Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kilka pytań
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Internet i Sieci Komputerowe
Sprycjan
Chciałbym abyście mi wytłumaczyli kilka pojęć związanych z moją siecią.

Dostałem ulotke taka od mojego dostarczyciela sieci na której moje połączenie jest tak opisane: "Pasmo: 512kb/128kb*
*EIR/CIR gdzie EIR przepływowość maksymalna do najbliższego routera brzegowego firmy osiągana w okresach mniejszego obciążenia sieci i łącz do innych operatorów np. w godz. nocnych
CIR przepływowość gwarantowana do najbliższego routera brzegowego firmy.
Pytanie: czy ktoś mi może wytłumaczyć o co w tym chodzi?? Która prędkość wpływa na mułka, pobieranie ze stron, otwieranie się stron itp., która to jest prędkość od kompa, a która do kompa??

Czy stały IP przyśpiesza i od czego jeszcze zależy ładowanie się stronek internetowych??

conf20.gif

P.S. Wiem, że tak troche naciskam na to ładowanie stron ale innym domownikom na tym właśnie zależy.
gulon
Tak na chłopski rozum - obie prędkości wpływają. EIR to jest maksymalna jakie Twoje łącze może osiągnąć czasami - np w nocy, kiedy nikt mało osób korzysta z Internetu. CIR to tyle ile Ci gwarantują, czylu minimalna prędkość - poniżej nie powinno schodzić. i wydaje mi się, że obie prędkości są "do kompa" czyli download...
Stałe IP raczej nic nie przyśpiesza, no chyba, że patreć na to tak, przy zmiennym musi co jakiś czas rozłączyć i przez to w skali załóżmy miesiąca trochę mniej pobierzesz, bo stracisz kilka kolejek...
hibi
EIR - maxymalna przepustowość twojego łącza
CIR - minimalna gwantowana prędkość transmisji danych

jeżeli się myle niech mnie ktos poprawi.

edit: @gulon szybki jesteś tongue.gif
Sprycjan
Dzięki za szybką odpowiedź.

Mam jeszcze jedno pytanie:
1kB ile to kb??
-=KiZiU=-
8kb

smile.gif
pab
1kB=8kb

edit: szybki jesteś @KIZIU biggrin.gif
Sprycjan
No to dzięki za kolejne szybkie odpowiedzi bier.gif

P.S. Wszyscy tu jesteście szybcy i chwała wam za to biggrin.gif
konflikt
@Sprycjan zobacz sobie tę fajną stronkę: http://www.interkam.pl/calc.htm.
Pozdrowienia.
Sprycjan
Ciekawa stronka, dzięki @konflikt, wyjaśniła mi kilka rzeczy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.