Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaki Camcorder ?
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > TV, DVD, Audio, Video, Konsole
SirAdam
Jako ze nie mamy odpowiedniej "dzialki" na to , to pisze tutaj.
Mam ochote sprezentowac sobie Camcorder, i nie wiem dokladnie za czym sie rozgladac rolleyes.gif
Mozecie mi troszeczke poradzic ?
nie musza to byc rady dokladne (jaki typ, czy tym podobne)
Cieszylbym sie juz gdybyscie mi podali pare Firm ktore warte sa zainteresowania.

Wymagania;
- klasa srednia , nie musi to byc kamera z najwyzszej polki
- zasilanie normalnymi bateriami , lub "normalnymi" akumulatorami , ale zadne
dziwadla alà Sony (nigdzie nie mozna dostac a kosztuja tyle samo co pol kamery)
- nie wiem czy wszystkie to robia, ale niezle by bylo zeby mozna tez bylo
robic "zwykle" zdjecia, nie tylko filmy.
- mieszkam w Niemczech wiec ceny raczej nie bedziecie wiedziec wiec nie musicie
podawac (chyba ze ktos zna ceny na rynku niemieckim)

Krotko mowiac , prosze o pare wskazowek na poczatek , na co zwrocic uwage przy wyborze itd. tak oglednie , bez detalow.

Z gory dziekuje za opinie

SirAdam
switu
czesc Sir

Adas , ja mam cyfrowke juz od 3 lat jest to JVC GR-DVP3 MiniDV,
musze powiedziec ze jestem z niej bardzo zadowolony.
Plusy tej kamery to:
jest mala i miesci sie do kieszeni,
bateria starcza mi na okolo godziny krecenia przy uzyciu lcd screen,
jakosc jest bardzo dobra, kolory sa wysmienite, ostrosc w kazdym przypadku i z bliska i z daleka wychodzi super,(do pewnego momentu)
kamera mam wpudowany stabilizator,(obraz nie skacze)
jest prosta w obsludze, ma Auto i Manual Mode
16 bit audio
ma x 10 opical
x200 digital
miusy:
zdjecia z tej kamery sa do kitu poniewaz ma tylko 680000 megapixells, (mozna robic shots przy kreceniu i rozdzielczesc jest lepsza)
krecenie w nocy przy swietle lamp jest ok ale za czesto bym tego nie robil
na imprezy w domu przy dobrym swietle mozna krecic, krecilem dwa lata temu w
kosciele Komunie mojego syna i wyszlo bardzo dobrze

Adam, moim zdaniem dwie najwazniejsze rzeczy to sa:
jesli choddzi o robienie zdjec to napewno potrzebujesz wiecej megapixells niz moja kamera, ile? im wiecej tym lepiej tylko problem jest taki ze jest to troche ograniczone, drugasprawa to optical zoom, ja mam tylko x10 teraz juz sa x16+

Jak bedziesz chial jakies probki zdjec to powiedz to ci wysle
SirAdam
@switu

Witaj stary przyjacielu, kope lat smile.gif
Gdzie Tys sie podziewal ?
Milo Cie znowu "widziec".

A teraz do sprawy;
z tego co opisujesz to slyszy sie to bardzo ciekawie,
co do tych zdjec to moglbys poslac jakas probke albo dwie
SirAdam@gmx.net
bylbym Ci bardzo wdzieczny.
Na funkcji robienia zdjec troche by mi zalezalo , bo mi sie moj aparat cyfrowy
"poszedl kochac" (Sony DSC-f 505)
Dzieki Ci za porade i z gory dzieki za zdjecia probne.

Pozdrowienia dla calej Twojwj rodziny

SirAdam
switu
witam Adas

dzieki za pozdowienia,

pytasz sie gdzie bylem , bylem caly czas z wami tylko wchodzilem na forum wieczorami kiedy nikogo nie ma, a potem jak zaczalem czytac co to sie dzieje
to prostu nawet nie chcialo mi sie komentarza pisac no bo po co i tak to nic nie zmieni. Ktos ma zle pod kopula poukladane, moja babcia mowila"
glupiemu trzeba zawsze ustapic"

wracajac do tematu
Zmojego doswiadczenia zeby miec dobre zdjecia wielkosci 13 x 18 cm to musisz miec rezelucje 1600x1200 wszystko ponizej tego zdjecia, wyjdzie ale nie bedziesz zadowolony, nie bedziesz mogl je powiekszyc bo nie bede mialy ostrosci,
np wez moje zdjecie ktore ci wyslalem do photo shop i postaraj sie powiekszyc
wtedy przkonasz sie co tego wyjdzie. Im wieksza rezulucja tym wieksze zdjecia pozesz potem robic, np zdjecie 2300x1600 mozesz powiekszyc to wielkosci kartki A4 i bedzie b.dobrej jakosci.
Nie wiem czy bedziesz wiecej krecil czy robic zdjec, bo masz jeszcze jedno wyjscie.
moze popatrz na aparaty cyfrowe z mozliwoscia Video, cenowo sa zblizone i nawet tansze.
Ja teraz jestem w trakcie kupna aparatu cyfrowego i po przeczytaniu wielu recenzji doszedlem do wniosku ze wedlug mojego gustu i to co ja chce miec w aparacie sa dwie cyfrowki ktore mnie interesujaw takiej samej cenie,
1.Olympus C770
2.Panasonic FZ 10(zoom leica)
Panasonica juz testowalem jest niemozliwie szybki, nie tak jak inne aparaty cyfrowe ze musisz czekac(4 klatki na sekunde) no i co najwazniejsze to ma zoom x12
z kolei Olympus mial problemy z predkoscia w starszych modelach i nowy typ C 770 juz ma inne technologie i jest szybkie, ale nie testowalem.
Olympus robi panoramiczne zdjecia i zoom ma x 10
Podam ci ceny:
Panasonic fz 10 okolo $ 500.00
Olympus C770 okolo 550.00
Obydwa modele maja opcje nagrywania Video z tym ze potrzebujesz np 512 mb karte pamieci i to chyba ci wystarcza, w zaleznosci rezulucje jaka wybierzesz (640x480, albo 320x240) do 10 minut albo i ciut wiecej.
Nie wiem jak w niemczech jest z kupowaniem i oddawaniem ale u nas ide do renomowanego sklepu i kupuje sprzet i do 14 dni moge zwrocic jak mi sie cos nie podoba, i dostaje pelny zwrot.( oprocz software)

Mam nadziej ze troszke ci namieszalem w glowie, jak bedziesz chcial wiecej info daj znac, a jak bede w domu to ci moge poscic mpeg zrobionego moja kamera
Pozdrowienia dla rodzinki
Christ006
Czesc Adamie

poszukiwania twoje zaczal bym od tego miejsca smile.gif http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewIt...agename=rvi:1:3 pewnie juz tu byles ?

takie cacko potraktowalbym jako minimum jakie powinien miec dv cam.
przy poszukiwaniach i porownaniach zwrocilbym uwage na : zoom manualny ( elektroniczny jedno wielkie oszustwo i mydlenie oczu wielka cyferka np. x500 - komu to potrzebne ? )
wielkosc chipa ccd
wielkosc i rozdzielczosc monitora lcd
posiadanie slotu do kart (najlepiej SD )
USB
no i najwazniejsze - DV WEJSCIE ( dv wyjscie jest standart ) , chodzi o to ze producenci , wypuszczajac dv cama na rynek niemiecki zmuszeni sa digitalne wejscie zablokowac , poniewaz taki camcorder podlega innym prawom - wedlug niemcow jest juz dv rekorderem co pociaga dodtkowe oplaty celne i inne [beeep]y.
mozesz sie takze zdecydowac na taki zablokowany camcorder ale zanim go kupisz musisz sie rozejrzec w necie czy jest mozliwosc go odblokowac ( ja mojego sony odblokowalem za 20 marek ).
Dlaczego to takie wazne ? majac komputer i camcorder przychodzi chetka na obrobke swoich filmow na kompie.Przegrac na kompa i obrobic nie problem - ale co pozniej ? jak nagrac spowrotem na cama ? wejscie musi byc - moim i nie tylko zdaniem.

pozdrawiam

christ006

jeszcze jedno - nie ma jeszcze sprzetu tego typu ktory by robil bardzo dobre filmy i b. dobre zdjecia. albo jedno albo drugie.FUNKCJA foto w camie sila rzeczy jest slaba bo specjalizuje sie w robieniu filmow a tylko jako mily dodatek umozliwia zrobienie paru shootow na karte.tak samo aparat cyfrowy robi bardzo dobre zdjecia ale filmy w jakosci wystarczajacej aby filmik wyslac przez maila.A zreszta kto by sie chcial bawic 10 minutowymi filmikami ? jezeli chcesz miec dobrej jakosci filmy i zdjecia , musisz sie rozejrzec niestety za za dwoma sprzetami smiley15.gif
SirAdam
Ale zescie mi we lbie namieszali blink.gif
@switu,
te Twoje zdjecia nie sa wcale takie zle (jakosciowo),
nawet to zdjecie z Camery 720x480 jest ok, ja i tak arhiwuje zdjecia na PC,dlatego nie musza byc najwyzszej jakosci.
Jaka Camera to bylo robione (picture 001 to zdjecie z kamery (snapshot) rezolucja jest 720x480) ?
Probka filmu bylaby super biggrin.gif
@Christ
bede musial sie rozejzec po eBay,ale dopiero jak bede wiedzial co mam szukac.
Ale dzieki za tipp.

pozdrawiam

SirAdam
switu
001 to bylo snapshot , jest jakosciowe troche lepsze bo ma wieksza rozdzielczosc
z ta probka filmu troche ciezko bo chcialbym ci wyslac originalny avi z dv jeszcxze
nie przerobiony ale i\wielkosci sa niesamowite bo jest nieskompresowany,
wytne ci z 4 mb i wysle tongue.gif
SirAdam
Te 4MB tez wystarczyly, jest naprawde ok,zdjecia tez nie takie zle.
Co do reszty to masz poczte wink.gif

SirAdam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.