Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Telefon z GPS
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Telefony, Palmy, Komórki
Romano
Planuję zakup nowego telefonu. Firma jest mi obojętna, ale telefon musi spełniać następujące warunki:
- możliwość wgrania jakiejś aplikacji, żeby działał GPS
- dobrze by było, żeby bateria w miare długo trzymała (min. 5-7dni)
- ma być wytrzymały (np. na wilgoć)
- ma być szybki w działaniu, bo nie lubię czekać (oprogramowanie)
- w miarę dosyć dobry zasięg (nie taki jak w siemensie CT65 który posiadam obecnie)

Co do ceny to myślę nad czymś w granicach ok. 500zł. Aparat całkowicie zbędny.
Co radzicie?
yasiu777
Niestety nie stworzono takiego biggrin.gif

Jedyny telefon z gps do tej kwoty to motorola a920 lub a925 (ale to w 100% to samo i różnią się obudową, a różnica w cenie spora bo ponad 100 zł)
*GPS jest ale fixa łapie od 3 do 15 minut (można poprawić czas dokupując antenę zewnętrzną) nie licz na programy typu automapa bo takich nie ma ;-)
*bateria przy intensywnym użytkowaniu trzyma 6 h (mam na mysli np słuchamy mp3 i siedzimy w necie, samo mp3 może grac przez kilkanaście godzin) na czuwaniu 3-4 dni. W komplecie sa 2 baterie. Do nawigacji w aucie niezbędna jest ładowarka samochodowa
*Czy wytrzymały na wilgoć hm... nie wiem
*Czy szybki ? Procesorek 168 Mhz i 32 MB ramu robią swoje
*Zasięg jest bdb nawet na uczelni gdzie zagłuszacze sygnału są biggrin.gif

Całość stoi na symbianie uiq (ogromne możliwości gry/filmy/mp3/internet), duży ekran dotykowy(208x320), pismo odręczne, UMTS, obracana kamera vga, BT & IRDA. Mam a920 i jest ok. Działa nawet bez karty sim, co sprawia że jest to najtańsze mobilne centrum rozrywki. Dostaniesz ja w przedziale 350-450 zł. Bogate wyposarzenie standardowe - ładowarka, kabel usb, kołyska , 2 baterie, etui, karta SD i inne bebechy.

Innej alternatywy nie ma biggrin.gif chyba że dysponujesz większą kwotą, to wtedy:
motorola a1000 to co wyżej tylko mniejsza i ładniejsza, nowsze oprogramowanie i kamerka 1mpx - 800-1100 zł
SE p900/p910i + zewn GPS na BT - ponad 1000 zł
nokia 6630/6680/n70 itp + zewn GPS na BT + TomTom - ponad 1000 zł
Motorola a780 z linuxem chyba najlepszy fon na świecie - 1000 zł trudno dostępna
Palmofon + zewn GPS na BT lub Palm typu np acer n35

Taniej od a920 znajdziesz jedynie czarnobiałe GPSy. Tak więc wybór jest prosty. Tylko a920 do tej ceny. Nie dojść że a920 jest tańsza od a925, to masz pewność solidnie zrobionego fonka. niektóre a925 były robione w Malezji i Tajlandii i ponoć to takie G*** że szkoda gadać niby to samo ale np bateria na czuwaniu trzymie mniej niż 1 dobę. niema to jak niemiecka robota biggrin.gif

Jeśli masz dodatkowe pytania to służe pomocą.
Nefar
Pod katem gpsu bralbym mda, mda compact albo spv 3000.
Twoje wymagania sa nierealne. Bateria 5-7 dni przy telefonie z gps? Jakbys napisal 5-7 godzin to ok ale dni??? Zero szans chyba ze podlaczysz baterie od jelcza inaczej zwana akumulatorem.
Wytrzymaly? Takich nie stworzono. Poza malym wyjatkiem nokia 6250. Reszta to chlam. Tyle ze 6250 ma 5 lat i kiedy ja konstruowali nikt nie slyszal o gps w telefonie. Wytrzymalosci na wilgoc nie ma zadne urzadzenie elektroniczne a o telefonie z gps wytrzymalym zapomnij. Predzej znajdziesz jakiegos ipaq-a niz telefon.
Szybki w dzialaniu hmmm moze tablet ? Fujitsu robi ladne. Bedzie mial gps, zdecywowanie bedzie szybki (w koncu to centrino) bateria 3 godziny, wytrzymalosc niemal zadna, ale prekosc, predkosc nie do opanowania.
Zasieg... tu bedzie najlepsza nokia model 6310. Trzyma ladnie i stabilnie choc juz nie do kupienia jako nowa. Odnawiana owszem nowa niestety juz nie. Generalnie trzeba szukac telefonu z mozliwoscia podlaczenia zewn anteny. SE to maja, niektore nokie i to chyba wszystko.
500zl to kwota za ktora mozesz sobie kupic futeral do tego co napisalem powyzej.

Gdyby cos o co zapytales istnialo i kosztowalo 500zl to kazdy na ziemi mialby wlasnie to cos.

Najblizszy i najsensowniejszy bedzie chyba samsung i300. Duza pamiec (3gb), z mozliwoscia powiekszenia, maly elegancki wzor, windows mobile 2003 v2, rozsadny wyswietlacz, bateria na 2-3dni, bardzo szybki telefon ze wzgladu na duza pamiec ram oraz wbudowany dysk twardy. Mysle ze to dobry wybor. Cena okolo 1900zl.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.