Mam do wykonania baner reklamowy 130x260cm (zawiera zdjęcia produktów), i w związku z tym takie pytanie: jaką wybrać rozdzielczość dla takiego formatu, tak aby jakość wydruku (drukarnia) była w miarę dobra?
takinikto
14.12.05 - 11:11
od 72 do 300 dpi, zależy jaka rodzaj drukarni na czym drukują, na jakiejś wysokości będzie to wisiało i z jakiej odległości będą się ludziska gapić
hm... na jakim papierze to nie wiem, ale jest to baner który będzie wisiał nad półkami z produktami w supermarkecie na wys. ok 2,5m.
Pytam bo przy rozdzielczości 300 mój komputer nie wyrabia z obróbką takiego kolosa.
Pamietaj, ze:
rozdzielczosc obrazu = dpi x cale
np.
130 cm to ok. 52" wiec 52 x 150dpi = 7800px,
przy 300dpi = 15600px.
wiec komputer musisz miec z duza iloscia ramu.
Jednak dpi to nie wszystko, tak jak pisze @takinikto - zalezy z jakiej odleglosci chcesz to ogladac (tzn. z jakiej ma sie stac optymalnie ostre)
Znajac rozmiary skanow, znajac rozmiar w cm z tego wzoru mozesz policzyc ile powinno byc (mniej wiecej) dpi.
(jesli obraz powiekszasz musisz wciac pod uwage resampling)
takinikto
14.12.05 - 13:18
CYTAT
produktami w supermarkecie na wys. ok 2,5m.
Z doświadczenia: 72 dpi wystarczy a czasami daje się od 30 do 50. A tak z ciekawości jaki to hiperek :c]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.