Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z firewallem, a moze z Widndows-em
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Systemy Operacyjne > Windows 9X / NT / W2K / XP
popek31
Po uaktualnieniu Windows Xp z SP1 do SP2 i próbie doinstalowania AutoPathcerem najswiezszych uaktualnien komputer mi zamarł. A poniewaz mam nature uparta, to Pathcera odpalalem kilka razy i za kazdym razem zawieszal sie zaraz przed koncem pierwszego uaktualnienia. Ominąlem wiec to uaktualnienie i z malymi juz problemami dotarlem do konca.
I tu rozpoczely sie schody.
Net nie dziala ( znikną po drodze tcpip.sys sic!! ). Wiec dogralem z jednego z backupow uaktualnien.
Net niby dziala, ping dziala, tyle, że moj widows nie umie/moze zapytac sie o nazwy ( dns ).
Kombinuje z wyłączaniem firewall-a, z roznymi serwerami dns i nic.
No to co, po kolei wracam do poprzednich wersji. Doszedlem do sp2 i to samo. Odinstalowalem Sp2. Mam sp1 i to samo.
Okazalo sie, że samo istnienie firewall-a ( testowalem dwa i z kazdym jest tak samo ) powoduje blokadę dns ( nie wiem jeszcze wychodzacych czy wchodzących ). Wystarczy, że odinstaluje i jest dobrze.

Pytanko się więc nasuwa takie : czy zwalczyliscie kiedys cos takiego. Bo bez firewall-a nie podlaczam sie do netu i juz.
Firewalle : Kerio i sygate.

Pozdrawiam
PS. Przepraszam za literowki, ale pod livecd pld, konquerer wyswieta trzcionkę tak malą, ze prawie nic nie widze smile.gif
bns
spinguj sobie 127.0.0.1 zobaczysz czy tcp/ip dziala poprawinie

firewall i dns? ma to cos do tego?
mowisz ze ping dziala.. pingowales www.onet.pl czy 213.180.130.200 ??
bo jak www.onet.pl to moim zdaniem dns dziala
popek31
W przypadku zaistalowanego firewall-a, czy to z ustawieniami jak przed aktualizacją (kerio), z defaultowymi (kerio i sygate) zachowanie jest takie : każdy ping działa jeżeli podaję IP, żaden jeżeli podam nazwe.
Po odinstalowaniu firewall-a, wszystko działa prawidłowo.

Pozdrawiam

Edit:
PS. Etheral (wincap ) i kerio twierszą, że zapytania DNS wychodzą, nie ma śladu o przychodziących ( oczywiście przy zainstalowanym firewall-u ).
Wykluczone blokowanie dns na firewall-u.
lokocool
hmmm ciekawe co piszesz --> ale, mnie zastanawia jedna rzezcz --> mianowicie Masz zainstalowane 2 Firewalle ???
Jesli tak to odinstaluj wszytko --> wylacz firewalla windows --> zainstaluj Kerio i skonfiguruj go mniej wieciej tak :
http://www.osiol.net/index.php?showtopic=1...15&#entry125928

aha, i ustaw DNS na Automatyczny smile.gif
Pozdr. smiley13.gif
bns
sprawdz czy masz zablokowany port 53
popek31
Na mojej konfiguracji kerio przeżyłem ze 2 lata, wiec to chyba nie kwestia konfiguracji.
Dodatkowo, aby wyeliminować kwestię konfiguracji, zainstalowałem Kerio i Sygate z defaulowymi parametrami.
Dalej, wyłączam w kerio filtrowanie pakietów i jest nadal to samo !!!! .
Tylko odinstalowanie przywaraca prawidłowe działąnie sieci.

Sorki za skróty myślowe, oczywiście instalowałem firewall-e po kolei, nigdy nie były jednocześnie. Firewall windowowy zawsze jest wyłącznony.

Dzieki za rady, może coś jeszcze popróbuję.

Pozdrawiam
Auxiliaris
Już od samego początku kiedy wyszedł Service Pack 2 pojawiały się problemy przy jego instalowaniu, na jednych komputerach nie było żadnych problemów zkolei na innych były i są cyrki (przykład, twój PC), omijając wywód dlaczego się tak dzieje, napisze tylko iż najlepszym rozwiązaniem jest instalacja systemu na czysto z płyty XP ze zintegrowanym SP2, polecam to każdemu kto reinstaluje system, sam robiłem to już wiele razy i jeszcze nigdy nie miałem z tym problemów.

Jeśli miałeś już zainstalowany SP2 i go odinstalowałeś, to nie wróże twojemu systemowi szczęśliwej przyszłości, problem jest w tym, że SP2 nie odinstalujesz w 100% a wtedy dochodzić może do niekompatybilności komponentów a co za tym idzie dalszych problemów.

Tak więc przeczucie mi mówi, że nie spodoba Ci się ten wywód ale cóż, takie są realia. smile.gif
popek31
Więc mam kupę szczęścia huh.gif . Odistalowałem sp2, zainstalowałęm ponownie. I wszystko mi działa, czyli nie działa. Tzn. jest cały czas to samo.
Podświadomie czekam na jakiś bluescreen lub niemożliwość odpalenia kolejny raz, żeby to g..no przeinstalować.
Jak ja tego windows nie lubie.
aki
Pozostaje jedynie jak napisał @Auxiliaris instalka systemu ze zintegrowanym SP2. Potem kolejno włączenie automatycznych uaktualnień (lub drobna modyfikacja, opisana juz na forum, aby pobrać aktualizacje), następnie instalacja firewalla.
Można pokusić się (ja tak robię) o instalkę firewalla przed uaktualnieniem systemu po instalacji (głupio wchodzić w net bez zabezpieczenia), jednak takie kroki są zazwyczaj skuteczne po formacie dysku przy instalacji wink.gif
Reinstalka jest wyłącznie półśrodkiem w takich przypadkach i zazwyczaj kończy się formatem sad.gif
smiley13.gif
I_O
CYTAT
Jak ja tego windows nie lubie.

A kto go tam lubi? smile.gif
Ale w tym przypadku sam sobie jestes winien. Instalujesz poprawki z niepewnego zrodla w dodatku przerywajac aktualizacje a pozniej sie dziwisz ze cos poszlo nie tak jak trzeba.
Przy niektorych patchach zdarza sie ze instalacja trwa dosc dlugo i komputer pozornie nie reaguje, ale tu trzeba po prostu odczekac.
A do pobierania service packow i podobnych jest strona Microsoftu, chocby dlatego ze latki sa czasami wycofywane i zastepowane innymi; wgrywanie wszystkiego jak leci moze spowodowac wiecej szkody niz pozytku
popek31
CYTAT
Nazwa pliku:WindowsXP-KB885894-x86-plk.exe
Wersja:885894
Data wydania:2004-10-08
Opis
Ta aktualizacja krytyczna rozwiązuje problem, który powoduje, że Instalator Windows uruchomiony w systemie Windows XP z dodatkiem Service Pack 2 przestaje odpowiadać podczas instalowania aktualizacji. Po zainstalowaniu tego elementu konieczne może być ponowne uruchomienie komputera.

Wiec jednak mogłem czekać w nieskończoność. Jednak jeszcze powalczę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.