Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Konfiguracja kompow XP+XP+ME w sieci
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Systemy Operacyjne > Windows 9X / NT / W2K / XP
lokocool
Moj dobry znajomy posiadajacy biuro, poprosil mnie o pomoc. Mianowicie on nie zna sie kompletnie na komputerach i powiedzmy sobie szczeze jest robiony na szaro przez swojego ( no moge tak powiedziec bo kupil u niego juz chyba z 10kompw + serwis) "znajomego" ze sklepu komputerowego.
Ogolnie jak mi powiedzial ze za Celka 2,6 +512MB ram + dysk 80 + Asrocka co to ma wszytko zintegrowane ( bez monitora) zaplacil 3500PLN + za kazdorazowa wizyte w serwisi placil 50zl(co by to ie bylo)--> to uswiadomilem mu zeby sobie odpuscil sobie ten sklep.
Obiecalem mu ze skonfiguruje mu te kompy w biurze bez zadnej kasy.
Wiec Sprawa wyglada tak:
ma on 3 kompy:
-Laptop ( jakis ASUS) z win XP-Home
-stacjonarny1 - z Win XP-Home
-stacjonarny2 - z WinME
Komputery moze nie sa jakimis demonami szybkosci --> no ale powiedzmy ze takie slimaki to tez nie sa --> teoretycznie do pracy w biurze sie nadaja. Wszytkie kompy sa zlaczone w siec przez router ( dzisiaj tam ide tak sie blizej wszytkiemu przejzec to podam nazwe tego routera)--> ktory to tez rozdziela internet wink.gif

Do tego ma 2 drukarki. ( ktore to sa teoretycznie skonfigurowane tak ze kazdy komputer w sieci moze drukowac z kazdej)--> i tu sie zaczynaja schody --> poniewaz z tego co mi mowil to zazwyczaj cos nie dziala --> i wtedy serwis 50PLN --> po czym podziala dzien/dwa i znowu nie dziala --> i znowu serwis i tak w kolko.

Teraz zastanawiam sie jak to wszytko razem skonfigurowac zeby dzialalo bez zgrzytniec.
Z tego co mi sie wydaje to uslugi w XP ustawilbym tak jak zwykle --> czyli tak jak kiedys @eye pisal wink.gif
Z tym ze win ME na oczy nie widzialem juz ho ho ho --> i tego sie troche boje --> wingrowz nie moge zmienic bo wiadomo firma licencja etc. I gdybyscie powiedzieli, a raczej przypomnieli mi co tam nalezy poustwiac zeby ten chyba "najlepszy" ze wszytkich czesci win dzialal jak nalezy.

Dodatkowo zatanawim sie nad tym czy na tych XP-kach nie pozakladac kont z ograniczeniami z ktorych by kozystali pracownicy.

No i, o ile sie za to zabiore to po instalacji wszytkiego chcialbym zrobic obraz dysków systemowych ( Gohst, PM ?? --> co jest lepsze --> sam z tego nigdy nie korzystalem) tak aby jesli wszytko juz by dzialalo to przy ewentualnej awarii mozna bylo wszytko szybko przywrocic do stanu pierwotnego.

Moge liczyc na wasza pomoc ??

Pozdr. smiley13.gif
lokocool
EDIT:
no to wlasnie obejrzalem te komputery -->
wiec jest to laptop ASUS z winXP Professional --> on jest podlaczony do bezprzewodowego accespointa DLink --> a onjest podlaczony kablem sieciowym do routera+ 2 stacjonane jeden z WinXP Home + drugi z win ME, ktore sa bezposrednio podlaczone do routera.
problem jest glownie z tym laptopem, poniewaz on sie laczy z siecia ( czyli z routerem bezprzewodowo przez WLan,przez acces point)
I teraz jak skonfigurwac te komputery tak aby nawzajem siebie widzialy w sieci + widzialy drukarki --> drukarki sa podlaczone do jednego kompa ( tego z ME).
Chodzi mi glownie jak skonfigurowac ip --> i czy w acces ponitcie trzeba cos zmieniac + co trzeba ustawic w routerze takby wsztko smigalo???

Jest ciekawa stytuacja poniewaz laptop widzi tego kompa stacjonarnego z winHE i nawzajem --> nie widzi tego z ME --> natomiast ten z HE widzi oba.
Natomiast drukarki sa podlaczone do ME i wszyscy je widza wink.gif
Cholera nie wiem czy jasno napisalem ale mam nadzieje ze zrozumiecie.

sorki ze jeden pod drugim ale w momenie jak edytowalem posta stracilem mozliwosc jego edycji wink.gif
Pozdr. smiley13.gif
gulon
Nie wiem czy coś pomogę, bo niewiele się znam na accespointach, ale widzę nikt się nie odezwał...
Dlaczego drukarki podłączone są do kompa z millenium? Czy nie lepiej podłączyć je do kompów z xp, który ma proste udostępnianie drukarek?
Nie da rady wszystko połączyć kablami do jednego routera?...
Chyba jednak nie do końca rozumiem to co napisałeś wink.gif ...
lokocool
@gulon --> podlaczyc wszytko do jednego routera byloby najlatwiej wink.gif
Ale zapomnialem dodac ze to biuro jest 2poziomowe i laptop jest na gorze wink.gif --> a tam ciagnac kabel to
1)jest nieekonomicze
2)jest nie ladne
3) laptop musialby byc podlaczony kablem --> a tak ma karte wifi i jakos tam dziala --> i za jej pomoca laczy sie z siecia wink.gif

Co do tych drukarek --> Jutro pokombinuje ( bo sobota to bede mial wiecej czasu) i sproboje je przelaczyc pod XP i zzobaczyc jak sie sprawuja wink.gif

aha --> bo z tym mam zawsze problem --> reczne konfigurowanie sieci wink.gif
Czy jesli na kompach ustawie tak
192.168.0.1( i odpowiednio 2 i 3)
255.255.255.0

To kompy teoretycznie powinny sie widziec prawda ??
I te cholerne DNS-y ( tam jest Dialog) co tam wpisac ??
Bo z tego co widzialem w tej chwili kompy sa ustawione na automatyczne wykrywanie sieci wink.gif

aha2 --> no i na tym laktopie ( a jest to ASUS W1000) jest zainstalowany NiS2006 --> ktorego nigdy nie potrafilem dobrze skonfigurowac ( wink.gif nie ma to jak sprawdzone dobre Kerio)--> tam o ile dobrze pamietam zeby komputery sie widzialy w sieci trzeba jakies adresy dodac do zaufanej strefy --> tylko wlasnie --> jakie ??
( i tak cos czuje ze jak sie wkurze to wrzuce darmowe kerio i bedzie po problemie wink.gif )

Pozdr. smiley13.gif
-=KiZiU=-
CYTAT(lokocool @ 24.02.06 - 09:54) *
aha --> bo z tym mam zawsze problem --> reczne konfigurowanie sieci wink.gif
Czy jesli na kompach ustawie tak
192.168.0.1( i odpowiednio 2 i 3)
255.255.255.0

To kompy teoretycznie powinny sie widziec prawda ??
I te cholerne DNS-y ( tam jest Dialog) co tam wpisac ??
Bo z tego co widzialem w tej chwili kompy sa ustawione na automatyczne wykrywanie sieci wink.gif

Powinny sie widziec. Jako DNS wpisz adres routera. Jak nie zadziala to wpisz:
pierwszy (primary) serwer DNS: adres IP: 217.30.129.149
drugi (secondary) serwer DNS: adres IP: 217.30.137.200

CYTAT
aha2 --> no i na tym laktopie ( a jest to ASUS W1000) jest zainstalowany NiS2006 --> ktorego nigdy nie potrafilem dobrze skonfigurowac ( wink.gif nie ma to jak sprawdzone dobre Kerio)--> tam o ile dobrze pamietam zeby komputery sie widzialy w sieci trzeba jakies adresy dodac do zaufanej strefy --> tylko wlasnie --> jakie ??

Podaj zakres 192.168.0.1 - 3 smile.gif
lokocool
hmm... w koncu po wielu bojach doszedlem jaki tu jest acces point --> mianowicie jest to DLink DWL-2100AP http://www.dlink.pl/?go=gNTyP9CgrdFOIC4ASt...qrmLkoRuOneaw==
i teraz jak go porawnie optyalnie skonfigurowac tak aby wsjo dzialalo ??

BTW: Jakie uslugi w XP odpowiadaja za lacznosc bezprzewodowa(bluetooth, WLan etc)??

Pozdr. smiley13.gif
wins
Zapewne bedzie to ta: Konfiguracja zerowej sieci bezprzewodowej
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.