Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Lowid/highid - Porty - Przekierowanie
Osłomania > Baza Informacyjna P2P > P2P - Software i Pomoc > eMule - Pomoc > eMule - Często Zadawane Pytania / FAQ
buЯn
LowID/HighID

WYSOKIE ID MOGA MIEC TYLKO USERS Z ZEWNETRZYNYM IP ALBO Z PRZEKIEROWANYMI PORTAMI. JEŚLI NIE ZALICZASZ SIE DO NICH, KIEDY DOSTAJESZ WYSOKIE ID TO JEST ONO FAKE ( I SZKODZI TRANSEROM)

-ID zostaje przydzielony każdemu klientowi eMule automatycznie przez serwer zaraz po nawiązaniu połączenia i gwarantuje bezproblemową komunikację pomiędzy klientami.

- Wysokie ID oznacza ze port klienta (Standartowo 4662) jest otwarty i dostępny.

- Niskie ID oznacza że port jest zablokowany , nieosiagalny lub że nierozpoznano IP klienta. Przyczyną tego może być firewall(ściana ogiowa) , router albo proxyserwer, NAT

- Niskie ID nieoznacza ze niemożna nic ściągać , tylko będziemy mieć wtedy do dyspozycji mniej źródeł (klienci z LowID nie mogą się połączyć z userami LowID, w przeciwieństwie do userów HighID którzy łączą się ze wszystkimi klientami)

- Ponieważ nieznany jest IP klienta z niskim ID, to komunikacja (wymiana informacji i zapytań o pliki) z innymi klientami musi być prowadzona przez serwer z którym jest połączony emule z niskim ID co obciąża CPU serwera i zmniejsza tym samym ilość użytkowników których mógłby obsługiwac serwer ( ściągamy dane od innych klientów sieci P2P a nie ze serwera !!! )

-lundunum ma patche ktore ograniczaja ilość userów lowid do 20% ogolnej liczby uzytkowników

- Serwery używąjace patch lugdunum ograniczają dlatego ilość klientów z LowID (ograniczenie ilości userów lowid do 20% ogolnej liczby uzytkowników) lub wogóle niedopuszczają do połączenia

- Na pełnych albo przeciążonych serwerach może się takze zdażyć że ważne informacje np. o miejscu w kolejce lub zapytania o pliki mogą sie zgubić co powoduje gorsze kredyty i zmniejsza prędkość downloadu.

- Problem z niskim ID dotyczy tylko wymiany informacji i zapytań o pliki, transfer plików powinien być w porównaniu do HighID niewiele mniejszy (tylko klienci z HighID są wymieniani jako źródła a tym samym w przypadku klienta z LowId ilość dostępnych dla niego źródeł pomniejszona o userów z LowID z którymi nie może się połączyć nie jest znacząco mniejsza niż miałoby to miejsce w przypadku klinta z HighId)

- Zdaza sie też ze pomimo wolnego portu 4662 i poprawnej konfiguracji klient otrzymuje niski ID co jest przeważnie przyczyną źle skonfigurowanych lub przeciażonych serwerów . (zapobiegamy temu zaznacząjąc opcje reconnect on LowId lub ponownie łącząc się na ręcznie na wybrany przez siebie niebciążony server serwer)

- Na tej stronie mozna skontrolowac dostepnosc portow : --->>>>> h**p://www.thedonkeynetwork.com/connection_test

- Jezeli macie wysoki HighID (Niski ID jest poniżej 16777216) to wartość jego niema żadnego wpływu na szybkosc transferu, liczy się tylko sam fakt przynależności do danej grupy HighId bądć LowId

- Żeby obliczyć swój ID na podstawie własnego IP należy wykonać następujace obliczenie:

IP: A . B . C . D ID = A + B *256 + C* 65536 + D *16777216

IP: 213.23.36.138 ID = 213 + 23*256 + 36 *65536 + 138*16777216 = 2317621205

jezeli natomiast posiadamy wewnetrzny adres ip to serwer przydziela nam losowy/niski ID

- Od wersji 23a źródła z niskim ID zostają odzucane żeby zminimalizować obciążenie serwerów. Za wyjątkiem klientów z lowID którzy są połączeni z tym samym serwerem co wasz klient i za wyjątkiem klientów z lowID którzy chcą coś od was zaladować.

- Przy bezpośredniej wymianie źródeł miedzy klientami , klienci lowID zostają pominięci (dlatego zalecane jest dla nich wyłączanie portu UDP)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PORTY

1.)
Local Port: 4662

Remote Port: kazdy

Protokól: TCP

Kierunek: wchodzacy

Funkcja: Port klienta / polaczenie OD innych klientów

- Ten port mozna zmienic w opcjach emule.(Ustawienia-->Parametry Lacza-->Port klienta)

- Użytkownicy Routerow musza takze zmienic ustawienia (port forwarding) tego portu we

własnym Routerze aby nieotrzymac nizkiej ID.

2.)
Local Port: kazdy

Remote Port: 4662

Protokól: TCP

Kierunek: wychodzacy

Funkcja: Port klienta / Polaczeni DO innych klientów

- 4662 jest standartowym ustawieniem tego portu, ale ze mogl zostac on w innych klientach emule zmieniony

należy ustawic w konfiguracji Firewalla przy "Remote Port" nie 4662 tylko "kazdy".

3.)
Local Port: 4672

Remote Port: kazdy

Protokól: UDP

Kierunek: wchodzacy

Funkcja: Wymiana zródel pomiedzy klientami

- Ten port mozna zmienic w opcjach emule.(Ustawienia-->Parametry Lacza-->Port UDP).

- Po zmianie tego portu nalezy takze dopasowac ustawienia Routera.

- W przypadku gdyby port forwarding niebyl mozliwy nalezy deaktywowac ten port w opcjach emule.

4.)

Remote Port: 4672

Funkcja: Wymiana zródel pomiedzy klientami

- 4672 jest standartowym ustawieniem tego portu, ale ze mogl zostac on w innych klientach emule zmieniony

nalezy ustawic w konfiguracji Firewalla przy "Remote Port" nie 4672 tylko "kazdy".

5.)

Remote Port: 4661

Funkcja: Polaczenie z serwerem

- 4661 jest standartowym portem do polaczenia sie z serwerem , Administratorzy serwero zmieniaja czesto jednak

ten port i dlatego nalezy w ustawieniach Firewalla Remote Port ustawic na "kazdy"

6.)

Remote Port: 4665

Funkcja: Wyszukiwanie zródel na serwerze

- Na serwerach ktore uzywaja do polaczen standartowego porta 4661 jak w punkcie 5 opisane , port do

wyszukiwania źródeł automatycznie ustawiony jest na 4665.Serwery ktore zmieniaja port połączeniowyna inny maja automatycznie

port do wyszukiwania źródeło 4 wyzszy niz port połączeniowy. (Np.: Placzeniowy: 5000 Wyszuukiwanie źródeł 5004)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PRZEKIERUNKOWANIE PORTÓW

Jeżeli mamy wewnetrzne IP , możemy uzyskać wysokie ID za pomocą przekierunkowania portów na serwerze udostepniajacym internet na nasze IP. Aby tego dokonać należy mieć jednak dostęp do plików konfiguracyjnych serwera.

Po pierwsze musimy wiedzieć na czym mamy oparty NAT (maskarada MASQ), są w zasadzie 2 popularne mozliwości, ipchains lub iptables, nie istnienieje mozliwość polaczenia ich. Ipchains jest juz starym rozwiązaniem więc raczej nikt z tego nie bedzie korzystal, ale opisze i tak. Dla ipchains sprawa wyglada tak ze trzeba sobie zalatwic dodatkowy pakiet ipmasqadm, ale zakladam ze on jest juz na serwie:
ipmasqadm autofw -A -v -r udp 4662 4662 -h ipwewnetrzne A teraz jak to zrobic na iptables:
iptables -t nat -A PREROUTING -p udp lub tcp --dport ktoryPort -i interfejs(eth0 lub ppp0 zalezy od rodzaju polaczenia) -j DNAT --to ipwewnetrzne:port

-----------------------------------------------------------------------------------------------
WPROWADZENIE

Po pierwsze musimy miec uprawnienia administratora na serwerze (roota miec ), po pierwsze sprawdzamy czy dostepne sa komendy ipchains -L i iptables -L Jezeli przy ktorejs z nich wywala nam blad ze nie komatybilne polecenie znaczy ze musimy uzyc tego drugiego czyli jak wywala blad przy ipchains to uzywamy iptables, i viceversa.

Wersja dla iptables:
Dopisujemy w /etc/rc.d/rc.local (jak nie ma to tworzymy)

nastepujaca linijke

iptables -t nat -A PREROUTING -p tcp -d IPZEWNETRZNE --dport 4662 -j DNAT --to IPWEWNETRZNE:4662
i mamy juz high id

Podobnie sprawa wyglada przy IPchains, z tym ze musimy se sciagnac ipmasqadm, znajdzemy go np w rpmfind.net sciagamy najlepiej lynxem, mgetem czy czym tam chcecie.
regulke dopisujemy tez w rc.local

ipmasqadm autofw -A -v -r tcp 4662 4662 -h IPWEWNETRZNE
-----------------------------------------------------------------------------------------------

IPTABLES

Dla osób posiadajacych router pod linuxem (w moim przypadku Slackware 9.0) podaje przykladowa konfigracje firewalla, umozliwiajaca uzyskanie HIGHid, kernel 2.4.x, iptables oczywiscie:

LAN_IP_NET='192.168.0.1/24'
LAN_NIC='eth0'
WAN_NIC='ppp0'
IPTABLES='/usr/sbin/iptables'

$IPTABLES -A INPUT -p tcp --dport 4661 -j ACCEPT
$IPTABLES -A PREROUTING -t nat -p tcp -i $WAN_NIC --dport 4661 -j DNAT --to 192.168.0.200:4661
$IPTABLES -I FORWARD -p tcp -i $WAN_NIC --dport 4661 -j ACCEPT
$IPTABLES -A INPUT -p tcp --dport 4662 -j ACCEPT
$IPTABLES -A PREROUTING -t nat -p tcp -i $WAN_NIC --dport 4662 -j DNAT --to 192.168.0.200:4662
$IPTABLES -I FORWARD -p tcp -i $WAN_NIC --dport 4662 -j ACCEPT
$IPTABLES -A INPUT -p udp --dport 4665 -j ACCEPT
$IPTABLES -A PREROUTING -t nat -p udp -i $WAN_NIC --dport 4665 -j DNAT --to 192.168.0.200:4665
$IPTABLES -I FORWARD -p udp -i $WAN_NIC --dport 4665 -j ACCEPT
$IPTABLES -A INPUT -p udp --dport 4672 -j ACCEPT
$IPTABLES -A PREROUTING -t nat -p udp -i $WAN_NIC --dport 4672 -j DNAT --to 192.168.0.200:4672
$IPTABLES -I FORWARD -p udp -i $WAN_NIC --dport 4672 -j ACCEPT

jest to przykladowa konfiguracja dla routera neostrady, neostrady+, sdi, itp. (interfejs ppp0), oraz sieci lokalnej na interfejsie eth0, w przykladzie dostep do portow 4662, 4672, 4665 i 4661 posiada jedynie klient o adresie IP=192.168.0.200, rekonfiguracja dla wlasnych potrzeb jest banalna, oczywiscie zakladam ze router ma prawidlowo skonfigurowany NAT dla LAN oraz poprawnie dzialajacy firewall, sam skrypt powinno sie skopiowac do katalogu /etc/rc.d, nadac mu odpowiednia nazwe np.: rc.emule, obdarzyc odpowiednimi atrybutami i spowodowac jego uruchamianie przy starcie systemu dodajac go do pliku /etc/rc.d/rc.local

------------------------------------------------------------------------------------------------

ipchains

Podaje wzor jak skonfigurowac ipchains w celu przekierowania portow z routera do komputera w sieci LAN ( Debian z kernelem 2.2 )

WZÓR:

ipchains -A input -p TCP -d $ZEWN_IP $ZEWN_PORT -j ACCEPT

ipmasqadm portfw -a -P tcp -L $ZEWN_IP $ZEWN_PORT -R $WEW_IP $WEW_PORT

A teraz przykladzik

Zakladam ze nasz adres zewnetrzny to 212.191.160.100 a wewnetrzny to 192.168.0.100

ipchains -A input -p TCP -d 212.191.160.100 4661 -j ACCEPT

ipmasqadm portfw -a -P tcp -L 212.191.160.100 4661 -R 192.168.0.100 4661

dla protokolu udp:

ipmasqadm portfw -a -P udp -L 212.191.160.100 4672 -R 192.168.0.100 4672

Wielkos liter w protokole przy ipmasqadm jest wazna musza byc z malej litery!
Jesli wszystko zrobilismy zgodnie ze wzorem to powinnismy sie cieszyc high ID w naszym mulku bo o to wlasnie chodzilo !!

PS: ipmasqadm mozna sciagnac np z *www.debian.org

Router sprzętowy bazowanych na Argusie EA2104 (jak np. Asmax BR-804). Tutaj forwarding się co prawda nazywa co prawda Virtual Server, ale na jedno wychodzi.

Na początku trzeba się oczywiście zalogować do routera jako admin, czyli w przeglądarce podać h**p://192.168.2.1/ (standardowe ustawienia) i podać odpowiednie hasło, które zakładam lokalny admin zna :]. Najpierw u góry zakładka Advanced Settings, potem po lewej Virtual Server.

Wpis DMZ zostawiamy w spokoju (powinno być 0). Jeśli chcemy skonfigurować forwarding dla usera, który w sieci wewnętrznej ma numerek 192.168.2.11 i chce śmigać mułkiem na standardowych portach 4662 i 4672, to po prostu wpisujemy w pierwszej linii w kolejnych polach odpowienio 11, 4662 i 4662, a w drugiej 11, 4672 i 4672 - i oczywiście potem Submit, a na końcu Save & Restart.
I od tej pory powinno działać bez żadnych LowID .

A jeśli w sieci wewnętrznej więcej userów chce z mułka korzystać, to po prostu w analogiczny sposób dodajemy ich IP i przydzielamy im jakieś dwa kolejne wolne porty (np. 4663 i 4673 - jak kto lubi) - i po zmianie standardowych portów na te nowo przyznane w konfiguracji swojego mułku kolejny lokalny osioł może śmigać.

Postępowanie z ruterami

OGÓLNE

opcja DHCP - Dynamic Host Protocol Configuration powinna zostać wyłączona. Przydziel stałe IPs każdemu klientowi w sieci.Ustawiamy to w Connections Network Window -> Connection SIECI LAN -> Properties -> TCP / IP. Wyłączamy automatic IP assignment i wchodzimy do IP w zasięgu 192.168.xxx.xxx (w zależności od typu rutera ustawiamy różne zakresy IP).
Następnie wchodzimy do opcji IP Subnet Mask pole automatycznie zmienia na 255.255.255.0.
Ostatni krok to wejście wejście do Iyour router's IP as Standard Gateway
------------------------------------------------------------------------------------------------
przkład dla SAR7x5

np.http://192.168.7.1

wchodzimy do Advanced Configuration

wybieramy Security/NAT.

następnie

Wybieramy Advanced NAT Configuration pod ppp-0.

i

mapujemy porty przez Add Reserved Mapping

Wykonujemy je dwa razy, raz dla portu 4662 TCP i raz dla portu 4672 UDP.

Aby zweryfikować, swój IP idź do Windows Start Menu -> Settings -> Network Connection. Prawy przycisk myszy na LAN connection i kliknij w Properties. Wybierz Internet protocol (TCP/IP) I kliknij w Properties. Okno pokazuje twój aktualny adres IP

na podstawie FAQ http://www.emule-project.net/
wiedzma
to wszystko super wyglada jednak po zmianie eMule dostalam niskie ID (zawsze bylo wysokie).Obliczylam jakie powinnam miec - tez wyszlo wysokie . Zmienialam co moglam i nadal nic niskie. Po raz pierwszy sie z tym spotkam Od poczatku uzywania eMule moje ID bylo wysokie, nawet po zmianie providera nie mialam takich klopotow. Przeczytalam uwaznie powyzszy post niestety ciagle to samo, macie jakies sugestie? Mam dsl nawet na tym niskim ID ciagnie niezle ale chce wiedziec jak to zmienic.

wiedzma
Ghostt
hmm a jaki port masz ustawiony ??
bo wiekszosc sieci filtruje port 4662
wiedzma
Mam otwarty 4662 nawet sciagnelam program aby sprawdzic otwarte porty i ciagle nic low Id. Musze to zmienic tylko nie wiem jeszcze jak ale jakem wiedzma to sie nie poddam biggrin.gif

wiedzma
Jurek Kiler
Witam jestem w lanie ale miałem dostać dzisiaj zewn.ip jak moge sprawdzić czy je naprawde mam ?
aki
Na tej stronie http://tonid.net/ip/.
kraku
pytanie moje brzmi:

z roznych wzgledow nie moge ustawic i skonfigurowac sobie portu 4662 TCP i 4672 UDP jako wchodzacego do mojej sieci (wychodzace sa wolne). mam jednak kilka innych wolnych portow. rozumiem ze jesli ustawie sobie przekierowanie powiedzmy przez porty odpowiednio 5678 i 6789, oraz ustawie je w opcjach programu - powinienem uzyskac wysokie ID. Jesli tak to czym predzej kombinuje sobie jakies porty :)
pab
tak, możesz na innych portach uzyskać HighID
anemiczka
Ja nic z tego nie rozumiem mam LOW ID ale chce mieć Hight Id powiedzcie mi co mam zrobic gdzie moze mam iśc mam w internet w kablówce Petrus w toruniu ale kórde czytam to i czytam i nie wiem o co chodzi czy może ktos to przetłumaczyć - poweidzieci od początku po ludzku . Czy moge wogule to zmienic ?? czy tak jush zostanie i powedzcie mi jakie sa koszty tego że mam low id a nie hight id
---
Jakie jest Twoje IP?
Na tej stronie dowiesz się, jakie jest Twoje zewnętrzne IP, jaki jest jego odpowiednik symboliczny (i kilku innych użytecznych rzeczy smile.gif

Twój adres IP to: 158.**.***.73
A jego nazwa symboliczna to: klient-213-73.petrus.com.pl
Korzystasz z przeglądarki: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)
nie wiem moze wam sie to przyda

lacze Twoje posty. jest taka funkcja jak "edytuj" - czesto (np. w takim przypadku wink.gif) dosc przydatna.
OkweL
CYTAT(anemiczka)
Ja nic z tego nie rozumiem mam LOW ID ale chce mieć Hight Id powiedzcie mi co mam zrobic gdzie moze mam iśc mam w internet w kablówce Petrus w toruniu.

Wiec najlepiej bedzie jak skontaktujesz sie z ta firma i zapytasz czy jest mozliwosc otrzymania zewnetrznego ip (w wielu sieciach trzeba miesiecznie doplacac)
CYTAT(anemiczka)
powiedzcie mi jakie sa koszty tego że mam low id a nie hight id

CYTAT(buЯn)
Niskie ID nieoznacza ze niemożna nic ściągać , tylko będziemy mieć wtedy do dyspozycji mniej źródeł (klienci z LowID nie mogą się połączyć z userami LowID, w przeciwieństwie do userów HighID którzy łączą się ze wszystkimi klientami)
Transfer plików powinien być w porównaniu do HighID niewiele mniejszy (tylko klienci z HighID są wymieniani jako źródła a tym samym w przypadku klienta z  LowId ilość dostępnych dla niego źródeł pomniejszona o userów z LowID z którymi nie może się połączyć nie jest znacząco mniejsza niż miałoby to miejsce w przypadku klinta z HighId)
Jezeli macie wysoki HighID to wartość jego niema żadnego wpływu na szybkosc transferu, liczy się tylko sam fakt przynależności do danej grupy HighId bądć LowId

Mysle, ze z tego gaszczu akapitow te wystarcza za wyjasnienie smile.gif jesli nadal masz pytania pytaj postaramy sie odpowiedziec.
Auxiliaris
Czy tego tematu już gdzieś niebylo? LowID/HighID (pab)

A TU dalszy ciąg i ciekawe linki do tego tematu.

pzdr. PIT
marianos
Mam przekierowane porty pod osiolka.
Dziś po połaczeniu z każdym serwerem dostaje low ID
sprawdziłem czy kumpel nie wyłączył mi przekierowania TEST i jest ok
nic mi nie przychodzi do głowy \ jakieś pomysły ?
OkweL
Sproboj moze innej wersji tak tymczasowo albo zaznacz jeszcze w opcjach
KOD
Użyj inteligentnego sprawdzania LowID przy podlaczaniu
jesli korzystasz z jakegos moda to podaj wartosc ile razy mulek ma probowac sie polaczyc w przypadku low id. Jak nie pomoze sprawdz z innymi portami moze to tylko chwilowe klopoty.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.