Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problemy z AC3 !!!
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Zgrywanie, wypalanie, odtwarzanie
SebNET
Bardzo często zdarza się ludzią oglądającym filmy z AC3, że jest coś nie tak. Zazwyczaj jest za cichy dźwięk, nawet przy głośnikach na maksimum słabo słychać. Również bywa często, że dialogi są cicho. Kolejny problem to skaczący dźwięk, tzn. raz słychać go, a za chwilę nie.

Specjalnie dla tych napisałem poradnik, aby zaradzić z tym dręczącym problemem i pomóc tym którzy zbytnio sobie nie radzą.

Osoby, które nie zdążyły się zaopatrzyć w tego w/w kodeka zapraszam do ściągnięcia. Dostępna jest aktualnie najnowsza wersja kodeka, lecz ze swojego doświadczenia uważam, że wersja 0.70b jest bardzo dobra i nie ma z nią problemów. A więc proszę:

AC3 Filter 0.70b

A więc tak. Wchodzimy w:

START - Wszystkie programy - AC3Filter - AC3Filter Config

I naszym oczom ukazuje się okno konfiguracyjne programu. Proszę o ustawienie wszystkich opcji według obrazka poniżej:

Obrazek ma numeracje A,B oraz C, żeby można było wyszczególnić najważniejsze funkcje.

A - ta funkcja służy do ustawienia ilości głośników do obsługi AC3. Jeśli posiadamy zaledwie standardowe 2 głośniczki wybieramy funckję "2/0 - Stereo", jeśli natomiast mamy głośniki 5.1 wybieramy "3/2+SW 5.1 Channels"

B - tej funkcji to najlepiej nie rzuszać, grzebiąc w niej można jedynie nastręczyć sobie problemów i potem są problemy z dźwiękiem. Jeśli jednak macie ochote na podwyższenie tego to pamiętajcie, że należy wcisnąć przycisk "SAVE" i uruchomić ponownie komputer.

C - natomiast ta funkcja ma bardzo duże znaczenie. Jeśli jest źle ustawiona dźwięk podczas oglądania skacze, raz jest cicho a raz głośno i rozprasza to bardzo. Osobiście mialem tak z filmem "Szeregowiec Ryan". Włączamy przycisk "USE DRC" i suwak "POWER" ustawiamy na sam dół. Od teraz dźwięk nie będzie skakał tylko bedzie stabilny.

Przechodzimy do następnej zakładki MIXER:

Tutaj przestawiamy jedną funkcję, która jest bardzo ważna i należy ją wyłączyć. Pamiętajmy, że wszystkie funkcje mają być identyczne jak na obrazku powyżej.

D - Tą funckję należy definitywnie WYŁĄCZYĆ, ponieważ normalizuje dźwięk, czyli poszczególnym kanałom daje na głośniki tylko 25% mocy.

I tym sposobem dotarliśmy do końca. Mam nadzieję, że poradnik pomoże wam i nie będziecie mieli już problemów ze ścieżką AC3.

Pozdrawiam respekt.gif
spiz@k
Ja z wersja 1.01a nie mam zadnych problemow, sa tam tez automatyczne ustawienia dla "Loud" czyli "Glosne".

Link: http://ac3filter.sourceforge.net/download/...r_1_01a_rc5.exe

aha i dodatkowo nie trzeba uzywac osobnego filtra szeby miec dzwiek mp3 w pseudo 5.1 oraz kodek DTS, PCM.
tomekkkz
@SebNET: ustawilem dokladnie tak jak przedstawiles to w opisie, a mimo to mam cos w rodzaju znieksztalconego poglosu (..echa) gdy slyszy sie dialogi.
nie wiesz moze przypadkiem jak sobie z tym poradzic?
Romano
Tylko, ze wersja 0.70 jest o wiele lepsza niz ..rc5, poniewaz nie rozbija na sile sciezek stereo do 5.1. Mozna miec co prawda 5.1 przez rc5, ale dzwiek jest o wiele gorszy niz w przypadku rozbicia go przez Power DVD. Poza tym Power DVD dekoduje DTS.
Auxiliaris
CYTAT(roman89 @ 05.06.05 - 19:57)
Tylko, ze wersja 0.70 jest o wiele lepsza niz ..rc5, poniewaz nie rozbija na sile sciezek stereo do 5.1. Mozna miec co prawda 5.1 przez rc5, ale dzwiek jest o wiele gorszy niz w przypadku rozbicia go przez Power DVD.
*

Wersja 0.70 jest może i lepsza lecz ja nie mogłem na niej odegrać DTS-a i dziś znalazłem takie coś XP Codec Pack 1.2.1
Po zainstalowaniu filtra (AC3Filter 1.01a RC5) muzyczka gra jak sie patrzy.
Paczuszka jest mała, przy instalacji można wybierać kodeki które są nam potrzebne, jest też kilka tool-sów jak np. "Codec Dedective" który po odpaleniu sprawdza czy kodeki są poprawnie zainstalowane, mnie wywalił odrazu 2 błędy laugh.gif bardzo tę paczuszkę polecam, są w niej chyba wszystkie podstawowe codec-i pod WinXP, zresztą można zobaczyć na ww linku.
Pioter
hejka
czy moglby ktos wrzucic obrazki z konfiguracjami z pierwszego posta bo cos je wcielo
dzieki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.