Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [How-to] Nie masz FDD w kompie a musisz uzyc dyskietki?
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Software
lokocool
Ot, dzisiaj znalazlem sie w nietypowej sytuacji...
Mianowicie stawialem na nogie nieszczesnego firmowego laptopa i do instalcji jednego programu ktory musialem zainstalowac potrzebna byla dyskietka licencyjna --> chodzilo o to ze pod koniec instalacji trzeba bylo wsadzic dyskietke do FDD z ktorej to instalator cos tam sobie pobieral i dobiero ow program zaczynal dzialac wink.gif Bez dyskietki ani rusz poniewaz program wywalal blad --> i krzyczal zeby skontaktowac sie z producentem...Ku mojemu zdziwieniu dopiero jak mi kazal wsadzic dyskietke to zorientowalem sie ze ten bylo nie bylo nowoczesny laptop nie ma czegos takiego jak FDD... To tak tyle slowem wstepu smile.gif ( BTW: jakies czas temu byl temat ze FDD jest niepotrzebne i mozna je zasytapic np. pendrivem --> dzisiaj sie przekonalem ze jednak stare poczciwe FDD czasami jest niezastapione).

Wiec, jako ze kazdy moze sie znalezc w podobnej sytuacji --> Chcialem sie z wami osiolki podzielic takim cudownym programem jaki dzisiaj wynalazlem przegladajac mnostwo stron w google.gif .

Mianowicie jest to Virtual FDD --> program ktory dzisiaj uratowal mi zycie wink.gif
wiec wyglada to tak:

CYTAT
Virtual Floppy Drive 2.1

This is a virtual floppy drive for Windows NT / 2000 / XP (works also on 2003, it seems).
Note !!! works only on 32 bit systems !!!
You can mount a floppy image file as a virtual floppy drive and directly access the contents -- view, edit, rename, delete or create files on a virtual floppy, format a virtual floppy, launch a program on a virtual floppy... almost anything you can do with a real floppy.

Prosty, a jakze przydatne program --> w ktorym wszytko mozna wyklikac ( czyt. jest banalny w konfiguracji jak i obsludze ) ale rowniez mozna obslugiwac go spod konsloli --> he he to tak dla hardcorowcow. wink.gif

vfd21-050404.zip --> Program
vfdsrc-050404.zip (source code) --> zrodla

No i stronka ktora wynalazlem --> http://chitchat.at.infoseek.co.jp/vmware/

Oraz programik ktorym mozemy robic obrazy dyskietek ( tworzyc nowe jak i tworzyc obrazy z juz istniejacych dyskietek)
Winimage 6.1 PL

Wydaje mi sie ze wielu osoba takie cudo moze sie przydac... ENJOY !!!

Pozdr. smiley13.gif
Xahil
CYTAT
dzisiaj sie przekonalem ze jednak stare poczciwe FDD czasami jest niezastapione

A co ostatecznie podlaczyles stacje dyskietek na USB ? Czy moze jednak udalo ci sie ja zaemulowac (zastapic) programem ? wink.gif
spychacz
Dobre rozwiazanie i pomysl thumbsup.gif
Jak skladalem swego PeCka spytalem sie po co mi FDD ?? Po pol roku okazalo sie podobnie jak u ciebie, ze potrzebuje prahistorycznego napedu i niestety musialem go sobie zakupic.
lokocool
CYTAT
A co ostatecznie podlaczyles stacje dyskietek na USB ? Czy moze jednak udalo ci sie ja zaemulowac (zastapic) programem ?

No wlasnie udalo sie tym programem wink.gif Zrobilem sobie obraz dsykietki na drugim kompie nagralem na cd --> i na laktopie zemulowalem sobie naped biggrin.gif i wszytko poszlo bez zajakniecia biggrin.gif

Pozdr. smiley13.gif
Xahil
CYTAT(lokocool @ 27.03.06 - 07:10) *
CYTAT
A co ostatecznie podlaczyles stacje dyskietek na USB ? Czy moze jednak udalo ci sie ja zaemulowac (zastapic) programem ?

No wlasnie udalo sie tym programem wink.gif Zrobilem sobie obraz dsykietki na drugim kompie nagralem na cd --> i na laktopie zemulowalem sobie naped biggrin.gif i wszytko poszlo bez zajakniecia biggrin.gif

Pozdr. smiley13.gif

No czyli jednak da sie zastapic stacje dystkietek, w tym przypadku programem. A fakt ze najpierw musiales zrobic jej obraz i do tego byla ci potrzebna stacja nie uspawiedliwa napisania ze sa "niezastapione". Bo pozbywanie sie stacji bez wczesniejszczego przegrania/porobienia obrazow, przypomina wymiane dysku bez przegrywania zawartosci starego na nowy.
Przeko
CYTAT
No czyli jednak da sie zastapic stacje dystkietek, w tym przypadku programem. A fakt ze najpierw musiales zrobic jej obraz i do tego byla ci potrzebna stacja nie uspawiedliwa napisania ze sa "niezastapione". Bo pozbywanie sie stacji bez wczesniejszczego przegrania/porobienia obrazow, przypomina wymiane dysku bez przegrywania zawartosci starego na nowy.

Troszkę Xahil dużo filozujesz, wiadomo o co chodzi a głupio piszesz. Po za tym przeciwniku dyskietek, WIELKI REFORMATORZE nie wiem jakbyś rozwiązał kwestię utwożenia płyty bootowalnej w programie GHost, nie chcąc mieć tego programu w backupowanym systemie (Ghost uruchomiony z płyty bootowalnej).

pozdro
Przek
Xahil
CYTAT(Przeko @ 20.09.06 - 07:46) *
CYTAT

Troszkę Xahil dużo filozujesz, wiadomo o co chodzi a głupio piszesz. Po za tym przeciwniku dyskietek, WIELKI REFORMATORZE nie wiem jakbyś rozwiązał kwestię utwożenia płyty bootowalnej w programie GHost, nie chcąc mieć tego programu w backupowanym systemie (Ghost uruchomiony z płyty bootowalnej).

pozdro
Przek

Nie wiedzialem ze ktos czyta takie stare tematy wink.gif

Nie wiem jak sie tworzy plyty w programie GHost bo nie mam takiego programu. K3B sobie potrafi poradzic z ladowaniem boot sectora z pliku z obrazem dyskietki, wiec podejrzewam ze windowsowe aplikacje tez to potrafia wink.gif, a ze GHost nie potrafi ? To nie powod zeby mowic ze stacja dyskietek jest niezastapiona wink.gif Niezastapiona jest wtedy kiedy nie ma zadnego innego rozwiazania ktore pozwoli zrobic to samo (kto powiedzial ze backup trzeba robic za pomoca GHost ? )
Ostatnio tez myslalem ze bede potrzebowal stacji dyskietek (instalacja windowsa i sterowniki od SATA), ale okazalo sie ze wystarczy w biosie przelaczyc kontroler w tryb zgodnosci i windows normalnie widzial dysk, potem szybka instalacja sterownikow AHCI i przelaczenie kontrolera w tryb AHCI i dziala wink.gif Dyskietka to przezytek. Jesli Vista nie bedzie miala supportu dla Sterownikow ladowanych z pamieci flash na usb (Pen Drive) to normalnie wysmieje microsoft a_rotfl.gif
Przeko
Czytam stare tematy, żeby nie popełniać błędu, który mnie strasznie irytuje, tj. staram się nie pisać postów, jeśli temat już został poruszony. Miałem problem z dyskietką i ZUSowskim programem Płatnik, aby wypełnić deklarację dla ZUSu przy pomocy ów programu - należy udać się do ZUSu w celu otrzymania klucza identyfikującego klienta (taki podpis elektroniczny), program koniecznie odwołuje się do stacji dyskietek szukając klucza, gdy chcemy zakończyć proces wypełniania zeznania, w programie brak możliwości zmiany tych ustawień (pewnie jest jakiś sposób na wyedytowanie jakiegoś pliku i zmianę tych ustawień tylko wiedzieć jaki). Przedstawione powyżej rozwiązanie okazało się zadowalającym, tym bardziej, iż obsługuje linię komend, i tak można utworzyć skróty z odpowiednimi parametrami, że nieznająca się na oprogramowaniu księgowa obsługująca wiele firm klikając na skróty na pulpicie bez problemu zmienia klucze firm, a wszystko odbywa sie w tle.

Natomiast NORTON Ghost jest jednym z lepszych programów do szybkiego przywracania systemu, instalacja nowego (zbackupowanego) systemu trwa zaledwie 10 min, przy tym prostota jego obsługi przemawia na jego kożyść.

Odnośnie biosu, to obawiam się, iż nie każdy ma tryb zgodności z Windows, szczególnie jeśli chodzi o kontrolery RAID.
lokocool
CYTAT
Natomiast NORTON Ghost jest jednym z lepszych programów do szybkiego przywracania systemu, instalacja nowego (zbackupowanego) systemu trwa zaledwie 10 min, przy tym prostota jego obsługi przemawia na jego kożyść.

Odnośnie biosu, to obawiam się, iż nie każdy ma tryb zgodności z Windows, szczególnie jeśli chodzi o kontrolery RAID.

@Przeko, widze ze podniosles cisnienie Modkowi wink.gif
Jestes swiezy, wiec zapewne nie zdazyles jeszcze zauwazyc, ze taki osobnik jak @Xahil --> jest modem w dzialach linuxowych, i wlasciwie w tej chwili wiedzie prym w udzielaniu porad dot. linuxa. Wiec Ghosta nie uzywa wink.gif

To ze czytasz stare posty, i uzywasz opcji szukaj --> bardzo dobrze thumbsup.gif ale moim zdaniem wdawanie sie z kims w dyskujsje, kiedy wypowiedz byla jakis spory czas temu jest troszke bezsensu wink.gif

Pozdr. smiley13.gif
Xahil
CYTAT
Czytam stare tematy, żeby nie popełniać błędu, który mnie strasznie irytuje, tj. staram się nie pisać postów, jeśli temat już został poruszony. Miałem problem z dyskietką i ZUSowskim programem Płatnik, aby wypełnić deklarację dla ZUSu przy pomocy ów programu - należy udać się do ZUSu w celu otrzymania klucza identyfikującego klienta (taki podpis elektroniczny), program koniecznie odwołuje się do stacji dyskietek szukając klucza, gdy chcemy zakończyć proces wypełniania zeznania, w programie brak możliwości zmiany tych ustawień (pewnie jest jakiś sposób na wyedytowanie jakiegoś pliku i zmianę tych ustawień tylko wiedzieć jaki).

W normalnym kraju klucz bys mogl dostac pewnie na CD-R (moze u nas tez sie da, w ustawie chyba nie jest napisane ze klucz musi byc na dyskietce, ale z drugiej strony Platnik jest tylko pod windowsa, wiec kto by sie tam dyskietkami przejmowal, to jest chyba jedyny program do korzystania z ktorego ludzie sa zmuszani (bez mozliwosci wybrania innego, czyli producentowi nie zalezy zeby byl dobry, wygodny)). Juz nie mowiac o tym ze taka dyskietka jest najmniej bezpieczna metoda przechowywania klucza.
W kazdym razie skoro ten Ghost jest najlepszy to powinien byc w stanie wczytac obraz bootsectora z dyskietki (on startuje z plyty a potem w tym samym napedzie odrazu wypala plyte z backupem ?), a jesli nie potrafi to moze nie jest najlepszy tylko najlatwiejszy i cos lepszego potrafi wczytac. Tylko ze ludzia sie nie chce szukac, wola sprawdzone przez innych rozwiazania i sadza ze sa najlepsze. Zakladam ze tego Ghosta masz orginalnego, sprawdziles inne programy zanim go kupiles ? Czy poprostu wydales pieniadze nie wiedzac jakie sa alternatywy ?

CYTAT

Sprzetowe (takie prawdziwe ?) one potrafia sprawic ze system operacyjny nie jest swiadomy ich istnienia wink.gif
Softwareowe (montowane na domowych plytach glownych) te na nowych plytach potrafia wink.gif a jak masz stara plyte to masz dzialajacy system, wiec mozesz sobie zrobic nowa plytke windowsa ktora bedzie miec te sterowniki i dyskietka nie bedzie potrzebna, ewentualnie mozesz pojsc do kogos kto ma dzialajacego windowsa lub zrobic to u siebie pod linuksem. W kazdym razie jestes w stanie to obejsc.

A skoro mozna sobie poradzic bez stacji dyskietek, to znaczy ze nie jest niezbedna, do programu Platnik potrzebny jest windows, czy to znaczy ze Windows jest niezbedny ? Nie, to znaczy ze Platnik ma swoje wymagania i poniewaz jest narzucony ustawowo trzeba sie z tym pogodzic, albo probowac z Janosikiem, z drugiej strony jesli ludzie wychodzac z zalozenia ze stacja dyskietek jest niezbedna, beda ja kupowac, w takim ZUSie nie beda sie dowiadywac czy klucz mozna dostac na plycie, od producenta takiego Ghosta nie beda wymagac zeby potrafil dzialac bez stacji dyskietek (akurat tutaj najlatwiej, jesli konkurencyjny program bedzie to potrafil to firma straci klienta, wiec firma to doda zeby nie tracic klientow) To producenci programow beda wychodzic z zalozenia ze kazdy ma stacje dyskietek i ten przezytek technologiczny bedzie ciagle obecny mimo swoich wad i istnienia lepszych rozwiazan (pamieci flash) i faktu ze korzysta sie z niego raz na pol roku.
Przeko
CYTAT(Xahil @ 21.09.06 - 08:03) *
W normalnym kraju klucz bys mogl dostac pewnie na CD-R (moze u nas tez sie da, w ustawie chyba nie jest napisane ze klucz musi byc na dyskietce, ale z drugiej strony Platnik jest tylko pod windowsa, wiec kto by sie tam dyskietkami przejmowal, to jest chyba jedyny program do korzystania z ktorego ludzie sa zmuszani (bez mozliwosci wybrania innego, czyli producentowi nie zalezy zeby byl dobry, wygodny)). Juz nie mowiac o tym ze taka dyskietka jest najmniej bezpieczna metoda przechowywania klucza.

Na CD można sobie samemu nagrać przecież, ale co ztego jak ten głupi program nie ma w opcjach możliwości zmiany lokalizacji klucza na inną niż FDD A:\. Można by pokombinować, ale Prokom (producent Płatnika) utajnił kod źródłowy programu, jak i wszystkie protokoły przesyłu danych do ZUS. Co gorsza na jednej dyskietce może być tylko jeden klucz (program szuka konkretnej nazwy pliku), czyli obsługując kilka firm trzeba mieć dla każdej oddzielną dskietkę z kluczem i je przemieniać.

on startuje z plyty a potem w tym samym napedzie odrazu wypala plyte z backupem ?

dokładnie tak, ten programik co proponujesz dobrze kompresuje backup?

To producenci programow beda wychodzic z zalozenia ze kazdy ma stacje dyskietek i ten przezytek technologiczny bedzie ciagle obecny mimo swoich wad i istnienia lepszych rozwiazan (pamieci flash).

Apropo pamięci flash i Pendriverów, to czytałem gdzieś w necie, iż możliwe jest takie jej słormatowanie i spreparowanie HEX editorem, iż będzie widoczna w systemie jak stacja dyskietek. Niestety zbyt mało wiem na yemat HEXeditorów i niebyłbym w stanie tego dokonać.
Xahil
CYTAT
dokładnie tak, ten programik co proponujesz dobrze kompresuje backup?

No to jest raczej program do nagrywania plyt wink.gif backup tez sie nim da zrobic (w polaczeniu z dd), algorytm kompresji dowolny (bzip2).

CYTAT
Apropo pamięci flash i Pendriverów, to czytałem gdzieś w necie, iż możliwe jest takie jej słormatowanie i spreparowanie HEX editorem, iż będzie widoczna w systemie jak stacja dyskietek. Niestety zbyt mało wiem na yemat HEXeditorów i niebyłbym w stanie tego dokonać.

To sie chyba raczej w biosie robi (ewentualnie modyfikujac bios tak zeby systemowi mowil ze pendrive to dyskietka).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.