Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Bojkot walentynkowej komercji !
Osłomania > Nowości i Prasa > NEWS
Stron: 1, 2
spychacz
Bojkot walentynkowej komercji !!

Skąd się wzięły Walentynki? Każdy chyba wie, że to nie koniecznie typowo słowiańskie święto…Walentynki to kicz pochodzący z Ameryki. Stolicy Fast food’u, popcornu, Britney Spears, Jerry’ego Springera i kolorowej waty cukrowej. Ogólnie rzecz biorąc wszelkiej tandety, ociekającej komercją. Jak więc my – Europejczycy, możemy ze spokojem w oczach przyglądać się jak to oto beznadziejne zjawisko rozprzestrzenia się w Polsce, dostarczając sztucznych emocji…
Wyobraźmy sobie pewną, szesnastoletnią Marysię. Marysia nie ma chłopaka, nigdy zresztą go nie miała. Wracając ze szkoły, doświadcza nacisku otoczenia. Przechadzając się w otchłani czerwieni, zmuszona jest „podziwiać” serduszka, misie, różyczki, obściskujące się pary na ulicy…A to wszystko naraz…w jeden „niezwykły” dzień – 14 lutego…W Marysi oczach pojawiają się łzy, żal ściska ją za gardło. Marzy już tylko o tym, by znaleźć się w zaciszu swojego pokoju i spokojnie uronić łzę…Prawdopodobnie popadnie w chwilową depresje:)…To właśnie ten dzień doprowadza Marysię do najsmutniejsze rozważań, rozkmina wywołana brakiem „miłości jej życia” doprowadza ją do pesymistycznych myśli (niewykluczone, także te ostateczne smile.gif). To święto, ma podobno dostarczać ludziom szczęścia, miłości i poczucia bezpieczeństwa. Czy Marysia czuje się bezpieczna??!
Zakochani w tym dniu obdarowują się prezentami. Czy nie mogą robić tego, na co dzień ?...Więc, dla kogo to święto?...Nie boje się użyć stwierdzenia, że po prostu dla nikogo...Jest zbyteczne. Zakochani mają święto cały rok, mogą cieszyć się sobą i okazywać swoje uczucia codziennie. "Single" dręczą się w tym dniu myśląc o tym, że są sami, bardziej niż kiedykolwiek...Mogliby tego uniknąć, gdyby nie walentynki. Poza tym, co jest fajnego w dostawaniu plastikowych serduszek, tandetnych pluszowych maskotek i połamanych kwiatów? Czy nie lepiej jest po prostu powiedzieć komuś jak bardzo się go kocha?
Dobra wystarczy tych bredni, bo już zaczęłam pisać takie żałosne rzeczy, że ten artykuł powoli staje się nudny...smile.gif
Co więcej mogę dodać?..Chyba tylko tyle, że w ramach możliwości powrotu patriotycznych idei, spróbujmy wymyślić własne, polskie święto, w którym będzie można wyrazić swoje uczucia. Ciekawym rozwiązaniem byłoby zapewne, gdyby to nowo utworzone święto, nie skupiało się tylko i wyłącznie na miłości...Wyobraźmy sobie taki jeden "świąteczny" dzień w roku, w którym będzie można wyznać komuś, jak bardzo się go kocha, lubi, nie lubi, nienawidzi, pożąda, szanuje, nie szanuje, uważa się go za fajnego, kretyna lub zupełnego nudziarza...Tyle możliwości, dałoby większe pole do popisu...Konsekwencje tych różnorodnych wyznań mogłyby być czasami może i nawet drastyczne, ale przecież ludzie lubią takie rzeczy smile.gif
Mamy dzień Górnika, dzień muzyki, czekolady, dzień Babci, dzień Zakochanych, dzień Nauczyciela, dzień Dziecka...Co byście powiedzieli na Dzień Świra...??smile.gif
Zrodlo: gotowce.com.pl

Jaki macie osobiscie stosunek do tego swieta ??
Larunia
A ja tam bardzo lubię walentynki. I mam świadomość, że piszę to jako przedstawiciel żeńskiej części populacji. Mężczyźni patrzą na ten dzień inaczej, niestety...
CYTAT
Walentynki to kicz pochodzący z Ameryki
Masz taki sam pogląd jak mój mąż sad.gif I na znak protestu przeciwko wszystkiemu co amerykańskie, nie dostaję nic, nawet tych codziennych dowodów miłości. W tym dniu mnie jest bardziej przykro niż "spychaczowej Marysi". A przecież powinno być miło
CYTAT
Zakochani w tym dniu obdarowują się prezentami. Czy nie mogą robić tego, na co dzień ?...Więc, dla kogo to święto?...Nie boje się użyć stwierdzenia, że po prostu dla nikogo...Jest zbyteczne. Zakochani mają święto cały rok, mogą cieszyć się sobą i okazywać swoje uczucia codziennie.
Idąc dalej tym tokiem myślenia, to w ogóle po co są wszelkie świeta babci, urodziny mamy itd. Przecież powinniśmy pamiętać o nich przez cały rok, okazywać miłość itd. A spróbowałbyś nie być u babci moich dzieci w dniu jej święta crazy.gif a_rotfl.gif
Fideista
Spychacz, jeśli autorzy strony z której skopiowałeś ten tekst dysponują zdjęciem i ew. numerem telefonu Marysi, to zawsze można spróbować jakoś jej pomóc. Jeśli Marysia jest "grzechu warta", to... Może niekoniecznie sam się skuszę, ale na pewno coś jej znajdę. Odnośnie samego topicu zaś - nie mam zdania. Jak ktoś ma ochotę pić więcej w dzień sw. Patryka - jego problem. Jak ma ochote zjadac tysiac paczkow w "tlusty czwartek" - jego sprawa.

Jak ma ochote kupowac prezenty akurat 14 lutego - to nie moje zmartwienie. Niech sobie kazdy idzie swoja droga. A jak ktos jest narazony na presje spoleczna z powodu bombardowania rozowym plastikiem prosto z telewizorni, to zawsze moze sprzedac odbiornik. Do czego - goraco namawiam.

PS. Swoją drogą - brawa za włożenie maksimum pracy w napisanego przez Ciebie posta. Aż jedno zdanie, które pochodzi od Ciebie, kontra cała strona, "żywcem" skopiowana! Rozpieszczasz nas.
Eyeore
Mamy palec św Walentego (ponoć to jego(kult zwłok)) biggrin.gif

http://www.wnmpchelmno.diecezja.torun.pl/kultswwalentego.htm
spiz@k
@Larunia - masz racje, ale... ze swoja luba np. sie mieszka (lub widzi sie z nia co dzien)
a z babcia nie - to samo z mama.
Jasne, ze staram sie jak moge zeby wiedzialy, ze nie sa dla mnie wazne tylko
jednego dnia a caly rok ale z tym roznie bywa.

Ktos lubi 14 Lutego - ok, ja tam nie jestem wielkim wrogiem, ale staram sie
zeby to nie byl jeden dzien kiedy kupuje kwiaty - bo to jest smutne.
Yaqb81
A ja nie lubie tego dnia, nie wiem po co wogóle jest w kalendarzu.
POSTMAN
Ta jak ktoś jest w tym dniu sam to nie lubi a jak ma sie kogoś to sie lubi walentynki. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
Yaqb81
Nie jestem sam mam swój ukochany kompter koło siebie smile.gif, no i forum smile.gif.
leonard
smutne jest to ze wiekszosc czeka na "specjalna okazje" aby sobie przypomniec ze ich ukochane kobiety moga lubiec kwiaty lub jakis inny drobny dowod uczucia...a tak po prostu bez okazji dac...co wy na to drodzy koledzy ?
bloodemule
@Leonad, nie badz juz takim szalonym romantykiem, dobrze ze takie swieto jest tylko raz do roku bo by czlowiek zbankrutowal. A do tego dochodza urodziny, imieniny i duzo innych takich swiat wiec niech nie narzekaja smile.gif))
Sprycjan
Nie chodzi o to żeby takie święta były codziennie tylko żeby od czasu do czasu dać komuś na kim tobie zależy jakieś coś żeby ta osoba wiedziała, że jest kimś ważnym. Takie czysto spontaniczne okazanie miłości czy uczucia jakim sie darzy drugą osobę.
Yaqb81
Ja tam twardo stoje przy swoim, kolejny komercyjny amerykański wynalazek, po to tylko zeby kaske wyciągnąć od ludzi, tak samo sztuczne święto jak cale USA... najlepszego wszystkim zakochanym... i pozdro dla @bloodemule.
bloodemule
Sa jeszcze na tym forum prawdziwi faceci ktorzy nie daja sie omamiac "baba", jestem z toba Yaqb81 takze pozdro600....
offroad
http://www.snw.i-rpg.net/
Yaqb81
Masz u mnie duze bier.gif @offroad thumbsup.gif
invisible7
Dla mnie walenie tynku jest zbyteczne, proste prymitywne amerykańskie święto, które Polacy łykneli w czasie zachłyśnięcia się zachodem. Nie potrzebuje walentynek aby powiedzieć kobiecie co do niej czuje ani dać kwiatka bo tak wypada tego dnia. Robie to sporadycznie nie patrząc na daty ani okazje (no może poddałem się swięcie kobiet , ale cóż ). Nie neguję tym samym ludzi którzy uznają to święto , ale często bywa ze niektórzy właśnie tylko tego dnia przypominają sobie o drugiej osobie.
CYTAT
nie badz juz takim szalonym romantykiem, dobrze ze takie swieto jest tylko raz do roku bo by czlowiek zbankrutowal

Jeżeli kupienie kwiatka raz do jakiegoś czasu nazywasz bankructwem , to troszke dziwne.

Nie trzeba kupywac nie wiadomo jakich prezentów , nie w tym sens...

smiley13.gif
bloodemule
w pewnym sesnie sie zgodze z toba, ale szuta to uzyskac ten sam efekt po jak najnizszych kosztach czyli bez zbednych chwastow - sa sposoby na okazanie milosci inne niz materialne!

CYTAT
Dla mnie walenie tynku jest zbyteczne, proste prymitywne amerykańskie święto, które Polacy łykneli w czasie zachłyśnięcia się zachodem. Nie potrzebuje walentynek aby powiedzieć kobiecie co do niej czuje ani dać kwiatka bo tak wypada tego dnia. Robie to sporadycznie nie patrząc na daty ani okazje (no może poddałem się swięcie kobiet , ale cóż ). Nie neguję tym samym ludzi którzy uznają to święto , ale często bywa ze niektórzy właśnie tylko tego dnia przypominają sobie o drugiej osobie.

widze invisible7 ze zdecydowanie wolisz nasze polskie komunistyczne swieta niz nowatorskie rozwiazania hehe rzecz gustu buhahaha
Magnolia__
rece opadaja jak sie czyta ten topic... eh.. pozdrawiam Magnolia__
invisible7
CYTAT
zdecydowanie wolisz nasze polskie komunistyczne swieta niz nowatorskie rozwiazania

Może nie tyle komunistyczne , absolutnie nie jestem z tych . Ale zdecydowanie polskie niż amerykańskie...

CYTAT
rece opadaja jak sie czyta ten topic...

ale ile punktów widzenia się pozna

Pozdrawiam
Yaqb81
CYTAT(Magnolia__ @ 14.02.06 - 13:31) *
rece opadaja jak sie czyta ten topic... eh.. pozdrawiam Magnolia__

@Magnolia rozwiń temat, szukam dzisiaj zaczepki i chętnie z Tobą popolemizuje smile.gif

A dla @bloodemule za wsparcie stawiam litrowego sarmata bier.gif .
Magnolia__
rozwine a co mi tam tongue.gif

dzisiejszy dzien jest tylko w zawezonym sensie Dniem Zakochanych.. tak n a p r a w d e jest to Dzien Zyczliwosci i Przyjaznych Gestow.. pewnie ze latwiej jest myslec o nim, jak o "cukierkowym" dniu.. ot dlaczego mi rece opadaja kiedy czytam Wasze "meskie" posty.. pozdrawiam Magnolia__
Yaqb81
Ale Ty masz dobre serduszko @Magnolia, gdzie znaleźć taką kobietę, ja juz tyle szukałem i nic. wszedzie byś tylko dobro czyniła. To moze ja tez dzisiaj wyjątkowo bede miły dla ludzi...
jar3cki
przylaczam sie do Was chlopaki, niezla lipa te cale walentynki :]

pozdro. bier.gif
bloodemule
slyszalem gdzies kiedys ze 14 luty jest takze dniem chorych na raka... to prawda???
Yaqb81
CYTAT(jar3cki @ 14.02.06 - 15:39) *
przylaczam sie do Was chlopaki, niezla lipa te cale walentynki :]

pozdro. bier.gif

Musimy wkońcu wyskoczyć w trójke z @bloodemule do kawonu w Zielonej, słyszalem ze mają tam dobre piwo no i zielenią ładnie pachnie smile.gif
Luca
A ja ten dzien potraktuje wyjatkowo.Dzis sie nie wtracam i pozwolilem zonie na gruntowne sprzatanie ,patrze sobie z boku i pije zimne piwko.Niech ma spokojny dzien.
Carlos
Cała rzecz z tymi dniami "czegoś lub kogoś tam" jest podszyta grubą (nawet nie nicią ) liną komercji.
Codziennie jest "szczególny dzień". Jak nie górnika, hutnika, kolejorza, to zakochanych, ekologów czy chodowców psów.
I zainteresowani, czyli handel robią do spóły z innymi działami gospodarki maksymalny szum, aby skłonić nas do wydania maksymalnie dużej ilości kasy na pierdoły, których nie kupilibyśmy w innej sytuacji.
Zwróccie uwagę kiedy ostatnio zaczynaja się święta w handlu. Jedne na początku listopada a te nadchodzące zaczną się już za parę dni.
Wszystko po to abyśmy niesieni owczym pędem i atakowani z każdej strony, poddali się i wysupłali jak najwiecej z portfela.

Nie uważam że wszystko co amerykańskie jest do du... Bo tak naprawdę to (z małymi wyjątkami) jest odwrotnie.

Osobiście nie obchodze prawie żadnych dni "czegoś lub kogoś tam". Świetuję wtedy jak mam dobry humor i chęci. Nawet sylwewster mnie denerwuje. Co to za szczególny dzień że wszyscy dostają fioła.
Ale walentynki to to juz kompletny idiotyzm i święto kiczu i bezguścia. I to by było na tyle.

Oczywiście zdaje sobie z tego sprawę że ktoś może mieć inne zdanie respekt.gif. I to jest właśnie piękne.

Pozdrowienia.wink.gif
siss
Leonard, koleżanka(i) popierają biggrin.gif
spychacz
Popieram kazda meska wypowiedz jaka tu padla (my plemniki musimy sie trzymac razem) od siebie dodam
Kochac to nie znaczy patrzec nawzajem na siebie, ALE PATRZEC W TYM SAMYM KIERUNKU.
Loving is not just looking at each other, it's looking in the same direction.

Fide zejdz mi z plecow bo utyles.
1. napisalem tyle bo chcialem wiedziec co inni sadza na tem temat
2. spieszylem sie do pracy
aga
CYTAT(spychacz @ 14.02.06 - 21:53) *
Popieram kazda meska wypowiedz jaka tu padla (my plemniki musimy sie trzymac razem)
[

To może i ja się wypowiem w ramach solidarności jajników smile.gif

CYTAT(Carlos @ 14.02.06 - 17:08) *
Ale walentynki to to juz kompletny idiotyzm i święto kiczu i bezguścia. I to by było na tyle.

Pozdrowienia.wink.gif

Tak naprawdę to od nas zależy jaki bedzie ten dzień. Myślę, że przy odrobinie chęci można okazac ukochanej osobie swoje
uczucia bez nadmiernego kiczu i zasypywania jej plastikowymi sercami. Wystarczy odrobina polotu i pozytywne nastawienie. Dobra książka czy własnoręcznie upieczone ciasto mówia więcej niż te wszystkie misiaczki, serduszka i miłosne karteczki razem wzięte. I niewazne czy walentynki są świętem amerykańskim czy polskim, ważne, że są okazją do sprawienia komuś przyjemności.
Yaqb81
CYTAT(aga @ 14.02.06 - 22:10) *
CYTAT(spychacz @ 14.02.06 - 21:53) *

Popieram kazda meska wypowiedz jaka tu padla (my plemniki musimy sie trzymac razem)
[

To może i ja się wypowiem w ramach solidarności jajników smile.gif

CYTAT(Carlos @ 14.02.06 - 17:08) *

Pozdrowienia.wink.gif

Tak naprawdę to od nas zależy jaki bedzie ten dzień. Myślę, że przy odrobinie chęci można okazac ukochanej osobie swoje
uczucia bez nadmiernego kiczu i zasypywania jej plastikowymi sercami. Wystarczy odrobina polotu i pozytywne nastawienie. Dobra książka czy własnoręcznie upieczone ciasto mówia więcej niż te wszystkie misiaczki, serduszka i miłosne karteczki razem wzięte. I niewazne czy walentynki są świętem amerykańskim czy polskim, ważne, że są okazją do sprawienia komuś przyjemności.

Moze i masz racje @aga ale mi zawsze ten dzien przeszkadzal od podstawowki, moze dlatego, ze zawsze spedzam go sam, zreszta innych swiat tez nie lubie sad.gif sa przerwy w produkcji i nasza gospodarka na tym traci. Pieniadze to nie wszystko ale zycie bez pieniedzy to ...... smile.gif
Phaet
Moja EX też nie lubiła tego święta nawet jak byliśmy razem. Ja też nie lubiłem i nie lubie.
Nie tylko ze względu na ten cały spam, który przychodzi już od miesiąca (raz dziennie ktoś chce abym coś kupił dla sympatii, za rok włącze se autoreply 'nie obchodze komunistycznych świąt, walcie sie'). Ot taki cyrk to święto.
Jak chcesz pokazać komuś, że go kochasz to każdy dzień jest dobry.
Jeszcze troche a skomercjalizują dzień powstania radia maryja i będą sprzedawać radia w kształcie krucyfiksów albo takich gumowych kaczuszek z serduszkami.
lcf
@Yaqb81: Może czas któregoś 14-ego lutego (albo i jakiegokolwiek innego dnia) coś komuś wysłać? smile.gif A co do przerw w produkcji (tak btw. w Walentynki to raczej się pracuje, a gospodarka na serduszkach i innych kwiatuszkach chyba trochę jednak zarabia) to chyba każdy (niezależnie od tego czy jest szefem, czy szefa ma nad sobą) lubi spędzić czasem trochę czasu w domu - czy to na słodkim lenistwie, czy odpoczywając bardziej aktywnie, czy po prostu trochę pobyć z rodziną lub znajomymi. Kasa jest ważna, ale są rzeczy ważniejsze. bier.gif

@Phaet: Każdy dzień jest dobry, ale wydaje mi się jednak, że nawet jak dziewczyna otwarcie powie, że nie lubi walentynek, to będzie jej trochę smutno, kiedy jej wszystkie koleżanki dostaną od kogoś jakąś kartkę albo kwiatka, a ona nie.
Yaqb81
Za stary juz jestem @lcf zeby cos komus wysylac, w tym roku koncze studia, na UZ zreszta smile.gif, więc sam widzisz ze najlepsze pozostalo juz dawno za mna sad.gif
lcf
@Yaqb81: Jak to mawia moja prawie-teściowa - sranie w banie :]. Za starym na miłość (o ile dobrze zrozumiałem) to się jest po śmierci klinicznej, ani milisekundy wcześniej. Może nie jesteś jeszcze przekonany czy na pewno warto albo jeszcze tej połówki drugiej odpowiedniej nie znalazłeś, ale nie pitol (nie auxilarius? ;]), żeś za stary.

A tak przy okazji, jak już o miłości i jej zaletach - seks poprawia krążenie :].
Damiano
Moim zdaniem to faktycznie zwykły komercyjny przeszczep święta z państwa w którym większość ludzi ma ogromną nadwagę i nie wie co to Europa o Polsce nie wspominając wink.gif
Czekać tylko na święto z indykiem i halloween jak się u nas zadomowią sad.gif
Uważam że faktycznie nie potrzeba takiego dnia żeby pokazać swojej jedynej że jest nam najdroższa i że nam na niej zależy smile.gif
Zawsze wolę czyny od prezentów no ale kobitki chcą i jednego i drugiego a_rotfl.gif

@lcf święta prawda ale uwaga na "sercowców" wink.gif Dodałbym jeszcze że również poprawia kondycję biggrin.gif

smiley13.gif
Yaqb81
Od kondycji to jest silownia, polecam dla wszystkich spędzjących duzo czasu przed kompem, ja w sumie nie dawno zaczalem i tylko zaluje ze wczesniej mi to nie przyszlo do glowy, to jest sposob na kondycje a nie kobiety thumbdown.gif
aga
@Yaqb81 Może i siłownia to skuteczny sposób na dobrą kondycje, ale metoda lcfa jest dużo przyjemniejsza smile.gif
Yaqb81
Ale znacznie bardziej ryzykowna sad.gif wole silke.
lcf
Żeby tak jeszcze od tego machania sztangą było tak samo przyjemnie i zaraz potem można było na miejscu zasnąć tongue.gif biggrin.gif.

@aga: lepiej idź już grzać łóżko, bo spać mi się zaczyna powoli chcieć :* :].
bloodemule
ja mam sposob na machanie reka ktore wzmacnia biceps i jest prawie tak przyjemne jak sposob lcfa... przynajmniej ten sam efekt koncowy buuhahhahaa
Yaqb81
Po intensywnych cwiczeniach tez jest czlowiekowi dobrze, jak chcesz spac na laweczce mozna sie od biedy przekimac smile.gif
lcf
@bloodemule: "prawie" robi wielką różnicę :].
Yaqb81
Hehe w zyciu @lcf jest jak w szachach, albo posuwasz królowąsmile.gif albo bijesz konia:)
lcf
@Yaqb81: No to ustaliliśmy, że w sprawach seksu to można jeszcze traktować samodzielne zabawy + siłownię (czy inny areobik, jeśli byśmy rozważali panie) jako jakiś tam środek zastępczy. Ale jaką alternatywę znajdziesz, gdy masz po prostu się czasem ochotę do kogoś przytulić, hmm?
Yaqb81
Moj komputer jest zawsze cieply, do tego nie marudzi i jak chce zmienic go na nowszy model to nie gryzie mnie sumienie. Komputer to lepszy wynalazek od kobiety, zawsze to bede glosil.
bloodemule
z tego co wiem to yaqb81 tuli sie tylko do komputera i czasem do komorki biggrin.gif

ehhh bylbym zapomnial, ostatnio takze do hantli
lcf
@Yaqb81: A rozmnażamy się jak? Przez pączkowanie? :]
Yaqb81
Do rozmnazania to sa trutnie smile.gif
bloodemule
@lcf: czyzby wstapil w ciebie instynkt macierzynski? hehe, nie wiem jak yaqb81 ale mi nie spieszno do potomstwa - za mlody jestem a dziecko to podobno wiekszy obociazek niz zywe zwierzatko smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.