Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Admin mi dokucza
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Internet i Sieci Komputerowe
<:: Se@L ::>
He, i się doigrałem.

Najpierw było zablokowanie portu 4662 i 4661, potem kilku kolejnych, znalazłem serwer LioNetwork - pracuje na 8080 i miałem spokój na 3 tygodnie.

Teraz już niestety upadły wszelkie próby uruchomienia emula - ba, nawet mozilla mi nie działa. Przyczyna jak się okazuje leży w blokadzie mojego IP.

Problem taki, że aby odblokować muszę złożyć deklarację że nie będę korzystać z p2p, no a wiadomo, że będę. Pytanie brzmi, jak to zrobić żeby nie widział i czy tunelowanie przez port 80 będzie dla niego niewidoczne ? Albo jak zrobić żeby nie było widoczne.

Gorzej, że jak odkryje to moge mieć kłopoty. conf20.gif
Krzysiek85
A nie możesz iść z nim na ugodę, np. aby ograniczył transfer do jakiejś wartości albo pozwolił ściągać w nocy?
Najlepszym rozwiązaniem byłoby olanie admina i zmiana sieci. Czy masz taką możliwość?
Olać mogę ale szkoda mi 10 megówki smile.gif
SebNET
CYTAT(<:: Se@L ::> @ 22.07.04 - 22:50)
ale szkoda mi 10 megówki smile.gif
*
[/quote]

Ciekawy jestem ile płacisz ?
Master00
Posluchaj Krzyska olej go na calej lini, bo po co 10Mb skoro nie mozna ciagnac co chcesz. Pewnie i tak nie jest to gwarantowany, lecz tylko maxymalny transfer (a z tym roznie bywa). censored.gif malo to co innego, ale z taka cenzura to tez bym sie zastanowil biggrin.gif
ToPeRz
Przeciez P2P nie jest niezgodne z prawem. Admin chyba nie wie co sciagasz przez net a robisz to na wlasna odpowiedzialnosc smile.gif Poza tym mozesz sciagac pliki ktore sa free np GIMPA czy programy sharewarowe. Admin na g censored.gif o do tego. Jesli w umowie nie masz wyszcegolnieone ze p2p jest zabronione to walcz o sowoje. Rownie dobrze moze ci zablokowac gg bo uzna ze za mozesz nielegalnie posylac pliki. Placisz wymagasz i sam ponosisz odpowiedzalnosc za to co robisz.
Luca
Sprubuj port 5662
SebNET
@Seal, a może przydałoby mu się porządne lanie biggrin.gif A jak nie to baseball i zdewastować mu serwer biggrin.gif
Bigos
@<:: Se@L ::> Mysle że najlepszym wyjściem byłoby dogadanie się z Adminem, jak już wspomniał @Krzysiek85, jeżeli uważasz że jest to człowiek z którym można iść na kompromis, tymbardziej spróbowałbym. Jeśli nie jest niestety, zmień prowidera to walka z wiatrakami. Jak się uprze tak zrobi, i chociaż 10 meg brzmi kusząco, to bez p2p można chyba oddać z czystym sumieniem. Coś za coś. Więc jeżeli jest szansa na dogadanie sie z tym lolowatym Adminem, próba nie strzelba smile.gif Postaw mu dwie kasty bier.gif może wtedy zmięknie tongue.gif

Pozdrawiam

[offtopic]
CYTAT(SebNET @ 23.07.04 - 01:22)
@Seal, a może przydałoby mu się porządne lanie biggrin.gif A jak nie to baseball i zdewastować mu serwer biggrin.gif

@SebNET, pomysł świetny.... ale takie rady niewiele wnoszą, jak i nie pomagają pytającemu. Nie uważasz ?

Bigos
Jimi
@Bigos nawet takie rady są niekiedy przydatne tongue.gif

Tak poza tym to @Seal powiedz adminowi żeby odblokowal ci jakies porty bo nawet przeglądarka ci nie działa -powiedz mu ze np. mozilla (lub wymysl jakas nazwe przegladarki) pracuje ci na porcie np. 5555 i do poprawnego funkcjonowania wymaga tego portu tongue.gif
-=KiZiU=-
CYTAT(Jimi @ 23.07.04 - 10:53)
powiedz mu ze np. mozilla (lub wymysl jakas nazwe przegladarki) pracuje ci na porcie np. 5555 i do poprawnego funkcjonowania wymaga tego portu tongue.gif
*

Nie ma sie co bawic w cwaniaka smile.gif bo kazdy admin szybko dojdzie do tego, ze w praktyce na tym porcie masz puszczony inny program. Najgorsze jest to, ze mulek jest "bardzo widoczny" w sieci.

Jak juz bylo wspomniane - najlepiej sie dogadac na stale przyciecie transferu na jakims porcie albo full transfer w godzinach nocnych. Jezeli na to nie pojdzie to szkoda zabawy. Po co ci 10MB/s dla poczty i gg? smile.gif No chyba, ze z ftpow ciagniesz duzo...
Mike-L-DJ
kompromis a jak nie to wyciagnij umowe i kaz mu pokazac gdzie jest napisane o ograniczeniach... jak nie ma to facet nie wywiazuje sie z umowy, wiec nic mu nie placisz abonamentu a lacze uzywasz do czasu az odetnie. takich to tylko olac cieplym moczem. jesli bedzie smarkal ze nie placisz, to mu smarkniesz ze tez facet pokpil sprawe.
wogole kazde lowid mozna reklamowac u dostawcy, rzadko komu przyjdzie do glowy zawrzec w umowie ze beda takie czy inne ograniczenia, a nie-widocznosc komputera z sieci to spore ograniczneie.
wiekszosc dostawcow kpi sobie z abonentow, umowy sa lakoniczne i dla upartego uzytkownika to moze byc punkt zaczepienia (do wlasnego zysku), ja tak mialem necik przez 4 miesiace za darmo na 2 kompach, jak sie zaczeli upominac to gadka byla prosta - wy sie nie wywiazujecie z umowy wiec ja tez nie czuje sie zobowiazany.
Eyeore
10MB/s - tyle to masz na sieciówce, wrzeczywistości znacznie mniej, ale to mniej istotne. Walczyć z adminem nie polecam, jest wstanie o wiele bardziej obrzydzić korzystanie z internetu i masz znikome szanse z nim wygrać. NBatomiast niewielu znam inforamtyków/adminnów, którzy pogardzili by dobrym alkoholem. Suwenir od czasu do czasu też będzie w stanie zdziałać cuda...i uwolnić osła.
Z tego wnioskuję, że i tak będzie widział i wiedział sad.gif
Szkoda, bo faktycznie tracę p2p oj szkoda. furious.gif Dogadać się nie mogę, niestety z niektórymi ludzmi mam i tak na pieńku za pewne wypowiedzi.
Za sieć nie płacę nic - tak dla informacji, bo to w pracy.

Posostaje mi p2p w domu na 512 kb/s. Trudno, a miałem rzeczywiste uploady około 800 kB/s na mulu (@Alu - nic nie wyjdzie).

@$#%^&#$&@ i kawałek szkła wallbash.gif wallbash.gif
I_O
CYTAT
Za sieć nie płacę nic - tak dla informacji, bo to w pracy

Ta informacje mogles podac juz w pierwszym poscie, bo to jednak diametralnie zmienia sytuacje.
Jesli to "sluzbowa" siec, to wcale mnie nie dziwi to przycinanie - przeciwnie, znam kilka firm w ktorych nawet za czytanie prywatnych maili leci sie na bruk.
Niezla masz firme jesli do tej pory im to nie przeszkadzalo..
CYTAT
niestety z niektórymi ludzmi mam i tak na pieńku za pewne wypowiedzi.

Tia, coz tu wiecej komentowac... smile.gif
CYTAT(I_O @ 23.07.04 - 19:38)
CYTAT
Za sieć nie płacę nic - tak dla informacji, bo to w pracy

Ta informacje mogles podac juz w pierwszym poscie, bo to jednak diametralnie zmienia sytuacje.
*

Podałem dopiero teraz bo zauważyłem, że temat zszedł w inną strone niż zamierzałem.
w google.gif nie znalazłem informacji o tym, czy admin będzie widział, że się tuneluję przez 80. Znam się tylko powierzchownie, ale myślę że takiego ruchu emulowego to się specjalnie nie da ukryć. Moje pytanie dalej aktualne.
Ogorek
Tunelowanie jest bez sensu, bo musisz miec caly dostep do drugiego kompa za serverem tunelowanym i dotego z ta sama predkoscia zeby to mialo sens.
alfa
CYTAT(<:: Se@L ::>)
... w google.gif nie znalazłem informacji o tym, czy admin będzie widział, że się tuneluję przez 80. Znam się tylko powierzchownie, ale myślę że takiego ruchu emulowego to się specjalnie nie da ukryć. Moje pytanie dalej aktualne.[/quote]

Kazdy, nawet najbardziej glupkowaty admin zobaczy, ze cos/ktos zarzyna lacze, pojdzie krok dalej, i sprawdzi kto to ... czyli w tym miejscu lezysz,
a wiec masz wyjscia:

- podszyc sie pod kogos lub znalesc nieaktywny adres IP ( nie polecam bo to na krotka mete)

- tunel przez inny komp w firmie, najlepiej kogos kto jest w dobrych stosunkach z
adminem i Toba ( troche zabawy i kilka buteleczek powinno zalatwic sprawe)

- rozmowa z adminem po wczesniejszym ociepleniu stosunkow co do mozliwosci czasowego wykorzystania lacza (prawdopodobnie bardziej Ci chodzi o up niz dl, wiec nie powinno byc problemow, chyba ze pracujesz w firmie hostujacej serwery www, gdzie up jest o wiele wazniejszy niz dl)

pozostaja jeszcze inne bardziej ciekawe mozliwosci, ale musialbys miec fizyczny dostep do serwerowni w co watpie

pozdr
jodek1
@<:: Se@L ::> a może spróbuj z innej strony co ci potrzeba.... mogę ci zassać ,... przyblokuj mnie do rozsądnych rozmiarów , full tylko w nocy .... itd uwierz to działa ja w robocie dogadałem się w swoim czasie tak że w dzien jestem przycięty do 256/256 a w nocy mam 8mbit/8mbit (wrzucam mu miesięcznie około 100gb na ftp.....) i bez limitu do wix przez cały dzień w sumie mogę zassać ponad 30 gb dziennie ...ale i tak głównie wysyłam w nocy
aki
@<:: Se@L ::>. Sam się sobie dziwię, że wyrażam taką opinię, lecz co do netu i programów p2p w pracy, to mam serdecznie dosyć 2 klientów, którzy to poprzez DC, potrafią skutecznie uniemożliwić pracę na służbowych programach w sieci opartej na NEO i 20 kompach. Doszło nawet do tego, że nie mogę normalnie używać komunikatora, bo niestety "siedzi" wszystko sad.gif
Nawet wejście na chata naszego forum wymaga "anielskiej" cierpliwości, więc:
-albo dogadasz się, że mułek będzie włączony wyłącznie poza godzinami pracy (tutaj należy tego przestrzegać rygorystycznie)
-albo odpuścisz sobie i będziesz ciągnął wyłącznie w domu, tak jak ja.
Walka z adminem w pracy, nie ma najmniejszych szans powodzenia, bo to Ty będziesz przedstawiony szefowi, jako główne źródło obciążenia sieci, i innych przypadłości. Jak by nie podchodzić do sprawy, to jesteś na przegranej pozycji.
W tym przypadku, hasło "admin ma zawsze rację", zostanie poparte, przeciw Twoim argumentom, a tych niestety nie posiadasz sad.gif

ps. Ingerencja admina, jest zapewne spowodowana nie tym, iż jest przeciwny programom p2p, lecz zapewne skargami userów, że jego podopieczna sieć, jest do d..y ph34r.gif
takinikto
Też miałem podobną sytuacje sieć w pracy ok ~17 kompów, neo+ 512, wystaczyło ze dwuch mieciow wzieło się za ciąganie to nawet www nie dało się otworzyć. Dopiero pomogło przycięcie im transferu do 1kb/s to się opamiętali z pobieraniem. Wszystko zależy od ludzi i wszystko jest dla ludzi, ale oczywiście w rosądnych granicach. Wiem bo sam sciągam ale tak ustawione parametry aby nik tego nie odczuł a nie na chama.

Pozdrófka
Dzięki za rady, zastosowałem się do "ściągania w domu" smile.gif
Nawet nieźle poszło mi w czasie urlopu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.