Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Update Biosu
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Hardware
leonard
Po ściągnięciu najnowszego Biosu jak i programu wgrywajacego (flash..rozny dla roznych biosow i producentow..w update zwykle jest podany) ze strony producenta nagrywamy na dyskietke sformatowaną jako boot'ującą.
Przed przystapieniem do update'u nalezy zmienić polozenie pinu odpowiedzialnego za ochrone Bios-u (za Bios odpowiedzialne sa piny oznakowane CMOS. Ten znajdujacy sie w poblizu bateri służy do przywracania pozycji standartowych biosu, drugi odpowiedzialny jest za ochronę przed zmianą w biosie. W tym zmieniamy polozenie pinow)
Startujemy komputer z przygotowanej uprzednio dyskietki i włączamy flash ,nowsze board'y maja juz flash wgrany i uruchamianie go nastepuje przez kombinacje tast opisana przy starcie komputera.
W tym wypadku flash automatycznie rozpoznaje na dyskietce nowy bios i robi update.
W board'ach starszych uruchamiamy z dyskietki flash na poziomie DOS'a.
Osobiscie zasze radze przed update sprawdzic zawartosc dyskietki... Pomocne jeśli sie nie pamieta nazw plików ściagnietych ze strony producenta.
uruchamiamy exe a:\>.....exe i rozpoczynamy update biosu
program pyta sie o podanie pliku. Jest to plik z rozszerzeniem .bin
podajemy go a na pytanie czy zapamietac stary bios -- polecam zapamietac. Podajemy nazwe np stbios.bin, teraz uruchamia sie wlasciwy program.
JEDYNYM NIEBEZPIECZEŃSTWEM TEJ OPERACJI JEST PRZERWANIE DOPLYWU PRĄDU LUB ZAKŁÓCENIE PROGRAMU. Dlatego tez w tym czasie -- trwa to dosc krótko -- pozostawiamy komputer samemu sobie.
Po zakonczeniu update'u wyłączamy komputer, przestawiamy piny w polozenie wyjsciowe, restartujemy komputer. Jesli poprzednio wprowadzalismy jakies zmiany w biosie -- wchodzimy weń i robimy je na nowo.
I to juz jest wszystko. Nasza płyta główna ma wgrany najnowszy bios.

dla osob zainteresowanych BIOS-em polecam stronke :
http://www.benchmark.pl/artykuly/bios_guid...res_setup1.html
Eyeore
Aktualizacja i wgranie nowego BIOS-u
Nie znając producenta płyty głownej czy wersji biosu bardzo szybko możemy go odnaleść dokładnie zapisując pewne dane. Podczas startu komputera na planszy bios w ostatniej linijce zakodowana jest unikalna wersja biosu, rok, producent i typ płyty głównej:
KOD
08/02/99/-MVP3-586B-ITE86-2A5LEH2BC-00
Zapodane guglowi w 1 strzale pozwoli określić typ i producenta płyty głownej.
Search for: MVP3-586B-ITE86-2A5LEH2BC Holco/Shuttle(Hot) model: HOT 591P Chipset: VIA MVP3 I/O: ITE 8680
Łatwiej jest znając produkt (nazwa płyty głownej) i producenta:
KOD
P4R800-VM
Zapodane guglowi "ASUS P4R800-VM BIOS" daje: to i poniżej:
http://www.asus.com.tw/products/mb/socket4...vm/overview.htm
http://www.asus.com.tw/support/download/it...-VM&Type=Latest
http://www.asuscom.de/pub/ASUS/mb/sock478/...m/P4RVM1004.zip
O czym szczegółowo może ktoś się podejmie napisać w dziale hardware.
A aktualizacja BIOS jest jednak wskazana ponieważ (Windows ma problemy ze sprzętem, zwłaszcza z obsługą Zaawansowanego Zarządzania energią)
leonard
http://www.technik.swiebodzin.pl/edukacja/.../bios/tools.htm
na stronie pare programow do pobrania dotyczacych BIOS-u

http://www.elektroda.net/pomoce/doc/serwis_pc/Bios.htm
dla zainteresowanych b.dobry opis wszystkich funkcji menü w biosie (w miare krotki)
Al_Hadzi
reset CMOS-u z poziomu DOS-a i Windows-a
przydatne, np. gdy zapomniałeś hasła do opcji BIOS-u.

Z poziomu DOS-u uruchom program debug. Możesz to także uczynić za
pomocą okna Start|Uruchom w Windows. Gdy program debug zostanie
uruchomiony, wpisz kolejno następujące polecenia ("-" na początku
linii oznacza znak zachęty, nie wpisuj go):
-o 70 2e
-o 71 ff
-q
Ta metoda jest zadziwiająco skuteczna!

(za PCWK)
elekrytyk
To moze jeszcze kos wie na jakiej zasadzie dziala tzw "DRIVELOCK" laptopach np hp/compaq. Niewiele napisano na stronie producenta a i na grupach niewiele jest.
Podobno zabezpieczenie w ten sposob dysku z poziomu biosu tak skutecznie zabezpiecza dysk przed niepowolanym dostepem ze nawet serwisy nic z tym nie zrobia. Nie znajomosc lub niemoznosc przypomnienia takiego haselka skutkuje kroko mowiac wymiana dysku na nowy bo starego nawet na innym kompie nie mozna ruszyc ...
Ciekawostka ktora odrobinke mnie frapuje bo moze nie bede musial szyfrowac partycji smile.gif
Pozdrawiam
I_O
Z tego co sam na ten temat kiedys znalazlem, DriveLock jest rozbudowanym nieco przez Compaq zabezpieczeniem i tak przewidzianym - chociaz rzadko uzywanym - w specyfikacjach ATA. Podobnego rozwiazania uzywa tez AFAIK IBM w swoich Think Padach.
Jak sami producenci zapewniaja, nie ma mozliwosci rozkodowania takiego HD w przypadku utraty hasla, zadnych tylnych drzwi czy master - hasel. Reset BIOS-u tez nie pomaga, poniewaz haslo ( a raczej jego hash) znajduje sie bezposrednio na dysku - i to gdzies w jego elektronice. Jak na razie wyglada to na dosc skuteczne zabezpieczenie, trafilem wprawdzie na sporo postow w necie typu "ratunku, zapomnialem hasla" ale odpowiedzi zawsze byly takie same: wyrzuc dysk smile.gif
Inna rzecz ze np. u mnie na Armada M700 komputer dosc znaczaco zwolnil po kompletnym zabezpieczeniu - takie przynajmniej odnioslem wrazenie
elekrytyk
Tyle rowniez doczytalem "please help" itp biggrin.gif
Nie do konca wierze w brak furtki ale .... na moje potrzeby chyba wystarczy by nie musiec szyfrowac ponad miare danych. Kluczowe pliki z haslami i numerami w zupelnosci wystarczam a reszte z "prawie" czystym sumieniem chyba wrzuce na swoje miejsce czyli do katalogu "download" tongue.gif

Ciekawe tylko czy jak zmienie dysk owa opcja nadal bedzie dzialala bo skoro takiego dysku nawet na innym kompie nie da sie odczytac to ...
Jak zmienie dysk to podziele sie wrazeniami biggrin.gif
Dziekuje i pozdrawiam
Auxiliaris
CYTAT(I_O @ 22.06.04 - 19:20)
Z tego co sam na ten temat kiedys znalazlem, DriveLock jest rozbudowanym nieco przez Compaq zabezpieczeniem i tak przewidzianym - chociaz rzadko uzywanym - w specyfikacjach ATA. Podobnego rozwiazania uzywa tez AFAIK IBM w swoich Think Padach.
Jak sami producenci zapewniaja, nie ma mozliwosci rozkodowania takiego HD w przypadku utraty hasla, zadnych tylnych drzwi czy master - hasel. Reset BIOS-u tez nie pomaga, poniewaz haslo ( a raczej jego hash) znajduje sie bezposrednio na dysku - i to gdzies w jego elektronice. Jak na razie wyglada to na dosc skuteczne zabezpieczenie, trafilem wprawdzie na sporo postow w necie typu "ratunku, zapomnialem hasla" ale odpowiedzi zawsze byly takie same: wyrzuc dysk smile.gif
Inna rzecz ze np. u mnie na Armada M700 komputer dosc znaczaco zwolnil po kompletnym zabezpieczeniu - takie przynajmniej odnioslem wrazenie
*

A wiec, Jest to bardzo proste COMPAQ nie uzywa jako takiej kosci Biosu czyli CMOS, sam Bios w calosci zapisywany jest na dysku twardym i to gdzies na poczatku w niewidzialnej partycji, kiedys taki dysk mialem i niemoglem go za skarby swiata uruchomic, dopiero kiedy zrobilem LL-Format moglem zalozyc nowe partycje i dysk zalapal, wniosek z tego taki ze przy odrobinie wiedzy o komputerze mozna dysk szybko popsuc, Czy dostac sie do kompa, sluza do tego specjalne dyskietki servisowe ktorymi mozna wpisywac nowy bios i konfigurowac dysk, jednakze sa one bodajze niedostepne dla nas smiertelnikow (oslow), wiem to wszystko bo firma w ktorej pracuje uzywala swego czasu te kompy, mielismy wtedy z nimi kontrakt na te kompy.

PIT
WoocashACN
a ja właśnie potrzebuję taką dyskietkę do Compaq DeskPro
(DP2000 5200MMX 2100 EA8)
Auxiliaris
CYTAT(Woocash[ACN)
,09.09.04 - 08:16]a ja właśnie potrzebuję taką dyskietkę do Compaq DeskPro
(DP2000 5200MMX 2100 EA8)
*

Sprawdz TU Nie zdziw sie ze to strona HP bo oni jakos tam chyba to przejeli.
Poszukaj cos co sie nazywa Compaq SmartStart jest to chyba narzedzie do konfiguracji COMPAQ, a ta dyskietka nazywa sie bodajze ROMpaq jak kumasz po niemiecku to TU jest jakis opisik w *.PDF te ROMpaq powinno sie znajdowac w tym (Compaq SmartStart).

Pozdro PIT
parcel
może mnie ktoś z szacownego grona speców oświecić w temacie aktualizacji biosu na mojej płycie gigabyte.
posiada ona mianowicie aktualizację biosu przez internet, niby nic prostszego, ale muszę przed tym wyłączyć hyper treading i nie wiem jak to zrobić lamo.gif
Auxiliaris
A wiec szycowny kolego @parcel, wchodzisz w BIOS potem "Advanced Bios Features" i ustawiasz "CPU Hyper-Threading" na [DISABLED] to wszystko rolleyes.gif

Pozdro... PIT
Romala
No mili państwo odświeżę trochę temata i podzielę się bardzo świerzymi doświadczeniami z zakresu aktualizacji BIOS-u.
Dostał się w moje łapy sprzęt z płytą główną niewiadomego producenta i co gorsze nieautoryzowaną wersją BIOS-u. Po wielu poszukiwaniach udało mi się mniej więcej ustalić potencjalny typ płyty znaleźć BIOS czytający dyski powyżej 10GB. Ale to nie ważne...
Co Cię może spotkać podczas aktualizacji.
1. Poza przestawieniem zworki należy pamiętać o wyłączeniu w BIOSie opcji External Cache i Internal Cache ponieważ w przeciwnym razie nowy BIOS zostanie zapisany w pamięci podręcznej płyty głównej lub procesora (zanim do tego doszedłem uzemściłem się po wsze czasy)
2. Pomimo że BIOS był w wersji AWARD to FlashAward program flashujący nie potrafił ściągnąć orginalnego Biosu w całości (zgrywał jedynie 64kB ze 128 za Boga nie wiem dlaczego). Dopiero UniFlash(programik uniwesalny) zrobił co było trzeba
3. Podczss pierwszego flashowania BIOS nie dał się nadpisać żadną wersją BIOSa poza oryginalną ściągniętą wcześniej (wywala komunikat unknown type i papa)
4. Dopiero po nadpisaniu BIOSa samym sobą zaczął przyjmować inne wersje BIOSa.

Powyższy problem dotyczy sprzętu z '96 roku i pewnie większość z was popuka się w głowę poco ktoś się bawi takim zabytkiem. No cóż sa tacy którzy nie maja zbyt wielkiego wyboru. Więc jeśli ktoś kiedys będzie zmuszony bawić się zabytkowym BIOSem niewiadomego pochodzenia to może powyższe doświadczenia na coś mu się przydadzą.
PioWit
Romek, wybacz. smile.gif Co ma piernik do wiatraka? Internal i external to pamiec pierwszego i drugiego poziomu. Wylaczenie moze pomoc jedynie w przypadku uwalenia jednej lub drugiej. ( chociaz niekoniecznie ) Przykladowo - jezeli posiadajac procka Athlon wylaczysz mu L2 (external cache ) zrobisz sobie Durona. smile.gif Gdzie sens? Moze cos pomylilem biorac pod uwage fakt, ze jestem po trzyosobowym zlocie oslow, ale nie sadze. W kazdym badz razie, osobiscie nigdy tego nie wylaczalem, a kilka ( nascie, dziesiat ) * takich operacji ( oczywiscie zakonczonych powodzeniem, mam za soba : tak na platformnie intel jak i amd, ze o innych nie wspomne, lecz rok ktory podajesz raczej nforce-a, raczej wyklucza) ) Na czarna magie zakrawa mi takie twierdzenie - "Dostał się w moje łapy sprzęt z płytą główną niewiadomego producenta i co gorsze nieautoryzowaną wersją BIOS-u. Po wielu poszukiwaniach udało mi się mniej więcej ustalić potencjalny typ płyty znaleźć BIOS czytający dyski powyżej 10GB. Ale to nie ważne..." Jak to nie wazne? Mniej wiecej to sa dwa palce w tylku. smile.gif Bios musi byc dedykowany do plyty, a nie - bo mi sie wydaje ze bedzie pasowac. Tyle na razie bo nie mam sily smile.gif w razie watpliwosci, o co mi chodzilo - wyjasniam na PW smile.gif

Pozdrawiam

*niepotrzebne skreslic a_rotfl.gif
Romala
Pio nie twierdzę, że jestem niewiem jakim fachowcem w dziedzinie komputerów. Napisałem tylko jakie miałem przejścia z aktualizacją BIOSU. Ty jako doskonały fachowiec rozpukał byś maszynę w 5 minut. Mnie zajęło to 5 dni mimo że nie jestem takim ostatnim cielęciem.
UNIFLASH ma wygodne menu z kilkoma operacjami takimi jak: analiza aktualnego BIOSu, sczytanie aktualnego BIOSu, nadpisanie nowego BIOSu i pare innych. Opcja nadpisania była niedostępna do czasu aż nie zablokowałem w BIOSie opcji External Cache i Internal Cache. Samo przestawienie zworki na płycie nie wystarczyło. Nie wiem gdzie lądował nadpisywany BIOS przy wykorzystaniu AWARDFlash ale napewno nie tam gdzie powinien.
Co do producenta, najprościej zapuścić programik skanujący który ściągnie info z BIOSu. Sorry Winettou zapuściłem kilka różnych i jedyną odpowiedzią było unknown. Rozejrzałem się po kilku forach zagramanicznych. Chipset i430VX wersja BIOSu 2A59Ht5BC znałem, więc w końcu jakieś info znalazłem okazało się że są to płyty m520 lub m525 a producentów i modeli jest kilkanaście. Po kilku dniach grzebania się w archiwach nie znalazłem identycznej płyty. Dlatego napisałem, że płyta jest niewiadomego pochodzenia. Najbardziej podobna była płyta PC Chips ale nie znalazłem BIOSu na stronie producenta.
Co do samego BIOSu to wszędzie są informacje, że jest to wersja piracka, nie autoryzowana przez AWARDa i nigdzie nie znajdzie się oficjalnego zamiennika. Większość rad zaczynała się od tego aby wsadzić czystą kość i próbować nadpalić zamiennikiem ale broń Boże nadpalać starą bo można zrobić sobie kuku.
Udało mi się znaleźć info gościa który chwalił się na jakimś angielskojęzycznym forum, że zrobił upgrade z powodzeniem, podał numerek BIOSu, który notabene ściągnąłem i nadpaliłem. Dlatego postanowiłem popełnić ten niegodny tekst aby i nasi użytkownicy mieli jakieś szanse i nie musieli grzebać się w Internecie Bóg wie ile czasu.
Wszystkich fachowców, których uraziłem przepraszam niemniej podzieliłem się swoimi doświadczeniami.
PioWit
Hmm. Napisz mi w ktorym, miejscu ja napisalem, ze jestem lepszym fachowcem od ciebie? smile.gif

CYTAT(Romala)
Udało mi się znaleźć info gościa który chwalił się na jakimś angielskojęzycznym forum, że zrobił upgrade z powodzeniem, podał numerek BIOSu, który notabene ściągnąłem i nadpaliłem.

Dlaczego napisales - mniej - wiecej skoro tutaj piszesz, ze miales dokladne namiary biggrin.gif

Pozdrawiam
WoocashACN
Romala, aż niemożliwe, że nie dało się sczytać producenta płyty...

Czy masz jeszcze dostęp do tego kompa ? Puściłbyś wszystkie programiki "hardware-info" z HirensBootCD... Jeszcze nigdy się nie zawiodłem na nich...
siss
Mam nadzieję, że moim postem nie trafiam kulą w płot.
Chcę podać linka do stronki Adriana Rojaka (strona po angielsku), nazywa się ona Adrian's Rojak Pot i zawiera prawdziwe mnostwo przydatnych informacji dotyczących chociażby właśnie szperania przy BIOSach, dużo artykułow, poradnikow oraz pokaźną liczbę plikow - sterownikow, utility itp.
Polecam odwiedzać tę stronę, bo informacji jest dużo i za darmo smile.gif

Oto tematy dotyczące optymalizacji biosu, ktore zawierają dziesiątki podtematow:
Bootstrap Management, Graphics Subsystem, Memory Subsystem, Miscellaneous, Processor, Storage Subsystem, System Bus, System Resource Management

rojakpot
sz44sz
hmmm

A kojarzy kto jak cofnąć do fabrycznego biosu sprzed aktualizaji ?
Sprzęt to acer trave mate 2200
Problem w tym ze po resecie niby działa tylko ciemno na matrycy...:/
Aktualizacji była z poziomu win...

Pozdro
Rooff
Może zrobić dyskietkę bootującą na innym kompie i powinno iść.
Pozatym nie wiem dokładnie co masz na myśli pisząc:
"po resecie niby działa tylko ciemno na matrycy"

smiley13.gif
sz44sz
Niby działa znaczy ze po powerze coś się dzieje (sprawdzanie napędów) tylko ze nic się nie wyswietla. Dystkietka była juz wałkowana...
Może jast jakiś inny sposób, zworki abo co...
Chyba będzie musieli mi polecić jakiś dobry serwis... cry.gif
aki
Nie daje się wgrać starszy (poprzedni) bios z poziomu DOS?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.