Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MP3 lub inny format ?!
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Zgrywanie, wypalanie, odtwarzanie
cast
Ostarnio powstało kilka różnych formatów .mpc .vbr (chyba)..

Chciłabym się zapytać do jakiego formatu zgrać audio cd, aby była najlesza jakość bo chyba już są lepsze formaty niż mp3. A wypadłem z tego tematu kilka lat temu smile.gif i ew jakie programy użyć..
lucjanos
Bardzo dobrym formatem jest właśnie MPC. Jakość zdecydowanie lepsza niż MP 3. Jeśli chodzi o .vbr, to nie jest żaden format, tylko oznaczenie zmiennego bitrate. Można zgrywać płyty z cbr - stały bitrate, lub vbr.
SebNET
CYTAT
.vbr (chyba)..

To nie jest format tylko zmienny bitrate tzw. veriable czy jakoś tak biggrin.gif

CYTAT
bo chyba już są lepsze formaty niż mp3

Tak są i jest ich bardzo dużo, ale jest nie wiele dobrych. Ja z całego serca polecam kodek OGG VORBIS. Przytoczę taki przykład. Przyniosłem od kolegi płytkę CYPRESS HILL i chciałem zrzucić do jak najlepszej jakości, nawet mp3 320 nie dało rady. Potem wybróbowałem OGG ze zmiennym bitrate od 256 wzwyż i jakość wyszła taka wspaniała, że nie mogłem odróżnić oryginału od kopii, a plik zajmował na dysku tyle co mp3 jakości 192 kb/s ohmy.gif Naprawdę polecam ten format, jest wspaniały - powoli wkręca się do naszego społeczeństwa i wypiera już stary mp3 rolleyes.gif

Do kompresji użyłem programiku CDex

Pozdrawiam :glina:
gulon
CYTAT(cast @ 17.07.2004 - 11:56)
Chciłabym się zapytać do jakiego formatu zgrać audio cd, aby była najlesza

Żeby jakość była najlepsza, to możesz użyć też bezstratnego formatu APE - Monkey's Audio (lub FLAC, ale APE "ważą" mniej). W ten sposób nie tracisz nic na jakości. Pliki ape zajmują tak 2 do 5-krotnie mniej niż wave w zależności od nagrania. Ale w porównaniu z formatami stratnymi pliki są duże...
A jeśli chodzi o stratne, to te, które wymienili lucjanos i SebNet. MPC i OGG są porównywalne jeśli chodzi o jakość. MPC jest bardziej popularny...
Do zgrywania polecam Exact Audio Copy
Daweorn
CYTAT(gulon @ 17.07.04 - 13:39)
Żeby jakość była najlepsza, to możesz użyć też bezstratnego formatu APE - Monkey's Audio (lub FLAC, ale APE "ważą" mniej).

A Chiałbym sie zapytać czy są nakładki na Winampa5 do formatu .ape lub .ogg??
Jimi
Poszukaj odpowiednich pluginów

Ostatnio w jakims temacie podawalem linki do plugina *.ogg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.