Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z rozdzieleniem netu przy pomocy wifi
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Internet i Sieci Komputerowe
aristos
Sprawa wyglada tak:
Jestem u znajomych zeby podlonczyc im net. Net dostarczany jest klasycznie z gniazdka, ma on zostac rozdzielony bezprzewodowo na kilka kompow dokladnie na 4 laptopy. Znajomi dysponuja jedynie access pointem d-link DWL-200AP+.
Czy istniej mozliwosc rozdzielenia lacza bez pomocy routera. Wykorzystanie w tym celu kompa nie wchodzi w gre.
gulon
A ten net "klasycznie z gniazdka" to co to jest?...
Jeśli gniazdko to końcówka lan, to raczej da radę. Jeśli to linia telefoniczna lub kablówka to chyba nie wystarczy, bedzie wtedy potrzebny jakiś modem lub router z funkcją modemu...
Piszę wszędzie "chyba", bo nie znam się na tym i nie jestem pewien...
buzzywuzzy
To ja też się podepnę pod temat, bo mam podobny problem. Polega on na tym, że chce podlaczyć net w drugim pokoju. Korzystam z neta przez kablówkę czyli jest modem kablowy. Wiem, że mam kupić router, ale niestety nie wiem za cholere jaki, bo nigdy sie tym nie interesowałem. Czy ten router musi mieć jakieś określone parametry? Np. dostosowane do prędkości? No i żeby nie był za drogi (gdzieś tak mocno poniżej 200zł). I jak potem skonfigurować to całe ustroistwo?
gulon
buzzywuzzy jeśli masz taka sytuację, że jeden komp chodzi non stop (prawdopodobnie tak jest) i jeszcze masz wolną kartę sieciową w tym kompie (np. modem podłączony przez usb) to zakup routera jest moim zdaniem zbędny. Po prostu podłączasz drugi komp kablem skrosowanym bezpośrednio. Tutaj masz przepis:
http://www.osiol.net/index.php?showtopic=308
buzzywuzzy
Oooo Mamusiu cry.gif Normalnie mi zaraz mózg się rozpłynie od tylu bitów informacji. Dzięki @gulon worthy.gif aczkolwiek już po przeczytaniu połowy tego co napisał @Fide widzę, że chyba będę potrzebował jakiejś fachowej pomocy.
Vandi
@buzzywuzzy. Jeśli będziesz kupował router może warto dołożyć parę złociszy i kupić od razu z bramką VoIP.
Np. tego : http://www.allegro.pl/item88300817_promocj...sekundowa_.html
Eyeore
Jesli to ma być najtaniej to:
W krótkim tłumaczeniu napisane tam jest to samo
http://www.gral.pl/POKAZ%20PRODUKT?PHPSESS...4ade475e8ce1e21
z czego Ciebie będzie interesowała tylko funkcja nat
Zalety:
Odpada firewall, mozliwość dołączenia dodadkowych kompów (jak znajomi przyjdą na wódkę z laptopami biggrin.gif), komputery można wyłaczać, pradu żere około 6 wat...
Same zalety.

@Vandi to niegłupi sprzęt biggrin.gif thumbsup.gif
gulon
CYTAT(buzzywuzzy @ 07.03.06 - 15:44) *
Oooo Mamusiu cry.gif Normalnie mi zaraz mózg się rozpłynie od tylu bitów informacji. Dzięki @gulon worthy.gif aczkolwiek już po przeczytaniu połowy tego co napisał @Fide widzę, że chyba będę potrzebował jakiejś fachowej pomocy.

To naprawde nie jest trudne. Z Fideisty postu czytasz tylko punkt III i IV oraz jedno zdanie z treści niżej - dajesz "Zezwalaj innym użytkownikom sieci na korzystanie z połączenia internetowego tego komputera" i wszystko. O kablu nie czytasz, bo kupujesz gotowy - poniżej 1zł za metr na giełdzie. Jakbyś miał jakieś pytania to wal śmiało...
Fideista
CYTAT(gulon @ 07.03.06 - 17:27) *
(...) Z Fideisty postu czytasz tylko punkt III i IV oraz jedno zdanie z treści niżej - dajesz "Zezwalaj innym użytkownikom sieci na korzystanie z połączenia internetowego tego komputera" i wszystko. O kablu nie czytasz, bo kupujesz gotowy - poniżej 1zł za metr na giełdzie. Jakbyś miał jakieś pytania to wal śmiało...

Dzieki gulon, za podkreslenie tego "tylko"... a_rotfl.gif

Pamietam, ze tekst o "udostepnianiu lacza internetowego" powstal ladny kawal czasu temu, na specjalne zamowienie I_O. Nie dlatego oczywiscie, azeby nasz 'guru' potrzebowal porad Fideisty. Skadze znowu. wink.gif Geneza byla banalna - otoz I_O wmawial mi, iz nie potrafie niczego napisac w punktach, tak, aby bylo "jasno i klarownie", po prostu porzadnie. W domysle - chcial powiedziec - "nie potrafisz zrobic tego tak, jak ja bym chcial, zeby to bylo zrobione". Moja urazona duma nie pozwolila mi jednak dlugo czekac i wyprodukowalem tamten 'material'. Do niedawna cieszylem sie, ze udowodnilem I_O, iz sie mylil, co do oceny moich mozliwosci klarownego tlumaczenia i pisania.

Tymczasem - buzzywuzzy wyprowadzil mnie z bledu. cry.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.