Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: VirtualDub- laczenie dwoch plikow
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Zgrywanie, wypalanie, odtwarzanie
Don Funio
Witam wylewnie wszystkich fachmanow i nie tylko.

Bede sie streszczal. Podczas laczenia dwoch czesci filmu w jedna calosc za pomoca VirtualDub lub VirtualDubMod spotyka sie bardzo czesto, ze wystepuje blad o takiej tresci:

"Cannot append segment..... The audio streams have different sampling rates..."

Chcialbym ten problem ugryzc w nastepujacy sposob:

- rozdzielic (demux) video i audio na CD 1 i CD 2
- polaczyc razem samo video z CD 1 i CD 2
- polaczyc razem samo audio z CD 1 i CD 2
- a nastepnie polaczyc w calosc video i audio

i powinno dzialac, tylko mam jeden maly problem i pytanie do Was: jaki program moglibyscie mi polecic do laczenia audio? Najlepiej cos prostego i najlepiej w jez. polskim lub niemieckim.

A moze mozna ugryzc ten problem z zupelnie innej strony?
Prosilbym o wsparcie

Pozdrawiam
Berserker
Popatrz tutaj ->> http://forum.divx.pl/viewtopic.php?t=17822
Maras
Nie wiem czy to pomoze ale sprobuj za pomoca avidecompresora, tzn wloz 1 cd daj decompres potem wloz 2 cd daj decompres a potem sprobuj w VD moze pomoze
lokocool
Najprosciej jest uzyc virual duba ( ale zwyklego nie MOD) i tam masz opcje kompresji Audio --> kompresujesz tylko Audio(bez Video) 1 i 2 cd na jeden i ten sam format i laczysz pliki juz bez problemu smile.gif

Ewentualnie Save to wav --> z jednego i drugiego --> kompresujesz chocby pod winampem do tego samego formatu i wstawiasz z powrotem do filmu wink.gif

Z tym ze jesli masz dziwek AC3 to moga byc problemy ... ja walczylem tak z Braveheratem i w koncu sciagnalem sobie wersje DVD --> ale jesli dziwiek masz MP3 to nie bedzie zadnego problemu wink.gif

Pozdr. smiley13.gif
Don Funio
CYTAT(lokocool @ 25.10.05 - 19:52)
Najprosciej jest uzyc virual duba ( ale zwyklego nie MOD) i tam masz opcje kompresji Audio --> kompresujesz tylko Audio(bez Video) 1 i 2 cd na jeden i ten sam format i laczysz pliki juz bez problemu smile.gif

Ewentualnie Save to wav --> z jednego i drugiego --> kompresujesz chocby pod winampem do tego samego formatu i wstawiasz z powrotem do filmu wink.gif

Z tym ze jesli masz dziwek AC3 to moga byc problemy ... ja walczylem tak z Braveheratem i w koncu sciagnalem sobie wersje DVD --> ale jesli dziwiek masz MP3 to nie bedzie zadnego problemu wink.gif

Pozdr. smiley13.gif
*

Witam i dziekuje wszystkim za dotychczasowe proby pomocy smile.gif
Potrzebuje troche czasu dla wyprobowania.

Lokocool, cos mi tu nie gra z tym VD bo gdy otwieram dany film "File> Open video" to w zakladce "Audio" mam opcje "Compresion" ale jest ona nieaktywna (na szaro) i nie moge jej uzyc. Wiesz moze dlaczego?

Pozdrawiam
Luca
Jak masz ochote na experymenta to popatrz TU zasysnij sobie wersje 3.50 -stabilna.Przelec pierwsze i drugie CD a potem sobie skleisz.Parametry wynikowe poustawiasz sobie jakie chcesz,wazne zeby dla obu byly takie same
wert
CYTAT(Don Funio @ 25.10.05 - 21:51)
gdy otwieram dany film "File> Open video" to w zakladce "Audio" mam opcje "Compresion" ale jest ona nieaktywna (na szaro) i nie moge jej uzyc. Wiesz moze dlaczego?

Musisz klikn±ć na full processing

Pozdro
Don Funio
Witam wszystkich ponownie.

Znalazlem wreszcie troche czasu i wyprobowalem rozne metody.

Wasze rady zaowocowaly pelnym sukcesem, dziekuje za nie i za chec niesienia pomocy.
Ale do rzeczy, jestem wam winien maly raport z akcji smile.gif

- po pierwsze, zapisalem sciezke dzwiekowa WAV osobno CD 1 i CD 2. Nastepnie przekonwertowalem je na mp3 i polaczylem z video (kazdy osobno). Na koniec polaczylem CD 1 i CD 2 (VD nie wyrzucal juz tego bledu).
Niestety efekt byl negatywny bo pomimo to, ze udalo mi sie polaczyc oba pliki to jednak Audio pod koniec filmu bylo znacznie przesuniete wzgledem video- t.zn. do ok. polowy filmu (tak jak konczylo sie CD 1) bylo wszystko OK, ale od polowy do konca filmu przesuniecie bylo dosyc znaczne. To dziwne bo gdy sprawdzalem osobno CD 2 to video i audio bylo na calej dlugosci filmu OK.
Napewno daloby sie to jakos wyprostowac ale moja znajomosc angielskiego (potrzebnego do obslugi VD) konczy sie niestety na kilku slowach smile.gif

Za to drugie podejscie skonczylo sie juz pelnym sukcesem smile.gif
- drugie podejscie, przekompresowalem audio w VirtualDub. Nastepnie polaczylem obie czesci filmu „Append avi segment”, otworzylem film i... na moim obliczu ukazal sie szeroki usmiech 

- trzecie podejscie, chyba najwygodniejsze, to ten super kombajn, ktory podsunal mi dziadek Mirek. Przekonwertowalem CD 1 i CD 2 i polaczylem je bezproblemowo w VD. I znowu pelny sukces.

To rzeczywiscie program godny polecenia i to juz drugi od Mirka, ktory pomyslnie uzywam. Tym drugim jest AVI ReComp za pomoca ktorego mozna wklejac bezproblemowo napisy do filmu. Wielkie dzieki i duze piwo dla Mirka .

Posiadam wiele filmow, ktore sa bardzo ciemne i do tej pory nie wiedzialem co z tym fantem zrobic, bo moja znajomosc jez. angielskiego- jak juz wczesniej pisalem- (ktory potrzebny jest do obslugi VD) konczy sie na paru slowach smile.gif. Az do momentu gdy nie zapoznalem sie z PocketDivXEncoder.
Programem tym mozna „wypicowac” film, ktory byl juz spisany na straty a mianowicie mozna m.in. za pomoca suwakow w prosty sposob rozjasnic film, zmienic jego kontrast, nasycenie i glosnosc. Mozna go smialo polecic wszystkim zaawansowanym jak i laikom.

Panowie- Lokocool, Mireczek, Wert, Maras, Berserker-jeszcze raz dziekuje za rady i wogole za chec niesienia pomocy.
Duze piwo dla Was (tyskie) smile.gif

Pozdrawiam
Jasia
A swoj± drog± to powiedzcie mi, czy filmy na 2 cd nie mog± być tak podzielone, żeby dawało je się skleić bez problemów???
Luca
CYTAT(Jasia @ 30.10.05 - 13:48)
A swoj± drog± to powiedzcie mi, czy filmy na 2 cd nie mog± być tak podzielone, żeby dawało je się skleić bez problemów???
*

A niech oni sobie dalej robia ripy tak zebysmy my laicy przy probie polaczenia otrzymywali takie info

Wiec,zeby Ci pomoc i Innym tez oczywiscie.Pozasysalem sobie z sieci wszystkie mozliwe sklejaczki.nie uzywam tutaj slowa Joner,bo ze mnie zaden fachowiec ani specjalista.Zakladam tylko,ze program kturego uzyje ma dzialac na zasadzie wskazania plikow do sklejenia i gdzie to on ma zapisac.
I bingo!znalazlem prosty programik co spelnia moje zalozenia jak sobie klikne ni niego to skleja wszystko co sie jemu poda.Efekt jest taki jak na screenie gdzie inne programy pokazywaly mi info,ze nie mozna polaczyc to ten kleji jak leci i nie patrzy na nic.

Zaznaczam,ze tylko ta wersja dziala poprawnie.Inne wersje tego programu zachowuja sie jak pozostale -nie kleja poprawnie

wert
@mireczek

Jesli chodzi o tego Joinera to ja mam z nim problem,a raczej z plikiem wyjsciowym.Poł±czyłem sobie 2 teledyski i przerobiłem je w TMPGEnc na VCD.Po wrzuceniu Do nero bł±d wyskakuje w punkcie połaczenia.Takze nagrywa sie tylko pierwszy kawałek (drugi jakby nie istniał).Dla sprawdzenia przerobiłem jeszcze raz ale teraz na DVD - efekt jak wyzej,zawsze nagrywa i przerabia do punktu łaczenia.Pytanie zatem jest takie,czy tak się dzieje tylko u mnie czy to jaki¶ bład spowodowany tym Joinerem?

Pozdro
Luca
Kilkanascie razy jego uzywalem i nie mialem z nim zadnych problemow.Przerabialem tez na VCD ale programem VCD Easy.Do nagrywania plikow filmowych niestety nie uzywam Nero
wert
CYTAT(mireczek @ 25.11.05 - 09:20)
Kilkanascie razy jego uzywalem i nie mialem z nim zadnych problemow.

Aha,czyli problem leży raczej po stronie plików,program do wypalania nie ma tu chyba wiekszego znaczenia bo wypalalem to także pod Linux w k3B.

Oki,thx
Luca
Wez sobie zanalizuj pliki MPG za pomoca programu -np.VCD Easy.Jest tam opcja ->narzedzia ->analiza MPG.jesli jest cos nie tak z plikiem to on Ci naprawi .Sam mialem pare walnietych plikow,ktore robilem przy pomocy TMPGEnc,chociaz musze przyznac,ze jest to dobry program.
wert
Dzięki @mireczek

Bede musiał te pliki zassac od nowa,jednak VCDEasy po analizie stwierdzi ze sa nie do naprawy.Swoja droga fajny programik.

Pozdro
Don Funio
Witam!
No u mnie sie ten program nie spisal za bardzo. Probowalem go- zaznaczam- jak narazie tylko na jednym filmie (dwu czesciowym) "Diabel"- Zolawskiego.

No, kleic to klei ale w wyniku tego sciezka dzwiekowa drugiej polowy filmu jest mocno przesunieta. A moze jest z tym filmem cos nie tak bo w VD tez mam problemy. Probowalem juz rozne metody przerabialem Audio na "wav", kompresowalem, laczylem video i audio osobno i sklejalem do kupy i ciagle to samo.

Napewno da sie audio w drugiej czesc filmu dopasowac za pomoca VD musze tylko poszukac jak to sie robi. Moze macie jakies sugestie?

Pozdrawiam
wert
W miom poscie jest podany link i sposób przesuwania dĽwięku

http://www.osiol.net/index.php?showtopic=2...10&#entry132510

Pozdro
Don Funio
CYTAT(wert @ 25.11.05 - 16:42)
W miom poscie jest podany link i sposób przesuwania dĽwięku

http://www.osiol.net/index.php?showtopic=2...10&#entry132510

Pozdro
*

Dzieki Stary za interesujaca strone, przyda sie.

Jak zsynchronizowac video z audio (na calej dlugosci filmu) za pomoca VD mniej wiecej jest mi znane.
Problem z polaczonym filmem "Diabel"jest jednak innej natury.
Do ok. polowy filmu video i audio dziala jak trzeba dopiero mniej wiecej od drugiej polowy filmu nastepuje "rozjechanie sie" glosu w stosunku do filmu.

Trzeba by zaznaczyc ta czesc filmu (od polowy do konca) za pomoca tych narzedzi (VD) na dole (pytanie: tylko jakich?) i pobawic sie w przesuwanie.
Chyba tak to powinno funkcjonowac.

Pozdrawiam
Luca
Zassalem tego "Diabla".Skleilem i mam wersje tez na jedno CD.Jak sa zainteresowani to moge wstawic-Jakosc moim zdaniem kiepska,ale nie gorsza od materialu wyjsciowego.

Infi o filmie http://www.filmweb.pl/Film?id=5033
Don Funio
Ja dziekuje ale juz sobie poradzilem. Nie mialem czasu zeby sie z Wami podzielic a wiec czynie to teraz.
No rzeczywiscie kopia filmu jest slaba ale zeby potrenowac jak sie skleja dwa odcinki wystarczy w zupelnosci.
A mialem z tym sklejaniem duze problemy, probowalem roznych metod i kosztowalo mnie to sporo czasu ale sie oplacilo:).

Oparlem sie znowu na VirtualDubie ale w pierwszym podejsciu nie moglem sobie poradzic, co opisalem juz we wczesniejszym poscie. Zawsze w drugiej czesci filmu audio bylo znacznie przesuniete wobec video.
Wreszcie uzylem funkcji "Audio-> Conversion" i przekonwertowalem audio (w kazdej czesci filmu) na 48 kHz, orginal byl zdaje sie 44 kHz.
W wyniku tego "troche" smile.gif zwiekszyly mi sie pliki a mianowicie cz.1- 550 MB a cz.2- 1110 MB ale najwazniejsze jest to, ze poskutkowalo i po polaczeniu wszystko bylo OK.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.