ze stopniem fragmentacji plików systemowych. Zdefragmentuj partycję systemową. Do przyspieszenia startu systemu możesz użyć programu BootVis.

sciagniesz STAD

czesto gdy masz problemy z hard sa takie objawy
WoocashACN
CYTAT(http://heh.pl/artykuly.php?id=25)
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlSession ManagerMemory Management

I tam znajdziemy kilka interesująco wyglądających kluczy (jeśli któregokolwiek by nie było należy go utworzyć - wartość DWORD):

ClearPageFileAtShutdown - jeśli damy na 1 system podczas zamykania będzie czyścił nam pagefile.sys. pagefile.sys Z własnego doświadczenia polecam, choć wiem, że system zamykający się 2 minuty może być uciążliwy, lecz jeśli nie robimy tego za często polecam. Po prostu po ponownym uruchomieniu dostajemy plik, który jest idealnie "czysty", niesfragmentowany. W przypadku kiedy ustawienie damy na 0, wówczas system podczas zamykania nie będzie czyścił pliku i w czasie kolejnego uruchomienia system będzie się trochę szamotał w już pofragmentowanej zawartości pliku wymiany, pierwsze będzie szukał wolnego miejsca by w nim coś zapisać, dopiero później zapisywał to co poprzednim razem poprzednie uruchomienie pozostawiło. Różnice nie są kolosalne, ale w jakiś testach wyjdą różnice rzędu 5 - 10%.

spróbuj włączyć czyszczenie pliku wymiany -- może to jest przyczyną wolnego startu...

choć z drugiej strony mówisz że to jeszcze podczas wyświetlania logo... jeszcze poszukam...
I_O
CYTAT
podczas tego wgrywania loga XP

A co to wlasciwie znaczy "podczas wgrywania loga"? Masz na mysli start systemu?
Tak na slepo strzele, ze pewnie twoj system dostaje swoj IP przez DHCP, wiec czasami trwa to nieco dluzej. Poza tym sprawdz co masz w autostarcie, zazwyczaj znajduje sie tam masa zbednych wpisow ktore tylko zapychaja RAM i opozniaja start.
Zamiesc tu loga z HijackThis, podpowiemy ci co mozna bezpiecznie usunac
Loon
dzieki. a powie mi ktos czemu tak mam ze jak sie odpala xp i jest wskazinik odpalania to jest tak, ze stanie w miejscu i chu.. zrobie restart i dopiero sie uruchim xp. robi sie tak u mnie co 4 raz. jest na to rada, bo wkru... mnie to ??????
Eyeore
CYTAT(Loon @ 29.07.04 - 23:09)
....ze jak sie odpala xp i jest wskazinik odpalania to jest tak, ze stanie w miejscu i
*

0. przeczytaj dokladnie co jest w dzienniku zdarzeń (mogą tam być wskazowki)
1. konfiguracja biosu (nadtaktowanie proca) timingi, itp itd - sprawdź rowniesz cache i shadow
2. sterownik hdd jesli używasz sata
3. przeinstaluj sterowniki chipsetu viaarena lub intel inf util
4. wykonaj dokładny chkdsk dysku/partycji z poziomu konsoli naprawczej
.
.
.
Podociskaj wszystkie podzespoły w bebechach w komputerze
A dokladniej jaki to sprzęt
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.